ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποκρισία για Μέση Ανατολή, εφησυχασμός για Ελληνοτουρκικά

Υποκρισίας το ανάγνωσμα από την κυβέρνηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του «στρατηγικού συμμάχου» Ισραήλ απειλούν με γενίκευση της σύγκρουσης.

Συναντώντας χτες το πρωί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη «βαθιά του οδύνη» για το μακελειό σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, το οποίο - όπως είπε - «αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να υπάρξει στη Λωρίδα της Γάζας μια άμεση κατάπαυση του πυρός». Σε υποκριτικό τόνο, ο ίδιος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να παραμένει απαθής σε αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία, η οποία συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας και η οποία δυστυχώς έχει και πολλές, πια, παράπλευρες απώλειες. Και θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Βέβαια, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να παρέχει αμέριστη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και να συμμετέχει ενεργά στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αποκαλύψεις ότι το χτύπημα της Υεμένης από το Ισραήλ είχε «προβαριστεί» σε στρατιωτική συνεκπαίδευση με την Ελλάδα μόλις πριν από δύο μήνες, εν μέσω μάλιστα της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού...

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών με χτεσινή του ανάρτηση επανέλαβε τη σύστασή του σχετικά με την αποφυγή επισκέψεων σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ιράν και Λίβανο.

«Παραπληροφόρηση» όσα ο κόσμος έχει τούμπανο...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό για τα όσα δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά σε ΝΑΤΟικό πλαίσιο. Απαντώντας χτες σε Ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση» σχετικά με τα όσα έγιναν πρόσφατα στην Κάσο με την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων, λέγοντας πως «ουδέποτε ζητήθηκε άδεια (σ.σ. για τις έρευνες του ιταλικού πλοίου στην περιοχή για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο), ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή της Κάσου και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν», ισχυριζόμενος πως «το ιταλικό πλοίο διεξήγαγε την έρευνά του, και μάλιστα για πολύ περισσότερες ώρες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, σε θάλασσα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδος».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το ιταλικό πλοίο φέρεται να έστειλε ειδοποίηση περί έναρξης ερευνών στην περιοχή και στην τουρκική πλευρά, η οποία είχε αποστείλει μηνύματα ανοιχτής απειλής για απώθησή του, με αποτέλεσμα η τουρκική φρεγάτα «Gokcu» να εκπέμπει τελικά σήμα πως είναι δυνατή η συνέχιση των ερευνών «εντός της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η κυβέρνηση, μάλιστα, προκειμένου να μην διαταράξει τα υποτιθέμενα «ήρεμα νερά» του παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη με επόμενο σταθμό τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν τον Σεπτέμβρη στην Τουρκία, για την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν την ίδια μέρα αποφάσισε και την ακύρωση της προγραμματισμένης ναυτικής άσκησης «ΤΡΙΑΙΝΑ» στα ανατολικά της Ρόδου.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζοντας το παζάρι που έχει στηθεί για τη διασφάλιση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ ως δήθεν «εγγύηση σταθερότητας», όταν επιβεβαιώνεται πως είναι η άλλη όψη των εντάσεων, σημείωσε πως «το γεγονός ότι έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας έτσι ώστε να μην παράγονται οι εντάσεις του παρελθόντος και σε μία εξαιρετικά δύσκολη, σύνθετη εποχή για την παγκόσμια ασφάλεια η Ελλάδα να διατρέξει κινδύνους πολέμου, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει η οποιαδήποτε παραχώρηση και ούτε θα υπάρξει ποτέ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, τα οποία αφορούν την κυριαρχία, δεν τίθενται, δεν πρόκειται να τεθούν ποτέ», την ώρα που όλα δείχνουν πως αυτά βρίσκονται στο τραπέζι του παζαριού με αντάλλαγμα το αγκίστρωμα της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Ενώ με αφορμή σχετική Ερώτηση στη Βουλή σημείωσε για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη πως δήθεν «οι διεθνείς συνθήκες εφαρμόζονται στο σύνολό τους και πολλώ δε μάλλον η Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία διαλαμβάνει και διατάξεις οι οποίες καθορίζουν και σύνορα και κατά τούτο έχουν μία ακόμα μεγαλύτερη ισχύ», την ώρα που όλο το διεθνές «δίκαιο» τσαλαπατιέται από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς σε ολόκληρη την περιοχή, με την κυβέρνηση να είναι χωμένη ως τα μπούνια σε αυτούς.

NAVTEX για νέες θαλάσσιες έρευνες

Στο μεταξύ, λίγες μόλις μέρες μετά την Κάσο με ελληνική NAVTEX (με χρόνο έναρξης χτες), το ερευνητικό σκάφος υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, «Ocean Vanguard», αναμένεται να κάνει μετρήσεις για την πόντιση καλωδίου σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ, νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται εντός της ζώνης, που η Αγκυρα παρουσιάζει αυθαίρετα ότι ανήκει στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», σύμφωνα και με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber» με θέμα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, έλεγε ότι «μετά τη Μαύρη Θάλασσα θα ψάξουμε για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο».

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για τις τουρκικές έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε: «Τώρα στη Μεσόγειο, στην πραγματικότητα, ο πρώτος στόχος της στρατηγικής που προτάθηκε από την εθνική μας πολιτική για την Ενέργεια και την εξόρυξη το 2016 ήταν η Μεσόγειος. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ εντατικές έρευνες στη Μεσόγειο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα στις 9 γεωτρήσεις που πραγματοποίησε η Κρατική Πετρελαϊκή της Τουρκίας (TPAO) στις περιοχές αδειών που εξέδωσε το ψευδοκράτος γύρω από την Κύπρο και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα προχωρήσει στον εντοπισμό νέων θέσεων εξερεύνησης στη Μεσόγειο.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο πετρελαϊκών ερευνών στο Αιγαίο, απάντησε ότι «η προοπτική της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να είναι υψηλότερη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ