ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα

Οξύνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιούλη και τις καταγγελίες για ασάφεια γύρω από το αποτέλεσμά τους. Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή δεν έχει δώσει τα τελικά αναλυτικά αποτελέσματα, ισχυριζόμενη ότι έχει δεχθεί ηλεκτρονική επίθεση και έχει μπλοκαριστεί η μετάδοσή τους.

Στις εξελίξεις παρεμβαίνουν με ανοιχτό και προκλητικό τρόπο οι ΗΠΑ, που βγήκαν και αναγνώρισαν με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ως νικητή τον υποψήφιο της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες.

Θυμίζουμε ότι σε ένα πρώτο ανακοινωθέν της Επιτροπής στο 80% των καταμετρημένων ψήφων ο Μαδούρο εμφανιζόταν νικητής με 51,2% και ο υποψήφιος του άλλου αστικού πόλου, της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, Εντμούντο Γκονζάλες με 44,2%. Από την άλλη η φιλοδυτική αντιπολίτευση αρχικά είπε ότι κέρδισε με 72%, στη συνέχεια είπε ότι αυτό το 72% είναι το ποσοστό των αποτελεσμάτων που έχει πρόσβαση και ότι έχει νικήσει με 63%.

Την Τετάρτη το βράδυ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επίσης κατέθεσαν ψήφισμα στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, για να στηρίξουν τη φιλοδυτική αντιπολίτευση. Το ψήφισμα δεν εγκρίθηκε, καθώς υπερψηφίστηκε από 17 μέλη (χρειάζονταν 18). Απείχαν 11 χώρες, ανάμεσά τους οι Βραζιλία, Κολομβία, Βολιβία, Γρενάδα, Ονδούρα, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις και Αγία Λουκία, ενώ δεν συμμετείχαν 5 χώρες, ανάμεσά τους και το Μεξικό.

Ρωσία και Κίνα από την πλευρά τους χαιρέτησαν το αποτέλεσμα και την επανεκλογή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Μαδούρο.

Οι αντιδράσεις για την καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, αξιοποιείται από τις δυνάμεις που στηρίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να στηθούν βίαιες διαμαρτυρίες, βανδαλισμοί και καταστροφές, υποτίθεται στο όνομα της τήρησης των δημοκρατικών αρχών. Είναι βέβαια προκλητικό να μιλάνε για δημοκρατία οι ΗΠΑ, που σε προηγούμενες φάσεις στήριξαν απόπειρες πραξικοπημάτων και ανοιχτή ξένη επέμβαση (για παράδειγμα το 2018-'19 με την αυτοανακήρυξη ως προέδρου της «μαριονέτας» του Χ. Γκουαϊδό, που αναγνώρισε και η κυβέρνηση της ΝΔ).

Σε κάθε περίπτωση, ο Βενεζουελάνικος λαός είναι ο μόνος αρμόδιος να καθορίζει την τύχη του, ενάντια στα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς της αστικής τάξης, όπως αυτοί εκφράζονται και με την αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης μετά τις εκλογές.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι μετά από 72 ώρες ταραχών έχουν προσαχθεί συνολικά 1.062 άτομα για συμμετοχή σε πράξεις βανδαλισμού. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι νεκροί στις συγκρούσεις είναι δύο (ο ένας στρατιωτικός), ενώ σύμφωνα με μια ΜΚΟ γίνεται λόγος για «14 νεκρούς διαδηλωτές», κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Από την πλευρά του, ο νυν σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, σε συνέντευξη την Πέμπτη ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να καλέσει όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και να παρουσιάσει τα αναλυτικά αποτελέσματα, που έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει. Ταυτόχρονα, επέκρινε τη φιλοδυτική αντιπολίτευση και τους ηγέτες της ότι έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα με τις βίαιες διαμαρτυρίες. Μίλησε τέλος για αποτροπή προσπάθειας πραξικοπήματος και σαμποτάζ στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, για συλλήψεις παραστρατιωτικών από την Κολομβία.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Διευρύνει την ενεργειακή της συνεργασία και με το Τουρκμενιστάν

Το τουρκικό κεφάλαιο προτάσσει τους δεσμούς του με χώρες γύρω από την Κασπία
Το τουρκικό κεφάλαιο προτάσσει τους δεσμούς του με χώρες γύρω από την Κασπία
Διήμερες επίσημες επαφές στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, ολοκλήρωσε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αρπασλάν Μπαϊρακτάρ, με φόντο τις επίμονες προσπάθειες της Αγκυρας να αναδειχθεί σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και τους ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται για τον έλεγχο πόρων και οδών, όπως αντανακλούν και οι εξελίξεις σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας ανέφερε πως αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων έθεσαν ως στόχο την επόμενη 20ετία ο όγκος της διμερούς διακίνησης φυσικού αερίου ετησίως να φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια, ιεραρχώντας για αυτόν τον σκοπό και την κατασκευή νέου αγωγού. Προς το παρόν, εξήγησε ο Μπαϊρακτάρ, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή Αγκυρα και Ασγκαμπάτ στοχεύουν να ξεκινήσουν με αρχικό όγκο 2 bcm μέσω μιας «μεθόδου ανταλλαγής». Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «το απόλυτο και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε έναν αγωγό μέσω της Κασπίας Θάλασσας με πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου και μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στις δυτικές αγορές, στην Τουρκία και στην Ευρώπη». Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε άλλα πεδία στα οποία μπορεί να επεκταθεί η διμερής ενεργειακή συνεργασία, σημειώνοντας τα επενδυτικά σχέδια του Τουρκμενιστάν για να διευρύνει υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου, διαμηνύοντας ότι «η (Turkish Petroleum Pipeline Corporation) BOTAS έχει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα και υποδομή από αυτή την άποψη (...) Εχουμε περίπου 6 bcm χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Τουρκία. Θέλουμε να το αυξήσουμε στα 12 bcm έως το 2028».

Την τουρκο-αρμενική προσέγγιση παρακολουθεί και η Ουάσιγκτον

Η τουρκική «Σαμπάχ» στο σχετικό της ρεπορτάζ υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη υπογραφή συνεργασίας της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν, για την επέκταση της χωρητικότητας αρκετών αγωγών (που χρησιμοποιούν οι δύο χώρες) φυσικού αερίου, η Αγκυρα είχε υπογραμμίσει ότι απώτερος στόχος είναι η μεταφορά επιπλέον όγκων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν αλλά και γενικά την περιοχή της Κασπίας προς την Τουρκία και μετά την Ευρώπη, μέχρι το 2030.

Αντίστοιχες συνεργασίες η Τουρκία επιδιώκει και με τη Γεωργία, σε μια περίοδο που - θυμίζουμε - προχωρούν ολοταχώς οι συνομιλίες και γύρω από την αναθέρμανση των σχέσεων με την Αρμενία.

Μάλιστα, λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντηση που είχαν την Τρίτη οι ειδικοί εκπρόσωποι Αγκυρας και Γερεβάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ, αν και δεν απάντησε για τις «προσδοκίες της Ουάσιγκτον», είπε ότι πρόκειται για θέμα «στο οποίο έχει επικεντρωθεί ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ) και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε βαθιά με αυτό».

Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ δίνουν σε όλες τις «εναλλακτικές» που επιταχύνουν τη λεγόμενη «απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες» αποτύπωσε και η ακρόαση του αρμόδιου για την Ευρασία βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, στην αρμόδια υποεπιτροπή της Γερουσίας, την Τρίτη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «γενναία» την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Πασινιάν και είπε ότι «η Ρωσία είχε εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας μετά τον πόλεμο του 2020 με το Αζερμπαϊτζάν και για πολύ καιρό πριν από αυτό, και απέτυχε», υποστηρίζοντας ότι «μεγάλο μέρος του πληθυσμού (της Αρμενίας) θέλει να "πάει πέρα" από τη Ρωσία. Οπότε δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό».

Τόνισε δε ότι και στην τριμερή σύνοδο που έγινε την άνοιξη στις Βρυξέλλες μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - Αρμενίας, δημιουργήθηκε μια «νέα πλατφόρμα για να βοηθήσουν την Αρμενία να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ