Ν. Καραθανασόπουλος: «Το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη και ο λαός είναι ή τα κέρδη ή οι ανάγκες και η ζωή του»
Eurokinissi |
Με αυτό το νομοσχέδιο - σκούπα, που η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση λίγο πριν κλείσει η Βουλή, δημιουργούνται νέες «επενδυτικές ευκαιρίες» για το μεγάλο κεφάλαιο, με έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων και «απελευθέρωσης» τομέων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Το σχέδιο νόμου για την «αναδιάρθρωση» του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του, την απορρόφηση από αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και τον «εκσυγχρονισμό» - σύμφωνα με το «μοντέλο» της ΔΕΗ - του πλαισίου λειτουργίας οχτώ θυγατρικών εταιρειών του (ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου).
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκε στον ρόλο του κράτους, εξηγώντας ότι διάφορες κυβερνήσεις ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού έχουν εφαρμόσει παραλλαγές στο μείγμα διαχείρισης που «εξυπηρετούν τις εκάστοτε ανάγκες που έχει η αναπαραγωγή της καπιταλιστικής οικονομίας και τα συμφέροντα του κεφαλαίου», φέρνοντας ως παραδείγματα την κυβέρνηση της ΝΔ, που προέβη σε κρατικοποιήσεις χρεωμένων επιχειρήσεων, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που προέβησαν σε ιδιωτικοποιήσεις.
«Αν επιλέγεται η μία ή η άλλη μορφή διαχείρισης και κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, εξαρτάται από τις δυσκολίες του κεφαλαίου και τις ανάγκες που έχει η οικονομική αναπαραγωγή του συστήματος», τόνισε και πρόσθεσε πως πέρα από τις «εναλλακτικές» του νεοφιλελευθερισμού, του φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, υπάρχει η πρόταση του ΚΚΕ, με την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, που αποτελεί διέξοδο για τους εργαζόμενους και τον λαό, καθώς υπηρετεί τις ανάγκες τους.
Τόνισε ότι ανέκαθεν το κράτος και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων «πούλαγε φθηνά στο μεγάλο κεφάλαιο και αγόραζε πολύ ακριβά γιατί έτσι διασφαλίζει την αύξηση του ποσοστού κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όλες οι επιλογές που κάνει είναι προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπληρώνοντας πως «οι επενδυτές επιβάλλουν πού θα κάνουν επένδυση. Για αυτό καταστρέφονται μια σειρά παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη και ο λαός είναι: Τα κέρδη ή οι ανάγκες και η ζωή του. Υπογράμμισε πως η απάντηση πρέπει να είναι «καθαρή», καθώς «σε συνθήκες κέρδους δεν μπορούν να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού». Ανέδειξε ότι αν και σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αυτό που δεν επιτρέπει την ικανοποίησή τους είναι το κυνήγι του κέρδους.
Τέλος, τόνισε ότι εργαζόμενοι και λαός πρέπει να συγκρουστούν με τους μηχανισμούς που διευρύνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είτε είναι δημόσιοι είτε ιδιωτικοί, και για να ανακουφιστούν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και «να ανοίξουν τον δρόμο για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές».
Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στο πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, το οποίο εντάσσεται στις κυβερνητικές επιλογές της συγκάλυψης της υπόθεσης, όπως συγκαλύφθηκε και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως αξιοποιήθηκε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο έχουν συμβάλει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. «Το δίκαιο εκφράζει τα συμφέροντα του ισχυρού», είπε.
Θυμίζουμε ότι την άμεση σύγκληση της Επιτροπής ζήτησε ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, και τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθ. Μπούρα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Πόρισμα παραπέμπει σε συγκάλυψη των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών γι' αυτήν την δυσώδη υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την ύπαρξη ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλα κυκλώματα, να προχωρούν σε «νόμιμες» και παράνομες επισυνδέσεις - με βάση το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» - οι οποίες μένουν στο «σκοτάδι» και τελικά στο απυρόβλητο. Αναδεικνύει, επίσης, τα όρια της «ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας», η ηγεσία της οποίας διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ ζητά τη διαβίβαση στη Βουλή του Πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.
Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, απέρριψε πάντως κάθε τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενος τη ...διάκριση των εξουσιών. Παρέπεμψε, δε, σε σχετική ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, η οποία βέβαια δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, μόνο λέει κατά το τυπικό τη διαδικασία την οποία ακολούθησε, τις καταθέσεις που πήρε και το προκλητικό Πόρισμα, «σύννομο» με τον νομοθετικό βούρκο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις. Εβαλε εξάλλου ασπίδα το αστικό Σύνταγμα, βάσει του οποίου «υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και υπάρχει δυνατότητα κλήσης εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας, όχι για να απολογηθεί, για να δώσει εξηγήσεις για μια δικαστική απόφαση», αλλά μόνο «να έρθει εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για ζητήματα δηλαδή διαδικαστικά».
Θυμίζουμε πως η προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν με το κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator», κατέληξε στο ότι τάχα δεν εμφανίζεται καμία εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας, ενώ για όσες από τις παρακολουθήσεις παραδέχτηκε η ΕΥΠ, μεταξύ άλλων σε υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, δημοσιογράφους, «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο», με τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 2225/1994 που «διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις» μέχρι τον νέο νόμο 5002/9-12-2022 και ακόμη ότι «είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
«Ολα καλώς καμωμένα», δηλαδή, με βάση όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλέγμα χαφιεδισμού και φακελώματος, που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, και το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» για τη θωράκιση του αστικού κράτους, αυτό το ίδιο νομοθετικό πλέγμα που αξιοποιήθηκε και για το κουκούλωμα της παρακολούθησης ενός ολόκληρου κόμματος, του ΚΚΕ, στην υπόθεση «συνακροάσεων» στην έδρα της ΚΕ.
Ολες αυτές τις αντιδραστικές διατάξεις επικαλείται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, ισχυριζόμενη ότι η ταξική - διορισμένη από την ίδια - ηγεσία της Δικαιοσύνης ...μίλησε, ενώ οι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ «βγαίνουν στα κεραμίδια», την ίδια ώρα που έχουν συνυπογράψει φαρδιά - πλατιά όλες τις σχετικές ευρωενωσιακές Οδηγίες για τον «μεγάλο αδερφό».
Στο μεταξύ, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης, ξεκίνησαν χτες βράδυ και οι «διαρροές» από το προκλητικό πόρισμα του Αρείου Πάγου, που εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα που διεξήχθη, τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε και τελικά για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε. Σύμφωνα με αυτές, το πόρισμα κάνει λόγο για εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων προσώπων από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου που στήθηκε από... τέσσερις όλους κι όλους εκπροσώπους ιδιωτικών εταιρειών εμπορίας κακόβουλου λογισμικού, που έδρασαν σε Ελλάδα και άλλες χώρες, οι οποίοι διώκονται, κι αυτό σε βαθμό... πλημμελήματος.
Ενώ εκεί όπου οι δικαστικοί ξεπερνούν τον εαυτό τους στο ξέπλυμα των ευθυνών κυβέρνησης και ΕΥΠ, είναι όταν προσπαθούν να απαντήσουν στο γεγονός ότι το 25% των στόχων που παρακολουθήθηκαν, παρακολουθήθηκαν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ και μέσω predator, άλλο ένα σαφές δείγμα «κοινού κέντρου». Κατά τους δικαστικούς λοιπόν αυτό δεν δείχνει τίποτα, αφού αυτές οι παρακολουθήσεις είναι... σταγόνα στον ωκεανό, μόλις το 1% των 15.000 παρακολουθήσεων που διατάχτηκαν την περίοδο 2020 - 2023, επιβεβαιώνοντας το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»!
Ο Απ. Τζιτζικώστας θα προταθεί από την κυβέρνηση για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου της Κομισιόν. O Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τον αντικαταστάτη του Μ. Σχοινά, ενώ την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, σημειώνοντας τις αντιλαϊκές περγαμηνές του, καθώς «είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη» (το 2020 ο Τζιτζικώστας εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών) και «γέννημα θρέμμα της ΝΔ».
Πρόσθεσε δε ότι η επιλογή του «αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου», αναδεικνύοντας και τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει πολυεπίπεδα τον ρόλο της χώρας ως κόμβο υλοποίησης ενεργειακών, στρατιωτικών, άλλων επικίνδυνων σχεδιασμών των ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αργότερα το απόγευμα Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ο Τζιτζικώστας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι γνωρίζει «καλά ποιες είναι οι προκλήσεις σήμερα που αντιμετωπίζει η ΕΕ», και ο Μητσοτάκης του αναγνώρισε ότι ο Τζιτζικώστας είναι «ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» κι ότι έχει τη δυνατότητα να ενώνει «τις τοπικές και περιφερειακές προτεραιότητες με τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιταγές», βασικά να υποτάσσει κάθε έργο, κονδύλι και δράση στις ευρωενωσιακές προτεραιότητες που βλέπουν τον λαό και τις ανάγκες του σαν «κόστος».
Σε ό,τι αφορά το ποιο χαρτοφυλάκιο θα έχει ο Τζιτζικώστας, ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι διεκδικεί για την αστική τάξη θέση «αντάξια» του «γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου που η χώρα μας έχει στα ευρύτερα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και ειδικά τα τελευταία χρόνια που απογειώθηκε η εμπλοκή.