ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Γέφυρα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στη Μέση Ανατολή...

Επιταχύνονται οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό, με φόντο το «φιτίλι» γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή

Η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι (φωτ.) αυξάνει την «προστιθέμενη αξία» της Κύπρου, κατά πολλούς...
Η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι (φωτ.) αυξάνει την «προστιθέμενη αξία» της Κύπρου, κατά πολλούς...
Για εξελίξεις στο Κυπριακό, που ενδεχομένως «θα έχουμε ακόμη και εντός Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου» μίλησε, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνάντηση με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της χώρας στο εξωτερικό. Οι διπλωμάτες συγκεντρώθηκαν στη χώρα, με φόντο το «φιτίλι» που έχει ανάψει σε όλη τη γύρω περιοχή, με τη Λευκωσία να εκφράζει ετοιμότητα για «ενεργότερο» ρόλο στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Στην ομιλία του ο Χριστοδουλίδης επανήλθε στην «πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα», λέγοντας ότι «υποδεικνύει στην πράξη έναν στόχο που προσπαθούσαμε αρκετά τα τελευταία χρόνια να αναδείξουμε».

Αλλά και ο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου, έκρινε σκόπιμο να χαρακτηρίσει την Κύπρο «γέφυρα ασφάλειας» επειδή - όπως είπε - θα συνεχίσει να διευκολύνει την ασφαλή εκκένωση πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή. Κι αυτό ενώ οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στο νησί έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί όχι μία αλλά αρκετές φορές για δυτικά πλήγματα κατά στόχων αντιπάλων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κάτι που κάθε άλλο παρά συμβολή στην ασφάλεια των λαών της περιοχής αποτελεί.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι που εντείνονται και σενάρια γύρω από το Κυπριακό.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χριστοδουλίδης εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα υπάρχουν όλα τα κομμάτια του παζλ» για έναν συμβιβασμό, αλλά και ότι «αν φύγει ο Ερντογάν (σ.σ. από την ηγεσία της Τουρκίας), δεν ξέρω πόσο εύκολα ένας Τούρκος ηγέτης θα μπορεί να πάρει την ευθύνη».

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική είναι και η συζήτηση που διατηρείται επίμονα για τις σχέσεις της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, με διαρκείς αναφορές στις «κατάλληλες συνθήκες» που πρέπει να διασφαλιστούν για να ανοίξει επίσημα μια σχετική διαδικασία, με δεδομένη την αρνητική γνώμη που σήμερα θα διατύπωνε σίγουρα η Τουρκία.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας επιμελήθηκε νέα έκδοση για το Κυπριακό, με τίτλο «Ποιος φταίει; Το σήμερα δεν μπορεί να ιδωθεί ξεχωριστά από το παρελθόν», στον πρόλογο του οποίου ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναφέρει: «Κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον περιορισμό του κυπριακού ζητήματος στα γεγονότα του 1974, απομονώνοντας και αγνοώντας έτσι τους Τουρκοκύπριους», επιμένοντας σε «όραμα» για «δύο ισότιμα κράτη που συνυπάρχουν σε ένα βιώσιμο ειρηνικό κλίμα, με βάση τις πραγματικότητες του νησιού». Ενώ χτες, μιλώντας σε εκδήλωση του AKP, επανήλθε στα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», λέγοντας ότι «δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους».

Χτες στο μεταξύ αναμενόταν στη Λευκωσία για επαφές η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ, Τζουλιέτα Βαλς Νογες, αρμόδια του Γραφείου Προσφύγων και Μετανάστευσης. Το πρόγραμμά της περιελάμβανε συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων, όπως και επισκέψεις σε χώρους που συνδέονται με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας για «πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς στην περιοχή». Η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήριζε την Κύπρο «ανεκτίμητο ανθρωπιστικό εταίρο», σημειώνοντας και τη στενή συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) - Λευκωσίας για την «ενίσχυση μηχανισμών προστασίας και βοήθειας εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους εκτελεσμένους στο Ασβεστοχώρι

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από τις θηριωδίες και την ομαδική εκτέλεση στο Ασβεστοχώρι, από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πραγματοποίησε η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στο μνημείο των εκτελεσθέντων, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Στο πλαίσιό της, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων το χρονικό των γεγονότων του Ιούλη του 1944 στο Ασβεστοχώρι και των ηρωικών στιγμών της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των νεκρών από την ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και από το Παράρτημα Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην ομιλία του ο Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που σηματοδοτεί έναν νέο γύρο έντασης της ευρωατλαντικής επιθετικότητας σε όλο τον κόσμο, στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που γεννά μεγάλους κινδύνους για τους λαούς και σημείωσε ότι «σήμερα, 80 χρόνια μετά, δεν αρκούμαστε απλά στη μνημόνευση των γεγονότων αυτών. Η Ιστορία μάς διδάσκει, αντλούμε πείρα, συμπεράσματα, προετοιμαζόμαστε για τις νέες συνθήκες που έχουμε μπροστά μας».

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες, αφού εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας στο πολεμικό σφαγείο, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτήν την επικίνδυνη πολιτική, που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, στηρίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα συστημικά κόμματα».

Κάλεσε στη συνέχεια τον λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν αποφασιστικά το ΝΑΤΟ, να απορρίψουν μαζικά και να αντιπαλέψουν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων που παρουσιάζουν τη δολοφονική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ ως «δύναμη ασφάλειας και ειρήνης». Να δυναμώσουν τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις στο τιμόνι της εξουσίας.

ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Κινητοποιήσεις για τα 79 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Με αφορμή τα 79 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση την Τρίτη 6 Αυγούστου στην Ακρόπολη, στη στάση Μετρό «Ακρόπολη» στις 8 μ.μ., «για να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας».

Ανάλογη κινητοποίηση οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, «συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για:

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

-- Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.

-- Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής.

-- Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση "Ασπίδες" της ΕΕ, να επιστρέψουν η φρεγάτα "Ψαρά" από την Ερυθρά Θάλασσα και όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

-- Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του».

Κυκλοφόρησε το περιοδικό της Αντίστασης

Ανανεωμένο, σε νέο σχήμα και εμφάνιση, κυκλοφορεί το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» (Τεύχος 202, τρίμηνη έκδοση Απρίλης-Ιούνης 2024) της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ). Στην πλούσια ύλη από τη δράση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και των Παραρτημάτων της σ' όλη τη χώρα, περιέχονται ρεπορτάζ και άλλα ενδιαφέροντα υλικά για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και την προσπάθεια της ΕΕ για την παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την υποβάθμιση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ΕΣΣΔ. Δημοσιεύονται επίσης ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και των Παραρτημάτων της σε όλη την Ελλάδα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων που η ΟΔΓ αρνείται να πληρώσει και οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν, στην πραγματικότητα, να διεκδικήσουν. Ξεχωριστή σημασία έχει η καθιέρωση «Στήλης» για τη ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το περιοδικό στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίο Αρεως, τηλ: 2108222952) και στα κατά τόπους Παραρτήματά της σε όλη την Ελλάδα.

TΟΜΕΑΚΗ EΠΙΤΡΟΠΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων στα Ανώγεια, 6 και 7 Αυγούστου

Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στα Ανώγεια και συγκεκριμένα:

Τρίτη 6/8 στις 20.00 στο Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης». Βιβλιοπαρουσίαση «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», συλλογή ποιημάτων του Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη) από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Για την έκδοση θα μιλήσουν:

Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, φιλόλογος.

Ελένη Κωβαίου, Διευθύντρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιου Κρήτης

Μαριάννα Τσαγκάρη, εκ μέρους των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής.

Η Μαρία Σταυρακάκη θα ερμηνεύσει την «Χαϊμαλίνα», ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Βασίλη Σκουλά. Βασίλης Δραμουντάνης, μαντολίνο, τραγούδι, Σπύρος Σκουραδάκης, λαούτο, Βασίλης Σκουλάς, λαούτο, Ελένη Τορνεσάκη, κιθάρα.

Τετάρτη 7/8 Επέτειος της Μάχης στο Σφακάκι.

18.00 Συνάντηση στην πλατεία Αρμί και μετάβαση στον χώρο του Μνημείου για κατάθεση στεφάνων

20.00 Πλατεία Αρμί, χαιρετισμός από το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ιστορική ομιλία και ομιλία από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Χάρη Φασουλά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ