ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
Τι κρύβει η κυβέρνηση και εμποδίζει το Σωματείο να μπει στο εργοστάσιο;

Επιστολή - προειδοποίηση στα αρμόδια υπουργεία: Η απόλυση των εργαζομένων έχει ενεργοποιήσει τον κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος

Την «απαράδεκτη, παράνομη και έξω από κάθε λογική πράξη της ειδικής διαχείρισης, η οποία, ενώ αρχικά είχε αποδεχτεί το αίτημα επίσκεψης του Σωματείου αλλά και κλιμακίου τεχνικών συμβούλων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στη συνέχεια το απόρριψε» καταγγέλλει με επιστολή προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Το Σωματείο αναφέρει ότι «έχουμε αιτηθεί επανειλημμένα να μας κοινοποιηθεί το επίσημο και εγκεκριμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχέδιο φύλαξης, συντήρησης, διασφάλισης περιβαλλοντικών και αντιπυρετικών μέτρων πρόληψης, απορρύπανσης, προγραμματισμένης και έκτακτης επέμβασης σε συμβάντα κ.λπ.».

Πλέον, μετά και την τελευταία εξέλιξη, «τα ερωτήματα μεγαλώνουν: Υπάρχει σχέδιο; Είμαστε ασφαλείς; Είστε νόμιμοι; Εάν είναι όλα νόμιμα και ασφαλή, γιατί μας απαγορεύετε την είσοδο και τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις;».

Το Σωματείο επαναλαμβάνει ότι «η λειτουργία των οικισμών και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων είναι συνδεδεμένα όπως το νύχι με το κρέας. Στους οικισμούς κατοικούν εκατοντάδες οικογένειες, μικρά παιδιά, τον επόμενο μήνα θα ανοίξουν τα σχολεία. Η πραγματικότητα που βιώνουμε μόνο ασφάλεια δεν μπορεί να μας προσφέρει».

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που βιώνει η χώρα, οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι «τα μέτρα που πρέπει να παρθούν συνολικά στη ΛΑΡΚΟ αποκτούν ιδιαίτερη και πρωταρχική σημασία. Εκπέμπουμε SOS, "χτυπάμε καμπανάκια". Πάρτε μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Εχετε παραβιάσει τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών επί του συνόλου, το σχέδιο απόλυσης των εργαζομένων έχει ενεργοποιήσει τον κίνδυνο βιομηχανικού δυστυχήματος».

Παράλληλα «η απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», συνεχίζει το Σωματείο, «εκτός από τα ζητήματα προβλημάτων στην γενική ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων έχει οδηγήσει στα παρακάτω ενδεικτικά προβλήματα:

  • Δεν γνωρίζουμε εάν γίνονται οι κατάλληλες μετρήσεις και παρεμβάσεις στο πόσιμο νερό και στον βιολογικό σταθμό. Εάν ναι, παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε τις αναλύσεις.
  • 40 ημέρες απολυμένοι και αναμένουμε την εξόφληση της μισθοδοσίας.
  • Δεν έχουν δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους οι βεβαιώσεις που είναι απαραίτητες για την ένταξη των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης, έχει απορριφθεί επί της αρχής το 1/3 των απολυμένων, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις απορρόφησης σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, δεν έχουμε εισόδημα.
  • Δεν έχουν δοθεί σε εκατοντάδες εργαζόμενους βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, μας κρατάτε ομήρους.
  • Δεν έχουν επιστραφεί προσωπικά δεδομένα που έχουν οι απολυμένοι στους φακέλους του Γραφείου Προσωπικού. Είναι δικά μας στοιχεία, είναι η περιουσία μας, τα θέλουμε τώρα.
  • Προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων είναι εγκλωβισμένα στις εγκαταστάσεις».

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο καταλήγει στην επιστολή του: «Δεν υπάρχει πουθενά και κανένας από την πλευρά σας να λύσει τα προβλήματα. Σε αυτήν τη βάση και σε συνέχεια των προηγούμενων αιτημάτων, που απαράδεκτα και παράνομα μας απαγορεύσατε την είσοδο στις εγκαταστάσεις, σας κοινοποιούμε εκ νέου ότι τις επόμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας μαζί με εξειδικευμένους - πιστοποιημένους τεχνικούς θα επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Σταθείτε στο ύψος των καταστάσεων, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Παρακαλούμε πολύ όπως μας κοινοποιήσετε τους αρμόδιους - υπεύθυνους από την πλευρά σας που θα μας ανοίξουν τις εγκαταστάσεις».


ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΓΙΟΥΛΙΑ»
Στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων

Μαζική διαμαρτυρία, χτες, την οποία αστυνομία και ασφαλίτες προσπάθησαν να αποτρέψουν

Αποφασιστική απάντηση στην προκλητική απόλυση εργαζόμενης, συνδικαλίστριας, από την εργοδοσία της επιχείρησης «Γιούλια» στη Ν. Ιωνία έδωσε, χτες το απόγευμα, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό και Ξενοδοχεία Ν. Αττικής, με κινητοποίηση έξω από το ζαχαροπλαστείο.

Με τα συνθήματα «Πάρτε πίσω την απόλυση», «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς της περιοχής απαίτησαν την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης της εργαζόμενης που είναι πρωτοπόρα συνδικαλίστρια, και γι' αυτό η εργοδοσία είχε προσπαθήσει να την απολύσει και πριν από έναν χρόνο.

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία του Σωματείου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Στεφανάκη, συναντήθηκε με την εργοδοσία, ενώ κάλεσε και τους άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο ενάντια στην εντατικοποίηση.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει πως «η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι γνωστό ότι έχει έλλειψη προσωπικού και οι εργαζόμενοι σε αυτό δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς. Υπάρχουν συνάδελφοι που ήδη έχουν παραιτηθεί και όσοι μένουν, βγάζουν δουλειά για δύο - τρία πόστα, με κόντρα βάρδιες και μάλιστα με τους γνωστούς χαμηλούς μισθούς και χωρίς να δίνεται η νόμιμη απόδειξη μισθοδοσίας.


Η απόλυση δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη συναδέλφισσα. Οι εργοδότες στη "Γιούλια" την έκαναν με αυτόν τον τρόπο για να στείλουν μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε αντίδραση».

Την ώρα της μαζικής διαμαρτυρίας, εμφανίστηκαν στον χώρο δυνάμεις της αστυνομίας και δύο ασφαλίτες, με στόχο να εκφοβίσουν τους συγκεντρωμένους και να εμποδίσουν την κινητοποίηση. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό, μετά την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου και των εργαζομένων που απαίτησαν την απομάκρυνσή τους, όπως και έγινε.

Στο γεγονός αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, ο οποίος κατήγγειλε επί τόπου τη διοίκηση της Αστυνομίας και την ηγεσία του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη», που δείχνουν ότι στόχος τους είναι «να καταγράφεται και να τρομοκρατείται όποιος αντιδρά και διεκδικεί τα δικαιώματά του, την ώρα μάλιστα που οι λαϊκές συνοικίες της περιοχής έχουν αγωνία και υποφέρουν από την καταστροφή των πυρκαγιών και των πλημμυρών που θα έρθουν».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ συμμετείχαν εργαζόμενοι και άλλων σωματείων και φορέων της περιοχής, όπως το Σωματείο Συνταξιούχων, ο Σύλλογος Γυναικών Φιλαδέλφειας, η Ενωση Λογιστών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Σεφέρης», το Παράρτημα του ΣΕΤΗΠ Βόρειας Αττικής.

Σωματεία και φορείς συνεχίζουν τον αγώνα για να παρθεί πίσω η άδικη και εκδικητική απόλυση της εργαζόμενης, να τηρείται η ΣΣΕ, κάθε εργαζόμενος να εργάζεται στο πόστο του και να μην καλύπτει άλλα πόστα, να τηρείται το 5ήμερο - 8ωρο και την περίοδο των εορτών, να δίνονται αποδείξεις μισθοδοσίας στο τέλος του μήνα.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στις 27 Αυγούστου

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αφιέρωμα στη ΛΑΡΚΟ, με εργατικό - λαϊκό τραγούδι

Με σύνθημα «Παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Με οργάνωση, αλληλεγγύη, στους αγώνες για το δίκιο μας», τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης την Τρίτη 27 Αυγούστου στην πλατεία Χατζή, στους Αμπελόκηπους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει αφιέρωμα στη ΛΑΡΚΟ με εργατικό - λαϊκό τραγούδι, ενώ θα ακολουθήσει δημοτικό γλέντι με την ορχήστρα του Β. Παπαγεωργίου.

Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να πάρουν θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ενάντια στους πολέμους και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, αλλά και ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Οργάνωση στο σωματείο για να μπορούμε να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και έξω απ' αυτούς. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που καταστρέφει τη ζωή μας, που μας θέλει να δουλεύουμε αδιάκοπα για έναν μισθό που δεν φτάνει ούτε για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μας.

Μπορούμε με τον αγώνα μας να απαιτήσουμε αυξήσεις, υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, ανθρώπινα ωράρια, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από εργοδοτικά εγκλήματα, καλοκαιρινές διακοπές, να ξεκουραστούμε σαν άνθρωποι το καλοκαίρι εμείς και οι οικογένειές μας. Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν στον αγώνα για τις διεκδικήσεις μας.

Να σημάνει συναγερμός σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχείρηση, να μη δεχτεί κανένας την 6ήμερη εργασία, τη 10ωρη και 13ωρη δουλειά, τα κολπάκια της εργοδοσίας με την ψηφιακή κάρτα. Με οργάνωση στα σωματεία μας, με μαζικές συνελεύσεις, με συνελεύσεις βάρδιας, να υπάρχει συλλογική άρνηση. Εχουμε τη δύναμη να αφήσουμε και αυτόν τον νόμο ανενεργό, όπως το κάναμε με πολλές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη, του ν. Γεωργιάδη, τον νόμο για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες».

Παράλληλα, για 12η συνεχόμενη χρονιά ξεκινά η λειτουργία και των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης που γίνονται με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων και στηρίζονται από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε ένδειξη αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν χτες Δευτέρα και συνεχίζονται καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο). Για την εγγραφή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου, το οποίο δηλώνει και τη συγκατάθεση του γονέα. Λειτουργούν Τμήματα Δημοτικού, Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ