ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
Με νέα μαζική Γενική Συνέλευση αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα στις νέες συνθήκες

Ενωμένοι και αποφασισμένοι, διαμορφώνουν τις διεκδικήσεις τους και απαιτούν άμεσα συνάντηση με την κυβέρνηση

Σε έναν ακόμα μεγάλο αγωνιστικό σταθμό μετέτρεψαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου της Λάρυμνας, όπου επιβεβαίωσαν με τη μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Διαμόρφωσαν συλλογικά το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης στις νέες δύσκολες συνθήκες που έχουν επιβάλει οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, ενώ αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα με νέα κάθοδο στην Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν απαντήσει άμεσα στο αίτημα για συνάντηση, με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουν καταθέσει εγγράφως (βλ. δίπλα).

Ενωμένοι και συσπειρωμένοι, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Σωματείου συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση μπροστά στο άδειο εργοστάσιο και δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους και σε αυτήν τη νέα φάση του αγώνα στο μεγάλο τους αποκούμπι, το σωματείο τους.

Εστειλαν παράλληλα δυναμικό μήνυμα ότι παραμένουν όρθιοι και έτοιμοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν επίσης 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από σήμερα Πέμπτη 25 Ιούλη, κλιμακώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση και την ειδική διαχείριση, οι οποίες αρνούνται να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, σχετικά με το οργανόγραμμα του απαραίτητου προσωπικού για τη διασφάλιση των εγκαταστάσεων, τη φύλαξη και την αποφυγή ατυχήματος. Την ίδια στιγμή δίνουν απάντηση και στην προσπάθεια κυβέρνησης και ειδικού διαχειριστή να διασπάσουν τους εργαζόμενους, καλώντας μεμονωμένα απολυμένους να μπουν στο εργοστάσιο για να δώσουν λύσεις, χωρίς καμία διασφάλιση και προστασία, λόγω του επικίνδυνου μπάχαλου που δημιούργησαν οι αποφάσεις τους.

Στην πύλη χτες, μπροστά από το άδειο εργοστάσιο ακούστηκαν ξανά τραγούδια του αγώνα. Ακούστηκαν ξανά οι φωνές των εργαζομένων να συζητούν για την πάλη τους, να εκφράζουν τις αγωνίες τους, αλλά και η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ορμή και δύναμη τον αγώνα και σε αυτή τη νέα φάση των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Για τις τελευταίες εξελίξεις, τις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες τα Σωματεία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και για τα νέα ένδικα μέσα και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου, καλώντας τους παράλληλα να διατηρήσουν την ενότητά τους και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν και αυτές τις δύσκολες συνθήκες που έρχονται. Χαρακτήρισε σημαντική τη μαζική παρουσία των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση, τονίζοντας ότι αποτελεί ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του ειδικού διαχειριστή να χτυπήσει το Σωματείο και να διασπάσει την ενότητα και τον αγώνα τους.

Ο Παναγιώτης Πολίτης παρουσίασε επίσης αναλυτικά το πλαίσιο των αιτημάτων για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, την επιβίωση των οικογενειών τους και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, τονίζοντας ότι κυρίαρχο αίτημα παραμένει η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δίνει 60 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα ανεργίας, ενώ θα μπορούσε να διατηρήσει τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ με λιγότερα χρήματα.

Επίσης κατήγγειλε το νέο εργοδοτικό έγκλημα σε ναυπηγείο της Σαλαμίνας (βλ. σελ. 7), ενώ στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιώργο Οικονόμου, συνεχίζοντας την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα τους.

Αμεσα μέτρα για την επιβίωση στις δύσκολες συνθήκες της ανεργίας

Παράλληλα, αίτημα για άμεση κοινή συνάντηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που «δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο των προγραμμάτων ανεργίας στους απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», ζητούν τα Σωματεία Εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Εργασίας, Εσωτερικών, Επικρατείας, Υγείας και Εθνικής Αμυνας, καθώς και την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, τα Σωματεία αποτυπώνουν το επικίνδυνο μπάχαλο που άφησαν πίσω τους οι αποφάσεις της κυβέρνησης, τις δυσκολίες επιβίωσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά και τον κίνδυνο ερήμωσης που αντιμετωπίζουν τα χωριά, ενώ καταθέτουν αναλυτικά το πλαίσιο των αιτημάτων σε αυτή τη νέα φάση του αγώνα που δίνουν ανακούφιση και ανάσα στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα τα σωματεία αναφέρουν:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που απολύθηκαν από τη δουλειά τους είναι αναγκαίο να έχουν ένα δίχτυ προστασίας, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της ανεργίας.

Παράλληλα πρέπει να παρθούν όλα τα αντικειμενικά μέτρα που να διασφαλίζουν τη διαφύλαξη της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να ληφθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την γεωγραφική θέση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ. Στις περιοχές αυτές οι επιπτώσεις παρασύρουν και άλλα επαγγέλματα, με αποτέλεσμα η ερήμωση να είναι προ των πυλών.

Η αποκατάσταση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ πρέπει να έχει κατεύθυνση μέτρων μοντέλου της φωτιάς στην Εύβοια.

Την Τρίτη 23/07/24 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη Περιφέρειας Στερεάς και δήμων και εκτιμώντας ότι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ έχει δημιουργήσει προβλήματα κοινωνικών επιπτώσεων και ασφάλειας μη διαχειρίσιμα, κοινό αίτημα όλων μας είναι να ορίσετε άμεσα ημερομηνία, ώρα και τόπο κοινής σύσκεψης, με όλα τα αρμόδια υπουργεία και με κατεύθυνση να αποφασιστεί η τροποποίηση του νομοθετικού περιεχομένου και ο σχεδιασμός της ειδικής διαχείρισης που δημιουργεί αδιέξοδα».

Πλαίσιο μέτρων για την επιβίωση των οικογενειών τους

Στο υπόμνημα με τα αιτήματα και τους άξονες των παρεμβάσεων «που μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις», τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ υπογραμμίζουν:

  • Η κυβέρνηση να διασφαλίσει την επαναλειτουργία και την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ. Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων της μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και όρους απέναντι στον νέο ιδιοκτήτη, που να τον υποχρεώνει να προσλάβει τους πρώην εργαζόμενους εάν το επιθυμούν.
  • Σε κάθε περίπτωση να παρθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας των εγκαταστάσεων, φύλαξης, αποφυγής βιομηχανικού ατυχήματος, με αντικειμενικό και όχι τυπικό αριθμό εργαζομένων και μόνο με εργαζόμενους που έχουν την ειδίκευση και την εμπειρία στη ΛΑΡΚΟ και δεν έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Καταβολή αποζημίωσης των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκαν με απανωτές και χωρίς διακοπή συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
  • Μεταφορά όλων των απολυμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε υπηρεσίες και τομείς του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Καταβολή του ποσού που προκύπτει από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής στην Generally και η ειδική διαχείριση κατά την είσοδό της στη ΛΑΡΚΟ το διέκοψε.
  • Να μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και η προϋπηρεσία στα προγράμματα, κατά τη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
  • Επειδή το επίδομα ανεργίας των 510 ευρώ είναι ανεπαρκές, χρειάζεται να συμπληρωθεί με το ποσό των 500 ευρώ ή να αντικατασταθεί με «πρόγραμμα γέφυρα» μέχρι την ενεργοποίηση και την ένταξη του εργαζόμενου στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση το μηνιαίο εισόδημα κάθε ανέργου να ανέρχεται τουλάχιστον στα 1.000 ευρώ τον μήνα καθαρά.
  • Με βεβαίωση από την ειδική διαχείριση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ένταξη στα προγράμματα και των εργαζομένων στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ.
  • Εξασφάλιση του Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΛΑΡΚΟ που συνεχίζει να απασχολείται στο καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης, ότι μετά την απόλυσή τους θα έχουν το δικαίωμα ένταξης στα προγράμματα.
  • Να εξαιρεθούν από τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα συγκεκριμένα ΑΦΜ, που τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων από αγροτική ή άλλη ενασχόληση.
  • Να αυξηθεί η διάρκεια του προγράμματος για τους ανέργους κάτω των 55 ετών από 1+1 στα 7 έτη.
  • Να γίνει κέντρο υποδοχής και η ΛΑΡΚΟ.
  • Να μπορούν να ενταχθούν και οι άνεργοι κάτω των 55 ετών σε ΟΤΑ α' βαθμού εφόσον το επιθυμούν. Αντίστροφα να ισχύει για τους ανέργους άνω των 55 ετών για τις δομές Υγείας.
  • Να διευρυνθούν τα Κέντρα Υποδοχής και έξω από τα γεωγραφικά όρια της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, για ορισμένους άνεργους που επιθυμούν να ενταχθούν π.χ. σε δήμους της Αττικής ή στον τόπο καταγωγής τους.
  • Να παραταθεί το πρόγραμμα για τους άνω των 55 ετών και πέραν της 7ετίας για όσους δεν τεκμηριώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Να ενταχθούν στα ΒΑΕ και στα Κέντρα Υποδοχής όσοι και στη ΛΑΡΚΟ ήταν στα ΒΑΕ.
  • Επειδή η ένταξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στα προγράμματα ανεργίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις μείωσης στον υπολογισμό σύνταξης, ο συντάξιμος μισθός υπολογισμού σύνταξης να κλειδώσει στον τελευταίο μισθό πριν την υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
  • Συνέχιση της ισχύος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όλους τους εργαζόμενους και με ευθύνη του κράτους.
  • Ειδική μέριμνα για αρρώστους που βρίσκονται σε θεραπεία και στα ΑμεΑ μέλη των οικογενειών των εργαζομένων.
  • Διασφάλιση της στέγης για 7 χρόνια στους εργαζόμενους του οικισμού της ΛΑΡΚΟ.
  • Αν επανέλθουν δώρα, επιδόματα, τριετίες να ισχύσουν και για τους ενταγμένους στα προγράμματα.
  • Προτεραιότητα η εξαίρεση φραγμών και μοριοδότηση σε απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που θέλουν να ακολουθήσουν επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ και αγροτών.
  • Απαλλαγή πληρωμής ΕΝΦΙΑ για δύο χρόνια.
  • Πάγωμα - αναστολή οφειλών προς το Δημόσιο, τράπεζες (δάνεια κ.λπ.) χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε περιουσιακά στοιχεία (κατοικία, χωράφια, οικόπεδα κ.λπ.)
  • Επίδομα ενοικίου για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στο ύψος των 300 ευρώ.
  • Αν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, αυτό να μην ισχύσει για τους ενταγμένους στα προγράμματα.
  • Επίδομα σίτισης - στέγασης για τους φοιτητές
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τροφεία, εισφορές σε ωδεία κ.λπ. χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του συνόλου των δημοτών.
  • Χορήγηση κάρτας ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια Τραγάνας. Εξασφάλιση οδοιπορικών προς και από τα Κέντρα Υποδοχής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ