ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεβαίνει καθημερινά η ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Ανοιχτές απειλές του Νετανιάχου ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για χερσαία επίθεση

Νέος γύρος εκτοπισμών στη Γάζα
Νέος γύρος εκτοπισμών στη Γάζα
Με το «κέντρο βάρους» των ισραηλινών επιθέσεων να μετατοπίζεται σταδιακά προς τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, απέναντι στη Χεζμπολάχ, χωρίς να σταματούν οι δολοφονικές επιθέσεις στη Γάζα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν σταθερά την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του «Al Arabiya», η αρμάδα του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με το «USS Theodore Roosvelt». Στα δύο αεροπλανοφόρα βρίσκονται δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-35C F/A-18 Block III, ενώ το Πεντάγωνο έχει θέσει σε φάση «επιχειρησιακής ετοιμότητας» περίπου 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες από τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Στη Μεσόγειο πλέει και το πυρηνικό υποβρύχιο «USS Georgia», που εθεάθη για ανεφοδιασμό και στην αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Παράλληλα, από την αεροπορική βάση της Σούδας συνεχίζονται απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, ιπτάμενων ραντάρ, ιπτάμενων τάνκερ και μεταγωγικών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα κλιμάκωσης των συγκρούσεων και περιφερειακής ανάφλεξης παραμένουν ισχυρά.

Αμείωτες επιθέσεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Σε αυτό το φόντο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού, χτυπώντας χτες δεκάδες θέσεις σε βόρεια, κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο
Σύμφωνα με το «Al Jazeera», βίαια χτυπήθηκαν περιοχές της πόλης Ντέιρ αλ Μπαλάχ (κεντρική Γάζα) και συνοικίες της πόλης Χαν Γιούνις (νότια Γάζα), ενώ προχτές το βράδυ ο κατοχικός στρατός μετέτρεψε σε σφαγείο άλλο ένα σχολείο στη βόρεια Πόλη της Γάζας, το Salah al Din, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άμαχοι και τραυματίστηκαν 18 άλλοι, από τους οποίους οι ήταν μικρά παιδιά.

Στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, χιλιάδες ακόμα άμαχοι εκτοπίστηκαν για πολλοστή φορά, υπακούοντας σε εντολές του ισραηλινού στρατού, που εντείνει και εκεί τις επιχειρήσεις του. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε χτες νέο συνολικό απολογισμό θυμάτων, με βάση τον οποίο οι νεκροί έφτασαν τους 40.265 και οι τραυματίες τους 93.144.

Το ίδιο 24ωρο η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες πηγές ύδρευσης βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν πριν λίγες μέρες «ζώνες εκκένωσης» και στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Εν μέσω συνωστισμού, έλλειψης υγιεινής και αφόρητης ζέστης, η πρόσβαση σε καθαρό νερό συνεχίζει να παραμένει άθλος», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ».

Αντίστοιχα, στη Δυτική Οχθη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε χτες 12ωρη εισβολή στην Τουλκαρέμ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 3 νεαρών Παλαιστινίων στη διάρκεια επίθεσης drone.

Κάτοικοι της Τουλκαρέμ ανέφεραν ότι το πρωί ακούγονταν στην περιοχή πυροβολισμοί και εκρήξεις. Καμία ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση δεν ανακοίνωσε άμεσα ότι ήταν μέλη της οι τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Στη βόρεια Χεβρώνα, Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν πως ο στρατός έστησε νέο φυλάκιο ελέγχου. Σε όλη τη Δυτική Οχθη αναφέρθηκαν χτες τουλάχιστον 25 συλλήψεις, μεταξύ τους μιας γυναίκας και ενός παιδιού. Υπολογίζεται ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη πάνω από 637 Παλαιστίνιοι, είτε από επιθέσεις του στρατού είτε από εποίκους.

Ισραηλινοί πανηγυρισμοί στα ερείπια της Ράφα

Στο τοπίο της γενικής καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιθέσεις τους τελευταίους 10 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πανηγύρισε προχτές το βράδυ ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις «νίκησαν» τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα.

Ο Γκάλαντ δήλωσε ότι «πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες καταστράφηκαν» και διέταξε τα στρατεύματα να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που απομένουν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υποστράτηγος Αχαρόν Χαλιβά, πριν παραδώσει στον διάδοχό του, Σλόμι Μπιντέρ, ζήτησε συγγνώμη για το ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Συνομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Με την επιθετικότητα του Ισραήλ να κλιμακώνεται και τις ΗΠΑ να στηρίζουν στρατιωτικά και πολιτικά τα εγκλήματά του στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρουσία και της Κάμαλα Χάρις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν «τόνισε την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί εκεχειρία και συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και συζήτησε για τις επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο προκειμένου να αρθούν τα εναπομείναντα εμπόδια».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τις ενέργειες και συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ εναντίον όλων των απειλών από το Ιράν (...) συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αμερικανικής αμυντικής στρατιωτικής ανάπτυξης».

Ισραηλινοί πολιτικοί, μιλώντας χτες στο «i24news», ανέφεραν πως ο Νετανιάχου δεν άλλαξε καθόλου στάση για την «ανάγκη του στρατού να έχει τον έλεγχο και παρουσία στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Χαμάς και η «Ισλαμική Τζιχάντ» σε νεότερη ανακοίνωσή τους κάλεσαν τον Νετανιάχου να αποφασίσει «αν θέλει να διατηρήσει τις νέες απαιτήσεις (σ.σ. για τους Διαδρόμους Φιλαδέλφειας και Νετζαρίμ) ή να φέρει ζωντανούς τους ομήρους στην πατρίδα τους».

Στην ίδια ανακοίνωση οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν πως «δεν θα δεχτούν τίποτα περισσότερο από μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει γενική εκεχειρία, πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την αρχή ανοικοδόμησης και τερματισμού του αποκλεισμού».

Κλιμάκωση των απειλών στον Λίβανο

Από αργά προχτές το βράδυ μέχρι και χτες το απόγευμα οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε θέσεις του νότιου Λιβάνου, χτυπώντας ανελέητα τουλάχιστον 10 περιοχές.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησαν ήταν οι δεκάδες ρουκέτες που έριξε το βράδυ της Τετάρτης η Χεζμπολάχ, σε απάντηση για τη δολοφονία Παλαιστίνιου ανώτερου στελέχους της Φατάχ το πρωί της Τετάρτης κοντά στη Σιδώνα, κατά τη διάρκεια ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού.

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων συνοδεύτηκε από την εμφάνιση του Νετανιάχου στο βόρειο Ισραήλ, όπου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απείλησαν με «πιο σκληρή απάντηση» κατά της Χεζμπολάχ, με αφορμή τον ήπιο τραυματισμό ενός 33χρονου Ισραηλινού στο Κατζρίμ των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν από θραύσματα ρουκέτας της Χεζμπολάχ, που κατέστρεψε το σπίτι του.

Μεταβαίνοντας το βράδυ της Τετάρτης στην αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ, κοντά στη Χάιφα, ο Νετανιάχου, απείλησε τον Λίβανο με επίθεση. Το Ισραήλ «είναι έτοιμο για κάθε σενάριο», δήλωσε.

Χτες ο Νετανιάχου είχε συνάντηση με δημάρχους και κοινοτάρχες των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, παρά τις εντεινόμενες συγκρούσεις του στρατού με τη Χεζμπολάχ και τα σχέδια για ολομέτωπη επίθεση στον Λίβανο.

Στο μεταξύ, αλγερινό τάνκερ που μετέφερε 30.000 τόνους καυσίμων εμφανίστηκε χτες ανοιχτά του λιμανιού της Βηρυτού, στο πλαίσιο ενεργειακής βοήθειας που υποσχέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Αλγερινός Πρόεδρος Α. Τεμπούν, μετά το μπλακάουτ που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και σε όλα σχεδόν τα κρατικά νοσοκομεία του Λιβάνου.

Ο Αλγερινός πρωθυπουργός Ναντίρ Λαρμπάουι μίλησε με τον Λιβανέζο (υπηρεσιακό) ομόλογό του, Νατζίμπ Μικάτι, και τον ενημέρωσε για «την απόφαση του Προέδρου να σταθεί στο πλευρό του αδελφού Λιβάνου και άμεσα να παράσχει ποσότητες καυσίμων, για να επαναλειτουργήσουν οι σταθμοί Ενέργειας και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση».

Διάσωση του πληρώματος του «Sounio» στην Υεμένη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στην περιοχή, γαλλικό αντιτορπιλικό της αποστολής «Aspides» της ΕΕ διέσωσε χτες το πρωί το πλήρωμα του ελληνόκτητου τάνκερ «Sounion», που την Τετάρτη χτυπήθηκε τέσσερις φορές από ρουκέτες των Χούθι ενώ έπλεε 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα. Το πλοίο, που έπλεε για ώρες ακυβέρνητο μετά την επίθεση, κατευθύνθηκε στη γαλλική βάση στο Τζιμπουτί προκειμένου να αποβιβαστεί το 25μελές πλήρωμα.

Εκπρόσωπος της ναυτικής αποστολής ανέφερε ότι οι χιλιάδες τόνοι αργού πετρελαίου στο τάνκερ «συνιστούν ναυτιλιακό και περιβαλλοντικό κίνδυνο», με την πλοιοκτήτρια εταιρεία «Delta Tankers» να ανακοινώνει στην Αθήνα πως καταβάλλει προσπάθειες για επιχειρησιακό σχέδιο που θα επιτρέψει την πλεύση του πλοίου «προς ασφαλέστερη περιοχή».


Τεταμένη η κατάσταση στη Λιβύη

Τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης το τελευταίο δίμηνο στη Λιβύη διαπίστωσε - ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - η αναπληρώτρια αρχηγός της αποστολής UNSMIL, Στέφανι Κούρι.

Κατέγραψε τις αυξανόμενες κινήσεις ένοπλων δυνάμεων του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και δυνάμεων της λεγόμενης «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Τόνισε τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ ένοπλων ομάδων στην Τατζούρα (ανατολικά της Τρίπολης) στις 9 Αυγούστου με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών αμάχων.

Αναφέρθηκε επίσης σε «μονομερείς προσπάθειες» αποκαθήλωσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί «προβλήματα και αστάθεια στην οικονομική ζωή της χώρας». Αναφέρθηκε, τέλος, στις πλημμύρες της 16ης Αυγούστου στη Νοτιοδυτική Λιβύη, που προκάλεσαν τον εκτοπισμό περίπου 5.800 ανθρώπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ