ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον «μικροτραπεζίτη» Γιουνούς

Την εξέλιξη χαιρετίζουν οι ΗΠΑ. «Γνώριμος» της Δύσης ο νέος πρωθυπουργός

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται στο Μπαγκλαντές, μετά τις πολύνεκρες διαδηλώσεις και συγκρούσεις που οδήγησαν στην παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα και τη διαφυγή της στην Ινδία τη Δευτέρα, ενώ χτες διαλύθηκε το κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός του στρατού του Μπαγκλαντές, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζάμαν συναντήθηκε χτες με επικεφαλής των φοιτητικών οργανώσεων που πρωταγωνίστησαν στις διαδηλώσεις, για να συζητήσουν τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης που θα διοργανώσει εκλογές.

Τελικά, ο πολιτικός αντίπαλος της Χασίνα, Μουχάμαντ Γιουνούς, γνωστός ως ο «μικροπιστωτής» τραπεζίτης, συμφώνησε να αναλάβει την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης.

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισαν οι ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, να χαιρετίζει την ανακοίνωση του στρατού πως προχωράει στη διαδικασία σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης.

Αλλωστε, ο Γιουνούς και η τράπεζά του (Grameen Bank) βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006, με το σκεπτικό ότι παρείχαν σε εκατομμύρια φτωχούς αγρότες μικρά δάνεια, κάτω των 100 δολαρίων, ενώ στις ΗΠΑ ο Γιουνούς έχει ιδρύσει το «μη κερδοσκοπικό» χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Grameen America, επιβεβαιώνοντας τους «δεσμούς» του με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Στη χώρα του, βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι καταγγέλλουν τους μικροδανειστές ότι χρεώνουν υπερβολικά υψηλά επιτόκια στους φτωχούς αγρότες, με τον Γιουνούς να απαντάει ότι τα επιτόκια είναι «πολύ χαμηλότερα» από τα επιτόκια των τραπεζών.

Στο Μπαγκλαντές, ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά δικαστικών διώξεων για κατηγορίες που τις χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες», ενώ έχει καταδικαστεί για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου και για υπεξαίρεση 252,2 εκατ. τάκα από το ταμείο πρόνοιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών, που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην κρίση και στη μετάβαση στο Μπαγκλαντές, ο Μάθιου Μίλερ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο στρατός αντιστάθηκε στην πίεση να καταστείλει» τις διαδηλώσεις, σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε σε προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία απελευθερώθηκε χτες. Είχε καταδικαστεί το 2018 σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.

Τη Δευτέρα τουλάχιστον 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις, στην πιο αιματηρή μέρα από τις αρχές Ιούλη, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε τουλάχιστον 409, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανέπτυξε 250 βαλλιστικούς πυραύλους νέου τύπου

Εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ακόμη ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ οι πυρηνικές απειλές βρίσκονται στην «ημερήσια διάταξη».

Την Κυριακή, το κράτος της Βόρειας Κορέας εμπλούτισε το οπλοστάσιό του με 250 συστήματα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων νέου τύπου, με τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, να επισημαίνει το «ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας» και την επέκταση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προς την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

«Καθώς η σχέση της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξελίσσεται, όσον αφορά τη φύση και τον χαρακτήρα της, σε ένα στρατιωτικό μπλοκ βασισμένο σε πυρηνικά, το περιβάλλον στρατιωτικής ασφάλειας που περιβάλλει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αντιμετωπίζει δραστικές αλλαγές, στρατηγικά και δομικά», είπε ο Κιμ.

Τα τελευταία 5 χρόνια, δήλωσε, κάθε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας σχετίζεται με τα πυρηνικά όπλα, ενώ επιτέθηκε στη Νότια Κορέα χαρακτηρίζοντάς την «υποτελές κράτος» στις ΗΠΑ.

«Αυτή η κατάσταση απαιτεί να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας μας για τη διατήρηση της υπεροχής τους, καθώς και της αμυντικής βιομηχανίας», τόνισε ο Κιμ.

Τον Ιούλη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, οι Πρόεδροι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, Γιουν Σουκ-γιολ και Τζο Μπάιντεν υπέγραψαν έγγραφο σχετικά με κοινές αρχές στον τομέα της «πυρηνικής αποτροπής», με το βλέμμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Εξάλλου, η Συμβουλευτική Πυρηνική Ομάδα Νότιας Κορέας - ΗΠΑ λειτουργεί από το 2023 και η Σεούλ έχει συζητήσει προτάσεις για την ενοποίηση των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ και των «προηγμένων συμβατικών όπλων» της Ν. Κορέας.

ΗΠΑ
Εξι νεκροί από την τροπική καταιγίδα «Ντέμπι»

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τροπική καταιγίδα «Ντέμπι», η οποία έπληξε τη Δευτέρα τη Φλόριντα και χτες την Τζόρτζια και απειλεί τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ με «καταστροφικές πλημμύρες». Οπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, ένας 13χρονος έχασε τη ζωή του από την πτώση δέντρου, το οποίο έπεσε πάνω στο τροχόσπιτο της οικογένειάς του στο Φάνινγκ Σπρινγκς, στο βορειοδυτικό τμήμα της Φλόριντα.

Αλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο στην κομητεία Ντίξι, όταν ο οδηγός «έχασε τον έλεγχο εξαιτίας της κακοκαιρίας και του βρεγμένου οδοστρώματος», σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ενας οδηγός ημιρυμουλκούμενου οχήματος έχασε επίσης τη ζωή του κοντά στην Τάμπα, πέφτοντας σε ένα κανάλι. Σχεδόν 120.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα έως χτες το πρωί τοπική ώρα.

Ο κυκλώνας «Ντέμπι» εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα φτάνοντας στη Φλόριντα, στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς Τζόρτζια και χτες το βράδυ αναμενόταν στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο για την παρακολούθηση των κυκλώνων (NHC). Το NHC έχει προειδοποιήσει πως στα παράλια η στάθμη του νερού μπορεί να ανέβει κατά 2 μέτρα: «Οι επιπτώσεις από την Ντέμπι μόλις τώρα αρχίζουν και θα είναι αισθητές όλη τη βδομάδα σε ένα τμήμα της νοτιοανατολικής ακτής».

Διαδηλώσεις στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 40 άτομα συνελήφθησαν χτες στη Βόρεια Νιγηρία, επειδή κρατούσαν σημαίες της Ρωσίας σε πρόσφατες διαδηλώσεις για την ακρίβεια και την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης. Οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και της πείνας πραγματοποιούνται εδώ και περίπου μία βδομάδα σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Νιγηρίας, τις οποίες η αστυνομία αντιμετώπιζε ιδιαίτερα βίαια, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά διαδηλωτών και τις συλλήψεις περίπου 700 άλλων.

ΗΠΑ
Ο Τιμ Γουόλς υποψήφιος αντιπρόεδρος

Τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο με το κόμμα των Δημοκρατικών η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Ο Γουόλς υπηρέτησε στην Εθνοφρουρά των ΗΠΑ για 24 χρόνια. Διετέλεσε βουλευτής στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο για 12 χρόνια και σήμερα υπηρετεί ως κυβερνήτης της Μινεσότα για δεύτερη φορά. Θεωρείται από τους ένθερμους υπερασπιστές του Προέδρου Τζο Μπάιντεν αλλά και από τους πρώτους που στήριξαν την Κάμαλα Χάρις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ