ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
Προβιά

«Επεσαν από τα σύννεφα» οι ΗΠΑ, όταν έμαθαν ότι το Ισραήλ έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο ηγέτης της Χαμάς και εξοργίστηκαν με τον Νετανιάχου επειδή τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους! Αυτές τις γελοιότητες διακινεί τις τελευταίες μέρες η ευρωατλαντική προπαγάνδα και στη χώρα μας, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ να κάνουν τα πάντα και να παρεμβαίνουν παντού (ακόμα και στους Ιρανούς) για να μην υπάρξει τάχα γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Η προσπάθεια να ντύσουν τον λύκο με προβιά αρνιού είναι προκλητική και χρεοκοπημένη από τα αποδυτήρια. Ισραήλ, ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους είναι σφαγείς των Παλαιστινίων και έχουν την εγκληματική ευθύνη για την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, δεν αναιρούν την τροχιά κλιμάκωσης του πολέμου, όπως έγινε και με την προηγούμενη επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, που απαντήθηκε με την αποστολή drones και την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν, φορτώνοντας με περισσότερη καύσιμη ύλη την περιοχή. Την κλιμάκωση, πίσω από την προπαγάνδα του εφησυχασμού, επιβεβαιώνουν η τεράστια συγκέντρωση πυρός στην περιοχή, τα πολεμικά ανακοινωθέντα και τελεσίγραφα του Ισραήλ, οι απανωτές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η στήριξη στο Ισραήλ κ.τ.λ. Οι μακελάρηδες ετοιμάζονται για νέα εγκλήματα. Η ανάγκη να απαντήσουν οι λαοί με ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια των Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Πίτουρα

Τη «δόξα» του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ζήλεψε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, σε συζήτηση για την ακρίβεια. Θυμίζουμε ότι ο ανεκδιήγητος γραμματέας ...Προστασίας του Καταναλωτή, αναγνωρίζοντας τις συνέπειες της ακρίβειας, είχε συστήσει στα νοικοκυριά «να σταματήσουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα που έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε (...) και, αν πρέπει να γίνει, να θυσιάσουμε, αν δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, ακόμη και σε όρους ποιότητας». Η Βούλτεψη το απογείωσε την Πέμπτη, σχολιάζοντας την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους. Μπορεί να πάνε στο χωριό, να πάνε στην ενδοχώρα», αφού «στα νησιά σίγουρα ναι, υπάρχει ένα ζήτημα». Οπότε δόθηκε η «λύση» και για τα πανάκριβα ναύλα των εφοπλιστών. Θα μπορούσαν μάλιστα τα νοικοκυριά να συνδυάσουν τις προτάσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών για να μεγιστοποιήσουν το όφελος απέναντι στην ακρίβεια που σαρώνει: Να πεταχτούν κανά Σαββατοκύριακο στο χωριό και να τρώνε μόνο ...πίτουρα.

Πάρτι

Την ώρα που η κυβέρνηση ...ξεσκονίζει τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των πολυεθνικών ομίλων και ξεσπαθώνει ότι θα τα φορολογήσει, από δίπλα περνάνε τα «νόμιμα» κέρδη των επιχειρήσεων, που αυξάνονται με τις ευλογίες της πολιτικής της. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της PwC, που περιλαμβάνει μεγάλες επιχειρήσεις, οι ελληνικές εταιρείες αναφέρουν αύξηση τζίρου 17,8% και μεικτό περιθώριο κέρδους 15,8% την περσινή χρονιά, καταγράφοντας παγκόσμια πρωτιά. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους πυροδοτεί την ακρίβεια, ενώ πάνω στις απογειωμένες τιμές «κάθεται» και η φοροαφαίμαξη από το κράτος. Αντίστοιχα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας τον περασμένο Απρίλη επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αύξησαν το περιθώριο κέρδους τους σημαντικά τα έτη 2021 - 2022, κατά 4% και 9% αντίστοιχα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στήνουν πάρτι κερδοφορίας και σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι τα οικονομικά τους χειροτέρεψαν τον τελευταίο χρόνο και άλλο ένα 60% ότι «μόλις που τα βγάζει πέρα». Με απλά λόγια, τα κέρδη των λίγων, η φτώχεια των πολλών.

Κολαστήρια

Ισραηλινά μέσα δημοσίευσαν ένα βίντεο που επιβεβαιώνει τη σεξουαλική κακοποίηση ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου από Ισραηλινούς στρατιώτες στο κέντρο κράτησης «Sde Teman». Οι καταγγελίες κρατουμένων και οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και βασανισμού των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς στις φυλακές - κολαστήρια «πέφτουν βροχή», αλλά για την - κατά τ' άλλα «ευαίσθητη» - «διεθνή κοινότητα», είναι μόνο ...Δευτέρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δημοσιοποίηση του βίντεο, το οποίο θάφτηκε από την πλειοψηφία των ΜΜΕ στη χώρα μας, για να μην αμαυρώσει το προφίλ του σύμμαχου κράτους - δολοφόνου. Τα χίλια πρόσωπα της κατοχικής βίας είναι το ένα σκληρότερο από το άλλο και είναι εγκληματική η στήριξη που προσφέρουν σ' αυτήν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Φανταζόμαστε πως αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι, αν δηλαδή ένας Παλαιστίνιος κατηγορούνταν για την κακοποίηση ενός Ισραηλινού, δεν θα προλαβαίναμε να διαβάζουμε τίτλους για τα «τέρατα» που «σκοτώνουν και δολοφονούν αθώους» και το μόνο που τους αξίζει είναι να εξοντωθεί μέχρι και ο τελευταίος Παλαιστίνιος. Βλέπετε, η προπαγάνδα του πολέμου δεν περιλαμβάνει μόνο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με την κατασκευή πλαστών «ειδήσεων», αλλά και τη συγκάλυψή της, όταν δεν υπηρετεί το ευρωατλαντικό αφήγημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 10 Αυγούστου

1913 Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η Συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β' Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαρο-τουρκική Συνθήκη.

1920 Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Η Συνθήκη των Σεβρών είναι η τελευταία απ' τις Συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου. Χαιρετίστηκε ως «εθνική νίκη» και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου. Τελικά, η Μικρασιατική Καταστροφή έβαλε τέρμα στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

1945 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.

1966 Το αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη.

1967 Ο πραξικοπηματίας Γ. Παπαδόπουλος ενισχύει τις εξουσίες του με τη δημιουργία της «Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Διακυβέρνησης», απ' όπου θα κατεύθυνε τη δράση προς όλους τους τομείς.

1970 Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

1983 Η Γαλλία στέλνει αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη. Στην επέμβαση, μαζί με τους Γάλλους μετέχουν και οι ΗΠΑ.

Κυριακή 11 Αυγούστου

1943 Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

1946 Χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», πραγματοποιούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συγκέντρωση. Στους συγκεντρωθέντες απευθύνονται εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1950 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για τους 61 κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο οι Παντελής Κιουρτσής, Ηρακλής Μποζατζίδης, Βασίλης Παπαγιαννόπουλος, Τηλέμαχος Μεταξωτός, Ι. Ισαρης και μία φορά σε θάνατο ο Χριστόφορος Σωτηράκος.

1962 Οι Σοβιετικοί «δίδυμοι του Διαστήματος» Αντριάν Νικολάγιεφ στο «Βοστόκ 3» και Πάβελ Πόποβιτς στο «Βοστόκ 4» διανύουν 2.600.000 χιλιόμετρα και 2.000.000 χιλιόμετρα αντιστοίχως πραγματοποιώντας περιστροφές γύρω από τη Γη σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο.

1972 Οι Βορειοβιετναμέζοι σφυροκοπούν τη Σαϊγκόν. Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, και ο Βορειοβιετναμέζος διαπραγματευτής Λε Ντουκ θα καταλήξουν σε μια πρώτη μορφή συμφωνίας για τον τερματισμό της αμερικανικής επέμβασης και τη λήξη του πολυετούς πολέμου.

1977 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς καταλήγουν σε συμφωνία βάσει της οποίας η υπό αμερικανική επικυριαρχία Διώρυγα του Παναμά θα περιερχόταν στη δικαιοδοσία της χώρας το έτος 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ