ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ»
Τον πλήρη έλεγχο της Γάζας επιδιώκει το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ πετάνε το μπαλάκι στη Χαμάς, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου βάζει διαρκώς καινούργια ζητήματα στο σχέδιο συμφωνίας

Copyright 2024 The Associated

Με την ολοκλήρωση των επαφών, αργά το βράδυ της Τρίτης, στην Ντόχα του Κατάρ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, πήγε, είδε και απήλθε, επιχειρώντας να ξαναμοιράσει την «τράπουλα» με σημαδεμένα χαρτιά ξεκάθαρα υπέρ των συμφερόντων του Ισραήλ, προκαλώντας - όπως ήταν αναμενόμενο - τις αντιδράσεις της Χαμάς.

Το υποτιθέμενο «συμβιβαστικό» ή «γεφυροποιό» σχέδιο των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με Αίγυπτο και Κατάρ, παραμένει μυστικό, μολονότι φτιάχτηκε με τη γνωστή «συνταγή» κλιμάκωσης της σύγκρουσης εδώ και μήνες, καθώς «ξεπλένει» σταθερά την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, ανάβει το πράσινο φως για εκκαθάριση της Λωρίδας της Γάζας και κλιμάκωση των στρατιωτικών εισβολών και των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Μπλίνκεν επέμεινε ως το τέλος της ένατης περιοδείας του στην περιοχή να παρουσιάζει το Ισραήλ ως εκείνο που «αποδέχθηκε» την πρόταση των ΗΠΑ, μολονότι αναγκάστηκε στην πορεία να παραδεχθεί ότι υπάρχουν θέματα «ανοιχτά», στα οποία το Ισραήλ απαιτεί ακόμα πιο εξόφθαλμες τροποποιήσεις για τα συμφέροντά του.

Πριν αναχωρήσει από την Ντόχα, όπου συνάντησε το βράδυ της Τρίτης τον Καταριανό αξιωματούχο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Χουλάιφι, επανέλαβε ότι «απαιτείται συμφωνία» και ότι πρέπει να γίνει αυτό «τις ημέρες που έρχονται», δίχως να προσδιοριστεί πώς και πού θα συνεχιστούν οι όποιες διαπραγματεύσεις.


Copyright 2024 The Associated

Αργότερα, χτες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, ανέφερε ότι οι διαπραγματευτικές επαφές μπορούν να συνεχιστούν στο Κάιρο σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή.

Το Ισραήλ «κόβει» και οι ΗΠΑ «ράβουν»

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Μπ. Νετανιάχου επιμένει ο στρατός του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, της στενής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, αλλά και του διαδρόμου Netzarim που επιτρέπει την πρόσβαση μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας.

Μπροστά σε αυτό το ζήτημα, ο Μπλίνκεν εξέφρασε «επιφυλάξεις» για τη «μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ», ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για ...«μεσοπρόθεσμη» κατοχή.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε τις «τοποθεσίες και το χρονοδιάγραμμα» για την «απόσυρση» μονάδων του στρατού, αλλά στη συνέχεια αναγνώρισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς «να επιδείξουν τη μέγιστη ευελιξία».

Από την πλευρά του, μιλώντας με οικογένειες των ομήρων, ο Νετανιάχου τις διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει ούτε τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας ούτε αυτόν του Netzarim.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, απορρίπτει τους «νέους όρους» της διαφοροποιημένης πρότασης των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για απαιτήσεις του Ισραήλ. Ζητά να εφαρμοστεί η προηγούμενη πρόταση, όπως παρουσιάστηκε στις 31 Μάη.

Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε ανακωχή 6 βδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα Παλαιστινίων φυλακισμένων και κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Το «Politico.com», επικαλούμενο δύο Αμερικανούς και δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «υπάρχει πιθανότητα το Ιράν να επιτεθεί και αυτό θα οδηγήσει σε κλιμάκωση και σε πλήρη σύγκρουση» στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανοί τόνισαν ότι αυτό είναι «η μεγαλύτερη ανησυχία» τους και ότι εάν δεν συμφωνήσει η Χαμάς, τότε «οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται σημαντικά».

Στο φόντο της τελευταίας περιοδείας του Μπλίνκεν στην περιοχή, συνεχίστηκε η διπλωματική κινητικότητα των ΗΠΑ και με άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Αμερικανός υπουργός με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν για τις «τρέχουσες διαπραγματεύσεις» σχετικά με τη Γάζα.

Επιπλέον, χτες, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, για το «πώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε βιώσιμες λύσεις» (!) στη Γάζα.

Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι συζήτησε τις «περιφερειακές εντάσεις» σε σημεία κρίσιμα για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όπως στο Λεβάντε και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε «κατάλληλο χρόνο» τα αντίποινα του Ιράν

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν στον κατάλληλο χρόνο και τόπο τα αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ι. Χανίγια, στις 31 Ιούλη στην Τεχεράνη από το Ισραήλ.

«Η απάντηση του Ιράν πρέπει να έχει δύο σαφή αποτελέσματα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Mehr». Πρώτον, πρέπει «να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο για την τρομοκρατία και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν». Δεύτερον, θα πρέπει να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη του Ιράν και «να επιφέρει στο (σ.σ. ισραηλινό) καθεστώς βαθιές τύψεις για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση».

«Η απάντηση του Ιράν θα πρέπει να αποφύγει έναν πιθανό αρνητικό αντίκτυπο σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ισως όταν τα μάτια τους είναι στραμμένα στον ουρανό και στην οθόνη του ραντάρ, να αιφνιδιάζονται από το έδαφος, και ίσως ένας συνδυασμός των δύο».

Το ίδιο 24ωρο, το ιρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε και τα 19 μέλη της κυβέρνησης του νέου Προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, για πρώτη φορά εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Μεταξύ των νέων υπουργών είναι ο 61χρονος διπλωμάτης καριέρας Αμπάς Αραγκτσί, που αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών. Ο υπουργός που πήρε τις περισσότερες ψήφους βουλευτών ήταν αυτός της Αμυνας, Αζίζ Νασιρζαντέχ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ 2018 και 2021. Μοναδική γυναίκα υπουργός είναι η 47χρονη Φαρζανέχ Σαντέγκ που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Στέγασης και Οδικών Εργων.

Χτες, εξάλλου, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι η συντριβή ελικοπτέρου τον περασμένο Μάη σε ορεινό έδαφος κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, προκλήθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες και την αδυναμία του αεροσκάφους να χειριστεί το βάρος που μετέφερε.

Το πρακτορείο επικαλείται ανώνυμη πηγή που δηλώνει ότι «αυτό που συνέβη ήταν ατύχημα» και ότι «το ελικόπτερο μετέφερε δύο άτομα περισσότερα από τη χωρητικότητα που ορίζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας».




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ