ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο 11ο Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελάτεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην Ελάτεια πραγματοποιήθηκε το 11ο Μουσικό Φεστιβάλ του Συλλόγου Νεολαίας Ελάτειας. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελάτεια βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ, την Αντριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας, και τον Δημήτρη Τσούλφα, Γραμματέα της ΚΟΒ Ελάτειας ΚΚΕ.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον χώρο υποδέχτηκαν η δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αθανασία Στιβαχτή, αντιδήμαρχοι και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Νεολαίας Ελάτειας.

Σημαντική και αξιέπαινη είναι η προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος Νεολαίας Ελάτειας κάθε χρόνο, πραγματοποιώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή της Λοκρίδας, αλλά και ευρύτερα. Με μεγάλη προσπάθεια αλλά και με ιδιαίτερο ζήλο προετοιμάζει κάθε χρόνο το Μουσικό Φεστιβάλ έξω από το χωριό της Ελάτειας, σε μια υπέροχη τοποθεσία μέσα στη φύση ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα και ρυάκια, προσελκύοντας νέους από την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, Βοιωτίας αλλά και της Αθήνας.

Ο ΓΓ συναντήθηκε στον χώρο με την Νατάσα Μποφίλιου, τον Θέμη Καραμουρατίδη και άλλους καλλιτέχνες, με τους οποίους συνομίλησε και τους συνεχάρη.

Το 11ο Φεστιβάλ φέτος πραγματοποιήθηκε από 1 έως 4 Αυγούστου, πήραν μέρος γνωστοί καλλιτέχνες ευρέως μουσικού φάσματος. Κατ' εκτίμηση των διοργανωτών το 4ήμερο των εκδηλώσεων παρακολούθησαν πάνω από 12 χιλιάδες νέοι και νέες, αρκετοί από τους οποίους είχαν κατασκηνώσει στον χώρο.

Αποκάλυψη βοτσαλωτού ψηφιδωτού στην Ερέτρια

Τμήμα οικίας της υστεροκλασικής περιόδου (μέσα 4ου αιώνα π.Χ.), που σώζει βοτσαλωτό δάπεδο με κεντρική παράσταση δύο Σατύρων, βρέθηκε κατά τις εργασίες τοποθέτησης του νέου ενιαίου αγωγού ύδρευσης Ερέτριας.

Το κτίριο βρίσκεται στον πυρήνα του αστικού ιστού της αρχαίας πόλης, πλησίον του ιερού Δαφνηφόρου Απόλλωνα, της «Συνοικίας των Παναθηναϊκών Αμφορέων» και της «Οικίας των Μωσαϊκών», όπου έχουν ερευνηθεί κατά το παρελθόν οικίες του 4ου αιώνα π.Χ., που κοσμούνται σε πολλές περιπτώσεις με περίτεχνα βοτσαλωτά ψηφιδωτά δάπεδα.

Κατά την ανασκαφική έρευνα αποκαλύφθηκε ένα τετράπλευρο δωμάτιο σχεδόν τετράγωνης κάτοψης, με εσωτερικές διαστάσεις 3,50μ. x 3,55μ., το οποίο ορίζεται στα νότια και ανατολικά από τοίχους. Στις υπόλοιπες πλευρές (βόρεια και δυτική) δεν κατέστη δυνατή η αποκάλυψη των τοίχων του δωματίου, λόγω της περιορισμένης έκτασης του ανασκαφικού σκάμματος και της ύπαρξης του οδοστρώματος δημοτικής οδού.

Στο εσωτερικό του δωματίου ερευνήθηκε ψηφιδωτό δάπεδο κατασκευασμένο από φυσικά βότσαλα, μικρού μεγέθους και λευκού χρώματος, το οποίο σώζει ένα κεντρικό μετάλλιο, διαμέτρου 1,13 μ., με παράσταση Σατύρων. Απεικονίζονται δυο ανδρικές μορφές με ζωόμορφα χαρακτηριστικά (ουρά, κέρατα, μυτερά αυτιά). Ο ένας είναι νεαρής ηλικίας και παίζει διπλό αυλό, ενώ ο άλλος είναι γενειοφόρος, μεγαλύτερης ηλικίας, και πιθανότατα χορεύει στους ρυθμούς της μουσικής. Για την απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου ή λεπτομερειών του σώματος έχουν χρησιμοποιηθεί βότσαλα διαφόρων χρωμάτων (λευκό, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) με χαρακτηριστικότερη την απόδοση των μαλλιών με βότσαλα κίτρινου χρώματος, που προσδίδουν ρεαλισμό και ζωντάνια στις μορφές της παράστασης.

Γιορτάζει τα 10 του χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου γιορτάζει τα 10 του χρόνια σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, που ξεκίνησε από τις 28 Ιουλίου και διαρκεί έως τις 25 Αυγούστου 2024, στο μοναδικής ομορφιάς Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι όλα αυτά τα χρόνια ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Σήμερα Τρίτη, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται με τη μουσική παράσταση 20 χρόνια Encardia και τις επόμενες ημέρες ως εξής:

  • Τετάρτη 7 Αυγούστου, «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη
  • Παρασκευή 9 Αυγούστου, προβολή ταινιών μικρού μήκους: Τα 3 κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ του κόσμου ταξιδεύουν στην Ανδρο
  • Κυριακή 11 Αυγούστου, συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη, μαζί της η Παυλίνα Βουλγαράκη
  • Τρίτη 13 Αυγούστου, συναυλία Stavros Lantsias Quartet «My Ennio Morricone»
  • Σάββατο 17 Αυγούστου, θεατρική παράσταση «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
  • Δευτέρα 19 Αυγούστου, θέατρο για παιδιά: «ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ-ΡΕΔΕΣ» του Αγγελου Αγγέλου και της Εμης Σίνη, από την Ομάδα Κοπέρνικος.
  • Τετάρτη 21 Αυγούστου, συναυλία: «Ανάσα μου κι αέρα» της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου
  • Παρασκευή 23 Αυγούστου, θεατρική παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη
  • Κυριακή 25 Αυγούστου, ανοιχτό πάρτι με τους Nalyssa Green + The Boy Dj sets.

Ηλεκτρονική προπώληση στο www.ticketservices.gr και εισιτήρια από το ταμείο του θεάτρου.

Αποκλεισμός από προκηρύξεις λόγω ανύπαρκτου δικαιολογητικού

Να αφαιρεθεί άμεσα ο όρος «άδεια άσκησης επαγγέλματος» από τις προκηρύξεις για θέσεις ΠΕ/ΤΕ συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ζητά ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι αποκλείονται υποψήφιοι λόγω μη κατοχής ενός ανύπαρκτου δικαιολογητικού.

Οπως εξηγεί σε επιστολή του ο Σύλλογος, το συγκεκριμένο λεκτικό είναι «εσφαλμένο, παράλογο, παράνομο και καταχρηστικό» και «δεν είναι δυνατόν να το κατέχει κανένας συντηρητής», ωστόσο ζητείται ως δικαιολογητικό για πρόσληψη σε συμβάσεις ΙΔΟΧ προσωπικού.

«Οι προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν και ζητούν "άδεια άσκησης επαγγέλματος" για ΠΕ/ΤΕ Συντηρητές βασίστηκαν σε πρότυπο της ΕΔΕΠΟΛ που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ στα τέλη Απριλίου του 2024 καθώς, δυστυχώς, ως προσόν η ανύπαρκτη κατά τον νόμο "άδεια άσκησης επαγγέλματος" αναγράφεται στο Προσοντολόγιο - Κλαδολόγιο του Δημοσίου. Θεωρούμε ότι αναφέρεται στην "άδεια για τη μελέτη, την ανάληψη και την επίβλεψη έργου συντήρησης και τη λειτουργία εργαστηρίων για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κινητών και ακινήτων", την οποία εσφαλμένως αναγράφει ως "άδεια άσκησης επαγγέλματος"'», σημειώνει ο Σύλλογος. Επισημαίνει πως για ΠΕ και ΤΕ συντηρητές, η κατοχή πτυχίου συντήρησης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μόνο δίνει το δικαίωμα στον πτυχιούχο να ασκεί το επάγγελμα ως υπάλληλος και ζητά να δοθεί λύση καθώς καταδικάζονται στην ανεργία το σύνολο των πολλών εκατοντάδων συντηρητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την επιστολή του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ ως Αναφορά για τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού.

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δερβιτσάνη

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Αυγούστου στη Δερβιτσάνη. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 40 ταινίες πρόσφατης παραγωγής από Ελλάδα και Αλβανία. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ταινίες των παιδιών από την Ελλάδα που είναι μια προσφορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της Camera Zizanio, που είναι σταθεροί υποστηριχτές του Φεστιβάλ Δρόπολης. Σε αυτή τη διοργάνωση προστέθηκε ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες που έχουν δημιουργήσει σπουδαστές κινηματογράφου. Οπως κάθε χρόνο, θα λειτουργήσουν κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά.

Παράλληλα, ο πλανόδιος κινηματογράφος Tetova International Film Festival θα περιοδεύσει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας προβάλλοντας την ταινία του Δημήτρη Σπύρου «Ο Ψύλλος». Στην τελετή έναρξης θα προβληθούν οι νεανικές κινηματογραφικές δημιουργίες που εμπνευστής και υποκινητής τους ήταν το ίδιο το Φεστιβάλ. Οι προβολές της τελετής έναρξης θα ολοκληρωθούν με την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Νεριτάν Ζιντζιρία «Φως εκ Φωτός». Μια προβολή που κινείται απόλυτα στο πνεύμα και τους στόχους ενός Φεστιβάλ που επιδιώκει να «δημιουργεί γέφυρες» με στόχο τη στενότερη πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, κυρίως μέσω της ανάδειξης των ανθρώπινων αξιών, του πολιτισμού και της παράδοσης της Δρόπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ