ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
Σελ. /24
«Κοινή αμυντική διακήρυξη» υπέγραψαν Βρετανία και Γερμανία

Η Βρετανία και οι «εταίροι» της πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο στα επόμενα 3 χρόνια, δηλώνει ο νέος αρχηγός του βρετανικού στρατού ξηράς...

Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Βρετανίας και Γερμανίας

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Βρετανίας και Γερμανίας
Κοινή αμυντική διακήρυξη υπέγραψαν χτες Βρετανία και Γερμανία, οι δύο μεγαλύτεροι «δωρητές» όπλων στο Κίεβο, καθώς εντείνονται διεργασίες για την ενίσχυση της πολεμικής προπαρασκευής στην Ευρώπη, τόσο για την ευρύτερη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και ευρύτερα το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο, όσο και με φόντο τις αντιθέσεις που εντείνονται και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, ιδιαίτερα μπροστά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου οι αναφορές του νέου αρχηγού του βρετανικού στρατού ξηράς ότι η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο στα επόμενα τρία χρόνια, την ίδια ώρα που και η ΕΕ εντείνει μέτρα «πολεμικής οικονομίας» και εξαγγέλλει σχέδια για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης».

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζεται η επίσκεψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ στην Κίνα, με αναφορές και τοποθετήσεις όλων των πλευρών για «ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις», ενώ κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Βρετανία: «Εμβάθυνση αμυντικών δεσμών με τους Ευρωπαίους συμμάχους»

Ο νέος υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση των Εργατικών, πραγματοποιεί περιοδεία σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Εσθονία, με στόχο «να εκθέσει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους συμμάχους, στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής "Πρώτα το ΝΑΤΟ"», όπως αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

«Αυτές οι επισκέψεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Χίλι.

Την Τρίτη είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, με τη συμμετοχή των αρχηγών των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Χθες, κατά την επίσκεψη του Χίλι στη Γερμανία, υπογράφηκε «Κοινή Αμυντική Διακήρυξη» Βρετανίας - Γερμανίας, με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας να αναφέρει ότι αποτελεί «το πρώτο βήμα σε μια βαθιά νέα αμυντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - Γερμανίας» και για μία «νέα αμυντική συμφωνία» των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, οι στόχοι που τέθηκαν στη διακήρυξη περιλαμβάνουν «την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, την ενίσχυση της ευρωατλαντικής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινών επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας, όπως ο τομέας του κυβερνοχώρου και την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Επισημαίνεται δε ότι «οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους παρόχους στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης στην Ουκρανία», όπως και ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παρέχει στο Κίεβο 3 δισ. λίρες στρατιωτική υποστήριξη κάθε χρόνο «μέχρι να κερδίσει η Ουκρανία».

Σήμερα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας θα επισκεφθεί την Εσθονία και τους Βρετανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε δημοσίευμά του για την «Κοινή Αμυντική Διακήρυξη» Βρετανίας - Γερμανίας, το «Politico» αναφέρει ότι οι δύο χώρες ενισχύουν την «αμυντική» τους συνεργασία, «καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», με δραματικό περιορισμό της υποστήριξης προς το Κίεβο.

«Αξονας αναταραχής» και ετοιμότητα για πόλεμο σε τρία χρόνια

Την ίδια ώρα, ο νέος επικεφαλής του βρετανικού στρατού ξηράς, στρατηγός Ρόλι Ουόκερ, δήλωσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της «πρέπει να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν έναν πόλεμο ή να πολεμήσουν σε τρία χρόνια».

Προειδοποιώντας για τις «ξεχωριστές απειλές» της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ανέφερε ότι η «Δύση» αντιμετωπίζει έναν «άξονα αναταραχής» με αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες και ότι μία σύγκρουση με μία από αυτές τις χώρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντική έκρηξη» σε άλλα θέατρα πολέμου.

«Το πρόβλημα είναι ότι η ικανότητα διαχείρισης οποιασδήποτε κρίσης που εμπλέκει οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες γίνεται πολύ, πολύ πιο δύσκολη», επειδή υποστηρίζουν όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλον με όπλα, εξαρτήματα και νοημοσύνη, ανέφερε ο Ουόκερ.

Υπογράμμισε δε ότι ο βρετανικός στρατός πρέπει «να διπλασιάσει τη μαχητική του ισχύ σε τρία χρόνια και να την τριπλασιάσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας», όχι με επιπλέον πόρους, αλλά χρησιμοποιώντας τεχνολογία και τεχνικές που αναπτύχθηκαν στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, όπως τα drones και η τεχνητή νοημοσύνη.

Στις αρχές της βδομάδας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, Τόνι Ραντάκιν, είπε ότι ο βρετανικός στρατός θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυξημένη χρηματοδότηση αν βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

«Η πολιτική ανταποκρίνεται σε θετικούς λόγους για επενδύσεις», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότερο «αυξάνεται η φιλοδοξία», τόσο περισσότερο οι στρατιωτικοί μπορεί «να υποστηρίξουν την υπόθεση για έναν ισχυρότερο και πιο ικανό στρατό».

Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει εξαγγείλει ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες από το 2,32% του ΑΕΠ (64,4 δισ. λίρες) στο 2,5%, χωρίς να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στο μεταξύ, καθώς η προετοιμασία των εργαζομένων και των λαών για να αποδεχθούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις θυσίες για αυτόν αποτελεί κομβικό στοιχείο της πολεμικής προπαρασκευής, ο Ραντάκιν δήλωσε ότι τον προβληματίζει το γεγονός ότι οι Βρετανοί δεν φαίνονται τόσο πρόθυμοι να πολεμήσουν «για την χώρα τους» όσο οι Ανατολικοευρωπαίοι. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι έχουμε πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γερμανία: Παρεμβάσεις για τη συμφωνία ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων

Στη Γερμανία, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αφού διαβεβαίωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, δικαιολόγησε τη συμφωνία του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφός της, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τους κινδύνους από αυτή τη νέα σοβαρή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Ο καγκελάριος παραδέχτηκε ότι ήταν μια απόφαση που χρειάστηκε να εξεταστεί από πολλές οπτικές γωνίες, δηλώνοντας ότι τελικά κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της «αποτροπής», εξαιτίας της ρωσικής επιθετικής πολιτικής.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις που δεν θα οδηγούν στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι «η Γερμανία χρειάζεται λόγω διαφορετικής κατάστασης απειλής έναν καλύτερο ομοσπονδιακό στρατό», επισημαίνοντας ότι «πυρηνικά όπλα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Αναβάθμιση προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα υπάρξει όσο είμαι καγκελάριος».

Υπέρ της ανάπτυξης των αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία τάχθηκε με δηλώσεις της και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους εταίρους μας στη Βαλτική, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης αποτρεπτικής δύναμης και των όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς», ενώ οτιδήποτε άλλο «θα ήταν αφελές μπροστά σε ένα ψυχρό Κρεμλίνο».

Ο επικεφαλής ωστόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ρολφ Μούτσενιχ, εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τους κινδύνους αυτής της ανάπτυξης. (...) Ο κίνδυνος ακούσιας στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι σημαντικός. Ακόμη και χωρίς τα νέα συστήματα, το ΝΑΤΟ έχει μια ολοκληρωμένη, βαθμιαία ικανότητα αποτροπής. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Γερμανία πρέπει να τοποθετεί από μόνη της τέτοια συστήματα», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε στο Reuters ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται στρατηγικά σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας».

Παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Handelsblatt» ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν ρήτρες που θα επιτρέψουν την ταχεία έγκριση της κατασκευής νέων εργοστασίων όπλων στη Γερμανία.

Επικοινωνίες Κιέβου - Ουάσιγκτον

Θέμα συνολικής άρσης των περιορισμών για ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικά όπλα εντός ρωσικού εδάφους έθεσε ξανά το Κίεβο στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν και της Ουκρανίας, Ρ. Ουμέροφ.

Σε ανακοίνωσή του ο Ουμέροφ αναφέρει ότι «τόνισα για άλλη μια φορά τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της άρσης των απαγορεύσεων στις επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, που ήδη έχουν δώσει «πράσινο φως» για χτυπήματα σε ρωσικά εδάφη κοντά στα σύνορα όπου συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις, ο Οστιν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί νωρίτερα τον Ιούλη στο Πεντάγωνο, με βασικό θέμα το νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 2,3 δισ. δολαρίων.

Ο δε Α. Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, συνομίλησε την Τρίτη με τον Φιλ Γκόρντον, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, στην πρώτη επικοινωνία του Κιέβου με το επιτελείο της Χάρις μετά την είσοδό της στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Ουκρανός ΥΠΕΞ στην Κίνα: Ετοιμοι για διαπραγματεύσεις «σε ορισμένο στάδιο»

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, συναντήθηκε χθες στην πόλη Γκουανγκζού με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Στη συνάντηση που διήρκησε πάνω από 3 ώρες, ο Κουλέμπα, αφού δήλωσε πεπεισμένος ότι «μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας και ο ρόλος της Κίνας ως διεθνής δύναμη ειρήνης είναι σημαντικός», είπε ότι το Κίεβο «είναι έτοιμο να εμπλακεί με τη ρωσική πλευρά στην διαπραγματευτική διαδικασία σε ένα ορισμένο στάδιο, όταν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλή τη πίστη», αλλά επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν παρατηρείται τέτοια ετοιμότητα από τη ρωσική πλευρά».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο έχει μελετήσει την πρωτοβουλία της Κίνας και της Βραζιλίας με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, είπε ότι τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική πλευρά έχουν «σε διάφορους βαθμούς σηματοδοτήσει την προθυμία τους να διαπραγματευτούν». «Αν και οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες, υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που ευνοούν την ειρήνη και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο για την επίτευξη εκεχειρίας και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

Κατά τα άλλα, από την κινεζική πλευρά επισημάνθηκε η «στρατηγική σχέση» των δύο χωρών εδώ και μία δεκαετία, καθώς και η ετοιμότητα του Πεκίνου να αυξήσει τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία. Αναφέρθηκε επίσης ότι «η Κίνα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια».

Από την πλευρά της Ρωσίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κουλέμπα για την ετοιμότητα του Κιέβου για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολίασε: «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μήνυμα από μόνο του είναι σύμφωνο με τη θέση μας. Ξέρετε, η Ρωσία δεν απέρριψε ποτέ τις συνομιλίες (...) Ωστόσο, οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές εδώ και δεν τις γνωρίζουμε ακόμα».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, ανέφερε πάντως ότι «κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη» στον Β. Ζελένσκι όταν μιλάει για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Σχολίασε δε ότι η απροσδόκητη «ευαισθησία» του Ζελένσκι για το θέμα «μπορεί επίσης να συνδέεται με τις αμερικανικές εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ