ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Καταπέλτης για τις συνέπειες της αντιδραστικής «μεταρρύθμισης» οι εκπρόσωποι φορέων

Να αποσυρθεί, απαίτησαν κατά τη χθεσινή ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή

Με τη διαδικασία της ακρόασης φορέων συνεχίστηκε χθες η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του εκτρωματικού νομοσχεδίου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο και την ίδια μέρα οργάνωναν μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, απαιτώντας την απόσυρσή του. Συνδικαλιστές, επιστήμονες, λήπτες υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, οικογένειες απεξαρτημένων, άνθρωποι που ζουν από πρώτο χέρι τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, κατακεραύνωσαν την επιχείρηση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, στον αντίποδα των κυβερνητικών ισχυρισμών περί «αναβάθμισης».

Δεν είναι λύση η αιτία της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως λύση η αιτία για τη δραματική συρρίκνωση των δημόσιων κλινών κατά δεκάδες χιλιάδες όλα αυτά τα χρόνια που υλοποιείται η "ψυχιατρική μεταρρύθμιση" στην Ελλάδα, από το 1999, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ο δημόσιος τομέας 30.000 κρεβάτια και να έχει φτάσει στα 900, και την ίδια στιγμή ο επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας να έχει πενταπλάσιο αριθμό κλινών.

Γι' αυτό δεν μπορεί να είναι λύση η "ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης", γιατί αυτό προέβλεπε: Να μην αναπτυχθούν υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα Υγείας εκεί που δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας.

Δεν μπορεί να είναι λύση οι ΜΚΟ, ΑΜΚΕ κ.λπ. που ξεκοκαλίζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, παλιότερα τα ΕΣΠΑ, σήμερα τα δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχουν ημερομηνία λήξης, δεν εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους». Εφερε μάλιστα το πρόσφατο παράδειγμα του «Αργώ», όπου 40 εργαζόμενοι στη γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης παρείχαν υπηρεσίες για αυτοκτονικότητα, κρίσεις πανικού και τώρα τους ανατέθηκε και η παιδική - εφηβική επιθετικότητα, είναι όμως απλήρωτοι και οι υπεύθυνοι του προγράμματος απαντούν ότι δεν γνωρίζουν αν θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. «Οταν κλείνουν οι δομές εγκαταλείπουν τους ασθενείς στο ανήμπορο περιβάλλον των οικογενειών τους, που κάνουν έκκληση σε κάθε εφημερία να νοσηλεύσουμε τους ασθενείς ώστε να ανακουφιστούν από το τεράστιο ψυχολογικό και οικονομικό φορτίο που επωμίζονται. 'Η τους αφήνουν στον δρόμο ή στις φυλακές. Αυτό δεν είναι "στρεβλή εφαρμογή". Τα ίδια συμβαίνουν στην Ιταλία, στη Φινλανδία».

Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην ειδικότητα Ψυχιατρικής ενηλίκων και παίδων (άρθρα 22 και 25), όπου αναφέρεται ότι ο αριθμός των ειδικευόμενων στην Ψυχιατρική θα καθορίζεται από τις δυνατότητες των δομών Ψυχικής Υγείας, η Αφρ. Ρέτζιου επεσήμανε ότι «η δυνατότητα των δομών Ψυχικής Υγείας είναι δεδομένη και περιορισμένη. Δεν μπορεί να καθορίζονται απ' αυτό. Το κριτήριο για τον αριθμό των ειδικευόμενων να είναι οι ανάγκες του πληθυσμού σε κάλυψη υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υψηλού επιπέδου, και ταυτόχρονα θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών κέντρων, που θα παρέχουν ουσιαστική εκπαίδευση».

Ηθικός αυτουργός του εγκλήματος η ΕΕ, φυσικοί οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Με στοιχεία απάντησε στην κυβέρνηση ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, του νοσοκομείου στο οποίο το νομοσχέδιο βάζει λουκέτο, επισημαίνοντας: «Ακολουθεί κατά γράμμα τις Οδηγίες της ΕΕ και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 - 2030. Αντί να στελεχώσει με όλο το αναγκαίο προσωπικό τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, αντί να προχωρήσει στη δημιουργία νέων δομών, στην ενίσχυση της ανύπαρκτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, στην ενίσχυση των δημόσιων "στεγνών" προγραμμάτων, παραχωρεί ό,τι έχει απομείνει δημόσιο στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση στους ιδιώτες και στους επιχειρηματικούς ομίλους!».

«Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα γιγαντώσει τα τρομακτικά αδιέξοδα. Ακόμα και οι υπέρμαχοι των αντιδραστικών αλλαγών που ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια, με πρόσχημα την αποασυλοποίηση, αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι η κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ είναι τραγική: Εκρηκτικές ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους ψυχιατρικούς ασθενείς, εγκατάλειψή τους στο ανήμπορο οικογενειακό περιβάλλον, που μάταια κάνει έκκληση για μια εισαγωγή, έστω προσωρινά, για να ανακουφιστούν από το τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο. Ασθενείς από τα δημόσια ψυχιατρεία στις ιδιωτικές κλινικές, στον δρόμο ή στη φυλακή. Επαναϊδρυματοποίηση, νεοασυλικές μορφές περίθαλψης στις Ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, στις ιδιωτικές κλινικές, στις κατ' επίφαση δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του κόστους - οφέλους που διαποτίζει και αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ολοκληρώνει το έγκλημα με ηθικό αυτουργό την πολιτική της ΕΕ και φυσικούς αυτουργούς τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ».

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έφερε ο συνδικαλιστής για το Δαφνί: «Μόνο το 2022 ζήτησαν βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής 80.000 άνθρωποι, ενώ για το έτος 2023 ο μέσος όρος νοσηλευόμενων ημερησίως ήταν 967. Μόνο στα ΤΕΠ του ΨΝΑ εξετάστηκαν 4.472 ασθενείς, 2.525 εισαγωγές, ο μεγαλύτερος αριθμός μαζί με το 2022 από το 2006, εκ των οποίων το 15,6% είναι από την περιφέρεια. Το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν 16.489 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 23.136 ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, κι όλα αυτά από το ήδη τραγικά υποστελεχωμένο ΨΝΑ, με έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό η οποία υπερβαίνει το 50% του οργανισμού του 1987, και με τις συνθήκες εργασίας και νοσηλείας κάτω από τα όρια της ασφάλειας».

Οσο για το «18 Ανω», που η κυβέρνηση το καταργεί, σημείωσε ότι «για το έτος 2023 και μόνο για τη Μονάδα Απεξάρτησης και τα 30 προγράμματα που "τρέχουν", εξυπηρετήθηκαν 3.476 θεραπευόμενοι και πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 2.626 ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπείες ανά μήνα, ενώ στο Σχολείο του "18 Ανω" φοίτησαν 138 μαθητές - θεραπευόμενοι. Οι παρεμβάσεις πρόληψης από το "18 Ανω" έφτασαν σε 2.111 μαθητές και μαθήτριες».

Είναι συνέχεια της ιατρικοποίησης της τοξικοεξάρτησης

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γρετσίστας, αφού όπως είπε σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση, αποτελεί μεγέθυνση ενός προσχεδίου εσωτερικού κανονισμού του ΟΚΑΝΑ που δίνει προτεραιότητα στη διοικητική ιεραρχία και όχι στην επιστημονική. «Οι διοικητικές δομές των οργανισμών δεν είναι ουδέτερες, για τον ΕΟΠΑΕ η δομή του παραπέμπει σε μια βιοϊατρική αντίληψη της εξάρτησης. Η ψυχοκοινωνική πρόταση δεν χωρά στο νέο σχήμα. Αγνοεί τις νέες εξαρτήσεις, που δεν αντιμετωπίζονται με υποκατάστατα και αποτοξίνωση, δεν προβλέπει τίποτα για τους εφήβους. Ο,τι δεν χωράει στο βιοϊατρικό σχήμα παραλείπεται στο νομοσχέδιο. Τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα, παρά το γεγονός ότι η πρόληψη υπάρχει στον τίτλο του ΕΟΠΑΕ. Η βίαιη συρρίκνωση αυτών των υπηρεσιών δημιουργεί ζωτικό χώρο για τη δράση του ιδιωτικού τομέα, μεταφέροντας το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ξηλώνεται ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό μοντέλο

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, που εκπροσωπεί 13 συλλόγους πανελλαδικά, με χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, ο Μάκης Σίμος στάθηκε στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ. Ενημέρωσε δε ότι το σχετικό ψήφισμα με το οποίο απαιτείται η απόσυρση του νομοσχεδίου έχει πλέον χιλιάδες υπογραφές, ενώ έχει υιοθετηθεί μεταξύ άλλων από 85 Δημοτικά και 4 Περιφερειακά Συμβούλια, την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και εκατοντάδες ενώσεις, συλλόγους και φορείς πανελλαδικά.

Αναφερόμενος στο θεραπευτικό αυτό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, τόνισε ότι «στηρίζεται στην παγκόσμια φιλοσοφία των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, με παρουσία 40 χρόνων στην Ελλάδα και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα για το έργο του και τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας του.

Ο χρόνος ανταπόκρισης στο αίτημα έναρξης της υποστήριξης είναι σημαντικός παράγοντας αποτελεσματικότητας. Γι' αυτό, στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στη φάση υποδοχής δεν υπήρξε ποτέ λίστα αναμονής. Οποιος παίρνει τηλέφωνο, σε δυο μέρες έχει το πρώτο του ραντεβού και ξεκινά τη θεραπευτική του διαδικασία.

Η ταχύτητα και η εμπιστευτικότητα του απορρήτου των πληροφοριών οικοδομούν από την αρχή σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας».

Ο Μ. Σίμος κατήγγειλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε καν τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ σε ακρόαση, δηλαδή τους πρώην εξαρτημένους, που μέσα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ απεξαρτήθηκαν και επανεντάχθηκαν ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία - «τους ανθρώπους για τους οποίους κόπτονται ο υπουργός και ο υφυπουργός ότι δημιουργήθηκε αυτό το νομοσχέδιο». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής επιχείρησε προκλητικά να εμποδίσει τον Μ. Σίμο να διαβάσει τις θέσεις του Συλλόγου Αποφοίτων, αρνούμενος να καταγραφούν στα πρακτικά, με το πρόσχημα της «κατάχρησης χρόνου» και της «ασέβειας στη δημοκρατία και στον διάλογο»!

«Δεν ευχόμαστε σε κανέναν να πετύχει στον δρόμο του την εξάρτηση και τη χρήση. Αν όμως τη βρει, ευχόμαστε το ΚΕΘΕΑ και τα υπόλοιπα "στεγνά" προγράμματα να είναι εκεί. Γι' αυτό απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου», κατέληξε ο Μ. Σίμος.

Ο Γιάννης Βυθούλκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο δεν γίνεται «καμία αναφορά στα Κέντρα Πρόληψης, παρότι είναι 75 και λειτουργούν 30 χρόνια, με εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας».

Πρόσθεσε δε ότι «τα Κέντρα Πρόληψης έχουν υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες και ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες αποτελούν τη μοναδική υπηρεσία όπου μπορούν να απευθυνθούν δωρεάν. Χρειάζεται στον σχεδιασμό η συμμετοχή της κοινωνίας. Μας ενδιαφέρει η σχέση με τις τοπικές κοινότητες, να ακούσετε την αγωνία μας για την επόμενη μέρα».

Υπεράσπιση μιας σάπιας πολιτικής

Η απονοηματοδότηση εννοιών όπως η τοξικοεξάρτηση, με αφαίρεση της κοινωνικής και πολιτικής χροιάς τους, η «καθιέρωση της μείωσης της βλάβης στην καθημερινή μας πρακτική» και η εισαγωγή μιας «διαφορετικής κουλτούρας στην κοινωνία», όπου οι χρήστες ουσιών θα είναι μόνιμοι και νόμιμη η χρήση, και όπου οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης θα είναι ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, είναι μερικά από όσα υπερασπίστηκαν κατά τη συζήτηση οι διορισμένοι από την κυβέρνηση πρόεδροι του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και εκπρόσωποι οργανώσεων και ΜΚΟ, που τους συνδέει η βαρβαρότητα της «ορθολογικής αξιοποίησης του προϋπολογισμού σε πόρους και προσωπικό», προμηνύοντας νέες περικοπές και απολύσεις, ενώ υπερθεμάτισαν για τις «μεγάλες ανάγκες που έχουν οι ΜΚΟ», απαιτώντας να πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ