ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
Καιρός για θερινό!

Μαύρη βροχή / Black Rain / Σοέι Ιμαμούρα
Μαύρη βροχή / Black Rain / Σοέι Ιμαμούρα
Οι αυγουστιάτικες επανεκδόσεις είναι εξίσου συναρπαστικές με εκείνες του Ιούλη και καλύπτουν ένα ευρύ κινηματογραφικό φάσμα. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μην επισκεφθείτε ένα θερινό σινεμά. Η τρέχουσα διανομή του μήνα δεν προμηνύεται και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άλλωστε. Ο Αύγουστος ξεκινάει με την επανέκδοση της «Θυσίας» του Αντρέι Ταρκόφσκι και θα κλείσει με ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα διάρκειας μιας εβδομάδας με τις πιο γνωστές ταινίες του. Αλμοδόβαρ, Κισλόφσκι, Μιζογκούτσι, Ντε Σίκα, Πρέμινγκερ, Γουόλτερς, Ιμαμούρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς. Ας ρίξουμε μια ματιά στις υποθέσεις όσων έχουν προγραμματιστεί μέχρι τώρα. Ταινίες που θα μας συνοδεύσουν μέχρι το φθινόπωρο.

«Υψηλή Κοινωνία» / «High Society» / Τσαρλς Γουόλτερς / 1956 / 111 λεπτά

Κυρία της υψηλής κοινωνίας που ετοιμάζεται να νυμφευθεί, δέχεται την ξαφνική επίσκεψη του πρώην συζύγου της και δύο δημοσιογράφων κουτσομπολίστικου περιοδικού, οι οποίοι ίσως της ανατρέψουν τα σχέδια στο διάστημα 48 ωρών, βοηθώντας την να συνειδητοποιήσει ποια είναι και ποιον αγαπά πραγματικά.

«Η Θυσία» / «The Sacrifice» / Αντρέι Ταρκόφσκι / 1986 / 145 λεπτά

Τα γενέθλια του Αλεξάντερ, ενός δημοσιογράφου, συγγραφέα και κριτικού θεάτρου και λογοτεχνίας που ζει με την οικογένειά του σ' ένα σπίτι στη μέση του πουθενά σημαδεύονται από την είδηση πως επίκειται πυρηνικός πόλεμος. Εκείνος κυριευμένος από τον φόβο προσεύχεται για πρώτη φορά στη ζωή του και υπόσχεται στον Θεό ότι θα θυσιάσει ό,τι είναι πολύτιμο γι' αυτόν, προκειμένου να σωθεί η ανθρωπότητα από την ολοκληρωτική αυτή καταστροφή. Οταν ξυπνάει την επόμενη μέρα, συνειδητοποιεί ότι όλα είναι όπως πριν. Ο Θεός έχει δεχτεί την προσφορά του και εκείνος τηρώντας την υπόσχεσή του πραγματοποιεί τη θυσία του. Καίει το σπίτι του, εγκαταλείπει την οικογένειά του, στερείται το παιδί του και βυθίζεται στη σιωπή και την τρέλα.

«Τελευταία Εξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» / «The Shawshank Redemption» / Φρανκ Ντάραμποντ / 1994 / 142 λεπτά

ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΒΙΤΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ
ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΒΙΤΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ
Ο Αντι, ένας νεαρός επιτυχημένος τραπεζίτης, κρίνεται ένοχος για τον φόνο της συζύγου του και του εραστή της και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Η φυλακή στην οποία οδηγείται είναι αρχικά σκληρή για τον ίδιο αλλά στην πορεία, με τη βοήθεια του βαρυποινίτη Ρεντ, θα μπορέσει να κερδίσει σταδιακά την εκτίμηση των συγκρατουμένων του, των δεσμοφυλάκων και τέλος του διευθυντή των φυλακών. Ο Αντι θα εκμεταλλευτεί τις οικονομικές του γνώσεις αλλά και τη γενικότερη παιδεία του για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στη φυλακή αλλά και τη ζωή του.

«Μαύρη βροχή / «Black Rain» / Σοέι Ιμαμούρα / 1989 / 123 λεπτά

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945. Λίγες ώρες μετά την πτώση της ατομικής βόμβας, μια μαύρη βροχή θα πέσει στην πόλη. Σε πέντε χρόνια, εκατό χιλιάδες από τους επιζώντες θα πεθάνουν απ' αυτήν τη ραδιενεργό βροχή. Η οικογένεια Σιγκεμάτσου θα εγκατασταθεί στην εξοχή, αλλά οι μέρες της είναι μετρημένες, μιας και ελάχιστοι θα γλιτώσουν από «τον θάνατο που ήρθε από τον ουρανό». Ειδική επανέκδοση για την επέτειο της Χιροσίμα.

«Η πύλη της κολάσεως» / «Gate of Hell» / Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα / 1953/ 86 λεπτά

Γύρω στα 1150 στη διάρκεια της περιόδου Μέιτζι, γίνεται πραξικόπημα εναντίον του αυτοκράτορα, το οποίο τελικά αποτυγχάνει. Για να παραπλανηθούν οι στασιαστές, στην αυτοκρατορική άμαξα μπαίνει η Κέσα, μια κυρία της αυλής, υπό την προστασία του σαμουράι Μορίτο Εντο. Μετά την καταστολή της εξέγερσης ο σαμουράι ξανασυναντά την Κέσα και καθώς είναι ερωτευμένος μαζί της την ζητά σε γάμο, αλλά μαθαίνει ότι είναι παντρεμένη με τον άρχοντα Βατάρου. Τυφλωμένος από το ερωτικό του πάθος, επιμένει σ' αυτήν την παράλογη απαίτηση γάμου και σταδιακά γίνεται ο περίγελος της κοινωνίας του Κιότο. Οταν σύζυγος και επίδοξος εραστής βρίσκονται αντιμέτωποι σ' έναν αγώνα ιππασίας, ο Μορίτο νικά, αλλά αυτή η νίκη αντί να καταπραΰνει μεγαλώνει το πάθος του για την Κέσα, την οποία απειλεί πως θα σκοτώσει μαζί με όλη της την οικογένεια, αν δεν γίνει δική του.

«Θαύμα στο Μιλάνο» / «Miracolo in Milano» / Βιτόριο ντε Σίκα / 1951 / 100 λεπτά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΡΙΤΑ ΧΕΪΓΟΥΟΡΘ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΡΙΤΑ ΧΕΪΓΟΥΟΡΘ
Η γριά Λολότα μεγαλώνει ένα παιδί, τον Τοτό, που το 'χε βρει νεογέννητο κάτω από ένα λάχανο. Μετά τον θάνατό της, ο Τοτό οδηγείται σ' ένα ορφανοτροφείο, απ' όπου βγαίνει μετά από πολλά χρόνια, για να καταλήξει φιλοξενούμενος ενός περιπλανώμενου άστεγου σε μια παραγκούπολη, στην περιφέρεια του Μιλάνου. Με τη μεγάλη του καλοσύνη και αθωότητα ο Τοτό κερδίζει τη συμπάθεια των φτωχών και τους πείθει να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Η δραστηριότητα των αθλίων, που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μετατρέπει τη μίζερη παραγκούπολη σε αξιοπρεπή κοινότητα.

Μια μέρα, ενώ σκάβουν, πετάγεται απ' τη γη ένας πίδακας πετρελαίου. Ο πλούτος και η ευμάρεια που θα μπορούσαν να προκύψουν για όλους, απειλούνται από τον πλούσιο Μόμπι, που έχει ειδοποιηθεί από τον κακό Ράπι και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους διώξει από τη γη τους. Για να βοηθήσει τον Τοτό και τους φίλους του, η Λολότα χαρίζει στον νεαρό ένα θαυματουργό περιστέρι που έκλεψε από τους αγγέλους. Η αστυνομία του Μόμπι κατατροπώνεται και ο Τοτό μπορεί πια να πραγματώσει τις επιθυμίες των φίλων του. Ο Τοτό καθοδηγεί τους φτωχούς του Μιλάνου εναντίον του πλούσιου κτηματομεσίτη και καταφέρνει να νικήσει...

«Σταυρωμένοι Εραστές» / Chikamatsu Monogatari / Κένζι Μιτσογκούτσι / 1954 / 110 λεπτά

Στο Κιότο του 17ου αιώνα, η Οσάν, γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, έχει παντρευτεί για λόγους συμφέροντος τον Ισούν, έναν εύπορο και φιλοχρήματο άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Μοχέι, ένας από τους υπαλλήλους του άνδρα της, είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Οταν η Οσάν κατηγορείται ψευδώς ότι είναι ερωμένη του, αναγκάζονται να το σκάσουν μαζί και γρήγορα αποκαλύπτουν ο ένας τον έρωτά του για τον άλλο. Στο μεταξύ, ο Ισούν διατάζει τους άνδρες του να βρουν τους δύο εραστές και να τους χωρίσουν, για να αποφύγει τον δημόσιο εξευτελισμό...

«Ανοιξε τα μάτια» / «Abre los ojos» / Αλεχάντρο Αμεναμπάρ / 1998 / 117 λεπτά

Ο Σεζάρ προσπαθεί να ανασυνθέσει τις μνήμες του παρελθόντος και να θυμηθεί ποια ήταν η φίλη του και γιατί τη σκότωσε. Μια σειρά από ενδείξεις, όμως, συνηγορούν ότι ζει παράλληλα μια διπλή πραγματικότητα, όπου το όνειρο έχει γίνει καφκικός εφιάλτης.

«Μικρή Ιστορία για έναν Φόνο» / «A Short Film about Killing» / Κριστόφ Κισλόφσκι / 1988 / 85 λεπτά

Ο Γιάτσεκ είναι ένας εικοσάχρονος άνδρας που δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή. Περιπλανιέται στην πόλη με τη σκέψη να σκοτώσει κάποιον. Ο Μάριαν ένας δύσθυμος μεσήλικας οδηγός ταξί γίνεται τελικά το τυχαίο θύμα του. Μετά τον φόνο, ο Γιάτσεκ φεύγει από τον τόπο του εγκλήματος οδηγώντας το αμάξι του Μάριαν. Την ίδια μέρα, ο Πιοτρ. ένας νέος και ευαίσθητος δικηγόρος, πιάνει δουλειά για πρώτη φορά σ' ένα δικηγορικό γραφείο. Οταν ο Γιάτσεκ συλλαμβάνεται μετά από λίγη ώρα, ο Πιοτρ, αναλαμβάνει να γίνει ο συνήγορος του δολοφόνου.

«Ανατομία ενός Εγκλήματος» / «Anatomy of a Murder» / Οτο Πρέμινγκερ / 1959 / 160 λεπτά

Ενας δικηγόρος περασμένης αίγλης, που προτιμά να ψαρεύει, να παίζει πιάνο και να κάνει παρέα με τον αλκοολικό συνάδελφό του, αναλαμβάνει την υπόθεση της δολοφονίας ενός άντρα από έναν αξιωματικό του αμερικανικού στρατού. Μοναδικό ελαφρυντικό του τελευταίου η εν βρασμώ πράξη, αφού ο άντρας είχε βιάσει την σύζυγό του.

«Μικρή Ιστορία για έναν Ερωτα» / «A Short Film about Love» / Κριστόφ Κισλόφσκι / 1988 / 87 λεπτά

Ενας 19χρονος ταχυδρομικός νιώθει να αποκτά νόημα η ζωή του όταν αρχίζει να παρακολουθεί με το τηλεσκόπιό του το διαμέρισμα μιας όμορφης γειτόνισσας, μεγαλύτερης και εμπειρότερης στον έρωτα από τον ίδιο. Μηχανεύεται τρόπους για να είναι κοντά της, χωρίς να επιδιώκει αμέσως τη γνωριμία, ενώ φουντώνουν ο πόθος του και η ζήλια για τον εραστή της.

  • Ο Αύγουστος κλείνει με μια βδομάδα Αντρέι Ταρκόφσκι. Θα προβληθούν 7 ταινίες του («Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», «Θυσία», «Αντρέι Ρουμπλιόφ», «Σολάρις», «Στάλκερ», «Νοσταλγία», «Καθρέπτης»), η σπουδαστική μικρού μήκους κι ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ