ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Φουντώνει η προεκλογική αντιπαράθεση μετά το χρίσμα στην Χάρις

Με την κεντρική ομιλία της 59χρονης αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ στο Σικάγο το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ απομένουν περίπου δυόμισι μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη.

Η Χάρις πήρε και επίσημα το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές, και - σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο της, τις οποίες επικαλέστηκε σχετικό ρεπορτάζ της Washington Post - επρόκειτο να «επανασυστηθεί» στον αμερικανικό λαό, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να εγκλωβίσει τους αναποφάσιστους και τους νέους στα ψευτοδιλήμματα των Δημοκρατικών. Ενός κόμματος το οποίο, όπως ακριβώς και το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό, αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του από την «κοινή δεξαμενή» πανίσχυρων μονοπωλίων και δισεκατομμυριούχων, για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, ενώ από κοινού και τα δύο πρωτοστατούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ο πρώην προπονητής - υποψήφιος αντιπρόεδρος

Σε ανάλογο άξονα κινήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η ομιλία του υποψήφιου των Δημοκρατικών για το αξίωμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τιμ Γουόλς. Προβάλλοντας την «ταπεινή καταγωγή» του, ως πρώην σχολικού προπονητή, ο κυβερνήτης της Μινεσότα έπαιξε τον ρόλο του οικογενειάρχη, του παλιού εκπαιδευτικού και του πρώην στρατιωτικού που θα ...νοιαστεί «για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρι και ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στάθηκαν στο πλευρό του υποψήφιου αντιπροέδρου. Η Γουίνφρι, που χαρακτήρισε τον εαυτό της «ανεξάρτητη ψηφοφόρο», έκανε έκκληση σε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος με τον ισχυρισμό ότι στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη κρίνονται «η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός».

Κριτική στον Τραμπ άσκησε ο Κλίντον, λέγοντας ότι «η Κάμαλα Χάρις είναι για τον λαό» και ότι «ο άλλος τύπος νοιάζεται για τον εαυτούλη του».

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία μιας Ρεπουμπλικανής στο συνέδριο των Δημοκρατικών, της Στέφανι Γκρίσαμ, η οποία εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της στο πρόσωπο της Χάρις.

Η ομιλία του Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια σε υπαίθριο χώρο στη Βόρεια Καρολίνα πραγματοποίησε την πρώτη προεκλογική ομιλία του μετά την απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο στην Πενσιλβάνια.

Σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθεί πολιτικά, επέμεινε στα περί «ριζοσπαστικής αριστερής» Χάρις και προέβλεψε ότι αν νικήσει εκείνη «θα καταστραφούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας μονομιάς», ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Σε όλο τον κόσμο οι αντίπαλοί μας γνώριζαν πως δεν μπορούσαν να παίρνουν την Αμερική αψήφιστα όταν ήμουν ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα από τα καθήκοντα του Προέδρου. Αν όμως κερδίσει η "συντρόφισσα" Κάμαλα τον Νοέμβριο, είναι ουσιαστικά σίγουρο ότι θα γίνει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος».

Πιθανή η αποχώρηση του Κένεντι

Σε αυτό το φόντο, πληθαίνουν οι φήμες ότι ο τρίτος δημοφιλέστερος υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, ο ανεξάρτητος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ο νεότερος, ετοιμάζεται (σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «The New York Times») να αποσυρθεί από την κούρσα, υπέρ του Τραμπ.

Αμερικανικά ΜΜΕ προέβλεψαν ότι θα το ανακοινώσει μέχρι το Σαββατοκύριακο. Ο κληρονόμος της αμερικανικής πολιτικής δυναστείας των Κένεντι - ο οποίος αυτήν τη βδομάδα συγκέντρωνε γύρω στο 8,7% στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «The Hill» - έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη μιας μάζας ψηφοφόρων που ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη, ειδικά στις Πολιτείες που θα κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Αυξήθηκαν πέρυσι οι θάνατοι από ναρκωτικά στη Σκωτία

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε ναρκωτικά στη Σκωτία άρχισε να ανεβαίνει ξανά την περσινή χρονιά, έπειτα από δύο χρονιές με πτωτική τάση, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το 2023, 1.172 θάνατοι αποδόθηκαν στα ναρκωτικά, κυρίως στα οπιούχα, δηλαδή 12% περισσότεροι σε σχέση με το 2022, βάζοντας τέλος στη μείωση που είχε αρχίσει μετά το ρεκόρ του 2020 (1.339 θάνατοι), ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Σκωτίας (NRS).

Η Σκωτία, μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες είναι το ευρωπαϊκό έδαφος με την υψηλότερη θνησιμότητα οφειλόμενη στα ναρκωτικά. Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου το ποσοστό θνησιμότητας είναι 2,7 φορές υψηλότερο στη Σκωτία σε σχέση με την Αγγλία.

Οι θάνατοι αυτοί αφορούν κυρίως άνδρες και, περισσότερο από κάθε άλλη αιτία, συνδέονται στενά με τη φτώχεια: Οι κάτοικοι των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από υπερβολική χρήση σε σχέση με τους κατοίκους των πιο εύπορων περιοχών.

Οι θάνατοι σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% επέρχονται μετά τη χρήση αρκετών τύπων ναρκωτικών. Στο 80% των περιπτώσεων πρόκειται για οπιούχα όπως η ηρωίνη ή η μεθαδόνη, αλλά η NRS αποκαλύπτει τη μεγάλη αύξηση των θανάτων που οφείλονται στη βενζοδιαζεπίνη, ένα αγχολυτικό (58%), και ακολούθως στην κοκαΐνη (41%).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Η Πορτογαλία ζήτησε την Τετάρτη να σταλούν από κράτη - μέλη της ΕΕ πυροσβεστικά αεροσκάφη για να κατασβεστεί η πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και μια βδομάδα στο νησί Μαδέρα, απειλώντας δάσος ενταγμένο στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εως την Τρίτη το μεσημέρι, η επιφάνεια που έκαψε η πυρκαγιά έφθανε τα 43.920 στρέμματα, δηλαδή 9.590 επιπλέον στρέμματα μέσα σε 24 ώρες, διευκρίνισε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο «Κοπέρνικος».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Με κοινή επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι κυβερνήσεις της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα, που συγκροτούν τη «Συμμαχία Χωρών του Σαχέλ», κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι υποστηρίζει τους «τρομοκράτες» αυτονομιστές Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα του Μάλι. Απαίτησαν τη λήψη μέτρων κατά της Ουκρανίας για τον ρόλο της στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων και γιατί η δράση της εγκυμονεί τον κίνδυνο περιφερειακής αποσταθεροποίησης. Οι τρεις χώρες, που έχουν ανακοινώσει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία, έχουν ζητήσει και λάβει τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια απέναντι σε φανατικούς ισλαμιστές και Τουαρέγκ αυτονομιστές, ενώ κατά διαστήματα υπάρχουν αναφορές για την εκεί δράση μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας «Wagner Group».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο 67χρονος Κινέζος Τανγκ Γιουαντζούν, που διέφυγε από την Κίνα πριν από 20 χρόνια κολυμπώντας για να φθάσει στην Ταϊβάν και να πάρει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, κατηγορείται για τη δράση του στις ΗΠΑ ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης από το 2018 έως το 2023, φέροντας σε πέρας «αποστολές υπό τη διεύθυνση του υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι δολοφόνησαν προχτές έναν τοπικό ηγέτη στη βορειοδυτική Νιγηρία, τον οποίο είχαν απαγάγει τρεις βδομάδες νωρίτερα διότι υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των λύτρων που απαιτούσαν. Πρόκειται για τον Ισα Μπάουα, εμίρη του Γκόμπιρ, της νιγηριανής πολιτείας Σοκότο, που απήχθη με τον γιο του καθώς μετέβαινε στην πόλη Σαμπόν Μπίρνι, από όπου κατάγεται, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ