ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΥΓΕΙΑ
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!
Τέρμα τα μπαλώματα και η κοροϊδία! Να δοθούν λύσεις τώρα

Σε αναβρασμό οι κάτοικοι στη Λέρο, όπου βρέθηκε προχτές ο υπουργός Υγείας, αλλά και στη Σάμο, όπου η παιδίατρος «γονάτισε» από την εντατικοποίηση

Από παλιότερη διαμαρτυρία για την Υγεία στη Σάμο
Από παλιότερη διαμαρτυρία για την Υγεία στη Σάμο
Με το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία», «υποδέχτηκαν» την Τετάρτη στη Λέρο εργαζόμενοι και πλήθος κόσμου τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στη συγκέντρωση που οργάνωσαν τα σωματεία του νοσοκομείου. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχα μεγάλη κινητοποίηση είχε γίνει και τον περασμένο Ιούλη.

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία», ήταν ένα από τα πολλά συνθήματα που ακούστηκαν στη μαζική διαμαρτυρία, η οποία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δομές Υγείας που βιώνουν κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Οπως κατήγγειλαν οι υγειονομικοί, το Νοσοκομείο της Λέρου λειτουργεί μόνο με το 37% των θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα, ενώ τους επόμενους μήνες θα αποχωρήσουν και άλλοι γιατροί. Ετσι, αν και το οργανόγραμμα του νοσοκομείου προβλέπει 59 ιατρούς, σήμερα λειτουργεί μόλις με 22, ενώ το επόμενο οχτάμηνο θα απομείνει με 17 γιατρούς λόγω νέων συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων.

«Η υποχρηματοδότηση, η ακραία υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, η εμπορευματοποίησή τους, η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, οι ελάχιστες έως μηδαμινές παροχές Υγείας στα λαϊκά στρώματα» ευθύνονται για τη διαλυτική και επικίνδυνη κατάσταση, αναφέρουν τα σωματεία και προσθέτουν:

Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 9 Αυγούστου, που αναδείκνυε τις μεγάλες ελλείψεις στη Υγεία σε τουριστικές περιοχές και ειδικά στα νησιά
Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 9 Αυγούστου, που αναδείκνυε τις μεγάλες ελλείψεις στη Υγεία σε τουριστικές περιοχές και ειδικά στα νησιά
«Αυτή η πολιτική αφήνει το νοσοκομείο του νησιού με έναν παιδίατρο, έναν αναισθησιολόγο, έναν ορθοπαιδικό, έναν ακτινολόγο, έναν νεφρολόγο, έναν ψυχίατρο (με πάνω από 200 ασθενείς στον Ψυχιατρικό Τομέα), χωρίς νευρολόγο και με τις άλλες ειδικότητες να τις υπηρετούν το πολύ δύο γιατροί. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν δεκάδες έκτακτα περιστατικά, πολύμηνες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και άθλιες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών».

Και όμως, μπροστά σε αυτήν την τραγική και απαράδεκτη κατάσταση, ο υπουργός Υγείας τόλμησε να πει προκλητικά ότι «δεν υπάρχει κανένα κρυφό ή φανερό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων του ΕΣΥ όπως διαρκώς ακούω», την ώρα που η ραγδαία αποψίλωση του ΕΣΥ οδηγεί κατά χιλιάδες τον κόσμο να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ και στα δημόσια νοσοκομεία επεκτείνονται οι επί πληρωμή υπηρεσίες, όπως στα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία.

Σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ελλείψεις, παρέπεμψε για άλλη μια φορά σε «προκηρύξεις» και «κίνητρα», λέγοντας ότι «αφού δούμε "τι ψάρια πιάσαμε", σε 3 - 4 μήνες θα κάνουμε πάλι στο γραφείο μου μία σύσκεψη με τους βουλευτές για να δούμε τι από αυτά που είπαμε σήμερα υλοποιήθηκε και τι θα προετοιμάσουμε για τον επόμενο χρόνο». Δηλαδή, ενώ ο κόσμος αγκομαχάει, ο υπουργός και η κυβέρνηση παραπέμπουν τις όποιες προσλήψεις για τον επόμενο χρόνο!

Κινητοποιήσεις σε Σάμο και Ικαρία

Αναβρασμός για την Υγεία επικρατεί και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ειδικά μετά το τελευταίο τραγικό περιστατικό στο Νοσοκομείο της Σάμου, που ξεχείλισε το ποτήρι. Θυμίζουμε ότι η παιδίατρος του νοσοκομείου υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο μετά από απανωτές εφημερίες. Μετά τη νοσηλεία της στο Τζάνειο, αναμενόταν χτες να πάρει εξιτήριο, ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε παραπλανητικά να υποβαθμίσει το περιστατικό.

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στη Λέρο
Από την προχτεσινή κινητοποίηση στη Λέρο
Στον αντίποδα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους και τους φορείς του νησιού, οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στο Βαθύ Σάμου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα και στην πλατεία Ευδήλου της Ικαρίας, στις 9 μ.μ.

«Φτάνουν πια η κοροϊδία και η εγκατάλειψη. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Απαιτούμε λύσεις τώρα», τονίζει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει:

«Η κατάσταση όπως τη ζούμε καθημερινά όσοι χρειαστούμε κάποια παροχή Υγείας στον νομό μας είναι τραγική. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου όπως και το Εργατικό Κέντρο διαρκώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν πάει πολύ καιρός από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που κάναμε συντονισμένα σχεδόν 200 φορείς του Αιγαίου στα νησιά και στο υπουργείο, και μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Σήμερα μας λένε το ίδιο. Αλλά το έγκλημα που διαπράττουν καθημερινά είναι εδώ!

Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και προσωπικό καθαριότητας τόσο στα δύο νοσοκομεία, όσο και σε όλες τις άλλες δομές είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν στην Υγεία εδώ και χρόνια τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Στη Σάμο η χρόνια υπολειτουργία της Παιδιατρικής που επηρεάζει τη βιωσιμότητα και της Μαιευτικής, της ΜΕΘ με κίνδυνο το κλείσιμό της, το Τμήμα Επειγόντων που λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς, η ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων όπως οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος και η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, κάνουν πολλά τμήματα να μη λειτουργούν επαρκώς όπως π.χ. το Οκτινολογικό, με τα ραντεβού π.χ. για μαστογραφία να είναι και 1 χρόνο μετά. Στην Ικαρία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή και υπογραμμίζει:

«Δεν είναι ανίκανοι. Είναι συνειδητοί στην πολιτική τους και εγκληματούν εις βάρος του λαού. Το ίδιο κάνουν και οι εκάστοτε διοικήσεις αφού ακολουθούν κατά γράμμα τις κυβερνητικές πολιτικές». Δηλώνει δε την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Σάμου.

Στις συγκεντρώσεις καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι χρόνια, συνεχώς διογκώνονται, οι πολιτικές που ασκούνται στον τομέα της Υγείας είναι ανθυγιεινές, σε βάρος της υγείας του λαού αφού θεωρούν κόστος το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής.

Το Νοσοκομείο της Σάμου καταρρέει, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού και μαζί του καταρρέουν καθημερινά και οι εργαζόμενοι». Μπροστά μάλιστα στον κίνδυνο να κλείσουν τμήματα του νοσοκομείου απαιτεί να ενισχυθούν με επείγουσες μόνιμες προσλήψεις και ειδικότερα: 4 παιδίατρους, 3 γιατρούς ΜΕΘ, 3 παθολόγους, 2 αναισθησιολόγους, 2 ακτινοδιαγνώστες, 4 ειδικευόμενους γιατρούς για ΤΕΠ, 2 ψυχιάτρους και 1 παιδοψυχίατρο. Να προκηρυχτούν όλες οι ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο και να υπάρξει γενναία ενίσχυση για όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

Γέννες με ...ρίσκο στη Ζάκυνθο

Ενα ακόμα δραματικό παράδειγμα για τη διάλυση της Υγείας ειδικά στα νησιά, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έρχεται από το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου ακόμη και απλοί τοκετοί κινδυνεύουν να οδηγούνται εκτός νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των γυναικών και των νεογνών, ή για τον προγραμματισμό των οικογενειών.

Αιτία είναι η υποστελέχωση της Μαιευτικής κλινικής με μαίες, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό το νοσοκομείο, με τις εναπομείνασες 7 μαίες να δίνουν αγώνα... δρόμου για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες σε όλες τις βάρδιες. Για παράδειγμα, καλούνται από τα σπίτια τους για την πραγματοποίηση τοκετών, βράδια ή απογεύματα, ακόμη και αν είχε τελειώσει η βάρδιά τους.

Είναι τέτοια η πίεση στο προσωπικό, που το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν παραιτήσεις, αφού δεν υπάρχει ξεκούραση, οι εργαζόμενες μπορεί να δουλεύουν ακόμη και με «κολλητές» βάρδιες, ενώ η κόπωση επηρεάζει και τη σωστή λειτουργία της Μαιευτικής.

Την άμεση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στη Μαιευτική κλινική απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους. Ζητάει να παρθούν όλα τα μέτρα για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των μαιών/μαιευτών.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η δίκαιη οργή και η αγανάκτηση να εκφραστούν με αγώνα για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τη νοσηλεία της παιδιάτρου του Νοσοκομείου Σάμου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Η νοσηλεία της παιδιάτρου του Νοσοκομείου της Σάμου λόγω εξαντλητικών εφημεριών ξεμπροστιάζει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και τον λαλίστατο υπουργό της, που νομίζει ότι με τις κακοστημένες φιέστες του θα κρύψει τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία των νησιών. Η ευθύνη είναι όλη δική τους, γιατί όπως και οι προκάτοχοί τους υπηρετούν την πολιτική που θέλει την Υγεία εμπόρευμα.

Γι' αυτό και λύση δεν αποτελούν τα μπαλώματα με τις μεταφορές προσωπικού από το ένα νησί στο άλλο, όπου πάνε να κλείσουν μια τρύπα και ανοίγουν δύο. Οι ανάγκες για την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στα νησιά είναι μόνιμες και όχι προσωρινές λόγω του καλοκαιριού.

Επείγουσα, για παράδειγμα, είναι η ανάγκη στο Νοσοκομείο της Σάμου να μην κλείσει η ΜΕΘ, μια από τις ελάχιστες κλινικές ΜΕΘ που λειτουργούν με τεράστια προσπάθεια του προσωπικού σε όλη την ανατολική πλευρά του Αιγαίου, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο.

Επείγουσα είναι η ανάγκη να καλυφτούν οι ελλείψεις των γιατρών στο νοσοκομείο του νησιού, που σύμφωνα με απαρχαιωμένα οργανογράμματα λείπουν πάνω από το 50%, όπως και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες αναγκαίες για τη λειτουργία του. Να στελεχωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πρακτικά είναι ανύπαρκτη, να διατεθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις αναγκαίες εξετάσεις.

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, που οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η μεταφορά ασθενών σε καρότσες αγροτικών (!) δεν είναι σπάνια φαινόμενα, αλλά αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών.

Η δίκαιη οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των κατοίκων σε όλα τα νησιά, στην Ικαρία, στη Λέρο, στην Κω, στη Ρόδο, στη Μυτιλήνη και αλλού, τώρα χρειάζεται να γίνει δράση μέσα από τους οργανωμένους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να προκηρυχθούν θέσεις για όλα τα κενά. Να μπει στο επίκεντρο η ανάγκη για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ