ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2001
Σελ. /32
1985: «Πελατειακές οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ» δηλώνει ο Ρ. Κίλι

Ο πρωθυπουργός Αν. Παπανδρέου υποδέχεται τον Ρ. Κίλι. Ετσι οι «πελατειακές σχέσεις» συνεχίστηκαν στα «ήρεμα νερά» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός Αν. Παπανδρέου υποδέχεται τον Ρ. Κίλι. Ετσι οι «πελατειακές σχέσεις» συνεχίστηκαν στα «ήρεμα νερά» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ
Στις 31 Αυγούστου 1985 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν μετά από μια δήλωση - «βόμβα» του νέου Αμερικανού πρεσβευτή, Ρόμπερτ Κίλι.

Ο Ρ. Κίλι είχε οριστεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως πρεσβευτής στην Αθήνα, στη θέση που κατείχε ο Μόντιγκλ Στερνς. Στις 26 Ιουλίου, ο Ρ. Κίλι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εξέτασής του από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ρωτήθηκε από κάποιον γερουσιαστή σχετικά με την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Στην απάντησή του, τόνισε: «Η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησε αναπόφευκτα μια πελατειακή σχέση, από την οποία θέλουν να ξεφύγουν και δικαιολογημένα μάλιστα, δεδομένου ότι η χώρα είναι πολύ ισχυρότερη τώρα, οικονομικά και στρατιωτικά».

Η δήλωση Κίλι αποτελούσε αφενός μια κυνική περιγραφή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την υποτέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων, αφετέρου ήταν ένα «δώρο» προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είχε νικήσει στις εκλογές της 2ης Ιούνη 1985.

Οπως ήταν φυσικό, αυτή τη φορά οι διαμαρτυρίες ήρθαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωναν τον ενθουσιασμό τους. Ετσι ξεκίναγε η δεύτερη τετραετία του Αν. Παπανδρέου που χαρακτηρίστηκε από την «πλήρη εξομάλυνση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Στις 31 Ιούλη του 1985 και μετά τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ για τις δηλώσεις Κίλι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ούτε ο πρεσβευτής Κίλι, ούτε οποιοσδήποτε άλλος στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ελεύθερα εκλεγμένες δημοκρατικές κυβερνήσεις στη διάρκεια αυτής της περιόδου (σ.σ. μετά τον Εμφύλιο) και μετά υπήρξαν υποτελείς στις ΗΠΑ. Απεναντίας, οι κυβερνήσεις αυτές υπερασπίστηκαν με συνέπεια τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και τις σεβόμαστε για τούτο».

Οσο για τα περί «πελατειακών σχέσεων» διευκρινίζεται ότι το νόημα των σχετικών δηλώσεων Κίλι ήταν ότι «η Ελλάδα είχε ανάγκη μαζικών ποσοτήτων στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ, για να συντρίψει την κομμουνιστική ανταρσία και να επανορθώσει τις καταστροφές που προκάλεσαν χρόνια πολέμου»...

Μετά τη δήλωση, η ηγεσία της ΝΔ ησύχασε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνώρισε νέα ρίγη συγκινήσεως...

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ

1898 Γεννιέται ο Χένρι Μουρ. Αγγλος γλύπτης, από τους μεγαλύτερους του 20ού αιώνα. Στα έργα του, κατάφερε να συνδυάσει ετερόκλητα υλικά, όπως η πέτρα και ο χαλκός και να παρουσιάσει αριστουργήματα, που εκπροσωπούν τις καλύτερες ανθρωπιστικές παραδόσεις στην τέχνη. Πολλά έργα του θεωρούνται ήδη μνημειακά. Μια από τις μεγαλύτερες συλλογές γλυπτών του Μουρ, όπως και σχεδίων, αλλά και υλικών που χρησιμοποιούσε βρίσκεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τορόντο του Καναδά. Ορισμένα από τα πιο φημισμένα γλυπτά του βρίσκονται έξω από την έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ, στο Παρίσι (1958), στο Κέντρο Λίνκολν στη Νέα Υόρκη (1965), ενώ με δικά του σχέδια έγινε η ανατολική πτέρυγα του Μουσείου Τέχνης στην Ουάσιγκτον.

Ο Χένρι Μουρ πέθανε στην πόλη Χάνταμ της Αγγλίας στις 31 Αυγούστου του 1986.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 31 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1920 Δημιουργείται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας.

1943 Πατριώτες της Καλαμάτας ανοίγουν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοιράζουν τρόφιμα στο λαό.

1966 Μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών στο Ηράκλειο της Κρήτης.

1960 Εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας.

1960 Παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), ενόψει της αναχωρήσεώς της για το νησί, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

1986 Νομοσχέδιο, με το οποίο προωθείται η ιδιωτικοποίηση 65 κρατικών επιχειρήσεων, ψηφίζει το γαλλικό Κοινοβούλιο.

1966 Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και το Κλίβελαντ.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι παροδικά αυξημένες και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι ισχυροί, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και πιθανώς πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-31, στα δυτικά από 20-34, στα υπόλοιπα από 22-32 και στη Θεσσαλονίκη από 22-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί και πιθανώς θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-32 βαθμούς.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ρύθμιση για δημιουργία αυτόνομου οργανισμού διαχείρισης των πόρων του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), ο οποίος τώρα λειτουργεί κάτω από την «ομπρέλα» του ΟΑΕΔ, ζητούν με κοινή τους πρόταση η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ (σελίδες 12 - 13)

ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ δούλους έχουν βρει στο πρόσωπο αλλοδαπών εργαζόμενων οι εφοπλιστές και διάφοροι άλλοι αετονύχηδες, μετατρέποντας, ταυτόχρονα, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος σε άνδρο της «μαύρης εργασίας» (σελίδα 14)

ΚΛΕΙΤΟΣ, Κουμάνος, Μαυροπηγή. Τρία χωριά του Νομού Κοζάνης στο λιγνιτοφόρο Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας βρίσκονται σε αναβρασμό, γιατί κυριολεκτικά «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα» (σελίδα 19)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ενημέρωσης του κοινού για τις ημέρες και ώρες, που μπορούν να επισκέπτονται το αεροδρόμιο των Σπάτων εξέδωσαν οι Γερμανοί της «Χόχτιφ», παίρνοντας πίσω το εισιτήριο των μαθητών που αρχικά επέβαλαν (σελίδα 20)

ΚΑΤΟΙΚΟΙ 6 δήμων της περιοχής απέκλεισαν, την περασμένη Τρίτη, το δρόμο στη διασταύρωση της παλιάς Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Λαμίας, διαμαρτυρόμενοι για την επερχόμενη λειψυδρία που θα πλήξει τον κάμπο Λοκρίδας και την ύδρευση των δήμων (σελίδα 22)

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ραδιοφωνικές συχνότητες προκήρυξε κατακαλόκαιρα το υπουργείο Τύπου, οι οποίες αφορούν το Νομό Αττικής και έχουν τετραετή διάρκεια. Ετσι τελικά, μαζί με τους 20 ρ/σ, που πήραν ήδη άδεια εκπομπής, θα λειτουργήσουν 35 συνολικά ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αττική και όχι 39, όπως είχε ανακοινωθεί τελευταία (σελίδα 23)

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τη ζωή μας, αλλάζοντας τον κόσμο», είναι το σύνθημα του 27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που στόχος της είναι να φτάσει πλατιά στη νεολαία, σ' όλους όσοι αγωνιούν, αγανακτούν και αγωνίζονται και να τους ξεσηκώσει, γιατί «ο κόσμος αυτός θα αλλάξει με τη συμβολή του καθένα μας και όλων μαζί» (σελίδα 24)

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Εκάβη - Κύκλωπας», τη σύνθεση των δυο ευριπίδειων έργων, που διαφοροποιούνται ως προς το είδος και τους στόχους τους, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στις 3 και 4 Αυγούστου, στην Επίδαυρο (σελίδα 25)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ