ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΑΤΤΙΚΗ
Απροστάτευτη για άλλη μια φορά από την «επιλεκτική» ανικανότητα του κράτους

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ανεπαρκείς και ασυντόνιστες, τα πύρινα μέτωπα έφτασαν μέσα στον οικιστικό ιστό, με σπίτια να καίγονται στο Χαλάνδρι και να απειλούνται όλα τα βόρεια προάστια

Καμένο σπίτι στον Βαρνάβα

Eurokinissi

Καμένο σπίτι στον Βαρνάβα
Πλέον η φράση «στο ίδιο έργο θεατές» για τον λαό της Αττικής έχει γίνει ρουτίνα, καθώς και το φετινό καλοκαίρι βιώνει την πύρινη κόλαση σε μια μεγάλη φωτιά στο βορειοανατολικό τμήμα, που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από τον Βαρνάβα και επεκτάθηκε σε ένα μέτωπο που ξεπερνάει τα 40 - 45 χιλιόμετρα. Απειλούνται οικισμοί, χωριά και πόλεις, φτάνοντας μέχρι τον αμιγώς οικιστικό ιστό, στο Πάτημα Χαλανδρίου και στα Βριλήσσια, ενώ απειλούνται τα βόρεια προάστια.

Και πάλι αποδεικνύεται ότι ο δασικός πλούτος που έχει απομείνει σε μια περιοχή που έχει κατακαεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται στο έλεος της εγκληματικής αντιδασικής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Παρά τα πολλά παθήματα δεν έχει αλλάξει τίποτα στην προστασία της περιοχής, στα μέτρα πρόληψης. Και όχι μόνο αυτό καθώς είναι χαρακτηριστική η έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού από τον κρατικό μηχανισμό.

Τα δάση, κυρίως με πεύκο, από τον Βαρνάβα, το Γραμματικό και τον Μαραθώνα ως την Ραπεντώσα και το Πεντελικό Ορος ήταν απροστάτευτα, ακαθάριστα, με τεράστια καύσιμη ύλη. Ακόμα και καθαρισμοί, όπου έγιναν, οικοπέδων ή στις παρυφές του δάσους, σε πολλές περιπτώσεις ήταν επιπρόσθετη καύσιμη ύλη αφού δεν είχαν απομακρυνθεί από καμία κρατική υπηρεσία παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των κατοίκων σε δήμους, Αστυνομία, Πυροσβεστική.

Εξουθενωμένος πυροσβέστης μετά τη μάχη χτες στην Πεντέλη

Eurokinissi

Εξουθενωμένος πυροσβέστης μετά τη μάχη χτες στην Πεντέλη
Αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση επικαλούμενη και πάλι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», την «κλιματική κρίση», το «μικροκλίμα της φωτιάς», πράγματα γνωστά και προβλέψιμα για τα οποία όμως δεν παίρνεται κανένα μέτρο. Αντίθετα συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των απαραίτητων κρατικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, που οδηγεί σε ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης, που έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ το μόνο «μέσο προστασίας» της κυβέρνησης είναι το μήνυμα του 112, του ...«ο σώζων εαυτόν σωθήτω», που έχει καταντήσει ανέκδοτο, καθώς χτυπάει συναγερμός που σπέρνει τον πανικό και σε περιοχές άσχετες με τα μέτωπα.

Ολα αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία αλλά γιατί για το επιλεκτικά ανίκανο και εχθρικό κράτος δεν αποτελούν προτεραιότητες αλλά «κόστος δίχως όφελος» τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης - προστασίας του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, έργα υποδομής για πυροπροστασία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, γι' αυτό και δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδοτήσεις ούτε από την ΕΕ.

Αυτό που επιλέγεται είναι το απαράδεκτο δόγμα να δίνονται κάποια ψίχουλα αποζημιώσεων σε φτωχά νοικοκυριά με πολλές προϋποθέσεις και «κόσκινα» που δεν καλύπτουν το 100% των ζημιών. Οπως δείχνουν και άλλες καταστροφές, ό,τι καταφέρνουν να πάρουν οι πυρόπληκτοι, πλημμυροπαθείς κ.ά. έρχεται μετά την οργάνωσή τους και τη συλλογική διεκδίκηση, κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει και τώρα από τους πληγέντες της Βορειοανατολικής Αττικής.

Επέκταση της φωτιάς στην Πεντέλη

Και πάλι το μαύρο κυριαρχεί σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Αττικής

Eurokinissi

Και πάλι το μαύρο κυριαρχεί σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Αττικής
Η φωτιά, από τη βόρεια περιοχή του Μαραθώνα, στον Βαρνάβα και το Γραμματικό, που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι και το βράδυ δεν μπόρεσε να ελεγχθεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Νωρίς χτες τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του Διονύσου, καίγοντας δάσος στο Διονυσοβούνι. Ανεξέλεγκτο παρέμενε και το μέτωπο στον Μαραθώνα, με τις φλόγες να καίνε το βουνό, καταστρέφοντας ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους. Το μέτωπο που κατέβαινε από το Καλέτζι και τη Λίμνη Μαραθώνα, ήταν πάνω από τον Βρανά, κατευθυνόμενο προς Νέα Μάκρη. Ο Μαραθώνας είχε εκκενωθεί, αν και υπήρχαν κάτοικοι που αρνούνταν να εγκαταλείψουν προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους, αφού έβλεπαν ότι οι πυροσβέστες και τα μέσα δεν αρκούσαν. Στο Καλέτζι και τον Μαραθώνα υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα και έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε θερμοκήπια, καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Ενας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα παρελήφθη από ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια. Ο πυροσβέστης έφερε εγκαύματα δευτέρου βαθμού και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Επίσης χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι 2 οχήματα της Πυροσβεστικής τυλίχτηκαν στις φλόγες και κάηκαν ολοσχερώς και ένας από τους 4 πυροσβέστες τραυματίστηκε, ευτυχώς όχι πολύ σοβαρά.

Η φωτιά έφθασε στον οικιστικό ιστό στο Χαλάνδρι

Eurokinissi

Η φωτιά έφθασε στον οικιστικό ιστό στο Χαλάνδρι
Το μέτωπο της φωτιάς μαινόταν ασταμάτητο στον Διόνυσο, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την Πεντέλη. Αποφασίστηκαν εκκενώσεις των Νοσοκομείων Παίδων Πεντέλης και 414 του Στρατού. Επίσης η φωτιά έφτασε και στον λόφο που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο και εκφραζόταν η ανησυχία και των επιστημόνων ότι μπορεί να καεί ο πολύτιμος εξοπλισμός του, κάτι που ευτυχώς αποτράπηκε.

Η επέκταση της φωτιάς ήταν ραγδαία και έφτασε στον οικισμό Διώνη και σε Δασαμάρι και Καλλιτεχνούπολη. Περισσότερες από 40 ήταν οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της μέρας εντός της τεράστιας περιμέτρου της πυρκαγιάς, ενώ επιχειρούνταν την τελευταία στιγμή να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες από τους ίδιους τους κατοίκους σε πολλές περιοχές, που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής είτε να απειλούνται είτε να γίνονται στάχτη.

Με δεδομένο ότι οι ανεπαρκείς δυνάμεις πυρόσβεσης έτρεχαν πανικόβλητες από μέτωπο σε μέτωπο και εστία σε εστία, η φωτιά μετά το μεσημέρι χτες πέρασε και σε αμιγώς οικιστικό ιστό, στο Πάτημα Χαλανδρίου και σε γειτονιές στο βόρειο τμήμα των Βριλησσίων, ενώ μεγάλες φαίνεται να είναι και οι καταστροφές σε δίκτυα και δημόσιες υποδομές. Σπίτια, καταστήματα και βιοτεχνίες είχαν παραδοθεί στις φλόγες, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την ανυπαρξία σχεδιασμού και να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.

Επίσης αργά το βράδυ σε περιοχή στον Γέρακα πήρε φωτιά μια ξυλαποθήκη με τον κίνδυνο επέκτασής της να είναι μεγάλος. Νέα εστία επίσης δημιουργήθηκε το βράδυ και στο Ανω Σούλι Μαραθώνα, με τη νύχτα να προβλεπόταν πολύ δύσκολη για τους κατοίκους πολλών περιοχών.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα και διακοπές ρεύματος

Η ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής ήταν αποπνικτική, καθώς οι πυκνοί καπνοί έφταναν πολλά χιλιόμετρα μακριά, στα νότια προάστια της Αττικής ως και την Πελοπόννησο.

Την ίδια ώρα γίνονταν διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχουν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Εκτός λειτουργίας είχαν τεθεί πολλά φανάρια στην Κηφισίας λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Πρόβλημα υπήρχε και σε φανάρια στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Φωτιά και στην Τερψιθέα Γλυφάδας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες νωρίς το βράδυ και σε δασική έκταση στην Τερψιθέα της Γλυφάδας, ανησυχώντας τους κατοίκους της περιοχής. Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής με την συνδρομή και των κατοίκων, ανάμεσά τους και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, απέτρεψε τα χειρότερα αφού γρήγορα ελέγχθηκε η συγκεκριμένη εστία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ