ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Καταγγέλλει την απευθείας ανάθεση του «προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών» σε ιδιώτη

Επερώτηση σχετικά με την απόφαση της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης για την απευθείας ανάθεση του τομέα παρακολούθησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε ιδιωτική εταιρεία κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, στην οποία οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας ευθύνης ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και διαχρονικά οι δράσεις υλοποιούνται στο ακέραιο από τους αρμόδιους υπαλλήλους «μέρα και νύχτα, Σάββατα και Κυριακές, χρησιμοποιώντας οι υπάλληλοι κυρίως τα δικά τους αυτοκίνητα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η συγκεκριμένη απόφαση εγείρει σημαντικά ερωτήματα ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και τη σκοπιμότητά της, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι «ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την παρακολούθηση, επίβλεψη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και γενικότερα την εκτέλεση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας», όπως επίσης αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

«Είναι προφανές ότι προστίθεται ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, με την ιδιομορφία ότι σε αυτήν την περίπτωση η διοίκηση δεν μπορεί να επικαλεστεί την απαξίωση και υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, για τα οποία ευθύνεται η πολιτική που υπηρετεί η ίδια και οι προηγούμενες», καταλήγει η Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καλώντας την περιφερειακή αρχή να «δώσει εξηγήσεις».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, επιπρόσθετα, στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει πως «για ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας, αυτά θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς. Σήμερα μάλιστα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, που θα στελεχώνεται με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό πολλών κλάδων και ειδικοτήτων και περιστασιακά θα απασχολεί κι άλλους εργαζόμενους, το οποίο θα αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, θα είναι σε θέση να ερμηνεύει και να αξιολογεί τα αποτελέσματα των ευρημάτων και θα αναπτύσσει συνεργασίες με άλλους επιστημονικούς φορείς της περιοχής αλλά και διεθνείς, σε τελική ανάλυση θα παράγει, θα αναπτύσσει και θα ανταλλάσσει τεχνογνωσία, η οποία θα είναι χρήσιμη για την επιτυχία του προγράμματος και κατ' επέκταση την υγεία των κατοίκων της περιοχής και της χώρας».

Προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος εμπρηστής της Βάρης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 66χρονος καθηγητής της Παντείου και των σχολών της Αστυνομίας για τη φωτιά στη Βάρη τον Ιούνιο, μετά την απολογία του χτες, ενώπιον του ανακριτή. Ο κατηγορούμενος ως εμπρηστής φέρεται να έβαλε τέσσερις φωτιές στις 8 και 9 Ιουνίου στην περιοχή Χέρωμα Βάρης Αττικής.

Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος τις επίμαχες ώρες των πυρκαγιών ήταν στο σπίτι του που βρίσκεται στην περιοχή. Ωστόσο, βίντεο και φωτογραφίες από τις διωκτικές αρχές εμφανίζουν τον 66χρονο καθηγητή την ώρα που απομακρύνεται από τη φωτιά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προανακριτικά δεν ομολόγησε για την προαναφερθείσα πυρκαγιά αλλά παραδέχτηκε πως με αναπτήρα έβαλε τέσσερις άλλες φωτιές σε ξερά χόρτα στην περιοχή Χέρωμα Βάρης.

Συνεχίζονται οι αφίξεις ξεριζωμένων

Αλλοι 73 ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν χτες από δεξαμενόπλοιο σημαίας Δανίας, 26 ναυτικά μίλια δυτικά της Ζακύνθου. Οι αλλοδαποί επέβαιναν σε σκάφος και μεταφέρονταν με τη συνοδεία ναυαγοσωστικού στο λιμάνι του Κατάκολου.

Επίσης για το περιστατικό που συνέβη προχτές ανοιχτά της Πύλου με άλλους 77 ξεριζωμένους, χτες συνελήφθησαν δύο άντρες και μία γυναίκα, ηλικίας 48, 36 και 26 ετών ως διακινητές. Και οι τρεις επέβαιναν στο ιστιοφόρο που μετέφερε τους ξεριζωμένους από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ