ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Επιβεβαιώνει ότι τα φαινόμενα διαφθοράς είναι σύμφυτα με το σάπιο σύστημά τους

«Πόθεν έσχες», αναμορφωτήρια για Γερμανούς ανήλικους, νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για τη Δικαιοσύνη, όλα «φύρδην μίγδην» σε ένα νομοσχέδιο χωρίς διαβούλευση, τέλος Ιούλη

Την πανσπερμία άσχετων μεταξύ τους διατάξεων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον μακροσκελή τίτλο «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 - Τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια - Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - Εναρμόνιση με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Ερευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Ερευνας - Αλλες διατάξεις» επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, στη συζήτηση στη Βουλή που ξεκίνησε χτες. «Ολα φύρδην μίγδην σε ένα νομοσχέδιο που συζητείται, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», σημείωσε πως το ΚΚΕ θεωρεί «απαραίτητο αυτόν τον έλεγχο τόσο στα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα, όσο βέβαια και σε άλλους υπόχρεους του δημοσίου τομέα (...) Χωρίς βεβαίως επίσης να τρέφουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο να διαρραγούν οι δεσμοί αίματος που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα με το αστικό κράτος και τους θεσμούς του, που αντικειμενικά γεννούν στο πλευρό των νόμιμων ή των νομότυπων συναλλαγών και τα πολλά φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα που είναι σύμφυτα με το σάπιο σύστημά σας».

Αυτά τα φαινόμενα - τόνισε - δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιου είδους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που ούτε μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο του συστήματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση κλείνει την όποια χαραμάδα υπάρχει, για να μπορέσουν, αν και όποια στοιχεία προκύψουν από τον έλεγχο να αξιοποιηθούν για τη διαλεύκανση των όποιων μεγάλων ποινικών υποθέσεων βγαίνουν καμιά φορά στον αφρό, κι αυτό καθώς συρρικνώνει τη διατήρηση των ηλεκτρονικών στοιχείων των δηλώσεων στα 5 χρόνια από την υποβολή τους, από τα 15 που ίσχυε σήμερα, δηλαδή όσα χρόνια είναι και η παραγραφή των αντίστοιχων κακουργηματικών πράξεων.

Κι αυτό, όπως σημείωσε, «όταν είναι πανθομολογούμενο ότι όσες μεγάλες υποθέσεις έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη αποκαλύφθηκαν αρκετά μετά την παρέλευση της 5ετίας, ιδίως όταν αφορά στοιχεία από τράπεζες του εξωτερικού. Βλέπετε και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών χρειάζονται τον χρόνο τους για να ωριμάσουν (...) Είναι προκλητική διάταξη, στοχεύει στη συγκάλυψη και είναι προφανές ότι αν δεν αποσυρθεί, θα είναι καθοριστική και για την τοποθέτησή μας στο νομοσχέδιο».

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ακόμα τη διατήρηση του απαράδεκτου αποκλεισμού από την Επιτροπή Ελέγχου όλων των άλλων κομμάτων πλην του κυβερνώντος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τόσο πολύ φοβάστε ή απλά θέλετε να παίζεται το έργο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα; Οπως με τη διαμάχη Μητσοτάκη - Κασσελάκη για τα πόθεν έσχες τους, με το άθλιο και προκλητικό σόου που στήσατε για να παρακολουθεί αηδιασμένος ο λαός αυτή την αποκρουστική επίδειξη πλούτου, όσο εκείνος αδυνατεί να βγάλει τον μήνα και να ζήσει την οικογένειά του», τόνισε.

Εξορία ανηλίκων για να «σωφρονιστούν»!

Για την τοποθέτηση αλλοδαπών ανηλίκων σε δομές παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, που εγείρει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του σωφρονισμού, η Μαρία Κομνηνάκα μίλησε για ένα «παντελώς γκρίζο, θολό τοπίο που αφορά τα λεγόμενα "γερμανικά αναμορφωτήρια"».

Οπως σημείωσε, «πρόκειται πραγματικά για μία βαθιά αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική και απάνθρωπη πραγματικότητα, με θύματα ανήλικα παιδιά. Πραγματικότητα που στηρίζεται στη λεγόμενη "δικαστική συνεργασία" της ΕΕ, που βεβαίως την έχουν στηρίξει με τα "μπούνια" όλα τα άλλα κόμματα στην Ευρωβουλή, που τώρα διαμαρτύρονται για τον τρόπο εφαρμογής της».

Οπως εξήγησε, στην Ελλάδα αναγνωρίζονται δικαστικές αποφάσεις που κατά τη γερμανική νομοθεσία προβλέπουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να εξορίζονται σε άλλες χώρες ανήλικα παραβατικά παιδιά... για να σωφρονιστούν (!). Εχουν διαμορφωθεί τέτοια ιδιότυπα αναμορφωτήρια, σπαρμένα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στον Εβρο, αλλά και στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, τα οποία μάλιστα ως επί το πλείστον αφορούν στην πραγματικότητα ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Τελικά δεν είναι τυχαίο που μέσα και από την πρόσφατη αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα αλλά και προηγούμενα, επιχειρείτε διαρκώς να ανοίξετε "πόρτες και παράθυρα" για την παράδοση και αυτού του ευαίσθητου τομέα της σωφρονιστικής αντιμετώπισης ανηλίκων και όχι μόνο σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, ΜΚΟ κ.λπ. Εχετε πάρει εδώ και χρόνια το know how μέσω ΕΕ και Γερμανίας...», κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Εθεσε παραπέρα ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως ποιος έχει λόγο για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν αυτά τα παιδιά, για τις σωφρονιστικές μεθόδους, την αγωγή, τη μεταχείριση και τα μέτρα επανένταξης που εφαρμόζονται.

«Επιχειρείτε να κρύψετε ότι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού δεν υπηρετείται από υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, ακατάλληλες υποδομές κ.λπ., ούτε βέβαια όταν για τόσο ευαίσθητα ζητήματα παραμένει ανεκπλήρωτο το αίτημα για οικογενειακά δικαστήρια, με επιμελητές ανηλίκων, αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό, εισαγγελείς ανηλίκων, που θα εκπληρώνουν τον προστατευτικό τους ρόλο, απέναντι σε παιδιά που είναι περισσότερο τα ίδια σε κίνδυνο, απ' ό,τι αυτά αποτελούν», υπογράμμισε.

Μηχανισμός εξασφάλισης φθηνού εργατικού δυναμικού

Για τα υπόλοιπα μέρη του νομοσχεδίου η Μαρία Κομνηνάκα κατήγγειλε τη σπουδή του υπουργείου να διαμορφώσει μια κατά κάποιο τρόπο υπαλληλική αριστοκρατία, όταν αγνοεί επιδεικτικά τα πιεστικά αιτήματα των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και για τις εμβόλιμες και εσπευσμένες παρεμβάσεις στα θέματα των διοικήσεων των δικαστηρίων.

Τέλος, συνοπτικά για τα άρθρα 46-50 που αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες, η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι η επαναφορά της πρόβλεψης η διοικητική κράτηση ενόψει της απέλασης να αποτελεί το έσχατο μέτρο, είναι τουλάχιστον αυτονόητο, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός πως η όλη διαδικασία επιστροφών και απελάσεων στηρίζεται σε ένα παντελώς άδικο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που έχουν κάνει σουρωτήρι τη Συνθήκη της Γενεύης. Ενώ δηκτικά σχολίασε τα περί «κατάλληλων χώρων κράτησης» και χαρακτήρισε πρόκληση τη χρηματική εγγύηση αντί της κράτησης όταν πρόκειται για ανθρώπους πάμφτωχους.

Σε σχέση με την κατά προτεραιότητα εξέταση των αδειών εποχιακής εργασίας, για όσους έχουν ήδη δουλέψει μια 5ετία, επεσήμανε πως στην πραγματικότητα αφορά εργαζόμενους που δουλεύουν για χρόνια στην Ελλάδα και παρ' όλα αυτά συνεχίζεται αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της εποχικότητας, στηλιτεύοντας ότι «στην πραγματικότητα μιλάμε για τον μηχανισμό εξασφάλισης φθηνού εργατικού δυναμικού, όπου και όπως το θέλει η εργοδοσία».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπέρα απογείωση της ενεργειακής φτώχειας φέρνουν οι επόμενες «μεταρρυθμίσεις»

Eurokinissi

Ως παρεμβάσεις για την «άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη» εμφάνισε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που «διορθώνουν χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την πορεία μας προς τα εμπρός», επιμένοντας να παρουσιάζει το φαρμάκι ως φάρμακο, αφού αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» τσακίζουν τη ζωή του λαού.

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χτες, αφού ...είδε μόνο αυτός ότι «στο μέτωπο της καταπολέμησης της ακρίβειας» έχουμε αρκετές «ενθαρρυντικές ειδήσεις», όπως μία «βελτιωμένη εικόνα» του πληθωρισμού και «μείωση των τιμών» στα σούπερ μάρκετ (!), εμφάνισε ως ανακούφιση την τροπολογία για το «έκτακτο ειδικό τέλος» που θα πληρώσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, για να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, που πάλι θα πάνε στις ίδιες τσέπες, των ενεργειακών ομίλων. Κι όλα αυτά εννοώντας τη φορολόγηση των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων» κερδών αυτών των εταιρειών, που είναι σταγόνα στον ωκεανό των αμύθητων κερδών που έχουν συσσωρεύσει από την καταλήστευση των λαϊκών νοικοκυριών και που μόνο ουρανοκατέβατα δεν είναι αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης».

Μάλιστα, ο εμπαιγμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, καθώς προανήγγειλε νομοσχέδιο, με το οποίο γίνονται «μια σειρά από απλοποιήσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δηλαδή για την ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία των «πράσινων» αρπακτικών και την προώθηση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που έχει απογειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Διεμήνυσε, δε, πως «θα πρέπει να αποκρούουμε» κάθε κύμα αντίδρασης στις τοπικές κοινωνίες κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες βλέπουν με ανησυχία να γεμίζει ο τόπος τους άναρχα με ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.

Το ίδιο νομοσχέδιο, του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα περιέχει ρυθμίσεις για να αυξηθεί η ανακύκλωση, «με ισχυρούς φορείς» διαχείρισης αποβλήτων, «πάντα με μια βασική αρχή, το ''πληρώνω όσο ρυπαίνω''», όπως είπε, προϊδεάζοντας για μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης, ανακοίνωσε πως θα παρέχεται η δυνατότητα «ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων, με βάθρο την ίδια «βασική αρχή»!

Για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια και τις άλλες φωτιές που έκαψαν για ακόμη μια χρονιά τη χώρα, επικαλέστηκε ως συνήθως την «κλιματική κρίση», ενώ προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμη χειρότερες καταστροφές αλλά και ενισχύοντας τη λογική της «ατομικής ευθύνης», δήλωσε ότι «έχουμε μπροστά μας ακόμα έναν πολύ δύσκολο μήνα, τον μήνα Αύγουστο, και προφανώς απαιτείται απ' όλους μας απόλυτη εγρήγορση».

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε επίσης το νομοσχέδιο που «θα δώσει ψηφιακή ώθηση» στο Κτηματολόγιο, ένα ακόμη εργαλείο χαρατσώματος και επιτάχυνσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας των κάθε λογής μεγαλοεπενδυτών και ομίλων.

Τέλος, καυχήθηκε για την ψήφιση του νόμου για το «ψηφιακό φροντιστήριο», που αποτελεί επιπλέον βήμα στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, ένα ακόμη παράδειγμα των «μεταρρυθμίσεων» που τάχα «βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ