ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Νέο «άλμα» τον Ιούλιο, αγκομαχούν τα λαϊκά νοικοκυριά

ΚΚΕ: Μόνο σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική μπορεί ο λαός να πάρει ανάσες ανακούφισης από την ακρίβεια

Eurokinissi

Ακόμα ένα άλμα κατά 2,7% έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ξεγυμνώνοντας και πάλι τα κυβερνητικά παραμύθια περί δήθεν «αντιμετώπισής» της και «αρχή της αποκλιμάκωσής» της, την ώρα που με όλους τους τρόπους στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την πολιτική που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.

Ετσι, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2023 - Ιουλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 - Ιουλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, πέραν του ελαιόλαδου με ανατίμηση 56,7% σε έναν χρόνο, αυξήσεις καταγράφηκαν στα δημητριακά (7,4%), στα ψάρια (8,4%) και στο μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%). Αντίθετα μειώσεις σε ετήσια βάση υπάρχουν στο αλεύρι (-8,9%) και τα νωπά φρούτα (-9,2%).

Στην εξίσωση σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις μπήκε τον προηγούμενο μήνα και το φυσικό αέριο με αύξηση 23,4%. Οι αυξήσεις φτάνουν το 18,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και το 12,6% στα ξενοδοχεία. Με 14% τρέχουν οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας.

Ολα αυτά, πριν ακόμη έρθει και ο «λογαριασμός» των νέων αυξήσεων στο ρεύμα - ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης» - που με μαθηματική ακρίβεια θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και όλα τα υπόλοιπα εμπορεύματα, κι ενώ η κυβέρνηση με τη στήριξη των άλλων κομμάτων συμμετέχει με τα μπούνια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, που εκτοξεύουν παραπέρα το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός.

Η άλλη όψη των τεράστιων κερδών

Σε σχόλιό του σχετικά με την ακρίβεια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η παρατεταμένη ακρίβεια, οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια "φωτιά", είναι η άλλη όψη των τεράστιων κερδών των διαφόρων ομίλων και της προκλητικής κυβερνητικής πολιτικής στήριξής τους. Το ίδιο προκλητικά είναι και τα όποια κυβερνητικά μέτρα, που κατά καιρούς ανακοινώνονται ή ...αναμένονται από Σεπτέμβρη, όπως και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων, γιατί δεν αμφισβητούν ούτε τα κέρδη ούτε φυσικά τα ασφυκτικά πλαίσια της "δημοσιονομικής σταθερότητας".

Μόνο σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική μπορεί ο λαός να πάρει ανάσες ανακούφισης κι αυτό ακριβώς υπηρετούν οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, των ειδικών φόρων σε καύσιμα και Ενέργεια, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.ά.».

ΝΟΤΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Το σκηνικό της καταστροφής απότοκο και πάλι της έλλειψης πρόληψης

Στις πυρόπληκτες περιοχές περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, καλώντας τους κατοίκους να οργανώσουν τον αγώνα για 100% αποζημιώσεις

Στις πυρόπληκτες περιοχές του νότιου Ρεθύμνου, την ώρα που ακόμα εξελισσόταν με διάσπαρτες εστίες η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, περιόδευσε την Παρασκευή κλιμάκιο της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μανουσάκη, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και τον Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ρεθύμνου και δημοτικό σύμβουλο Ρεθύμνου εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε και συζήτησε με κατοίκους από τα χωριά Αποδούλου, Νίσαυρι, Αγ. Παρασκευή και Αγ. Ιωάννης, που εκκενώθηκαν από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι παρέμεναν στην περιοχή προκειμένου να διασώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Συναντήθηκε ακόμα με τις τοπικές αρχές και κλιμάκια της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στο έργο της πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων, για άλλη μία φορά καταγράφηκαν και αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στην Πυροσβεστική, ελλείψεις στις υποδομές, σε αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, σε μέτρα πυροπροστασίας, σε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα η φωτιά, λόγω και των ισχυρών ανέμων, να μαίνεται από την Τετάρτη, σχεδόν δύο μέρες, ανεξέλεγκτη.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε κοντά στους κατοίκους
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε κοντά στους κατοίκους
Μάλιστα, οι ελάχιστοι κρουνοί που υπάρχουν στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής ήταν χωρίς νερό. Επίσης, για αρκετές ώρες είχε διακοπεί η υδροδότηση (διακοπές σημειώνονται στην περιοχή και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα), με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν νερό για να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αγ. Παρασκευής μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ τη μεγάλη αγωνία τους για την καταστροφή. Ηδη, έχουν κατακαεί μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το ζωικό κεφάλαιο με καμένους στάβλους, αποθήκες, μελίσσια και άλλες εγκαταστάσεις. Η ανησυχία τους είναι μεγάλη, αφού ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους αγρότες από την πυρκαγιά στους Μέλαμπες πριν 2-3 χρόνια.

Τα μέλη του κλιμακίου τόνισαν στους κατοίκους την ανάγκη να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποζημιωθούν και να απαιτήσουν από το κράτος και την κυβέρνηση να περιφρουρηθεί η περιοχή τους ώστε να μην υπάρξουν πάλι αναζωπυρώσεις.

Σε δήλωσή του ο Ν. Μανουσάκης ανέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες, αφού δεν υπάρχει καμιά πρόληψη, ενώ επεσήμανε και τον εφησυχασμό που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας στις επανειλημμένες επικοινωνίες που είχε μαζί του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, απαιτώντας ενίσχυση των δυνάμεων. Εφησυχασμός που αποδείχτηκε πόσο κενός ήταν, αφού η φωτιά γενικεύτηκε.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

- Την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 11 π.μ. στο κοινοτάφιο έξω απ' τη Λέκκα (στην είσοδο του χωριού), η Τομεακή Επιτροπή Σάμου και η ΚΟΒ Καρλοβάσου πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου.

- Την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 11 π.μ. το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ και η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας θα καταθέσουν στεφάνια στη μνήμη του κομμουνιστή δημοσιογράφου και λαϊκού αγωνιστή Κώστα Βιδάλη που δολοφονήθηκε από τη συμμορία του Σούρλα, πριν από 78 χρόνια, στις 14/8/1946. Η κατάθεση θα γίνει στη Μελία, όπου δολοφονήθηκε, αφού πρώτα βασανίστηκε άγρια.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζει το ταξίδι

Στην Ικαρία κάνει στάση το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 9 μ.μ. στον Προφήτη Ηλεία Ραχών, θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με τον Εισβολέα full band και λαϊκό γλέντι με τους Νίκο Φάκαρο και Musicaroi.

Το Φεστιβάλ στην Ικαρία είναι αφιερωμένο φέτος στην συντρόφισσά μας δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Αθηνά Ζύμαρη, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή.

Στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το Σάββατο 10 Αυγούστου:

  • Στο Λιτόχωρο, στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο, με ομιλητή τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στη Θάσο, στις Αποθήκες Μεταλλείων στις 20.30, με πολιτική ομιλία από τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στην ελληνική μελοποιημένη ποίηση από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου και λαϊκό γλέντι με τα «Καρντάσια».
ΚΟΒ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η μεγάλη συναυλία

Η ΚΟΒ Αταλάντης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συναυλία το Σάββατο 10 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στο γήπεδο Αταλάντης. Θα τραγουδήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης με τον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη και την Μαρίνα Νικολοπούλου. Θα ακολουθήσει νησιώτικο γλέντι με την Στέλλα Κονιτοπούλου και την Βασιλική Καρακώστα. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φωτιά σε βυτιοφόρο στην Εθνική Αθηνών - Κορίνθου

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο 56ο χιλιόμετρο στο ύψος της περιοχής της Κινέτας, έπειτα από ανατροπή βυτιοφόρου ενώ υπήρξε και διαρροή πετρελαίου στον δρόμο. Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα από την παρέμβαση της Πυροσβεστικής, ωστόσο διακόπηκε η κυκλοφορία για τουλάχιστον μια ώρα. Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνέβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ