ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κάτω απ' «όποια πέτρα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή

Βούλιαξε από πλοία και υποβρύχια η Σούδα | Ανεφοδιασμός της ισραηλινής πολεμικής μηχανής από την Ελλάδα | Ετοιμοι για αποστολή στον Λίβανο

INTIME NEWS

Ολο και βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία και στα υπόλοιπα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, με την κατάσταση να «κρέμεται από μια κλωστή» μετά τα νέα χτυπήματα του Ισραήλ σε Λίβανο, Υεμένη και Ιράν, κι ενώ η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει προσωπικό, μέσα, υποδομές και βάσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που έχουν συγκεντρώσει τεράστια δύναμη πυρός στην περιοχή, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» και κάνοντας πλάτες στο κράτος - δολοφόνο.

Για μια ακόμα φορά, για παράδειγμα, επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Σούδας στην υποστήριξη των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις προηγούμενες μέρες έδεσαν εκεί τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του αμερικανικού Στόλου «USAV MATAMOROS», «USAV MONTERREY», «USAV WILSON WHARF» και «USAV JAMES LOUX» (με τα τρία πρώτα να παραμένουν εκεί και χτες), καράβια με τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς φορτίων και logistics για τους Αμερικανούς.

Αυτές τις μέρες έδεσε επίσης το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Georgia» (εφοδιασμένο με πυραύλους «κρουζ»), ενώ προηγούμενα είχαν πιάσει Σούδα τα αντιτορπιλικά «USS Gravely» και «USS Philippine Sea», αλλά και το πλοίο αμφίβιων επιθέσεων («amphibious assault ship» - με ελικόπτερα και αποβατικά) «USS Wasp» (επιβαίνει η 24η Μονάδα Εκστρατείας των πεζοναυτών των ΗΠΑ).

Ταυτόχρονα, από την αεροπορική βάση της Σούδας τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί αρκετές απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, ιπτάμενων ραντάρ, ιπτάμενων τάνκερ και μεταγωγικών. Αλλωστε, ως «μόνιμη» χρησιμοποιείται η βάση για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών «P-8 Poseidon» των ΗΠΑ, που περιπολούν τα τελευταία χρόνια στα ανοιχτά Συρίας και Λιβάνου, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις στην περιοχή, όπου επιχειρούν και πολλές ρωσικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, τον ρόλο των «ματιών» των Αμερικανών σε ολόκληρη την περιοχή που φλέγεται - από τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Περσικό - παίζουν και τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη που εδρεύουν στη Λάρισα, με την κυβέρνηση να ανανεώνει πρόσφατα τη σχετική κατάπτυστη συμφωνία για έναν ακόμα χρόνο.

Σε ετοιμότητα αρματαγωγά και φρεγάτες για τον Λίβανο

Παράλληλα, ελληνικά αρματαγωγά (το «Σάμος» και «Ικαρία») και φρεγάτες είναι έτοιμα να αποπλεύσουν για Λίβανο, σε αποστολή με επίσημο στόχο τον απεγκλωβισμό πολιτών (υπολογίζεται ότι στον Λίβανο διαμένουν 3.000 - 3.500 άμαχοι με ελληνικό διαβατήριο), άλλη μια απόδειξη ότι η ανάμειξη στις επεμβάσεις του ευρωατλαντικού άξονα σε Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και όλους τους λαούς της περιοχής, όπως και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που καλείται ξανά να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», αυτή που άναψαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται σενάρια απεγκλωβισμού πολιτών με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο, ενώ αν ζητηθεί βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, συνδρομή θα παρασχεθεί και για υπηκόους άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Κατά πληροφορίες, βασικές χώρες που επιθυμούν να επαναπατρίσουν πολίτες τους από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή (με ερώτημα βέβαια για τις πραγματικές τους ιδιότητες και τους λόγους φυγάδευσής τους), όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία και Γερμανία, βρίσκονται σε άμεση επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς και η αεροπορική βάση της Σούδας αποτελούν σημεία στα οποία αεροπλάνα που θα χρησιμοποιηθούν από αυτές τις χώρες (πολιτικά ή στρατιωτικά) για απεγκλωβισμούς ανθρώπων τους, μπορεί να μετασταθμεύσουν (σημεία transit) και να εξυπηρετηθούν, όπως άλλωστε συνέβη τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2023, μετά τα γεγονότα στο νότιο Ισραήλ και την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα.

Σε φόντο κλιμάκωσης, άλλωστε, της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στελέχη των Ευρωατλαντικών περιδιαβαίνουν την Κρήτη τεστάροντας υποδομές και δυνατότητες του νησιού. Διόλου τυχαία, στη Σούδα εμφανίστηκε η Gabriella Zach, διευθύντρια προσωπικού της υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μαζί και με άλλα στελέχη της υποεπιτροπής συζήτησε με στελέχη της βάσης ζητήματα «περιφερειακής ασφάλειας», όπως διαχέουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας της Βρετανίας είχαν πριν από λίγες μέρες στο Ηράκλειο μυστική σύσκεψη με ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας. Ηθελαν ενημέρωση για τις δυνατότητες του λιμένα Ηρακλείου να «φιλοξενήσει», εάν χρειαστεί, πολεμικά πλοία αλλά και χιλιάδες άτομα, αν κριθεί αναγκαίο να εγκαταλείψουν χώρες της Μέσης Ανατολής. Λέγεται μάλιστα ότι η βρετανική αντιπροσωπεία θέλησε να επισκεφθεί όλες τις εγκαταστάσεις του λιμένα για να ελέγξει χωρητικότητες, ενώ ακολούθησε ανάλογη επιθεώρηση στον λιμένα Χανίων.

Θυμίζουμε πως με τον ίδιο «ανθρωπιστικό» μανδύα απέπλευσε τις προάλλες και από το λιμάνι του Πειραιά πλοίο με χιλιάδες ασκούς αίματος με προορισμό το Ισραήλ, σε άλλη μια βρωμοδουλειά που μυρίζει παραπέρα κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Αποστολές σε φλεγόμενη ζώνη

Η κυβέρνηση άλλωστε είναι ήδη με τα μπούνια χωμένη στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή: Η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει ήδη στην περιοχή, έτοιμη να συμμετέχει και σε όποιο σχέδιο καταληχτεί για τον Λίβανο, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα. Σε κάθε περίπτωση, ετοιμασίες λέγεται ότι γίνονται και στη φρεγάτα «Λήμνος», που ενδέχεται να ακολουθήσει στην αποστολή.

Σημειωτέον, νοτιότερα, στην Ερυθρά Θάλασσα, επιχειρεί και έτερη μονάδα του Στόλου, αφού για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει για αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Στην περιοχή και συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη (εδώ και 3 χρόνια) και πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ), με το προσωπικό της να προστατεύει στον ευρωατλαντικό καταμερισμό ενεργειακές και άλλες υποδομές της χώρας.

Αγκωνάρι της εμπλοκής και οι Αγιοι Θεόδωροι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επιβεβαιώνεται και ο ρόλος που παίζουν οι Αγιοι Θεόδωροι Αττικής και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στον ανεφοδιασμό της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, καθώς έδεσαν εκεί δεξαμενόπλοια της αμερικανικής ναυτιλιακής «Overseas Shipholding Group» (OSG) Ship Management, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού με καύσιμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το «Overseas Sun Coast» και το «Overseas Santorini», τα οποία προμηθεύουν τους Ισραηλινούς με καύσιμα, για να εξαπολύουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή, αγκυροβόλησαν το πρώτο στους Αγίους Θεοδώρους και το δεύτερο στη Σαλαμίνα.

Τα δύο πλοία, μέσω της αμερικανικής ναυτιλιακής OSG, είναι ενταγμένα στο κυβερνητικό πρόγραμμα ασφάλειας δεξαμενόπλοιων (ΤSP) των ΗΠΑ, που ναυλώνει πλοία με αμερικανική σημαία για τις ανάγκες του στρατού, ώστε να είναι διαθέσιμα σε περίπτωση πολέμου ή «εθνικής έκτακτης ανάγκης», ενώ η ίδια η ναυτιλιακή κάνει λόγο για συμφωνία «με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την παράδοση καυσίμων έως τις 31/12/2024, το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση χρηματοδοτεί με επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Σημειωτέον, το «Overseas Sun Coast» εμφανίζεται καταρχάς τον Ιούλη και τον Αύγουστο να εκτελεί δρομολόγιο στη Μεσόγειο, με στάσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 3/7 αναχώρησε από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για τη Ρότα της Ισπανίας, όπου βρίσκεται ναύσταθμος των Αμερικανών, ενώ στις 16/7 έδεσε στη Σούδα.

Την επομένη κατευθύνθηκε και πάλι στους Αγίους Θεοδώρους, για να επαναλάβει το ταξίδι για τη Ρότα και ύστερα να βρεθεί στο γαλλικό λιμάνι της Lavera. Από εκεί αναχώρησε στις 7/8, για να φτάσει ξανά την προηγούμενη Κυριακή ξανά στους Αγίους Θεοδώρους, πριν αναχωρήσει την Τρίτη με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο (όπου επιχειρούν σημαντικές μονάδες του αμερικανικού Ναυτικού), πλέοντας νότια της Κρήτης.

Αρόδο στη Σαλαμίνα παραμένουν αναμένοντας οδηγίες το «Overseas Santorini» όπως και το δεξαμενόπλοιο πετρελαιοφόρο «Stena Polaris», που επίσης μισθώνεται κατά καιρούς από τους Αμερικανούς, έχει φορτώσει στο παρελθόν από τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους, έχει πιάσει Σούδα κ.λπ.

Σημειωτέον, στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται το Oil Terminal της «Motor Oil Hellas», η οποία εμφανίζεται επίσης ως σταθερή προμηθεύτρια καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Αμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου. Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία των ΗΠΑ, η «Motor Oil» μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ από το 2008 έως σήμερα η συνολική αξία των συμβολαίων με τον αμερικανικό στρατό ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Προκλητικός εξάλλου την περασμένη Τρίτη, ο αρμόδιος υφυπουργός Ναυτιλίας, Στ. Γκίκας, κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά απαιτώντας να μην ανεφοδιαστούν τα εν λόγω πλοία, ισχυρίστηκε ότι «η χώρα στηρίζει τις συμφωνίες» που έχουν υπογραφεί από τη σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΗΠΑ: Η Ελλάδα ενισχύεται... για την ενίσχυση της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται και ο βρώμικος ρόλος της κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία κλιμακώνεται παραπέρα μετά και την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ. Ενδεικτικά είναι τα όσα έλεγε μέσα στη βδομάδα και ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, «καθησυχάζοντας» σχετικά με την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και διαβεβαιώνοντας πως αυτή αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση, άλλωστε, μετά και την καθιέρωση του «στρατηγικού για το ΝΑΤΟ» λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, προχωράει με την ιδιωτικοποίηση και του λιμανιού της Καβάλας, όπως και με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τον «στρατιωτικό διάδρομο» προς τη Ρουμανία, τροφοδοτώντας παραπέρα την ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Ενώ την ίδια ώρα, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, στέλνει όπλα και προσωπικό, παζαρεύει έως και την αποστολή πολύτιμων για την άμυνα συστημάτων όπως οι S-300.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ