ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ανευ ορίων στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου

Το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο κατέκτησε ο Ελληνας πρωταθλητής συνεχίζοντας να γράφει τη δική του ιστορία στο αγώνισμα

Τη δική του ιστορία στο αγώνισμα του μήκους συνέχισε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο έχοντας ως καλύτερο άλμα στα 8,48 μ. Αυτό είναι το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο για τον αθλητή του Γιώργου Πομάσκι, κρατώντας τον τίτλο που είχε κερδίσει στην προηγούμενη διοργάνωση του Τόκιο. Παράλληλα έχει και όλους τους τίτλους στο αγώνισμα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ανοιχτό και κλειστό στίβο. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωταθλητής έγινε ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία του αγωνίσματος σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων που κρατάει το χρυσό μετάλλιο σε δεύτερη διοργάνωση, μετά τον Αμερικανό Καρλ Λιούις. Στη μέχρι τώρα καριέρα του Μίλτου Τεντόγλου αυτό ήταν το 14ο μετάλλιο στο παλμαρέ του σε διεθνείς διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα), εκ των οποίων μάλιστα τα 13 χρυσά, ενώ έχει και ένα ασημένιο. Με τη χτεσινή επιτυχία ο Μίλτος Τεντόγλου προσφέρει και το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ανετος και πρώτος

Σε έναν τελικό που εξελίχθηκε σε εύκολη υπόθεση για τον ίδιο, ο Μίλτος Τεντόγλου κατάφερε να πετύχει με τη δεύτερη προσπάθεια το άλμα που τελικά του έδωσε και την πρωτιά. Αρχικά ο Ιταλός Φουρλάνι ήταν αυτός που με την πρώτη προσπάθεια στα 8,34 μ. έδειξε να βάζει δύσκολα στους αντιπάλους τους, με τον Ελληνα πρωταθλητή να ξεκινάει με ένα άλμα στα 8,27 μ. Ωστόσο δείχνοντας σε καλύτερη κατάσταση στο δεύτερο άλμα κατάφερε να απαντήσει με τα 8,48 μ. δείχνοντας τις υψηλές του βλέψεις. Παρότι στη συνέχεια δεν ήρθε για τον ίδιο η μεγαλύτερη επίδοση εντούτοις δεν έδειξε να κινδυνεύει για την πρωτιά έχοντας άλματα στα 8,24 (3ο), 8,36 (4ο), 8,31 μ. (5ο) ενώ ήταν άκυρο το τελευταίο άλμα του και ενώ όλα είχαν κριθεί πιο πριν.

Στο υψηλότερο σκαλοπάτι του μήκους σε Ολυμπιακούς Αγώνες κρατήθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου

Eurokinissi

Στο υψηλότερο σκαλοπάτι του μήκους σε Ολυμπιακούς Αγώνες κρατήθηκε ο Μίλτος Τεντόγλου
Τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ με καλύτερο άλμα στα 8,35 μ. ενώ την τρίτη και το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Ιταλός Φουρλάνι με επίδοση στα 8,34 μ.

Αποθέωση για τον Εμ. Καραλή στο Ολυμπιακό Χωριό

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον χάλκινο Ολυμπιονίκη τα μέλη της ελληνικής ομάδας

Την αποθέωση από τα μέλη της ελληνικής αποστολής γνώρισε ο Εμμανουήλ Καραλής κατά την επιστροφή του το βράδυ της Δευτέρας 5/8 στο Ολυμπιακό Χωριό, μετά την επιτυχία της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου στον τελικό του επί κοντώ. Μετά τη διάκριση του νεαρού άλτη, τα περισσότερα μέλη της αποστολής ξενύχτησαν περιμένοντάς τον να γυρίσει στους κοιτώνες όπου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Απαντες τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, ενώ υπήρξαν κι αυτοί οι οποίοι άναψαν πυρσούς για να υποδεχθούν τον νέο Ολυμπιονίκη, ο οποίος δέχθηκε τα συγχαρητήρια και την αγάπη όλων των συναθλητών/τριών. Ο ίδιος, εμφανώς ικανοποιημένος, δήλωσε ότι «όταν έχεις ένα όνειρο και το εκπληρώνεις είναι λίγο κάπως, θες λίγες μέρες για να το συνειδητοποιήσεις ότι έγινε. Πρώτη φορά κλαίω από δάκρυα χαράς. Ηρθε ο Λευτέρης (Πετρούνιας) να με δει, ήταν πολύ σημαντικό να βλέπω ένα είδωλο να με παρακολουθεί. Ηταν η οικογένειά μου, αγκαλιές, φιλιά... Ηταν κάτι που θα μείνει στη μνήμη μου για όλη μου τη ζωή», τόνισε ο 25χρονος επικοντιστής.

Ας σημειωθεί πως σε άλλες δηλώσεις μετά την επιτυχία ο Εμμανουήλ Καραλής αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσει τα προηγούμενα χρόνια και στάθηκε ειδικά στη μάχη του με την κατάθλιψη, στα προβλήματα τραυματισμού αλλά και στα περιστατικά ρατσισμού που βίωσε ως άνθρωπος και ως αθλητής.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Προσδοκίες σε πόλο και επί κοντώ γυναικών

Κόντρα στη Σερβία με βλέψεις για τετράδα η Εθνική ανδρών / Την επιστροφή στο βάθρο επιδιώκει η Κ. Στεφανίδη / Βατή αρχή για την Μ. Πρεβολαράκη στην πάλη

Eurokinissi

Ο καθοριστικός αγώνας για τα προημιτελικά του τουρνουά πόλο της Εθνικής ανδρών και ο τελικός του επί κοντώ γυναικών, με τη συμμετοχή της Κατερίνας Στεφανίδη, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος από ελληνικής πλευράς στο σημερινό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, στον στίβο τις προσπάθειες στο προκριματικό του ακοντισμού γυναικών θα ξεκινήσει η Ελίνα Τζένγκο, ενώ στη μάχη της διάκρισης στα 53 κ. της ελευθέρας πάλης θα μπει η Μαρία Πρεβολαράκη.

Στο πόλο η Εθνική ανδρών θα κοντραριστεί με την αντίστοιχη της Σερβίας σε έναν κομβικό αγώνα για τον στόχο της διατήρησης των κεκτημένων της προηγούμενης διοργάνωσης του Τόκιο, όπου είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο. Σε ένα ριμέικ του τότε τελικού, όπου η Σερβία είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, η ελληνική ομάδα θέλει να πάρει και μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα της στον προηγούμενο τελικό και να μπει στην τετράδα και στη ζώνη των μεταλλίων και στη φετινή διοργάνωση. Στο ελληνικό συγκρότημα δεν υπάρχουν αγωνιστικά ζητήματα, ενώ η ψυχολογία είναι ιδανική μετά τις εμφανίσεις στη φάση των ομίλων και ειδικά με την τελευταία νίκη επί της δευτεραθλήτριας κόσμου Ιταλίας.

Στο επί κοντώ των γυναικών την επιστροφή της στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων θα επιδιώξει η Κατερίνα Στεφανίδη μετέχοντας σε έναν ακόμη τελικό. Η κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στη διοργάνωση του Ρίο το 2016 θα επιδιώξει στο Παρίσι το βήμα παραπάνω από την 4η θέση στη διοργάνωση του Τόκιο. Εχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσει και τις έξτρα δυσκολίες του αγώνα όπου θα μετάσχουν 20 αθλήτριες, βάσει των όσων συνέβησαν και στα προκριματικά. Η Κ. Στεφανίδη μάλιστα καυτηριάζει το γεγονός για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στις αθλήτριες (π.χ. μεγάλη αναμονή) βάλλοντας κατά των τακτικών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Με καλύτερη φετινή επίδοση στα 4,73 μ. και έχοντας ξεπεράσει τον τραυματισμό της, κάτι που φάνηκε και στην άνετη πρόκριση από τα προκριματικά (πέρασε άνετα τα 4,55 μ.), δικαιούται να έχει υψηλές βλέψεις. Ας σημειωθεί ότι παρά την πρόκρισή της στον τελικό, δεν θα μετάσχει τελικά η Αριάδνη Αδαμοπούλου λόγω τραυματισμού της στα προκριματικά.

Με στόχο την πρόκριση στον τελικό του Σαββάτου η Ελίνα Τζένγκο θα ριχτεί στη μάχη των προκριματικών του ακοντισμού. Εχοντας πετύχει φέτος καλύτερη επίδοση στα 61,71 μ., η Ελληνίδα αθλήτρια θα ψάξει κάτι ανάλογο σήμερα που θεωρητικά μπορεί να την στείλει στον τελικό. Στην ελευθέρα πάλη των γυναικών η Μαρία Πρεβολαράκη θα ξεκινήσει τους αγώνες της κόντρα στην Γερμανίδα Ανίκα Βέλντε στα προκριματικά, αντίπαλος που θεωρείται στα μέτρα της. Η Ελληνίδα αθλήτρια μάλιστα μετράει δύο νίκες επί της Γερμανίδας, τον περασμένο Φλεβάρη και το 2021.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συγχαρητήρια για την επιτυχία του Εμ. Καραλή

Σε δήλωσή του για την επιτυχία του Εμμανουήλ Καραλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει τα εξής:

«Πολλά συγχαρητήρια στον Εμμανουήλ Καραλή, τον γνωστό "Μανόλο" του ελληνικού στίβου, που με το χάλκινο μετάλλιο έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά για τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις νέα παιδιά, νέους αθλητές να πρωταγωνιστούν σε μεγάλες διοργανώσεις και να αποτελούν πρότυπα για τη νεολαία. Συγχαρητήρια και στους προπονητές και τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ που στηρίζουν όλους τους αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11.25 Στίβος - ακοντισμός - προκριματικά - Ελίνα Τζένγκο

12.30 Πάλη - ελευθέρας γυναικών - προκριματικά 70 κ. - Μαρία Πρεβολαράκη

13.30 Ιστιοπλοΐα - Φόρμουλα Κάιτ 4η μέρα - Κάμερον Μαρμαρίδης

16.30 Πόλο - προημιτελικά ανδρών - ΕΛΛΑΔΑ - Σερβία

19.15 Στίβος - επί κοντώ - ΤΕΛΙΚΟΣ - Κατερίνα Στεφανίδη

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
Ξεπέρασε την συγκομιδή του Ρίο η Ελλάδα

Με τον Μίλτο Τεντόγλου να προσφέρει χθες το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την ελληνική αποστολή, η συγκομιδή της Ελλάδας στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ανέβηκε πλέον στα 7 μετάλλια, που μεταφράζονται σε 1 χρυσό, 1 ασημένιο και 5 χάλκινα και την 17η θέση στην γενική κατάταξη των χωρών. Με τη φετινή συγκομιδή να ξεπερνάει πλέον τις αντίστοιχες για την Ελλάδα τόσο της προηγούμενης διοργάνωσης του Τόκιο το 2021 (5 μετάλλια στο σύνολο) όσο και αυτής στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016 (6 μετάλλια στο σύνολο). Στον πίνακα των μεταλλίων προηγούνται οι ΗΠΑ με 86 σύνολο (24 χρυσά, 31 ασημένια, 31 χάλκινα), ενώ ακολουθεί η Κίνα με 58 στο σύνολο (22 χρυσά, 20 ασημένια, 16 χάλκινα) και τρίτη είναι η Γαλλία με 48 στο σύνολο (13 χρυσά, 16 ασημένια, 19 χάλκινα).

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σύμβολο αγωνιστικότητας, θέλησης και πίστης για την νίκη

Συγχαρητήριο μήνυμα για την νέα επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου

Σε συγχαρητήριο μήνυμά του για την νέα χρυσή επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

«ΠΟΛΛΑ συγχαρητήρια. Χρυσός Ολυμπιονίκης για 2η συνεχόμενη φορά. Σύμβολο αγωνιστικότητας, θέλησης και πίστης για την νίκη. Οποιο και να ήταν σήμερα το αποτέλεσμα, για μας αυτός είναι ο Μίλτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ