ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
Προετοιμασίες

Μια μεγάλη παρτίδα με τόνους από φιάλες αίματος φορτώθηκε τις προηγούμενες μέρες από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το Ισραήλ. Η προέλευσή του ή άλλες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές. Η μεταφορά όμως παραπέμπει σε προετοιμασία για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλες πηγές, το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Κουντουριώτης», που πλέει ανοιχτά του Λιβάνου, είναι σε ετοιμότητα να επιχειρήσει αν λάβει εντολές, ενώ 4 ακόμα πλοία προετοιμάζονται να πλεύσουν στην περιοχή αν τους ζητηθεί. Δίπλα σε όλα αυτά, τα λιμάνια και οι ΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη τη χώρα είναι σε μέγιστη επιφυλακή, με το Περλ Χάρμπορ της Μεσογείου, τη βάση της Σούδας, να φτάνει ξανά σε κατάσταση κορεσμού από τα πολλά πήγαινε - έλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Το σκηνικό μυρίζει μπαρούτι και η βαθύτερη ελληνική εμπλοκή στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή προετοιμάζεται μεθοδικά από την κυβέρνηση, με τη συνένοχη στήριξη ή σιωπή και των άλλων κομμάτων. Η κυβέρνηση σέρνει στα μουλωχτά τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες κι αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Το δυνάμωμα των εργατικών - λαϊκών αγώνων ενάντια στον πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή είναι η καλύτερη ασπίδα για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Νταηλίκια

«Δουλεύουμε με παράνομα προγράμματα, 4 νύχτες τη βδομάδα. Κάνετε διακομιδές που στοιχίζει η καθεμία από 3.000 μέχρι 36.000 ευρώ. Πόσους γιατρούς θα είχατε προσλάβει με αυτά τα λεφτά; Ερχεται ο κόσμος να τον δει καρδιολόγος και του λέμε δεν έχουμε. Ζητάει παιδίατρο, του λέμε δεν έχουμε, τον στέλνουμε σε ιδιώτες. Να κοιτάξετε τον κόσμο στα μάτια και να του απαντήσετε. Ανθρωποι πεθαίνουν στις καρότσες γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Εχουμε βάλει πλάτη οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον δεν αντέχουμε άλλο. Ποιος θα έρθει να δουλέψει σ' αυτές τις συνθήκες, πώς να μη βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις; Δεν μας σπουδάσατε εσείς. Μας σπούδασαν οι γονείς μας με τον κόπο και τον ιδρώτα τους». Αυτά είναι μερικά απ' όσα είπε έξω από τα δόντια η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στο νοσοκομείο, κάνοντας φύλλο και φτερό την κυβερνητική προπαγάνδα. Οποια δομή κι αν επισκεφτεί ο υπουργός των εμπόρων της Υγείας, «το φυσάει και δεν κρυώνει» από τις παρεμβάσεις των εργαζομένων. Η προσπάθειά του να κάνει το μαύρο άσπρο, πέφτει σε τοίχο, όπως έγινε και στην Κω, όπου οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν απρόσκλητοι στη συνάντηση του Γεωργιάδη με τη διοίκηση και μετέφεραν την αγανάκτηση και τις διεκδικήσεις υγειονομικών και ασθενών. Ποια ήταν η απάντηση του υπουργού; «Μη φωνάζετε, ξέρω να φωνάζω και εγώ και καλύτερα από εσάς»! Στους υγειονομικούς, νταηλίκια και απειλές. Στους κλινικάρχες όμως και στους φαρμακοβιομήχανους, «ό,τι πει το αφεντικό».

Κραυγαλέα

Πέρα από τις διαμαρτυρίες που δυναμώνουν μέσα στο Ισραήλ για την εξέλιξη του πολέμου και την πολιτική που σπρώχνει σε κλιμάκωση, παρόμοιες αντιδράσεις υπάρχουν και στις ΗΠΑ, που πρωταγωνιστούν στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου και στην πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 56% των Αμερικανών αντιτίθεται στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ για βοήθεια προς το Ισραήλ, ακόμα κι αν αυτό δεχτεί επίθεση. Το ποσοστό που συμφωνεί είναι το μικρότερο από το 2010, ενώ σταθερά μειώνονται και όσοι λένε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν «ειρηνευτικές δυνάμεις» σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Παρά τον βομβαρδισμό της αμερικανικής «κοινής γνώμης» με την ευρωατλαντική προπαγάνδα, περισσότεροι από έναν στους δύο βλέπουν με ανησυχία τη στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στα εγκλήματα του Ισραήλ και δηλώνουν αντίθετοι στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Είναι τόσο κραυγαλέα η σφαγή και τόσο εκτεθειμένοι οι χασάπηδες του Παλαιστινιακού λαού, που η προπαγάνδα των αμερικανικών επιτελείων για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» δυσκολεύεται να «περπατήσει» ακόμα και στις ΗΠΑ, τον πιο αφοσιωμένο και σταθερό σύμμαχο των Ισραηλινών.

Γύψος

Με κάταγμα στο πόδι, ένας 30χρονος Ιταλός επισκέφτηκε νοσοκομείο στη Σικελία και αφού περίμενε 5 ώρες για να του γίνουν ακτινογραφία και διάγνωση, άκουσε τον γιατρό να του λέει ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία υλικά για να μπορέσει να μπει το πόδι στον γύψο! Η «λύση» που δόθηκε ήταν να ακινητοποιήσει το πόδι του με τη βοήθεια ενός ...χαρτόκουτου! Η περιπέτεια του τραυματισμένου νέου ολοκληρώθηκε σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, στο οποίο κατέφυγε για να βάλει γύψο, πληρώνοντας 200 ευρώ. Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση, ενώ η Τοπική Διοίκηση και τα κόμματα χαρακτήρισαν «σκάνδαλο» την υπόθεση. Το πραγματικό σκάνδαλο όμως είναι η υποχρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της Υγείας στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο, που οδηγούν και σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, να αντικαθίσταται ο γύψος με χαρτόκουτα (!) παραπέμποντας σε γιατροσόφια προηγούμενων αιώνων. Ειδικά στην Ιταλία, η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας εξαιτίας αυτής της βάρβαρης πολιτικής αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση στη διάρκεια της πανδημίας, με τους χιλιάδες θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών: Πάνω από 196.000 έχασαν τη ζωή τους, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από τον κορονοϊό σε κράτος - μέλος της ΕΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Στο Ναύπλιο η Εθνοσυνέλευση επικυρώνει την τοποθέτηση του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα στον βασιλικό θρόνο της Ελλάδας.

1879 Γεννιέται ο Μεξικανός επαναστάτης Εμιλιάνο Ζαπάτα, ηγέτης της ένοπλης εξέγερσης των αγροτών που ξέσπασε το 1910.

1898 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής.

1917 Συνέρχεται στην Πετρούπολη το 6ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (ΡΣΔΕΚ). Στις εργασίες του, τίθεται ως στόχος του κόμματος η προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης, της σοσιαλιστικής επανάστασης και ορίζεται ως αρχή συγκρότησης των κομματικών οργανώσεων και λειτουργίας του κόμματος ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.

1925 Το Α' Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών θέτει τον «Ριζοσπάστη» εκτός νόμου. Ο συντάκτης της εφημερίδας Τ. Φίτσιος καταδικάζεται σε φυλάκιση. Το Κόμμα εκδίδει την «Προλεταριακή Πάλη».

1938 Τίθεται σε λειτουργία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Στα χρόνια του χιτλερικού φασισμού, υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για τους 122.797 από αυτούς, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, η απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 5 Μάη 1945 από τα συμμαχικά στρατεύματα ήρθε πολύ αργά, αφού είχαν ήδη αφήσει την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια.

1941 Ο Ι. Β. Στάλιν ορίζεται Ανώτατος Αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.

1942 Το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο αποφασίζει την έναρξη εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής σε περίπτωση άρνησης των βρετανικών αποικιοκρατικών αρχών να επιτρέψουν τη συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης της Ινδίας. Την αμέσως επόμενη μέρα οι Βρετανοί συλλαμβάνουν τον Γκάντι, τον Νεχρού και άλλα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

1944 Τμήματα του 1/16 Τάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Βέροια και απελευθερώνουν τους αγωνιστές κρατούμενους των φυλακών.

1946 Αστυνομικές δυνάμεις κάνουν επιδρομή στα Εργατικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι νόμιμες διοικήσεις τους, όπου πλειοψηφούσε ο «Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός» (ΕΡΓΑΣ), καθαιρούνται.

1961 Ο Τσε Γκεβάρα, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι οργάνωσαν απόπειρα δολοφονίας κατά του Ραούλ Κάστρο στην Ανατολική Κούβα.

1964 Στις 8 - 10 Αυγούστου η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει κωμοπόλεις και χωριά στην Τυλληρία της Κύπρου. Μόνο από τους βομβαρδισμούς στις 9 Αυγούστου κοντά στην Παχύαμμο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.

1967 Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της χούντας, Π. Τοτόμης, ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές, οι οποίοι θα απελευθερώνονταν μόνο εφόσον υπέγραφαν δήλωση νομιμοφροσύνης.

1976 Αγνωστα έργα του Μιχαήλ Αγγελου ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης της Βασιλικής του Σαν Λορέντσο στη Φλωρεντία. Τα έργα χρονολογούνταν από το 1531.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ