ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Και πάλι πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες λίγα λεπτά πριν από τις 13.00 σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο, που ευτυχώς τέθηκε σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο. Πρόκειται για μία από τις πάνω από 150 πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην ίδια περιοχή μόνο φέτος, από τις αρχές του Ιούνη, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης στην περιοχή. Αναδείχνεται έτσι η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη θωράκιση και προστασία της πολύπαθους Δυτικής Αττικής.

Η πλειοψηφία αφορά πυρκαγιές σε εκτάσεις με μπάζα και σκουπίδια, σε παράνομες χωματερές, σε χώρους ανακύκλωσης και σκραπατζίδικα κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται κάθε τόσο η περιοχή σε πραγματικό «θάλαμο αερίων», με συνεχείς εκλύσεις τοξικών καπνών που θέτουν σε μεγάλο και άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού της ευρύτερης περιοχής.

Από την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια, ο λαός της Δυτικής Αττικής βλέπει να υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο η περιοχή του και η ζωή του, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Να ζει με τον καρκίνο της «νόμιμης» και των παράνομων χωματερών, με τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, να βιώνει τις συχνές πυρκαγιές σε διάφορα εργοστάσια ανακύκλωσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να ζει με τον κίνδυνο της πλημμύρας και της φωτιάς εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης της περιοχής. Βιώνει, δε, τις τεράστιες ελλείψεις και την υποστελέχωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής.

Οπως έχει επισημάνει το ΚΚΕ σε πρόσφατη Ερώτησή του στη Βουλή, «οι φωτιές αυτές, ιδιαίτερα όσες έχουν να κάνουν με χώρους "ανακύκλωσης", μόνο "αθώες" δεν είναι. Επιβεβαιώνεται ότι οι μπίζνες με τα σκουπίδια, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αυτό που εκθέτει την υγεία του λαού και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων είναι πέρα για πέρα δίκαιη, καθώς όλα αυτά συμβαίνουν στην ήδη έντονα επιβαρυμένη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη ρυπογόνα δραστηριότητα επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζεται και επεκτείνεται το έγκλημα της χωματερής της Φυλής, είναι σε ισχύ ο περιφερειακός σχεδιασμός για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων.

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για ολόκληρες περιοχές, ακόμα και δίπλα σε εργοστάσια και αποθήκες logistics, όπου δεν έχουν γίνει οι αναγκαίοι καθαρισμοί από τις υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας, εξαιτίας και της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών τους με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Ταυτόχρονα, υποστελεχωμένες παραμένουν και οι αντίστοιχες πυροσβεστικές υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμβολή που μπορούν να έχουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Να μην κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια

Το Κέντρο στα Ανώγεια
Το Κέντρο στα Ανώγεια
Να μην κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης. Οι αρνητικές εξελίξεις για το κλείσιμο του Κέντρου προχωρούν με ταχύτητα, αφού προβλέπεται το κλείσιμο και η μεταφορά των ανηλίκων στις επόμενες μέρες!

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 25 Ιούλη ο Νίκος Μανουσάκης, περιφερειακός σύμβουλος, τοποθετήθηκε ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου.

«Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με το κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια, που αποτελεί το μοναδικό στην Κρήτη», σημείωσε, προσθέτοντας πως τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώνονται, τα οποία καταδεικνύουν την αδυναμία του φορέα λειτουργίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να ανταποκριθεί στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών, δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες για τη φιλοξενία των παιδιών, «δεν μπορούν να αποτελέσουν το άλλοθι για το κλείσιμο της δομής, αντί για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της, προς όφελος των παιδιών».

Υπογράμμισε πως η λειτουργία του πρέπει «να γίνεται με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με πλήρη στελέχωση με το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών. Αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση για τους ανηλίκους που ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΕΦΑΑ). Αλλά είναι καθήκον και για τους ασυνόδευτους ανήλικους που παραμένουν στα κλειστά υπερπλήρη camps. Για αυτούς θα μειωθούν μοιραία οι θέσεις σε κατάλληλες δομές». Ξεκαθάρισε ακόμη πως «τα παιδιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν περιφερόμενα. Χρειάζονται ένα σταθερό ασφαλές περιβάλλον. Προφανώς έχουν αναπτύξει σχέσεις μεταξύ τους, με την τοπική κοινωνία στα Ανώγεια, με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους κ.λπ. Δεν επιτρέπεται, για τις επιλεκτικές ανεπάρκειες του αστικού κράτους (που είναι ανίκανο μόνο σε ό,τι αφορά κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά είναι πολύ ικανό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα) και για την αναλγησία των κυβερνήσεων, να φορτωθούν κι άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη βεβαρημένη ψυχολογία τους».

Ανέδειξε επίσης τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, «που όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο, αλλά αντιμετωπίζουν την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία».

Επιπρόσθετα, «τα προβλήματα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αποτελούν κομμάτι της γενικότερης κατάστασης, του δράματος των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης οι κρατικές δομές εντοπισμού και προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων παραμένουν υποτυπώδεις», όπως σημείωσε, καθώς «τα μέτρα και τα πρότυπα "βιτρίνας" της ΕΕ όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τις ανάγκες πραγματικής προστασίας και ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης - Ασύλου, που εντείνει και κατανέμει την καταστολή κατά προσφύγων - μεταναστών».

Το ίδιο το Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «είναι αποκαλυπτικό για το τι σημαίνει στην πράξη για την κυβέρνηση η παιδική προστασία, με τις συνέπειες που έχει αυτό σε παιδιά και εργαζόμενους», είπε, καθώς η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι η αναλογία των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων είναι 1:15, δηλαδή «αναλογία ντροπή, ειδικά για παιδιά τα οποία έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας, προέρχονται από πολέμους, έχουν επιβαρυμένη φυσική και ψυχική υγεία».

Στο μεταξύ, «οι ΜΚΟ και λεγόμενες Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) χρηματοδοτούνται γενναία από ΕΕ - κυβερνήσεις. Διαχρονικά αλωνίζουν στο Προσφυγικό, γίνονται διαχειριστές του ανθρώπινου πόνου, πατούν πάνω στις ζωές εργαζομένων (εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις αντεργατικές νομοθεσίες) και τις ζωές των προσφύγων για να παραγάγουν το "ανθρωπιστικό τους έργο"», συμπλήρωσε.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί:

Να μην κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια.

Ταυτόχρονα, να μπει τέλος στην κατάσταση με τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Λειτουργία του ΚΦΑΑ, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με πλήρη στελέχωση με το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών και την ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών σε ποιοτική και ασφαλή διαβίωση, εκπαίδευση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Καμία απόλυση εργαζόμενου του ΚΦΑΑ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να αποδοθούν στους εργαζόμενους στο ακέραιο όλα τα οφειλόμενα που υπάρχουν από τον Φεβρουάριο.

Επαρκείς κρατικές δομές προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων, χωρίς ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματίες. Κανένα παιδί υπό κράτηση. Ξενώνες και υποδομές στέγασης εξοπλισμένες και πλήρως στελεχωμένες. Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης, με διδασκαλία και της μητρικής τους γλώσσας.

«Αγκαλιάζουμε τα προσφυγόπουλα και απαιτούμε να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι για την προστασία τους. Παλεύουμε ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών και την εκμετάλλευση που τα ξεριζώνουν. Παλεύουμε να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις στη χώρα μας. Πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων σημαίνει πάλη ενάντια στο σύστημα που τους μετατρέπει σε πρόσφυγες, πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό», κατέληξε.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για το ίδιο θέμα το ΚΚΕ με τους βουλευτές του Μανώλη Συντυχάκη, Μαρία Κομνηνάκα, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστο Τσοκάνη κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη την απόφαση για το κλείσιμο του μοναδικού στην Κρήτη Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια.

Συλλήψεις για εμπρησμούς

Συλλήψεις για εμπρησμούς σε Βάρη, Μαγούλα και Δομοκό πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές. Συγκεκριμένα, στον ανακριτή οδηγήθηκε χτες 66χρονος για εμπρησμό από πρόθεση στις τέσσερις επικίνδυνες φωτιές που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική στη Βάρη στις 8 και 9/6. Πήρε προθεσμία να απολογηθεί αύριο Πέμπτη και κρατείται στη ΓΑΔΑ. Επίσης χτες, ο εισαγγελέας αποφάσισε την κράτηση 33χρονου για εμπρησμούς από πρόθεση που προκάλεσαν τρεις πυρκαγιές στη Μαγούλα Ελευσίνας στις 31/7 και την 1/8.

Ακόμα, προχτές, συνελήφθησαν άλλοι 3 άνδρες που κατηγορούνται ότι κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Κορομηλιά Δομοκού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ