ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό φέρνει πιο κοντά την ανάφλεξη

Βομβαρδισμός σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας του Λιβάνου

Από την περιοχή του ισραηλινού βομβαρδισμού

Copyright 2024 The Associated

Από την περιοχή του ισραηλινού βομβαρδισμού
Σε αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου προχώρησε χτες το Ισραήλ, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων», φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο για μια γενικευμένη περιφερειακή ανάφλεξη που μπορεί να τυλίξει στις φλόγες την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινό αεροπλάνο βομβάρδισε νότια συνοικία της Βηρυτού χθες στις 7.40 μ.μ. (ώρα Βηρυτού και Αθήνας).

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως επρόκειτο για επίθεση «ακριβείας» ισραηλινού αεροπλάνου με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ, που κατά το Ισραήλ «ευθύνεται» για την επίθεση με ρουκέτα το Σάββατο σε γήπεδο του χωριού Μαζντάλ Σαμς στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 παιδιών και εφήβων από την κοινότητα των Δρούζων.

Η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί την ευθύνη για το μακελειό στο Μαζντάλ Σαμς, αποδίδοντάς την σε ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης, ωστόσο το Ισραήλ έσπευσε να αξιοποιήσει την τραγωδία για να κλιμακώσει την επιθετικότητά του εναντίον του Λιβάνου.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η αεροπορική επιδρομή στην «καρδιά» της νότιας Βηρυτού (δεν διευκρινίστηκε εάν έγινε με επανδρωμένο αεροπλάνο ή με drone) σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Φουάντ Σουκρ (γνωστός και ως Χατζ Μοχσίν) με το πρόσχημα πως (σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ) «πέρασε την κόκκινη γραμμή». Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε πως ο διοικητής της Χεζμπολάχ ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο χωριό Μαζντάλ Χαμς Δρούζων του κατεχόμενου από το Ισραήλ Γκολάν, παρότι η οργάνωση απορρίπτει κάθε ευθύνη ή ανάμειξη από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση δύο ορόφων του κτιρίου αλ Ράμπι στη συνοικία Χαρίτ Χρεΐκ της Βηρυτού. Αργότερα μετέδωσε πως από την ισραηλινή επίθεση σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλα επτά άτομα. Αρκετά αραβικά ΜΜΕ μεταξύ των οποίων τα σαουδαραβικά «Al Arabiya» και «Al Hadath» αμφισβητούσαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς περί «εξολόθρευσης» του διοικητή της Χεζμπολάχ, μιλώντας για «αποτυχημένη απόπειρα».

Μετά την ισραηλινή επίθεση, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση χιλιάδων Λιβανέζων στη Βηρυτό με συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Πολύμορφη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο Σουκρ, ο οποίος θεωρούνταν ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, καταζητούνταν από τις ΗΠΑ, που τον κατηγορούσαν για τον ρόλο του σε βομβιστική επίθεση της οργάνωσης το 1983 σε στρατόπεδο Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό. Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει για 5.000.000 δολάρια...

Παρ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Β. Πατέλ, απέφυγε χτες βράδυ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, να απαντήσει εάν το Ισραήλ είχε ενημερώσει προηγουμένως για την επιδρομή στη Βηρυτό. Είπε ωστόσο πως οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα αποφασίσουν «εάν θα αναφερθούν σε οποιοδήποτε σχεδιασμό ή απάντηση».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν πραγματοποίησαν σειρά επαφών με την ισραηλινή κυβέρνηση, για την «απάντηση» που θα έδινε το Ισραήλ στην Χεζμπολάχ και τον Λίβανο, με τον Λευκό Οίκο να σπεύδει μάλιστα να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του Ισραήλ αναφορικά με το μακελειό στο χωριό Μαζντάλ Σαμς - την ίδια ώρα που καλούσε δήθεν σε «αποκλιμάκωση»...

Από τη Μανίλα των Φιλιππίνων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ισχυρίστηκε πως «μία μάχη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν είναι αναπόφευκτη» και πως οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τα πράγματα «να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο», την ίδια ώρα που εξοπλίζουν σαν αστακό τον ισραηλινό στρατό και στηρίζουν πολύμορφα το κράτος - δολοφόνο.

Λίγο μετά τη χτεσινή επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό, η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλασάρτ, επικοινώνησε με Ισραηλινούς και Λιβανέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει μία ευρύτερη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, κάλεσε τον στρατό «να ανακαταλάβει τον Νότιο Λίβανο» και «να εξαπολύσει πόλεμο που θα καταστρέψει τη Χεζμπολάχ». Ο ίδιος κάλεσε τον ισραηλινό λαό «να ετοιμαστεί» για μία νέα πολεμική σύγκρουση με το «επιχείρημα» πως «δεν υπάρχει τρόπος να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ δίχως πόλεμο που θα καταστρέψει τη Χεζμπολάχ», προσθέτοντας πως η «ανακατάληψη» του νότιου Λιβάνου θα δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας».

Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό και σχεδιάζει να υποβάλει καταγγελία στον ΟΗΕ. Μιλώντας στο Reuters, εξέφρασε την ελπίδα η οποιαδήποτε απάντηση από την Χεζμπολάχ να μην πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ συναντήθηκε εξάλλου με αντιπροσωπεία της Χεζμπολάχ, δίχως να εκδοθεί ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Το «Al Jazeera» επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές μετέδωσε πως το κλίμα ήταν «θετικό», ενώ άλλα στελέχη της Χεζμπολάχ δήλωναν πως η οργάνωση «δεν επιθυμεί πόλεμο» αλλά είναι «έτοιμη για αυτόν».

Με τον Λιβανέζο ΥΠΕΞ συνομίλησε χτες και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, καθώς και με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ, για την πολύνεκρη επίθεση στο χωριό Μαζντάλ Σαμς του κατεχόμενου Γκολάν. Ο Μπορέλ τόνισε σε δηλώσεις πως οι συζητήσεις έγιναν «για να διευκρινιστούν τα αίτια» της «αιματοχυσίας στο Μαζντάλ Σαμς» και να αναζητηθούν «τρόποι αποτροπής ενός περιφερειακού πολέμου» και να επιτευχθεί μία «εκεχειρία» στη Γάζα.

Με αντίποινα σε όποια νέα επίθεση προειδοποιεί η Χεζμπολάχ

Πριν την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, μιλώντας στο «Al Jazeera», ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ τόνισαν πως θα απαντήσουν «σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση ακόμη και εάν είναι περιορισμένη σε μέγεθος και φύση» και πως «η ηγεσία της αντίστασης θα αποφασίσει τη μορφή και το μέγεθος της απάντησης σε κάθε πιθανή επίθεση».

Παράλληλα αποκάλυψαν πως ξένοι αξιωματούχοι τους πλησίασαν και τους ζήτησαν να μην ανταποδώσουν οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, για να μην διευρυνθεί η σύγκρουση, «αλλά εμείς θα απαντήσουμε». Υποστήριξαν πως δεν αναμένουν κάποια μεγάλη ισραηλινή χερσαία επέμβαση, «αλλά εάν το κάνουν, είμαστε έτοιμοι και γι' αυτό» προσθέτοντας: «Εάν αποφασίσουν να μπουν στον Λίβανο, θα βάλουμε πόδι στη Γαλιλαία».

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Ιρανό ανώτατο σιίτη ιερωμένο και ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχαν χτες στην Τεχεράνη ο γγ της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιγιάντ αλ Νακχάλα και ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν και με τον νέο Πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία ανακοίνωσε πως σκέφτεται να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ.

Ισραηλινές επιδρομές και στον νότιο Λίβανο

Χτες το πρωί εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε επτά περιοχές του νοτίου Λιβάνου, με αποτέλεσμα τον θάνατο μαχητή της Χεζμπολάχ, ο οποίος σκοτώθηκε στην περιοχή Μπέιτ Λιφ.

Χτες στέλεχος της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως τμήμα «αεράμυνας» της οργάνωσης απώθησε ισραηλινά αεροπλάνα που έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από το λιβανέζικο έδαφος.

Ρουκέτες της οργάνωσης προκάλεσαν χτες το μεσημέρι τον θάνατο ενός 28χρονου Ισραηλινού από το κιμπούτς Χα Γκοσρίν στο βόρειο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, χτες και η ελληνική αεροπορική εταιρεία «Aegean» ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις προς Βηρυτό έως την 1η Αυγούστου και πως αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα της κατάστασης στην περιοχή.

Το ίδιο αποφάσισαν προχτές άλλες αεροπορικές εταιρείες μεταξύ των οποίων οι «Lufthansa», Ιορδανικές Αερογραμμές, «Air France», «Transavia France» κ.ά.

Επιπλέον, ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εάν σκέφτονται να ταξιδέψουν στη Βηρυτό να το αποφύγουν. Τους πρότεινε επίσης να έχουν «εναλλακτικά σχέδια» σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη χώρα «σύνθετη που μπορεί να αλλάξει γρήγορα».

Η Γερμανία ζήτησε «επειγόντως» από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, τονίζοντας πως τα αεροπορικά ταξίδια θα μπορούσαν να διακοπούν προς τη συγκεκριμένη χώρα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ολοκλήρωσε την καταστροφή ο κατοχικός στρατός στη Χαν Γιούνις

Σε κρανίου τόπο μετέτρεψε ο ισραηλινός κατοχικός στρατός τις ανατολικές συνοικίες της ήδη ισοπεδωμένης Χαν Γιούνις, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λωρίδας της Γάζας, κατά την νέα, 9ήμερη στρατιωτική επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας βομβάρδισαν ανηλεώς και μετέτρεψαν σε ερείπια εκατοντάδες κτίρια, εκ των οποίων ορισμένα ήταν γεμάτα εκτοπισμένους αμάχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού Γραφείου Ενημέρωσης της Γάζας, κατά τις ισραηλινές επιθέσεις σε συνοικίες της Χαν Γιούνις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 255 Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν πάνω από 300 άλλοι, ενώ η τύχη 31 άλλων αγνοείται.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται πως βομβαρδίστηκαν 31 σπίτια ενώ κατοικούνταν, ενώ άλλα 320 υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη διάρκεια της επιχείρησης, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να παρεμποδίζουν τη μεταφορά δεκάδων τραυματιών σε δομές Υγείας και τοπικά νοσοκομεία.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ισχυρίζεται πως στη διάρκεια της επιχείρησης σκότωσε πάνω από 150 «μαχητές της Χαμάς» και διέλυσε τούνελ και αποθήκες όπλων.

Κατά την επιστροφή τους χτες στη Χαν Γιούνις, χιλιάδες Παλαιστίνιοι άρχισαν να εντοπίζουν δεκάδες πτώματα σε ερειπωμένα ή μισοκατεστραμμένα κτίρια...

Συνολικότερα, στις 298 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39.400 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 90.996. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 37 νεκροί και 73 τραυματίες.

Το ίδιο 24ωρο, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως είναι πλέον πλήρης η καταστροφή του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. Στην τελευταία έκθεση του οργανισμού αναφέρεται πως πλέον δεν υπάρχει καμία πρόσβαση σε μεγάλες χωματερές και πως τα απόβλητα και τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε πάνω από 140 άτυπες χωματερές, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε έκκληση για την άμεση αποστολή εμβολίων στα παιδιά της Γάζας για να αποτραπεί μία επιδημία πολιομυελίτιδας, μετά τα δεκάδες κρούσματα που αναφέρονται εδώ και αρκετές βδομάδες σε διάφορες περιοχές.

Στο φόντο της λήξης της νέας επιχείρησης του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Χαν Γιούνις, αραβικά ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων το «Al Jazeera») μετέδωσαν χτες πως μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ επιτέθηκαν κατά Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στον «διάδρομο Φιλαδέλφειας» (στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο) με όλμους, χειροβομβίδες και ρουκέτες.

Επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων και τεθωρακισμένων αναφέρθηκαν και στη νότια πόλη Ράφα.

Νέες συλλήψεις και κατεδαφίσεις σπιτιών στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις εισβολές και τις συλλήψεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οδηγώντας στη φυλακή τουλάχιστον 15 άτομα στη διάρκεια «επιχειρήσεων» σε Ραμάλα, Βηθλεέμ, Καλκίγια, Ναμπλούς και Τουλκαρέμ.

Ανάμεσα στους 15 ήταν παιδιά και πρώην κρατούμενοι.

Νωρίς χτες το απόγευμα, τραυματίστηκε ένας 24χρονος Παλαιστίνιος καθώς δέχθηκε ισραηλινά πυρά στη διάρκεια εισβολής στην πόλη Καλκίγια.

Ενας 19χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στο χέρι από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια εισβολής του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ που βρίσκεται κοντά στη βόρεια Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα μπουλντόζες του στρατού ισοπέδωσαν σπίτια στο Μπέιτ Αουα (νοτιοδυτικά της Χεβρώνας), στο χωριό Ντούμα (νοτιοανατολικά της Ναμπλούς).

Εισβολή έγινε και στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Αϊν (δυτικά της Ναμπλούς).

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη πάνω από 9.870 Παλαιστίνιοι.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερο 24ωρο οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων και υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης, με αφορμή τις δύο απόπειρες δεκάδων ακροδεξιών διαδηλωτών να εισέλθουν σε δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις όπου είχαν μεταφερθεί οι 9 στρατιώτες που κατηγορήθηκαν τη Δευτέρα πως βασάνισαν άγρια και κακοποίησαν σεξουαλικά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο στη στρατιωτική φυλακή Sde Teiman.

Η φυλακή αυτή συγκρίνεται ήδη με το κολαστήριο των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Σε αυτήν κρατούνται και βασανίζονται απάνθρωπα από τον ισραηλινό στρατό εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ενώ σχετικές μαρτυρίες και καταγγελίες έχουν γίνει εδώ και μήνες, από κρατούμενους που απελευθερώθηκαν, αλλά και από προσωπικό (υγειονομικούς και άλλους) που εργάστηκε στη βάση.

Η πρώτη απόπειρα εισβολής των ακροδεξιών διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν σε δήλωση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κατά της σύλληψης των «ηρωικών στρατιωτών μας» έγινε στη βάση Sde Teiman το απόγευμα της Δευτέρας. Η δεύτερη απόπειρα εισβολής έγινε χτες πριν τα χαράματα στη στρατιωτική βάση Beit Lid, όπου μεταφέρθηκαν οι κατηγορούμενοι.

Χτες, οι εννιά κατηγορούμενοι αναμενόταν να οδηγηθούν στο στρατοδικείο Camp Gur, ενώ αργότερα χτες βράδυ ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι εννιά συλληφθέντες στρατιώτες... αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ με ανοικτή επιστολή κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξετάσει «εάν ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ήταν αυτός που εμπόδισε ή καθυστέρησε την αστυνομία να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια στα οποία συμμετείχαν μέλη του κόμματός του». «Η συμμετοχή εκλεγμένων αξιωματούχων σε ταραχές σε βάσεις του στρατού είναι επικίνδυνο και σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», τόνισε ο Γκάλαντ.

Τις απόπειρες εισβολής των ακροδεξιών σε βάσεις του στρατού αποδοκίμασε χτες και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν περαιτέρω «τον στρατό και τους διοικητές» με καταστάσεις «που κάνουν χαρούμενο τον εχθρό». Κάλεσε δε την αστυνομία να επέμβει και να δράσει άμεσα για την αποκατάσταση της έννομης τάξης όπου χρειαστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ