ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάστηκε η ελληνική αποστολή στους παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες

Καλή επιτυχία εύχονται στους αθλητές η ΣΕΑΑΝ και ο αθλητικός σύλλογος ΑμεΑ «Κεραυνός», αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές με αναπηρία

Παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση στο Κέντρο Ιδρύματος Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» η ελληνική αποστολή που με 37 αθλητές και αθλήτριες, έναν οδηγό στον στίβο και δύο ramp operators στο μπότσια θα συμμετάσχει στους παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 28 Αυγούστου. Η ελληνική ομάδα αναχωρεί για το Παρίσι σήμερα. Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε στην εκδήλωση η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο αθλητικός σύλλογος ΑμεΑ «Κεραυνός» εύχονται από καρδιάς καλή επιτυχία, αισιοδοξία και δύναμη στα μέλη της παρα-Ολυμπιακής ομάδας.

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «οι προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών μας γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ελλείψεις χώρων για προπόνηση, υποχρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων, αναγκάζοντας πολλές φορές τους ίδιους τους αθλητές να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις ανάγκες της προπόνησης, ελλείψεις ειδικών, ενώ την ίδια στιγμή οι οικογένειές τους πλήττονται από την ακρίβεια και τις ιδιωτικοποιήσεις», αναδεικνύοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για «την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση του ερασιτεχνικού ειδικού αθλητισμού, το τσάκισμα των δικαιωμάτων των ΑμεΑ».

«Ο αθλητισμός - φυσική αγωγή δεν μπορεί να είναι είδος πολυτελείας για τα ΑμεΑ, γιατί είναι άκρως απαραίτητος για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αναπηρία στη ζωή τους και στην οικογένειά τους, βοηθά αποφασιστικά στην πρόληψη της χειροτέρευσης της κατάστασής μας, της υγείας μας. Αθλητισμός που αντικειμενικά στα ΑμεΑ καλλιεργεί την αγάπη για τη ζωή, την αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα στους νέους, την κοινωνική τους ένταξη», σημειώνουν και παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, τονίζουν: «Στη χώρα μας ποτέ ο ειδικός αθλητισμός δεν είχε πάρει μαζικά χαρακτηριστικά. Στηρίχθηκε κυρίως στην τεράστια προσπάθεια των νέων ανάπηρων, των γονιών τους, των ειδικών επιστημόνων αλλά και τίμιων παραγόντων στα ερασιτεχνικά σωματεία, ενώ η λογική του κόστους - οφέλους, της εκμετάλλευσης των προσπαθειών των νέων αναπήρων από τους διάφορους μεγαλοπαράγοντες και τους κυβερνώντες, σε συνδυασμό με το σπρώξιμο στους χορηγούς, ήταν αυτό που καθόριζε τις εξελίξεις των πραγμάτων. Η κρίση, τα μνημόνια και η λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων τσάκισαν σε μεγάλο βαθμό τις όποιες θετικές προσπάθειες είχαν γίνει. Σωματεία έκλεισαν ή περιόρισαν τη δράση τους, νέοι αθλητές τα παράτησαν μαζί με τίμιους ειδικούς του χώρου, ενώ ο καλοπληρωμένος πρωταθλητισμός για λίγους έμεινε ως άλλοθι για τη συγκάλυψη της χειροτέρευσης της κατάστασης.

Πώς να γίνει διαφορετικά όταν τα Ειδικά Σχολεία, οι γειτονιές και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός ασφυκτιούν από την ακαταλληλότητα έως επικινδυνότητα των υποδομών, στη λογική της συμπερίληψης, της δήθεν ένταξης και του "αποστιγματισμού"; (...) Οσον αφορά τους αθλητικούς χώρους για τα ΑμεΑ, ακόμα και το Ειδικό Αθλητικό Κέντρο, που το ανακοινώνουν δεκάδες φορές για πάνω από 20 χρόνια, εγκρίθηκε σε προϋπολογισμούς ισάριθμες φορές, ενώ δεν ήταν λίγα τα show των κυβερνώντων και των παρατρεχάμενών τους που έγιναν γι' αυτό, σήμερα είναι στα αζήτητα. Αλλά και από τα Ειδικά Σχολεία, πώς να καλλιεργηθεί ο ειδικός αθλητισμός όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, με λίγο προσωπικό που εναλλάσσεται κάθε χρόνο, ενώ τα παιδιά είναι υπεράριθμα λόγω της έλλειψης σχολείων; Τελευταία έχουμε και τις διάφορες ΠΑΕ να ασχολούνται με τον ειδικό αθλητισμό και να διαφημίζονται οι μεγαλοπαράγοντές τους. Πάντως, τα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια που τους χαρίζουν κάθε χρόνο, αν το κράτος τα έδινε για Ειδικά Αθλητικά Κέντρα και Σχολεία θα μπορούσαν να χτιστούν όλα τα απαραίτητα καινούρια, για να αντικατασταθούν τα σημερινά επικίνδυνα και ακατάλληλα, και να γίνουν και να λειτουργήσουν πολλά περισσότερα με βάση τις ανάγκες».

Η ΣΕΑΑΝ και ο «Κεραυνός» στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι με την πάλη τους διεκδικούν:

  • Γενναία χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από το κράτος, όχι στο μητρώο των αποκλεισμών και στους χορηγούς της εκμετάλλευσης.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ανέγερσης νέων, σύγχρονων, πλήρως προσβάσιμων αθλητικών κέντρων, αλλά και Ειδικών Σχολείων πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις ανάγκες.
  • Καμία επιβάρυνση των αθλητών και των σωματίων για τη χρήση των Αθλητικών Κέντρων και την αξιοποίηση των Ειδικών.
  • Προστασία των ΑμεΑ και των οικογενειών τους από την ακρίβεια, απαγόρευση του πλειστηριασμού των σπιτιών των ΑμεΑ, για να μην έχουμε τραγικά φαινόμενα όπως της πρωταθλήτριας Διονυσίας στην Ελευσίνα, που αν δεν ξεσηκωνόταν ο κόσμος θα την πέταγαν στον δρόμο μαζί με την οικογένειά της.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Αναδεικνύει ξανά την κατάσταση των αθλητικών υποδομών

Την απαράδεκτη κατάσταση των αθλητικών υποδομών στην Κρήτη και τις ευθύνες κράτους και τοπικής διοίκησης αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση», θέτοντας θέμα για τη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη. Ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα «στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, στους αθλητές και στους γονείς να δυναμώσει η πάλη όχι μόνο για το δικαίωμα του λαού στον αθλητισμό, αλλά συνολικά για τη ζωή που του αξίζει. Η οργανωμένη διεκδίκηση και κινητοποίηση των φορέων, των σωματείων, των συλλόγων, των γονέων, των αθλητών και των προπονητών είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξει προς όφελος του λαού η κατάσταση».

Οπως σημειώνει, «άλλος ένας "καθρέπτης" των προτεραιοτήτων του κράτους είναι η παντελής έλλειψη συστηματικής φροντίδας και στήριξης των αθλητών, όπως και η έλλειψη φροντίδας για τον ερασιτεχνικό - μαζικό αθλητισμό, η οποία είναι στον "πάτο", όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ανάγκες κάλυψης λαϊκών αναγκών.

Είναι αδιανόητο να θεωρείται "πολυτέλεια" η ύπαρξη των απαιτούμενων σύγχρονων αθλητικών υποδομών, με αποτέλεσμα πρωταθλητές και άλλοι αθλητές να προπονούνται σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει καμία από τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για την προπόνησή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Χανιώτες πρωταθλητές στη σφυροβολία που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Χρήστος Φραντζεσκάκης και Μιχάλης Αναστασάκης, καθώς και άλλοι αθλητές υψηλού επιπέδου, που προπονούνται στα χωράφια ή ακόμα και σε αμμόλοφους στην παραλία...».

Υπενθυμίζει ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει επανειλημμένως αναδείξει μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο την κατάσταση των αθλητικών υποδομών σε όλη την Κρήτη, απαιτώντας δημόσιες και δωρεάν αθλητικές υποδομές για όλους, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Να δοθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση και αναβάθμιση όλων των αθλητικών χώρων του νησιού, αλλά και για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων άθλησης και αναψυχής.

Τονίζει δε πως «η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) προς όφελος του αθλητισμού - εμπόρευμα» και υπογραμμίζει ότι «η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές έχουν σοβαρές ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, αφού διαχρονικά αποδέχονται την πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης των αθλητικών υποδομών από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ».

Και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Επιβεβαιώθηκε ότι για τις υποδομές στο Ακρωτήρι Χανίων (αποκατάσταση ζημιών στο κολυμβητήριο, σχέδιο για Στάδιο Κλασικού Αθλητισμού και γήπεδα άλλων αθλημάτων) δεν υπάρχει δεσμευμένη χρηματοδότηση, παρά τις υποσχέσεις, τις ψεύτικες ελπίδες και τα παχιά λόγια της κυβέρνησης.
  • Παραμένει η εικόνα εγκατάλειψης και κινδύνων εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων συντηρήσεων εδώ και χρόνια στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο. Οπως είναι γνωστό, τον Γενάρη έφυγε τμήμα 50 μέτρων από το βορειοανατολικό κομμάτι του στεγάστρου, ενώ στις 27 Ιούνη έπεσε κομμάτι δομικών υλικών στη Θύρα 2. Δεν υλοποιήθηκε ποτέ η προγραμματική σύμβαση με την οποία η ΓΓΑ ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει 300.000 ευρώ στον δήμο για τη συντήρηση του Σταδίου, άλλα 100.000 ευρώ για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και ακόμα 500.000 με την υπογραφή της σύμβασης. Η λειτουργία του Παγκρήτιου Σταδίου απέκτησε ανταποδοτικό χαρακτήρα, με τη διαχείρισή του να έχει παραδοθεί στη δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία «Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου» και τη χρήση του να είναι επί πληρωμή για τα αθλητικά σωματεία, επιτείνοντας την οικονομική τους ασφυξία, αλλά και για καθέναν που αθλείται και πληρώνει έξτρα στο Παγκρήτιο, εκτός από τη συνδρομή του στο σωματείο. Την ίδια στιγμή που τα προβλήματα του Παγκρήτιου Σταδίου οξύνονται, υπουργείο και δήμος Ηρακλείου, ως απόδειξη των προτεραιοτήτων τους, έχουν προχωρήσει σε Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την αναβάθμιση της επιχειρηματικής αξιοποίησης του Παγκρήτιου, με ...σουίτες, χώρους φιλοξενίας VIP, εμπορικούς χώρους, εστιατόρια κ.ά., αντί για την ουσιαστική συντήρησή του.
ΛΙΜΑ 2024 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Κ20
Με 19 αθλητές και αθλήτριες η ελληνική αποστολή

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες για τη Λίμα του Περού η ελληνική αποστολή που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20, το οποίο διεξάγεται από 27 μέχρι 31 Αυγούστου. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 19 αθλητές και αθλήτριες, ενώ συνολικά θα πάρουν μέρος 1.720 αθλητές από 134 χώρες, 909 αθλητές και 793 αθλήτριες.

Η Ομοσπονδία επέλεξε η αποστολή των 10 αθλητριών και 9 αθλητών να αναχωρήσει για το Περού στις 20 Αυγούστου, προκειμένου να πραγματοποιήσει προετοιμασία πέντε ημερών, ώστε τα παιδιά να εγκλιματιστούν στις συνθήκες.

Η ελληνική αποστολή:

Ανδρες Κ20: 110 μ. εμπ. - Νίκος Τσώνης (ΑΟ Παλαιού Φαλήρου), 400 μ. εμπ. - Βλαδίμηρος Ανδρεάδης (ΓΣ Κερατσινίου), Υψος - Ανδρέας Μίτα (ΑΣ Πρέβεζας Ευ ζην), Υψος - Γιώργος Μανωλόπουλος (ΓΣ Σπαρτιακός), Επί κοντώ - Παύλος Κριαράς (ΑΓΕΣ Κάμειρος), Τριπλούν - Γιώργος Γρέψιος, Σφαιροβολία - Δημήτρης Αντωνάτος (ΓΕ Κεφαλληνίας), Σφυροβολία - Γιώργος Παπαναστασίου (ΓΣ Κηφισιάς), Σφυροβολία - Παύλος Τζαμτζής (ΓΣ Μανδρών)

Γυναίκες Κ20: 400 μ. - Χρυσή Φουντουλάκη (Κύδων Χανίων), 800 μ. - Ιουλιάννα Ρούσου (ΓΣ Ηλιούπολης), 100 μ. εμπ. - Μάρθα Νεαμωνίτη (ΟΦΚΑ Σέρρες), 100 μ. εμπ. - Μαρία Αντωνιάδη, 3.000 μ. στιπλ - Ανδριάνα Μποντώτη (Πανιώνιος ΓΣ), Επί κοντώ - Ηλιάννα Τριανταφύλλου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Τριπλούν - Μελίνα Ζάραγκα (ΠΑΟ), Τριπλούν - Ζωή Ράπτη (ΑΓΣΙ), Σφαιροβολία / Δισκοβολία - Μαρία Ραφαηλίδου (ΑΠΣ Πυγμή Ευόσμου), Σφαιροβολία - Ηλέκτρα Χιουτακάκου (ΓΣ Γαλατσίου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ