ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
Σελ. /24
Οξύνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικές επιθέσεις στα σύνορα με τη Ρουμανία, ενίσχυση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και εναέρια επεισόδια μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών αεροσκαφών

Η Μαύρη Θάλασσα έρχεται, για μια ακόμα φορά, στο προσκήνιο ως ένα κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης που μπορεί να αποτελέσει τον πυροκροτητή για μια μεγάλη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και ευρύτερα στην ανατολική Ευρώπη.

Μετά τις νέες επιθέσεις της Ρωσίας στην περιοχή της Οδησσού και ιδιαίτερα στο Ισμαήλ, ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και ακριβώς πάνω στα σύνορα με τη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το Βουκουρέστι έκανε λόγο για θραύσματα ρωσικών drones που έπεσαν σε ρουμανικό έδαφος, με το ΝΑΤΟ να μιλάει για «εν δυνάμει επικίνδυνες ενέργειες».

Την ίδια ώρα, η Μόσχα καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εγκαταστήσουν κέντρα επιμελητειακής υποστήριξης σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να επιταχύνουν τον εφοδιασμό με όπλα του Κιέβου και να αναπτύξουν εκεί σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ την Τετάρτη ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα ακόμα εναέριο επεισόδιο μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στα σύνορα με τη Ρουμανία

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η περιοχή της Οδησσού έγινε στόχος ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για δεύτερη συνεχή μέρα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

O περιφερειάρχης της Οδησσού, Ολεχ Κίπερ, ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια από drone έπεσαν στην περιοχή του Ισμαήλ, λιμάνι στον Δούναβη, στα σύνορα με την Ρουμανία.

Το εν λόγω λιμάνι έχει μεγάλη σημασία για την Ουκρανία και για τον «εναλλακτικό» θαλάσσιο δρόμο που έχει ανακηρύξει μονομερώς το Κίεβο, με τη στήριξη των παρευξείνιων χωρών του ΝΑΤΟ, μετά τον αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρη Θάλασσας.

Ο δε αρχηγός της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Μ. Ολεστσιούκ, δήλωσε ότι τρία drones «χάθηκαν αφού διέσχισαν το κρατικό σύνορο με τη Ρουμανία», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στη Ρουμανία, εκδόθηκε προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σε συνοριακούς οικισμούς και το Βουκουρέστι ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης στην ουκρανική πλευρά των συνόρων.

Ρουμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πιθανά συντρίμμια από ρωσικά drones βρέθηκαν στο χωριό Plauru, στη ρουμανική όχθη του Δούναβη απέναντι από το Ισμαήλ.

Αργότερα χτες, η ΥΠΕΞ της Ρουμανίας Luminita Odobescu ανέφερε σε ανάρτησή της ότι «βρέθηκαν συντρίμμια σε ρουμανικό έδαφος» και πως «έχουμε ενημερώσει και συντονιζόμαστε με τους συμμάχους μας για αυτό το θέμα». «Η Ρουμανία καταδικάζει σθεναρά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανέφερε πως «παρότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά πληροφορία που να δείχνει οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση από τη Ρωσία εναντίον συμμαχικού εδάφους, οι ενέργειες αυτές είναι ανεύθυνες και εν δυνάμει επικίνδυνες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας τις τελευταίες ημέρες.

Η Ρουμανία μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και θραύσματα ρωσικών drones έχουν εισέλθει στο έδαφός της κι άλλες φορές τον περασμένο χρόνο.

Νέο επεισόδιο μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών αεροσκαφών

Στο μεταξύ την Τετάρτη σημειώθηκε άλλο ένα εναέριο επεισόδιο μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 απογειώθηκε για να αναχαιτίσει 3 βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και να εμποδίσει την είσοδό τους σε ρωσικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο τα βρετανικά αεροπλάνα ήταν ένα αεροσκάφος αναγνώρισης RC-135 και δύο μαχητικά αεροσκάφη Typhoon.

«Καθώς το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πλησίασε, τα ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν αναστροφή από τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η Μαύρη Θάλασσα και η Αζοφική

Την ίδια ώρα, με τη χρήση «δυτικών» πυραύλων, εναέριων και θαλάσσιων drones, και με την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών «συμμάχων», που μεταξύ άλλων πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις περιπολίας και αναγνώρισης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, το Κίεβο επιχειρεί να εντείνει τα πλήγματα εναντίον του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα που συνδέεται με αυτήν μέσω του στενού του Κερτς.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, Ντμ. Πλετεντσούκ, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν πλέον σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην Αζοφική Θάλασσα». Αξιωματούχοι του Κιέβου δηλώνουν τους τελευταίους μήνες ότι οι επιθέσεις σε στόχους στην Κριμαία και αλλού στη Μαύρη Θάλασσα αναγκάζουν το ρωσικό ναυτικό να επανατοποθετήσει αλλού τα πλοία του.

Η Ρωσία βέβαια απορρίπτει τα λεγόμενα του Κιέβου, με τον Ν. Πατρούσεφ, βοηθό του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και πρώην γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, να δηλώνει χθες σε συνέντευξή του ότι το Κίεβο είναι αυτό που έχει χάσει κάθε πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Με αφορμή τη «στρατηγική ναυτικής ασφάλειας» που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο Πατρούσεφ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι στη στρατηγική αυτή «διατυπώνει ισχυρισμούς που είναι αποκομμένοι από την τρέχουσα πραγματικότητα».

«Για ποιες αποστολές και ασκήσεις του Ουκρανικού Ναυτικού να μιλήσουμε, όταν αυτήν τη στιγμή η Αζοφική Θάλασσα είναι εσωτερική θάλασσα της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει χάσει την πρόσβαση στα ύδατα του Αζόφ, τόσο ντε φάκτο όσο και ντε γιούρε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τα εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022, απέκλεισαν εντελώς την πρόσβαση των ουκρανικών δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ στη συνέχεια η Μόσχα ανακήρυξε την ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη Ρωσία, εξ ου και ο Πατρούσεφ κάνει λόγο για «εσωτερική θάλασσα της Ρωσίας».

Σχέδια ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία «απέτρεψε επίσης τις προθέσεις του ΝΑΤΟ να αναπτύξει μια ναυτική βάση στην Αζοφική Θάλασσα και να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας τον στόλο», ενώ πρόσθεσε ότι πριν από μια δεκαετία (δηλαδή πριν από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία) το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να δημιουργήσει ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και «να μετατρέψει τη χερσόνησο της Κριμαίας σε μόνιμη τοποθεσία ανάπτυξης στρατευμάτων των ΗΠΑ και συμμαχικών δυνάμεων της Ουάσιγκτον».

Ο Πατρούσεφ δήλωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εγκαταστήσουν κέντρα επιμελητειακής υποστήριξης στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να επιταχύνουν τον εφοδιασμό με όπλα της Ουκρανίας και να αναπτύξουν εκεί σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, το ΝΑΤΟ την πλημμύρισε με όπλα που αποτελούν απειλή για τη Ρωσία και τις χώρες της περιοχής», ανέφερε.

Κατήγγειλε την «αδιάκριτη ναρκοθέτηση των παράκτιων υδάτων» από το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό η οποία οδηγεί σε ανεξέλεγκτη πλεύση θαλάσσιων ναρκών, που απειλούν εμπορικά πλοία, ενώ πρόσθεσε ότι «απρόβλεπτος κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα και τις παράκτιες υποδομές προκαλείται επίσης από θαλάσσια drones που βγαίνουν εκτός πορείας λόγω αστοχιών της πλοήγησης GPS».

Ανέφερε δε ότι οι διακηρύξεις του ΝΑΤΟ στην τελευταία σύνοδο κορυφής για διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα δείχνουν «τα φιλόδοξα πλάνα του να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία του στην περιοχή και να ενισχύσει την αντιπαράθεση».

Την ίδια ώρα, ο Πετρούσεφ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, για το οποίο υποστήριξε ότι ξεκινάει «ένα νέο στάδιο ανάπτυξης».

«Ως μεγάλη θαλάσσια δύναμη, η Ρωσία θα πρέπει να διαθέτει ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό που να περιλαμβάνει πλοία σχεδιασμένα να εκτελούν αποστολές σε κοντινές και απομακρυσμένες θαλάσσιες και ωκεάνιες περιοχές και να έχει ένα ανεπτυγμένο σύστημα βάσεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης», τόνισε.

Σφοδρές μάχες σε ανατολική Ουκρανία και Χάρκοβο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία και στην περιοχή του Χαρκόβου.

Οι σφοδρές ρωσικές επιθέσεις δημιουργούν «τεταμένες» και δύσκολες συνθήκες γύρω από την πόλη Ποκρόβσκ, σημαντικό κόμβο της περιφέρειας του Ντονέτσκ με σημαντικά αποθέματα λιθίου, παραδέχθηκε ο ουκρανικός στρατός.

Το δε αμερικανικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW) επιβεβαιώνει ότι το Ποκρόβσκ αποτελεί το πιο «θερμό» σημείο στη γραμμή του μετώπου, όπως και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στις περιοχές κοντά στο Vovchansk, το Siversk, το Toretsk, την πόλη του Ντονέτσκ και νοτιοδυτικά της Αβντίιβκα.

Την ίδια ώρα, επικαλούμενο εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών, το ISW αναφέρει ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα «σημαντικά» προβλήματα σχετικά με τη διατήρηση του αριθμού των στρατευμάτων και την αντικατάσταση των μεγάλων απωλειών σε άρματα μάχης και εξοπλισμό.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις με drones σε ρωσικές μεθοριακές περιοχές, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν χθες σε ουκρανικό βομβαρδισμό στην πόλη Σεμπέκινο στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, δήλωσε ο κυβερνήτης Β. Γκλάντκοφ. Σημειώθηκαν επίσης καταστροφές σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Συνολικά, ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε χτες στην περιοχή του Μπέλγκοροντ με πάνω από 50 βλήματα και 26 drones σύμφωνα με τον Γκλάντκοφ.

Συνάντηση «ειδικών» ΗΠΑ - Ρωσίας

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίστηκαν χθες οι επαφές του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα στην Κίνα, χωρίς να ανακοινώνεται το χθεσινό τους πρόγραμμα και χωρίς κάποιες δημόσιες δηλώσεις.

Στην προχτεσινή συνάντησή του με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι, ο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία «σε ένα ορισμένο στάδιο, όταν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει». Σε βίντεο που ανάρτησε στη συνέχεια, ο Κουλέμπα διευκρίνισε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να «εμπλακεί σε οποιεσδήποτε συζητήσεις και να αναζητήσει λύσεις» μόνο εάν υποστηρίζουν την ουκρανική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, την οποία, όπως είπε, η Κίνα είχε «ακλόνητα επιβεβαιώσει».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι «η Ρωσία είναι ανοιχτή για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά πρώτα, πρέπει να καταλάβουμε πόσο έτοιμη είναι η Ουκρανία και αν έχει την άδεια για αυτό από τους χειριστές της. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να δείτε ότι γίνονται αντιφατικές δηλώσεις και τα πράγματα δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα».

Εθεσε δε εκ νέου θέμα «νομιμότητας του Ζελένσκι» - η Μόσχα αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι με αφορμή την παράταση της θητείας του χωρίς εκλογές εν μέσω του πολέμου - όπως και την ουκρανική νομική απαγόρευση για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα όσο Πρόεδρος της Ρωσίας παραμένει ο Πούτιν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση «ειδικών» ΗΠΑ - Ρωσίας αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε ότι μια τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα σε τρίτη χώρα, με τη συμμετοχή πολιτικών και ακαδημαϊκών ειδικών.

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τον χαρακτήρα της εν λόγω συνάντησης, η Ζαχάροβα ανέφερε ότι το υπουργείο λαμβάνει τις πληροφορίες από τέτοιες συναντήσεις αλλά δεν θεωρεί ότι αυτές μπορούν να προσφέρουν κάτι στην τρέχουσα φάση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Χτες στο μεταξύ, συναντήθηκαν στη Ρωσία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλ. Λουκασένκο, με αντικείμενο όπως ανακοινώθηκε τη συζήτηση «βασικών ζητημάτων για την ανάπτυξη των σχέσεων Λευκορωσίας - Ρωσίας, την προώθηση συμμαχικών έργων, την περιφερειακή ασφάλεια καθώς και τα επίκαιρα ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ