ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ακριβοπληρωμένη θητεία

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών για εμάς τα παιδιά από οικογένειες της βιοπάλης και του μεροκάματου, η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας αποτελεί περίοδο της ζωής μας όπου δημιουργούνται πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στις οικογένειές μας. Ο στρατιώτης δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, κάτι που έκανε στη διάρκεια των σπουδών του, δουλεύοντας είτε περιστασιακά είτε την περίοδο του καλοκαιριού. Πριν καν παρουσιαστούμε στη μονάδα μας αναγκαστήκαμε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουμε μπλούζες, κάλτσες (αφού ο στρατός χορηγεί μόνο δύο ζευγάρια) και ό,τι άλλο θα μπορούσε να μας χρειαστεί για να κάνουμε τη θητεία μας πιο άνετη. Διαπιστώσαμε όμως ότι όσο περνούσαν οι μήνες θητείας μας τόσο μεγάλωνε ο συνολικός λογαριασμός, αφού παρουσιάζονταν διάφορες ανάγκες που ήμασταν αναγκασμένοι να τις καλύψουμε βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ειδικά εμείς οι φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας στην παραμεθόριο δικαιούμαστε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων στα καράβια, που ακόμα και με την έκπτωση είναι πολύωρο και πολυέξοδο ταξίδι. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ο φαντάρος έχανε κάποιες μέρες από την άδειά του. Επίσης, τα δρομολόγια ήταν αραιά, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Για αεροπορικά εισιτήρια δεν συζητάμε, αφού το κόστος της μετακίνησης ήταν απαγορευτικό για τους περισσότερους στρατευμένους.

Στη μονάδα μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη θερμοκρασία παροχής του νερού, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Οι σωληνώσεις είναι εκτεθειμένες και στο κρύο και στη ζέστη. Το καλοκαίρι το νερό έχει ψηλή θερμοκρασία, ακόμα και το βράδυ, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φαντάρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του νερού και τις συνθήκες υγιεινής. Τον χειμώνα πάλι, λόγω της έκθεσης των σωληνώσεων στο κρύο, το νερό είχε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, είναι συχνές οι βλάβες λόγω παλαιωμένων εγκαταστάσεων και δεν είναι λίγες οι φορές που μένουμε χωρίς νερό. Στη μονάδα σχετικά με τον κλιματισμό υπάρχει μόνο ένα air condition στον θάλαμο. Ωστόσο, στους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι φαντάροι, όπως το Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ), αλλά και στο εστιατόριο, ο κλιματισμός είναι ανύπαρκτος. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα με το πόσιμο νερό και τα προβλήματα που υπάρχουν με την ποιότητά του, καθιστώντας το ακατάλληλο. Το γεγονός αυτό προκαλεί οικονομικά προβλήματα στους φαντάρους, αφού είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένα νερά. Η μονάδα χορηγεί σε όλους τους φαντάρους ένα μπουκάλι του ενάμισι (1,5) λίτρου την ημέρα. Αυτό έχει ως συνέπεια ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι φαντάροι να αγοράζουν τουλάχιστον άλλα τρία (3) λίτρα, όπως άλλωστε συστήνουν επιστημονικοί οργανισμοί. Η δαπάνη αυτή σε ημερήσια βάση αποτελεί επιβάρυνση στην τσέπη του φαντάρου, αφού ο συμβολικός μισθός που του χορηγεί το κράτος είναι οκτώ ευρώ και εξήντα λεπτά (8,60).

Η ακρίβεια έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη. Η έξοδος για τη μεγάλη πλειοψηφία των φαντάρων είναι δυσβάσταχτη, αφού οι τιμές στα μαγαζιά είναι απλησίαστες. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι αυτήν την περίοδο έχει ανοίξει ο τουρισμός, είναι ελάχιστες οι επιλογές που έχει ο φαντάρος σε μια έξοδο. Εκτός από ένα γεύμα σε εστιατόριο ή σε σουβλατζίδικο, δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή που μπορεί να καλύψει την ανάγκη του φαντάρου για ψυχαγωγία. Η αλληλεγγύη ανάμεσά μας είναι ανάσα μέσα σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι φαντάροι απολύονται μας αφήνουν ό,τι αναλώσιμο μπορεί να χρειαστούμε, όπως γυαλιστικά για τα άρβυλα, αφρούς ξυρίσματος κ.ά., γιατί και αυτοί έχουν αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φαντάρος κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αφού τα είδη για την καθαριότητα και την υγιεινή χορηγούνται με το σταγονόμετρο και σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστα για τις ανάγκες των φαντάρων.

Μπορεί η κατάσταση με τη διαβίωση των φαντάρων να είναι ζοφερή, και σε κάθε αίτημά μας που σχετίζεται με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα στρατόπεδα να ακούμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν, μας προκαλεί όμως ζάλη ο χορός των δισεκατομμυρίων που δαπανά η κυβέρνηση για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Επίσης, αποτελεί πρόκληση η αποστολή πυρομαχικών και άλλων εξοπλισμών στην Ουκρανία. Τα νούμερα της σπατάλης για το ΝΑΤΟ προκαλούν ζάλη, αλλά και οργή και αγανάκτηση, γιατί με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα και μια σειρά προβλήματα που υπάρχουν στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια. Μαζί με τον αγώνα για λύσεις στα προβλήματά μας, λοιπόν, βροντοφωνάζουμε:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Κώστας Καλογερής, ΣΤΡ (ΕΜ), 79 Τάγμα Υποστήριξης Εθνοφυλακής (ΤΥΠΕΘ), Σάμος

Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα

Είναι σχεδόν καθολική η διαπίστωση από τη μεγάλη πλειοψηφία των φαντάρων ότι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ένας στρατιώτης καλείται να καλύψει ελλείψεις και προβλήματα που υπάρχουν με προσωπικά του έξοδα, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά μέχρι και το πέρας της θητείας του. Με τα χρήματα αυτά γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες που υπάρχουν. Για την κυβέρνηση όλα μπαίνουν στην «προκρούστεια κλίνη» και στη λογική «κόστους - οφέλους» για τις ανάγκες των στρατευμένων.

Κόστος λοιπόν η κάθε ανάγκη του στρατευμένου που διεκδικεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο στρατόπεδο.

Εχει γίνει πλέον κατανοητό τα τελευταία χρόνια ότι συνολικά αυτήν την αντιλαϊκή και επικίνδυνη για τον λαό πολιτική τη στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Βελόπουλος και η Κωνσταντοπούλου. Η ΝΔ διαλαλεί με όλους τους τρόπους ότι χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη», που σημαίνει ταχύτερη προσαρμογή στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος υποστηρικτής του μνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητά την επέκτασή του, όπως κάνουν επίσης το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και η Κωνσταντοπούλου, βάζοντας πλάτη για υπερμνημόνια ...για όλη μας τη ζωή.

Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι ο στρατιώτης καταρχάς, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια. Τη συναντάει στην έξοδό του, όταν θα πληρώσει τον καφέ, το ταξί ή το φαγητό του. Ερχεται αντιμέτωπος με το κόστος μετακίνησης, μετά και τις τελευταίες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, από και προς το σπίτι του κατά τη διάρκεια αδειών όπως Πάσχα και Χριστούγεννα. Αλλά πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε και το κόστος μετακίνησης στην έξοδό μας (ταξί, λεωφορείο).

Οταν ένας στρατευμένος εκτελεί τη θητεία του, απαγορεύεται να εργάζεται. Πολλές όμως είναι οι περιπτώσεις που οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια των αδειών τους, αντί να ξεκουράζονται και να γιορτάζουν με τις οικογένειές τους, αναγκάζονται να εργαστούν, με σκοπό να μαζέψουν χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα της θητείας τους. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση καθιέρωσε την 6ήμερη εργασία, εργασιακό μεσαίωνα που θα αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά την απόλυσή μας.

Ασχετα με τα όσα διαφημίζει η κυβέρνηση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στις μονάδες, την αλήθεια τη βιώνουν οι στρατιώτες. Οι ελλείψεις σε πλυντήρια, αλλά και σε κατάλληλα απορρυπαντικά που χρειάζονται, αναγκάζουν τους στρατιώτες να αναζητούν εξωτερικά του στρατοπέδου πλυντήρια, όπου πρέπει να πληρώσουν για να έχουν καθαρά τα ρούχα τους. Ο ελλιπής ρουχισμός που παρέχεται στους στρατιώτες επίσης τους αναγκάζει να αγοράζουν συμπληρωματικά ρούχα, ξοδεύοντας 200 έως 400 ευρώ για την αγορά τους.

Σε πολλά στρατόπεδα υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με την παροχή νερού, όπου το νερό κρίνεται ακατάλληλο, και αναγκάζεται ο στρατιώτης με δικά του έξοδα να αγοράσει νερό ή, στην καλύτερη περίπτωση, το στρατόπεδο να παρέχει μια μικρή ποσότητα νερού, που φυσικά δεν επαρκεί.

Σε πάρα πολλά στρατόπεδα παρέχεται ελλιπής ποσότητα φαγητού ή σε κακή ποιότητα, κάτι που αναγκάζει τους στρατιώτες να τρώνε φαγητό από το ΚΨΜ, βάζοντας ξανά ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο να υπάρχουν απαρχαιωμένες υποδομές, για παράδειγμα να υπάρχουν 2 τουαλέτες για 90 άτομα ή να μην παρέχονται τα κατάλληλα καθαριστικά (χλωρίνη, σκούπα, σφουγγαρίστρα, σαπούνια) για τη σωστή υγιεινή των στρατευμένων.

Ο λαός μας πρέπει να σταματήσει να ματώνει οικονομικά. Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση να δίνει εκατομμύρια ευρώ στους μακελάρηδες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, από την άλλη να υπονομεύονται οι ανάγκες μας και ταυτόχρονα να προσπαθεί να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή κατάσταση μέσα στα στρατόπεδα.

Γιώργος Βρυσσάς, 98 Τάγμα Εθνοφυλακής (ΤΕ)

Στρατόπεδο ΛΓΟΥ(ΠΖ) ΜΑΡΙΝΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΗ

Καλλονή, Λέσβος

Μέσα και έξω από τις μονάδες αγωνιζόμαστε

Η περίοδος της θητείας αποτελεί μια εμπειρία ζωής για τον καθέναν από μας. Πολλοί φεύγουν για πρώτη φορά από το σπίτι τους, καλούμαστε να συμβιώσουμε με δεκάδες διαφορετικούς ανθρώπους, άλλους μικρότερους, άλλους μεγαλύτερους, από διαφορετικές αφετηρίες στη ζωή. Πολλά, σχεδόν όλα απ' αυτά που αντιμετωπίζουμε, είναι νέες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, γνώριμα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους.

Την ακρίβεια, για παράδειγμα, αρχικά την αντιμετωπίσαμε πριν παρουσιαστούμε, με τα είδη πλατιάς κατανάλωσης να είναι στα ύψη - τα καύσιμα, οι λογαριασμοί ρεύματος, το κόστος των μετακινήσεων. Επίσης αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε πριν παρουσιαστούμε ρουχισμό, όπως κάλτσες, εσώρουχα, φανελάκια και φούτερ παραλλαγής, αφού αυτά που μας χορηγήθηκαν δεν φτάνουν για να βγάλεις τη θητεία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υπάρχουν μαγαζιά που διαφημίζουν πακέτα ρουχισμού, με το σχετικό κόστος για το καθένα, και όλα αυτά τα επιβαρύνεται ο φαντάρος πριν ακόμα παρουσιαστεί. Μαθαίνει με αυτόν τον τρόπο ότι πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να «βγάλει» τη θητεία του. Η ακρίβεια μας ακολούθησε και μέσα στη μονάδα. Από τα ταξί που πληρώναμε πανάκριβα για αρκετό καιρό για να κατεβαίνουμε μια έξοδο στην πόλη, το πακέτο με κάποια απαραίτητα υλικά για την υπηρεσία, όπως σημειωματάριο, στιλό, φούμο, κρίκο, αρτάνη. Η αξία του πακέτου σήμερα είναι στα δεκαοκτώ (18) ευρώ. Το πακέτο αυτό έπρεπε να το αγοράσουμε από τις πρώτες μέρες που πατήσαμε το πόδι μας στο νησί, μέχρι και το πλύσιμο των ρούχων στα πλυντήρια και το κούρεμα, το χέρι πρέπει και εδώ να μπει βαθιά στην τσέπη.

Επίσης ήρθαμε αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις κακές πρώτες ύλες για το φαγητό, τους φούρνους που υπολειτουργούν. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό να βρίσκονται από στρατιώτες μέσα στο φαγητό σκουλήκια ή άλλα έντομα, ενώ εμφανίστηκαν και κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης ανά διαστήματα. Ακόμα, οι πρώτοι καύσωνες του καλοκαιριού πέρασαν χωρίς το παραμικρό ίχνος ψύξης στους θαλάμους όπου κοιμόμαστε και στα μαγειρεία, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Η ζωή στο στρατόπεδο είναι απαιτητική από πολλές απόψεις και την αντιμετωπίζουμε με το κεφάλι ψηλά. Είναι όμως πρόκληση να ακούμε από στελέχη ότι «είμαστε καλά, γιατί παλιότερα οι στρατιώτες και τα στελέχη στο στρατόπεδο βίωναν πολύ πιο δύσκολες συνθήκες», ενώ βρισκόμαστε στο 2024 και αρκετά απ' αυτά που αντιμετωπίζουμε θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

Κόντρα σε αυτά πήγαμε, διεκδικήσαμε, μιλήσαμε και πετύχαμε να λυθούν κάποια λίγα από τα προβλήματα. Περήφανα και αγωνιστικά, με πείσμα και αποφασιστικότητα, μαθαίνουμε και στα στρατόπεδα να παλεύουμε για τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Η κυβέρνηση απλόχερα δαπανά δισεκατομμύρια για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, αφού για το 2023 δόθηκαν από το κράτος 6,2 δισ., για το 2022 κάτι περισσότερα από 8 δισ. και για το 2024 προγραμματίζει να δώσει 7 δισ., αλλά για τις ανάγκες των φαντάρων ούτε σεντ.

Επιπλέον, για μας αλλά και για τον λαό μας, που στενάζει οικονομικά από την ακρίβεια και την αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί πρόκληση αρχικά το γεγονός ότι πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στάλθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών. Είναι απαράδεκτο το να βρίσκεται πολεμικό πλοίο χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα.

Σε λίγες μέρες απολύομαι. Τα προβλήματα δεν σταματούν και ο αγώνας συνεχίζεται για τα δικαιώματά μας στην εργασία, στην Υγεία, στις κοινωνικές παροχές, μέσα από τη συλλογική δράση στα σωματεία για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και απαιτήσεων.

ΣΤΡ (ΚΔ) Καραγιάννης Βαγγέλης, 3ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής (ΕΤΕΘ), Χίος

Παλεύουμε για ανθρώπινες συνθήκες ζωής μέσα και έξω από τα στρατόπεδα!

Το σημείωμα κατάταξής σου λέει ότι «ο στρατός σού παρέχει όλα τα απαραίτητα»... Τελικά, όταν παρουσιάζεσαι, αυτά που σου δίνουν είναι 1 εσώρουχο, 2 ζευγάρια κάλτσες, 2 φανελάκια και 2 μακρυμάνικα μπλουζάκια (!), και με αυτά υποτίθεται ότι πρέπει να καλυφθείς για 9 ή 12 μήνες... Αρα, πριν καλά καλά ξεκινήσει η στρατιωτική θητεία, οι νέοι στρατευμένοι καλούμαστε να πληρώσουμε και να αγοράσουμε τα απαραίτητα ρούχα για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε. Μετά, στα κέντρα εκπαίδευσης συναντάμε τριτοκοσμικές συνθήκες. Ενώ τα κηρύγματα για την υγιεινή είναι καθημερινά, τα καθαριστικά που μας δίνονται (χλωρίνη, σαπούνι, σακούλες κ.λπ.) δεν φτάνουν ούτε για δείγμα, σε σημείο να δημιουργούνται επικίνδυνα ανθυγιεινές καταστάσεις. Μάλιστα μας λένε, αν θέλουμε περισσότερα, να πληρώσουμε και να φέρουμε καθαριστικά απέξω, γιατί «ο στρατός δεν έχει λεφτά». Ταυτόχρονα οι μερίδες του φαγητού δεν καλύπτουν ούτε μικρά παιδιά, ενώ το νερό είναι αμφιβόλου ποιότητας και διαθέσιμο σε 1-2 σημεία του στρατοπέδου. Αρα; Πάλι για να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες πρέπει να πληρώσουμε... Και σε όλη τη διάρκεια της θητείας προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, για όλη τη θητεία ο στρατός μάς δίνει δύο δωρεάν εισιτήρια, οπότε τα έξοδα που χρειάζονται για τις μετακινήσεις από και προς τη μονάδα κατά την άδεια επιβαρύνουν τους στρατιώτες. Οπως και με το φαγητό ή το νερό, τα προβλήματα δεν σταματάνε στα κέντρα εκπαίδευσης, αλλά παραμένουν και σε πολλές μονάδες. Σε όλα αυτά προστίθενται τα καθημερινά έξοδα αλλά και τα ατομικά καθαριστικά που χρειαζόμαστε για την υγιεινή μας. Με το γελοίο ποσό των 8,70 ευρώ τον μήνα που μας δίνουν, τι ακριβώς από αυτά θα καλύψουμε; Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας, τι θα πρωτοπληρώσουμε; Πώς θα αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας για το ενοίκιο του σπιτιού μας και τους λογαριασμούς που όλο και αυξάνονται; Πώς θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την έξοδό μας; Πώς θα σταθούμε στα πόδια μας μετά τη θητεία, όταν εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε ξοδέψει τόσα για να τα βγάλουμε πέρα; Δεν πάει άλλο με αυτήν την κατάσταση! Πρέπει εδώ και τώρα να αυξηθεί ο μισθός των στρατιωτών! Εδώ και τώρα να παρέχονται στους στρατιώτες ο απαραίτητος ρουχισμός, καθαριστικά, φαγητό και νερό σε ποσότητα που θα επαρκεί για να καλύπτονται οι ανάγκες μας! Τα δισεκατομμύρια που δίνουν για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς να τα δώσουν για τη βελτίωση των υποδομών στα στρατόπεδα και την κάλυψη των αναγκών των στρατιωτών!

Στρατιώτης (ΠΒ) Ευσταθίου Δημήτρης, 98 Μοίρα Αντιαεροπορικού Πυροβολικού, Λέσβος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ