ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Αλλο ένα κύμα ανατιμήσεων από αρχές Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Χωρίς τέλος συνεχίζεται ο εφιάλτης της ακρίβειας για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που πριν καλά καλά συνέλθουν από το σοκ με την αύξηση στην τιμή του ρεύματος από τον περασμένο Ιούλη, καλούνται τώρα να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά και βασικά καταναλωτικά προϊόντα με το νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές από τις αρχές Σεπτέμβρη. Και μιλάμε για μια περίοδο που υπάρχουν μεγαλύτερες δαπάνες για τα σχολικά είδη που και αυτά πλέον είναι πανάκριβα.

Ηδη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι (αυτό που κάποιοι λένε «αγορά») έχουν προαναγγείλει αυξήσεις στις τιμές του καφέ, ενώ η άνοδος του κακάο επηρεάζει τις τιμές αρκετών προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, την ίδια στιγμή που τυροκομικά, γάλα, χυμός πορτοκαλιού, τσάι και βούτυρο έχουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρυσι, μέρος δε των νέων αυξήσεων θα επιβαρύνουν την τσέπη των νοικοκυριών, το επόμενο διάστημα.

Ανάλογες προβλέψεις κάνουν και εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων εξαιτίας των ανατιμήσεων στο κακάο, καθώς ο παγετός στη Βραζιλία μείωσε σημαντικά την παραγωγή. Μιλούν για αυξήσεις μεταξύ 10% - 20% σε κάποιες κατηγορίες, όπως οι σοκολάτες, τα ροφήματα κ.τ.λ. Ωστόσο και στους χυμούς αναμένονται αυξήσεις, όπως και στα τυροκομικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του καφέ στις διεθνείς αγορές ανατιμήθηκε κατά 67%, του κακάο 159%, του γάλακτος 19%, των τυροκομικών 12,1% (9,39% τον τελευταίο μήνα), η τιμή στον χυμό πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά 40%, στο τσάι κατά 20%, στο βούτυρο 65% και στα πουλερικά 13,3%.

Και όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2% μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, κάτι που έρχεται να καταρρίψει τα φαιδρά επιχειρήματα της κυβέρνησης περί «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος». Επιπλέον, η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλη έδειξε ότι η ακρίβεια όχι μόνο είναι παρούσα αλλά αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά που δεν πρόκειται να εξαλειφθούν τους επόμενους μήνες.

Τα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού έως τον Ιούνη, τα οποία επικαλούνταν η κυβέρνηση, δεν επηρέασαν τα είδη διατροφής, ενώ τον Ιούλη υπήρξε αύξηση του πληθωρισμού 2,7% σε ετήσια βάση, με μια σειρά βασικών αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν διψήφια ποσοστά και με τις ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία να φτάνουν το 12,6%, στα αεροπορικά εισιτήρια το 18,4% και τις τιμές σε εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Το ελαιόλαδο συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή με αύξηση 56,7% μέσα σε έναν χρόνο και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 23,4%, το ηλεκτρικό ρεύμα με 9,5%, τα κρέατα με 7,4%, τα νωπά ψάρια με 8,4%, τα λαχανικά με 3,5%, σοκολάτες, ζάχαρη, γλυκά και παγωτά με 4,1%, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με 8,6%. Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνη - Ιούλη 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.

Συνεχίζεται και η κοροϊδία...

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το τροπάρι παραμένει ίδιο. Το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει λόγο για παράταση των μέτρων - φιάσκο για ...έλεγχο των τιμών έως το τέλος του έτους και τους συνεχείς ελέγχους με στόχο να εντοπίσει περιστατικά αισχροκέρδειας. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα ...καλάθι - καπαμά, αυτό για τα σχολικά είδη.

Οπως είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε σύσκεψη με παράγοντες της αγοράς, «πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους στα σχολικά είδη και οι τιμές να είναι καλύτερες από πέρυσι». Γέλασαν και τα τσιμέντα βέβαια, αφού κανένα καλάθι από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα υπέρ των νοικοκυριών, αλλά αντίθετα, λειτούργησε ως μια ακόμα ευκαιρία για αύξηση των κερδών των ομίλων των σούπερ μάρκετ. Το καλάθι με τα σχολικά είδη θα ισχύσει από 28 Αυγούστου έως και 15 Οκτώβρη.

Θυμίζουμε ακόμα ότι η κυβέρνηση από τον Ιούλη είχε ξεκινήσει επαφές με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών για το καλάθι του καταναλωτή, με σκοπό να μειώσουν το μεσοσταθμικό κέρδος τους, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. Παρ' όλα αυτά η ακρίβεια θερίζει.

Κι ενώ βοά ο τόπος για τις νέες ανατιμήσεις, χτες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, συνέστησε - χωρίς ίχνος ντροπής - στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην επηρεάζονται από τη σχετική φημολογία για ανατιμήσεις καθώς, όπως σημείωσε, τέτοιου είδους σενάρια προετοιμάζουν το έδαφος προκειμένου κάποιοι να αισχροκερδούν εις βάρος του καταναλωτικού κοινού πυροδοτώντας περαιτέρω την ακρίβεια.

Η ξεφτίλα τους βέβαια δεν έχει όρια, αφού την ίδια στιγμή που ισχυρίζονται ότι με τα μέτρα που έχουν πάρει έλεγξαν την ακρίβεια, λένε: «Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιες θα είναι οι τιμές στο μέλλον. Οι φήμες για ανατιμήσεις που έρχονται, δεν είναι αθώες». Και έχει και συνέχεια αφού ο γγ του υπουργείου έριξε τις ευθύνες για την ακρίβεια στον ...τουρισμό που ταυτόχρονα η κυβέρνηση τον χαρακτηρίζει «θαύμα» για την οικονομία. Είπε λοιπόν: «Η τουριστική σεζόν ξεκινάει από τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο και φέτος η χώρα μας καταγράφει τα μεγαλύτερα τουριστικά ρεύματα των τελευταίων ετών. Ομως, ο υπερτουρισμός έχει και τα κακά του. Προφανώς αυξάνει και τις τιμές και γι' αυτό σε κάποιες περιοχές σημειώνονται φέτος μικρότερες πληρότητες, γεγονός που θα πρέπει να παραδειγματίσει όλους ώστε να προσέξουν».

...και τα ματωμένα πλεονάσματα

Την ίδια ώρα, κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του χρόνου, ως αποτέλεσμα της άγριας φοροληστείας σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και συνταξιούχων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, την περίοδο Γενάρη - Ιούλη 2024 τα έσοδα έφτασαν τα 37,5 δισ. ευρώ, από 33,7 δισ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 11,27%. Μόνο για τον Ιούλη τα έσοδα εκτοξεύτηκαν στα 7,5 δισ., από 5,9 δισ. τον ίδιο μήνα πέρυσι. Την ίδια ώρα, μάλιστα, οι δαπάνες στον προϋπολογισμό μειώνονταν κατά άλλα 500 εκατ. το 7μηνο, ως αποτέλεσμα των παραπέρα περικοπών ακόμα και σε στοιχειώδεις δαπάνες για τον λαό, ο οποίος καλείται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία κ.ο.κ.

Το αποτέλεσμα από το τσεκούρι και τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος είναι για μια ακόμα φορά η «υπεραπόδοση» των ματωμένων πλεονασμάτων, τα οποία την ίδια περίοδο εκτοξεύτηκαν στα 5,5 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά άλλωστε - τόσο οι «κόφτες» δαπανών όσο και η μονιμοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων με την έκρηξη της φοροληστείας - μονιμοποιούνται πλέον και με τη βούλα του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που μπαίνει τυπικά σε ισχύ σε λίγους μήνες, πλάι στα υπόλοιπα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, ενώ σε ισχύ βρίσκεται από τον περασμένο Απρίλη και το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ.


Προσφορά του Σταύρου Κιβωτίδη αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Ο συλλέκτης Σταύρος Κιβωτίδης ανακάλυψε σε παλαιοπωλείο και παρέδωσε στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ψηφιδωτό με την προσωπογραφία του Λένιν το οποίο είχε χαρίσει η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ στην Α' Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ στις αρχές του 1976, πριν το Α' Συνέδριο της ΚΝΕ. Η προσφορά του είναι αφιερωμένη στην 50ή επέτειο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Ο Στ. Κιβωτίδης παρέδωσε το ψηφιδωτό στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προχτές Δευτέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ