ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καταγγέλλει τις εγκληματικές συνέπειες του νόμου για την 6ήμερη εργασία

Αποκαλυπτική ανακοίνωση - απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων όταν ψηφιζόταν το αντεργατικό τερατούργημα
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων όταν ψηφιζόταν το αντεργατικό τερατούργημα
Στις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας αναφέρεται αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και ζητά την απόσυρση της ρύθμισης αυτής, όπως και όλων των αντεργατικών διατάξεων του νόμου Γεωργιάδη 5053/2023. Υπενθυμίζεται ότι τα άρθρα 25 και 26 του νόμου αφορούν την 6ήμερη εργασία, η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1 Ιούλη.

Για τον ισχυρισμό του υπουργείου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία, ο Σύλλογος σημειώνει ότι «στο εργατικό δίκαιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και ισχύει στη χώρα μας, δύναται να εφαρμόζεται σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που εργάζονται με ένα μόνο ρεπό τη βδομάδα».

Η νέα ρύθμιση για την 6ήμερη εργασία «αφορά όσους εργαζόμενους είχαν κατοχυρώσει μέχρι σήμερα σύστημα πενθήμερης εργασίας στο πλαίσιο κάποιας συλλογικής ή και ατομικής Σύμβασης Εργασίας» και έτσι «μεταβάλλονται προς το χειρότερο οι όροι τόσο των ατομικών, όσο και των συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας γίνεται «μονομερώς από τον εργοδότη» και συνεπώς είναι παραπλανητικές οι δηλώσεις περί σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται καμία διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος του εργοδότη, ενώ είναι «εξαιρετικά προβληματικό ότι στο σχετικό έντυπο δεν δηλώνεται ο αριθμός εργαζομένων που θα απασχοληθούν. Συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξαχθούν ασφαλή στατιστικά στοιχεία για την έκταση που θα πάρει η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας».

Επιπλέον, «δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για την περίοδο εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας» και η εργοδοσία, με πρόσχημα έκτακτες συνθήκες ή αυξημένο φόρτο εργασίας, «μπορεί να παρατείνει όσο καιρό θέλει το εξαήμερο σύστημα εργασίας στους εργαζόμενους που έχουν υπογράψει συμβάσεις για πενθήμερο.

Το ΕΡΓΑΝΗ δίνει αριθμό πρωτοκόλλου σε όλες τις δηλώσεις, ακόμα και αν ορίζουν διάστημα εφαρμογής πολλών εβδομάδων ή μηνών! Επιπλέον, καταχωρούνται κανονικά ακόμα και όσες δηλώσεις έχουν κενό στο πεδίο του χρονικού διαστήματος!».

Και αυτό συμβαίνει όχι επειδή υπάρχει κάποιο «τεχνικό πρόβλημα παραμετροποίησης του πληροφοριακού συστήματος» αλλά γιατί ο νόμος δεν θέτει χρονικά όρια.

Ο Σύλλογος προειδοποιεί πως «η αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας αυξάνει αντικειμενικά τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες» και θυμίζει ότι «με τον ίδιο νόμο θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα απασχόλησης σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα. Τα χρονικά όρια εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία, συνεπώς δεν αφορούν μόνο τη δουλειά των εργαζομένων αλλά και την ίδια τους τη ζωή».

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης

Με μετακινήσεις προσωπικού και αναστολή των αδειών προσωπικού επιχειρούν κυβέρνηση και ΥΠΕ να «καλύψουν» την ένδεια προσωπικού στις ελάχιστες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει οδηγήσει στα πρόθυρα πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης και τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, αναφέροντας συγκεκριμένα:

Με νέο έγγραφό του προς τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ στις 29/7/24 ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΥ Αντισσας επανέρχεται για πολλοστή φορά στις τραγικές ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που πλέον καθιστούν πλήρως επισφαλή την εφημέρευσή του.

Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ που επί πολλούς μήνες δεν απαντούσε, τώρα «αποφάσισε και διέταξε» στις 2/8/24 την αναγκαστική μετακίνηση νοσηλευτών από το ΚΥ Καλλονής και την αναστολή των αδειών του προσωπικού του ΚΥ Αντισσας!

«Αντί να φροντίσουν η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόσον καιρό για την ενίσχυση και των δύο ΚΥ με μόνιμο προσωπικό, τελικά τα οδηγούν σε διάλυση και τα δύο. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι υπεύθυνοι των δύο ΚΥ ζητούν απαλλαγή από τα καθήκοντα του επιστημονικά υπεύθυνου», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Το παραπάνω είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα ΚΥ σε όλη τη χώρα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους λόγω υποστελέχωσης.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι πριν από 3 μόλις μήνες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ είχε ...καθαιρέσει αυθημερόν την επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΥ Γυθείου Λακωνίας «επειδή η συνάδελφος είχε αναφερθεί υπηρεσιακά στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των ελλείψεων και λόγω των αναγκαστικών αποσπάσεων γιατρών από το ΚΥ Γυθείου προς το Νοσοκομείο Σπάρτης.

(...) Επίσης το θέμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την απύθμενη υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που δήθεν "για τα νησιά κάνει ό,τι μπορεί", "ψάχνει υγειονομικούς και δεν βρίσκει", "φταίνε οι γιατροί του ΕΣΥ", "φταίνε οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιώτες γιατροί" κ.λπ.».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί την κάλυψη των αναγκών του ΚΥ Αντισσας Λέσβου, του ΚΥ Καλλονής Λέσβου, όλων των ΚΥ, όλων των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Καλεί την κυβέρνηση να αφήσει τα προπαγανδιστικά ψέματα και τους κατοίκους της περιοχής να ξεσηκωθούν αγωνιστικά μαζί με τους υγειονομικούς και να διεκδικήσουν τα παραπάνω, υπέρ της συνέχισης της πλήρους λειτουργίας των δύο ΚΥ και όλων των ΚΥ και Περιφερειακών Ιατρείων της Λέσβου, την ενίσχυση και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με μόνιμο προσωπικό και υπέρ του λαϊκού δικαιώματος για δημόσια δωρεάν περίθαλψη, πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή.

ΣΕΑΑΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Διαμαρτυρία σήμερα στο ΚΕΠΑ για απόφαση - «σφαγείο»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα στις 10.15 π.μ. στο ΚΕΠΑ Αγρινίου (Εθνική οδός Αγρινίου - Αντιρρίου 47) σωματεία και μαζικοί φορείς, με πρωτοβουλία της ΣΕΑΑΝ, ενάντια στην απόφαση να αφήσουν βαριά κινητικά ανάπηρο χωρίς επίδομα μετά από 23 χρόνια. Σήμερα, ο Φ. Π. περνάει από δευτεροβάθμια επιτροπή στο Αγρίνιο ύστερα από ένστασή του.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί όλα τα σωματεία - μέλη του και τους φορείς της περιοχής να καταδικάσουν την απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΠΑ και να στηρίξουν τον Φ. Π. συμμετέχοντας στη σημερινή κινητοποίηση και απαιτώντας τη δικαίωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Π. είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν από 23 χρόνια. Είναι συνταξιούχος βαριάς αναπηρίας και επανεξετάζεται από το ΚΕΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Η προηγούμενη απόφαση του δίνει συνολικό ποσοστό αναπηρίας 82% και του αναγνωρίζει ποσοστό στην κινητική αναπηρία 67%.

Με βάση αυτήν την απόφαση είναι δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας μέχρι τον Νοέμβρη. Ενώ όμως δικαιούται επίδομα, δεν το πήρε ποτέ.

«Τους προειδοποιούμε! Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα θα είναι εκεί! Ούτε να το διανοηθούν να μη δικαιώσουν τον συνάδελφο, αναγνωρίζοντάς του ποσοστό στην κινητική αναπηρία πάνω από 67%, άρα και δικαιούχο του εξωιδρυματικού επιδόματος, συνολικό ποσοστό πάνω από 90% και ανανέωση της απόφασης για σύνταξη αναπηρίας», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και καταγγέλλει ανάλογους «κόφτες» και σε άλλα ΚΕΠΑ.

«Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που θίγεται από τέτοιες ανάλογες αποφάσεις να ενημερώνει τη ΣΕΑΑΝ και τους αγωνιστικούς φορείς. Καλούμε ιδιαίτερα τις οικογένειες των ΑμεΑ που είναι σε δεινή θέση, λόγω των περικοπών, της ακρίβειας με κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρεύμα, χωρίς θεραπείες ή να τους πλειστηριάσουν το σπίτι, να μη χάνουν το κουράγιο τους, να απευθύνονται στη ΣΕΑΑΝ, στα ταξικά συνδικάτα, κανένας μόνος του στη θύελλα, όλοι μαζί είμαστε δυνατοί», υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ (τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977.325.257, 6972.510.719).

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Βουνό» η δουλειά μετά την ... ψηφιοποίηση

«Οι δηλώσεις μπορεί να τελειώνουν, όχι και τα προβλήματά μας»... Με τη διαπίστωση αυτή, η Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) σχολιάζει την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι λογιστές, λόγω της εντατικοποίησης, της γιγάντωσης του φόρτου εργασιών μέσα από τη λεγόμενη «ψηφιοποίηση» των υπηρεσιών, των ασφυκτικών προθεσμιών κάτω από τις οποίες δουλεύουν. Στο φόντο αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο βρέθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες.

Οπως εξηγεί η ΕΦΕΕΑ, οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση «προσυμπληρωμένες δηλώσεις» αντί να διευκολύνουν και να αυτοματοποιήσουν τη σχετική διαδικασία ανάγκασαν «μισθωτούς και συνταξιούχους να έρθουν δύο φορές στα γραφεία μας. Μία για να διορθώσουμε λανθασμένα στοιχεία που είχαν "φυτευτεί" στις δηλώσεις και μία ακόμα, για τα επιπλέον ποσά που ανήρτησαν, με τεράστια καθυστέρηση, οι δημόσιες υπηρεσίες».

«Η απαράδεκτη στάση του υπουργείου και της κυβέρνησης υπηρετεί κυρίως έναν στόχο: Τη συγκέντρωση της δουλειάς σε λίγα χέρια προς όφελος των ελεγκτικών εταιρειών και των μεγάλων γραφείων. Τον ίδιο στόχο, σε μεγάλο βαθμό, εξυπηρετεί και το κλείσιμο των ΔΟΥ, υποβάλλοντας σήμερα σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες λογιστές, επιχειρήσεις και φορολογούμενους, για να περάσει, κάποια στιγμή, ο τομέας των δημόσιων φορολογικών υπηρεσιών σε ιδιώτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Τα περισσότερα κρούσματα εδώ και 5 χρόνια

Σε απειλή για τη δημόσια υγεία εξελίσσονται και πάλι η κυβερνητική αναλγησία, η τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση δήμων και Περιφερειών, που έχουν ως αποτέλεσμα την απουσία κουνουποκτονιών, αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη κι εκεί που έγιναν.

«Η κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα 5 προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο», σημειώνει στην τελευταία ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα είχαν επιβεβαιωθεί 6 θάνατοι από τον ιό, διαγνώστηκαν 33 κρούσματα εκ των οποίων τα 29 είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων καταγράφεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί συνολικά σε 5 Περιφέρειες.

Ομως, και σ' αυτήν την περίπτωση, οι όποιες συστάσεις - «μέτρα» προστασίας από τα κουνούπια περιορίζονται αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών («εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά / ανεμιστήρες, μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ