ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ
Κλιμακώνουν τη σφαγή στη Γάζα και τους εκβιασμούς για γενικευμένη σύγκρουση

Κοινή επιστολή των ηγετών ΗΠΑ, Γερμανίας Γαλλίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ιράν για να μην επιτεθεί στο Ισραήλ. Προκλήσεις από στρατό και εποίκους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Οι ΗΠΑ εντείνουν την αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή για να θωρακίσουν το Ισραήλ από ενδεχόμενη ιρανική επίθεση που - σύμφωνα με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο - θα μπορούσε να συμβεί σύντομα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή και απείλησε ότι η χρονική συγκυρία των ιρανικών αντιποίνων θα μπορούσε να επηρεάσει τις προγραμματισμένες συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα που έχουν αναγγελθεί για τις 15 Αυγούστου.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε την ίδια ώρα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν αναπτυχθεί τον Απρίλη για να αποτρέψουν ιρανικά αντίποινα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε χτες ότι μεταβαίνει ξανά στην περιοχή και συγκεκριμένα σε Κατάρ, Αίγυπτο και Ισραήλ. Προηγούμενα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μ. Σία αλ Σουντάνι, ζήτησε από τις ιρακινές δυνάμεις να προστατεύσουν τον «διεθνή συνασπισμό δυνάμεων κατά της τρομοκρατίας» από επιθέσεις φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε τηλεφωνικά προχτές βράδυ με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου για να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προστατεύσουν το Ισραήλ. Κάλεσε δε τις ευρωπαϊκές χώρες να επαναλάβουν τον ρόλο που είχαν παίξει στις 13 Απρίλη κατά των ιρανικών αντιποίνων, ύστερα από την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση των πέντε, με την οποία απαιτούν από το Ιράν να μην κάνει πράξη και «να αποσύρει την απειλή» ότι θα επιτεθεί στο Ισραήλ, επειδή αυτό «θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες» για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ και «σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» πως «οποιαδήποτε άμεση επίθεση από την Τεχεράνη» εναντίον του θα απαντηθεί «με ισραηλινή επίθεση στο έδαφος του Ιράν».

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, είχε τη Δευτέρα το βράδυ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της τρέχουσας επιδείνωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης και της άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Αμπάς ολοκληρώνει σήμερα, Τετάρτη, την επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία και μετά μεταβαίνει στην Τουρκία, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ιρανικές αντιδράσεις και ο ρόλος της Τουρκίας

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, τόνισε ότι το Ιράν έχει αποφασίσει να απαντήσει στο Ισραήλ, ενώ και ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, ανέφερε πως η χώρα του διατηρεί το «δικαίωμα να ανταποδώσει», στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς.

Πάντως, τρεις Ιρανοί, μιλώντας την Τρίτη στο πρακτορείο «Reuters», ανέφεραν ότι μόνον η επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας θα απέτρεπε την Τεχεράνη από το να προχωρήσει σε άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Επιπλέον, Ιρανός ανώτερος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας φέρεται να υποστήριξε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι το Ιράν, μαζί με τους συμμάχους του, όπως η Χεζμπολάχ, «θα ξεκινήσει άμεση επίθεση εάν οι συνομιλίες στη Γάζα καταρρεύσουν».

Νωρίτερα, η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι τα ιρανικά αντίποινα θα δοθούν «έγκαιρα και θα γίνουν με τρόπο που να μην είναι σε βάρος πιθανής εκεχειρίας».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν να μεσολαβήσει και να «βοηθήσει να πειστεί το Ιράν να μειώσει τις εντάσεις».

Ζητήθηκε επίσης η άσκηση της τουρκικής επιρροής στη Χαμάς ώστε να αποφασίσει η τελευταία να ξανακαθίσει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης στις 15 Αυγούστου.

Ο Φλέικ εκτίμησε ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι τώρα «σε καλύτερο σημείο απ' αυτό που βρίσκονταν για κάμποσο καιρό», τονίζοντας τον «χρήσιμο ρόλο» που διαδραμάτισε η Τουρκία στην ανταλλαγή φυλακισμένων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στις αρχές Αυγούστου.

Μιλώντας τον Ιούνη στο «Reuters», ο Φλέικ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία παραμένει σταθερά αγκυροβολημένη στη Δύση και η σύμπραξή της με τις ΗΠΑ ουδέποτε ήταν ισχυρότερη.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Α. Μπλίνκεν, και τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, με θέμα τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή.

Καταδικάζουν σε αργό θάνατο όσους δεν σκοτώνουν

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, η κατοχική βία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη κλιμακώνεται και μαζί της διευρύνεται ο δολοφονικός απολογισμός της ισραηλινής επέμβασης στη Γάζα.

Ετσι, τους 40.000 πλησίασαν χτες τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων που εξαπολύονται καθημερινά εδώ και 10 μήνες.

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που σημειώθηκαν κυρίως σε νότια και κεντρική Λωρίδα της Γάζας ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39.929 και των τραυματιών σε 92.240.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και παιδιά) και τραυματίστηκαν άλλοι 88. Τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγάζι και στη συνοικία Σεΐκχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας.

Οι δραματικές συνθήκες επιβίωσης που επικρατούν εδώ και καιρό αναδείχθηκαν χτες σε νέα δραματική ανακοίνωση της UNICEF, που προειδοποίησε για πολλοστή φορά ότι οι «τρομερές συνθήκες υγιεινής» στη Γάζα απειλούν την υγεία και τη ζωή πολλών παιδιών, εξαιτίας κυρίως των λυμάτων που λιμνάζουν.

Επίσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε από την αρχή Αυγούστου το ένα τρίτο όλων των φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Ειδικότερα, από τις 122 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας που επιχειρήθηκε να προωθηθούν στη Νότια Γάζα από την 1 Αυγούστου, οι 36 δεν πραγματοποιήθηκαν, οι 8 παρεμποδίστηκαν και οι 15 ακυρώθηκαν.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η ανακοίνωση της προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, η οποία είπε ότι οι περισσότερες παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών προστασίας αμάχων, τραυματιών και αιχμαλώτων πολέμου γίνονται στους πολέμους της Γάζας και της Ουκρανίας.

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις κατεδαφίσεις κτιρίων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο σχεδίου δημιουργίας ακόμη μιας «νεκρής ζώνης» πλάτους 4 χλμ., για «λόγους ασφαλείας».

Επιπροσθέτως, κάλεσε ακόμη περισσότερους αμάχους της νότιας πόλης Χαν Γιούνις να απομακρυνθούν για να κλιμακωθούν οι ένοπλες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι εξαπέλυσε δύο ρουκέτες M90 προς το Τελ Αβίβ. Εκρήξεις ακούστηκαν στην ισραηλινή πόλη, δίχως ωστόσο να αναφερθούν θύματα.

Ακόμα, η Χαμάς ανακοίνωσε χτες ότι ένας Ισραηλινός αιχμάλωτος σκοτώθηκε και άλλες δύο Ισραηλινές όμηροι τραυματίστηκαν σε ξεχωριστά συμβάντα, εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Επιθέσεις από στρατό και εποίκους

Το ίδιο 24ωρο, λεωφορεία με εκατοντάδες Εβραίους εποίκους εισέβαλαν στο χωριό ατ Ταουάνι της Δυτικής Οχθης με πρόσχημα θρησκευτική γιορτή, για να τρομοκρατήσουν τους χωρικούς και να καταλάβουν παλαιστινιακή γη.

Στη Ραμάλα ο στρατός εισέβαλε λίγο μετά τα χαράματα και κατεδάφισε δύο σπίτια Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, τραυματίζοντας 5 άτομα, εκ των οποίων το ένα πατήθηκε από όχημα του στρατού.

Αργά προχτές βράδυ, ένας 18χρονος Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε στην πόλη Αζούν. Ο στρατός παρακράτησε τη σορό του 19χρονου απαγορεύοντας στην οικογένειά του να τον κηδέψει. Ακολούθησαν τουλάχιστον 20 συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων σε Ναμπλούς, Τζενίν, Χεβρώνα, Σαλφίτ και Ραμάλα.

Στο φόντο αυτό, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (που είναι και ο ίδιος έποικος), μαζί με άλλους 2.000 ακροδεξιούς, εισέβαλαν χτες το πρωί μαζικά στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αφορμή τη θρησκευτική επέτειο καταστροφής του πρώτου και δεύτερου ναού του Σολομώντα που είχαν κτιστεί εκεί που είναι σήμερα το μουσουλμανικό τέμενος.

Ο Γκβιρ απαίτησε αλλαγή του στάτους κβο που επίσημα εξασφαλίζει στην Ιορδανία καθεστώς «προστάτη» των ιερών τόπων χριστιανών και μουσουλμάνων της πόλης και τόνισε ότι με τις ταλμουδικές ψαλμωδίες και τις προσευχές που κάνουν εδώ και μήνες έχουν ουσιαστικά ανοίξει τον δρόμο για να αποκτήσουν οι Εβραίοι «κυριαρχικά δικαιώματα» στον χώρο.

Η προκλητική εισβολή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε την κατάσταση της ισραηλινής οικονομίας από Α+ σε Α, προβλέποντας ότι «η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2025, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι διεύρυνσής της και σε άλλα μέτωπα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ