ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ Η Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και αστικών κομμάτων για την εμπλοκή της Ελλάδας

Από συνεκπαίδευση με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ
Από συνεκπαίδευση με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ
Καθώς τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με «αιχμή» το Ισραήλ απειλούν με γενικότερη ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή, «βγάζει μάτι» η συνενοχή της κυβέρνησης αλλά και η συμμετοχή της στα ισραηλινά εγκλήματα, με την εμπλοκή της χώρας να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη άλλων λαών αλλά και σε μαγνήτη κινδύνων από ενδεχόμενα αντίποινα από τους αντιπάλους του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του.

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι και η πλήρης αφωνία της κυβέρνησης για τις νέες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ σε Λίβανο και Ιράν, επιθέσεις που παίζουν με τη φωτιά ενός γενικευμένου πολέμου: Ούτε λίγες λέξεις δεν βρήκαν να πουν οι «στρατηγικοί σύμμαχοι» του κράτους - δολοφόνου.

Και πώς αλλιώς, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών δυνάμεων, παρέχει αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ και συμμετέχει ενεργά στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, που κάθε 24ωρο που περνά βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη δίνη της απειλούμενης γενικής σύρραξης. Η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και μαζί με την Κύπρο, στο σχήμα «3+1», υπό αμερικανική ομπρέλα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει η ΝΔ, αποτελεί την αιχμή του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Το κάδρο της εμπλοκής το τελευταίο διάστημα καταδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ, που σπρώχνει σε κάθε βήμα τη χώρα σε όλο και πιο επικίνδυνα νερά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αποκαλύψεις ότι το χτύπημα της Υεμένης από το Ισραήλ είχε «προβαριστεί» σε στρατιωτική συνεκπαίδευση με την Ελλάδα μόλις πριν από δύο μήνες, εν μέσω μάλιστα της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού. Επίσης, στις αρχές του Ιούνη, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προχώρησαν σε συνεκπαίδευση με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία νότια της Κρήτης.

Οι συνεκπαιδεύσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τους Ισραηλινούς είναι μάλιστα πολύ συχνές τα τελευταία χρόνια, καθώς «βολεύουν» για προσομοιώσεις βομβαρδισμού στρατηγικών υποδομών του Ιράν, το ανάγλυφο του οποίου και η απόσταση από το Ισραήλ είναι όμοια με αυτά των Ελλάδας - Ισραήλ.

Τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, που «επιβεβαιώνουν την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία και εμβαθύνουν περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με τις διακηρύξεις της ίδιας της κυβέρνησης.

Τη «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ συμπληρώνουν μια σειρά από οικονομικές συμφωνίες, που ξεκινάνε από τα ενεργειακά και την προμήθεια στρατιωτικού υλικού και φτάνουν έως τις επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, του leasing, της εκμετάλλευσης του νερού κ.ά., προσφέροντας νέες ευκαιρίες στην ελληνική αστική τάξη να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή. Παράλληλα, με την πολεμική βιομηχανία και την κυβέρνηση του Ισραήλ συνεργάζονται εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, ελληνικά πανεπιστήμια και άλλοι κρατικοί φορείς, αναπτύσσοντας ακόμα και στρατιωτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό.

Εμπλοκή σε κάθε καυτό μέτωπο της Μέσης Ανατολής

Ο τόνος της έκτασης της εμπλοκής είχε δοθεί ήδη από τις πρώτες μέρες της γενοκτονίας που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, όταν η κυβέρνηση ανέπτυξε τη φρεγάτα «Σαλαμίς» στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης «UNIFIL», για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Χεζμπολάχ.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στον Κόλπο του Αντεν για τη στήριξη του Ισραήλ και την αντιμετώπιση των Χούθι της Υεμένης, με την αποστολή αρχικά της φρεγάτας «Υδρα» και ύστερα της φρεγάτας «Ψαρά», με ανάληψη μάλιστα της διοίκησης της επιχείρησης από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα.

Η ελληνική εμπλοκή στο καυτό μέτωπο της Μέσης Ανατολής δεν σταματά εκεί, καθώς συμπληρώνεται από την ανάπτυξη εδώ και 3 χρόνια της πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ) στη Σαουδική Αραβία. Η πυροβολαρχία βρίσκεται στην περιοχή Yanbu, προστατεύοντας εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και άλλες υποδομές της πετρελαιομοναρχίας του Κόλπου. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως στις αρχές του Ιούλη οι δύο σχετικές συμφωνίες για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και για την ανανέωση της παρουσίας της ελληνικής αποστολής εκεί επικυρώθηκαν με τις ψήφους της κυβέρνησης ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Κινητοποιήσεις για τα 79 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Κάλεσμα συμμετοχής από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

Με αφορμή τα 79 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση την Τρίτη 6 Αυγούστου στην Ακρόπολη, στη στάση Μετρό «Ακρόπολη» στις 8 μ.μ., «για να καταδικάσουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και να τιμήσουμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας», κλιμακώνοντας τον αγώνα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Ανάλογη κινητοποίηση οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο.

Στην Καβάλα, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση την Τρίτη 6/8, στις 8.30 μ.μ. στην είσοδο του Τελωνείου. Σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει ότι ο πόλεμος χτυπά την πόρτα της Καβάλας καθώς «τον Ιούνη του 2024 ψηφίστηκε η ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμανιού "Φίλιππος Β'"», τονίζοντας ότι «αποτελεί αιτία πολέμου» για τον λαό της Καβάλας ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ στο λιμάνι.

Κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις απευθύνει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «79 χρόνια μετά, μία ακόμα ιμπεριαλιστική θηριωδία συγκλονίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Θύματά της οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Χιλιάδες λιμοκτονούν και αργοπεθαίνουν από την πείνα και τις ασθένειες, αμέτρητοι οι αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια της ισοπεδωμένης Γάζας κι ακόμα περισσότεροι οι εκτοπισμένοι», επισημαίνει η ΟΓΕ στο κάλεσμά της.

«Η οδυνηρή επέτειος της ρίψης των πρώτων ατομικών βομβών έρχεται σε μία περίοδο όπου τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου έχουν πυκνώσει επικίνδυνα. Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία κλιμακώνεται», σημειώνει, ενώ επισημαίνει πως «τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου χρειάζεται να αυξήσουμε την ετοιμότητα και την επαγρύπνησή μας! Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες και τα παιδιά του Παλαιστινιακού λαού και κάθε λαού που βιώνει τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Συλλογικά, αποφασιστικά, οργανωμένα, δυναμώνουμε τη φωνή μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για μια ζωή χωρίς ανισοτιμία, εκμετάλλευση και καταπίεση, για μια ζωή με δικαιώματα!», τονίζει η ΟΓΕ.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λουλούδια στον τάφο του Ν. Ζαχαριάδη για τα 51 χρόνια από τον θάνατό του

Σήμερα στις 10 π.μ. στο Α' Νεκροταφείο

Σήμερα, Πέμπτη 1 Αυγούστου, συμπληρώνονται 51 χρόνια από τον θάνατο του Ν. Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10 π.μ., τιμώντας τη μνήμη του, αντιπροσωπείες της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ θα καταθέσουν λουλούδια στον τάφο του στο Α΄ Νεκροταφείο.

Κλειστό από 5 έως 25 Αυγούστου το ΕΚΧΦ

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα παραμείνει κλειστό για τρεις εβδομάδες, από Δευτέρα 5 Αυγούστου.

Θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024, με σημαντικά εμπλουτισμένο το ηλεκτρονικό του αρχείο, κυρίως με τεκμήρια της περιόδου της Κατοχής και της Απελευθέρωσης, όπου ξεχωρίζουν αυτά που σχετίζονται με τα φύτρα της Λαϊκής Εξουσίας.

ΗΠΑ
«Χρήσιμες επαφές» με τη Β. Μακεδονία

Την προτεραιότητα που έχει για τις ΗΠΑ η «απόκρουση» της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια επιβεβαίωσε η ακρόαση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, όπου επανέλαβε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις υφυπουργός δήλωσε ότι οι επαφές των Αμερικανών βουλευτών που συνεχίζονται τακτικά στην ευρύτερη περιοχή είναι «χρήσιμες», ώστε η Βόρεια Μακεδονία να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία - με φόντο την αναθέρμανση παζαριών που και η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, του VMRO-PNE, σηματοδοτεί με τις παρεμβάσεις της για ζητήματα ονομασίας της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις για αυτήν. Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία ) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα». Εσπευσε δε να χαρακτηρίσει τις επαφές των Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή ιδιαίτερα βοηθητικές «στο να παραμείνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο (σ.σ. που είναι σήμερα), ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας φίλος και όχι ένα εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο και για την Αλβανία».

Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ιστιαίας και Αιδηψού του ΚΚΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Πύργου, στις 21.30, με τον Ηλία Τσαρούχα και το συγκρότημά του.

Λαϊκό ποντιακό γλέντι οργανώνει η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ αύριο, Παρασκευή 2/8, στις 8 μ.μ., στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορομηλιάς. Θα συμμετάσχουν οι Τάσος Ευτυχιάδης (λύρα - τραγούδι), Χρήστος Σιταρίδης (πλήκτρα), Τριαντάφυλλος Ασαρτζής (κλαρίνο), Παναγιώτης Μοσχίδης (μπουζούκι).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 25 Αυγούστου το 33ο αντάμωμά της

Η 33η Πανελλήνια Συνάντηση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, Αντιστασιακών, Φίλων και Απογόνων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024.

Για τη συμμετοχή στην πανελλήνια συνάντηση η διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα πραγματοποιήσει οργανωμένη μετακίνηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο των γραφείων στο τηλέφωνο 2310225250.

Κλειστά τα κεντρικά γραφεία από τις 5 έως τις 30 Αυγούστου

Τα κεντρικά γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) στην Αθήνα θα παραμείνουν κλειστά λόγω θερινών διακοπών από τις 5 έως τις 30 Αυγούστου 2024.

Θα ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη και, όπως πάντα, θα λειτουργούν καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-14.00, Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ