ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
Επικίνδυνο...

Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική - που δυστυχώς δεν είναι ο πρώτος - αποδεικνύει για άλλη μια φορά τους κινδύνους από την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει ακόμα και τη ζωή του λαού. Το αίσθημα δικαίου επιβάλλει να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στην αδειοδότηση και λειτουργία της επιχείρησης - σκοτώστρας (ιδιοκτήτης, αιρετοί, κρατικός μηχανισμός). Ομως το «ποτέ ξανά» θα παραμένει ευχολόγιο αν δεν δυναμώσει εφ' όλης της ύλης η σύγκρουση με αυτό το κράτος, που από τη μια λογαριάζει την προστασία του λαού ως «κόστος» και «ατομική ευθύνη» και από την άλλη τα δίνει όλα για την επιχειρηματική δράση, τις επενδύσεις και την «ανάπτυξη», φτάνοντας σε σημείο ο ελεγχόμενος να είναι και ελέγχων του εαυτού του στην τήρηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας. Αυτό γίνεται για παράδειγμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου η τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας είναι ευθύνη «εξωτερικών συνεργατών» που πληρώνονται από τον ίδιο εργοδότη! Και μετά αναρωτιούνται οι συνένοχοι - κυβέρνηση και άλλα κόμματα - γιατί οι εργαζόμενοι πέφτουν «σαν τις μύγες» στα εργοδοτικά κάτεργα...

... κράτος

Με ένα τέτοιο κράτος, κανείς και πουθενά δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει προ πολλού για τις γερασμένες και υποσυντήρητες υποδομές, είτε πρόκειται για γέφυρες και σχολεία, είτε για έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας. Ακόμα και σε ασυντήρητες δημοτικές παιδικές χαρές χάθηκαν ζωές μικρών παιδιών τα τελευταία χρόνια. Το κράτος που ευθύνεται για τα ταβάνια που πέφτουν μέσα σε σχολικές αίθουσες, για το «πάμε κι όπου βγει» στο σιδηροδρομικό δίκτυο - παγίδα, για τις αυλόπορτες σχολείων που πλακώνουν μαθητές, δεν θέλει και δεν μπορεί να ελέγξει πραγματικά καμία επιχείρηση με επικίνδυνα παλιοσίδερα, που κυνηγάει το κέρδος στο «θαύμα του Τουρισμού». Το ίδιο ισχύει και με μεγάλα εργοστάσια που λειτουργούν μέσα στον αστικό ιστό και γίνονται παρανάλωμα του πυρός, σπέρνοντας τοξικά σε όλη την Αττική. Με άλλα λόγια, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Γι' αυτό είναι πρόκληση και κοροϊδία, την ώρα που η οργή φουντώνει για τον θάνατο του 19χρονου στη Χαλκιδική, η μεν κυβέρνηση να κάνει την πάπια, οι δε «αντιπολιτευόμενοι» να παριστάνουν τους Μεσσίες, που με «καλύτερους» τάχα ελεγκτικούς μηχανισμούς θα αποτρέψουν τέτοιες τραγωδίες. Το κράτος που υπηρετεί το κέρδος, σε βάρος των αναγκών, της ασφάλειας, ακόμα και της ζωής του λαού, είναι επικίνδυνο και η πάλη για την ανατροπή του είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Σωτήρας

Αλλη μια απόδειξη ότι το κράτος είναι πανταχού παρόν όταν πρόκειται για τα μονοπώλια και τους μετόχους τους: Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης των ναυπηγείων Meyer Werft (εξειδικεύονται στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων) για να τα γλιτώσει από τη χρεοκοπία. Η «διάσωση» από το κράτος - σωτήρα θα κοστίσει στον γερμανικό λαό 2,7 δισ. και δεν είναι η πρώτη. Είχε προηγηθεί η κρατική παρέμβαση για να μην πτωχεύσει η «Lufthansa» από τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης, με τη γερμανική κυβέρνηση να αγοράζει το 20% των μετοχών της. Κάτι ανάλογο θα κάνει τώρα με τα ναυπηγεία, διαβλέποντας «προοπτικές ανάπτυξης» για το μέλλον. Το κράτος βέβαια - στη Γερμανία και παντού - δεν είναι τόσο ...γενναιόδωρο όταν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά χρεοκοπούν από τους φόρους, την ακρίβεια, την ανεργία, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα, τους ρίχνει και τη χαριστική βολή, για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ομίλων, με πλειστηριασμούς, εκβιασμούς, δημεύσεις περιουσιών και χαράτσια πάνω στα χαράτσια. Παρεμπιπτόντως: Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση κλείνει το εργοστάσιο και πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες τους εργαζόμενους, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρόστιμα για τις «κρατικές ενισχύσεις», που «νοθεύουν τον ανταγωνισμό». Οπως φαίνεται, όμως, άλλα κίνητρα και συμφέροντα κρύβονται πίσω από τέτοιες «ευαισθησίες» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που αποδεικνύονται κάλπικες και «αλά καρτ» στην πλάτη του λαού.

Απόγειο

Το απόγειο της φοροληστείας σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα την περίοδο Γενάρη - Ιούλη 2024, που εκτοξεύτηκαν σε 36,866 δισ. ευρώ, 2,19 δισ. παραπάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο (+6,3%). Από τα «πρόσθετα» έσοδα, τα 545 εκατ. προέρχονται από τον ΦΠΑ, τον οριζόντιο δηλαδή φόρο που πλήττει πρώτα από όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και γιγαντώνεται από την ακρίβεια. Την αντίστροφη πορεία με το λαϊκό εισόδημα ακολουθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 και αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψη του έτους, για κέρδη 4,8 δισ. Κατά τ' άλλα, τα κυβερνητικά παπαγαλάκια φτιάχνουν κλίμα ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ μέτρα για το λαϊκό εισόδημα και δήθεν «παροχές» που εξαφανίζονται από την άλλη τσέπη μέχρι να πεις «κύμινο»! Και επειδή το έργο είναι χιλιοπαιγμένο και πλέον δεν κόβει εισιτήρια, θα πάρει την απάντηση που πρέπει από τη μεγάλη συγκέντρωση των σωματείων στις 7 Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1660 Τα βιβλία του Αγγλου φιλόσοφου Τζον Μίλτον καίγονται στην πυρά στο Λονδίνο, επειδή ο συγγραφέας άσκησε κριτική στον βασιλιά Κάρολο Β'.

1770 Γεννιέται ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1905 Γεννιέται ο Αρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία.

1922 Ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας αποτυπώθηκε στα νούμερα ως εξής: 91.000 περίπου ήταν οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

1931 Το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο της εποχής του, το Ντορνιέ DO-X, γερμανικής κατασκευής, πραγματοποιεί επιτυχημένη υπερατλαντική πτήση και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

1941 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβορα από το Πράσινο Ακρωτήριο.

1997 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου.

...και σαν χτες

1740 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, που μαζί με τον αδερφό του Ζακ, κατασκεύασαν το πρώτο αερόστατο.

1743 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ. Θεμελιωτής της νεότερης χημείας, διατύπωσε την αρχή της αφθαρσίας της ύλης, ανέλυσε τα στοιχεία που αποτελούν το νερό κ.λπ.

1789 Η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», ένα από τα σπουδαιότερα γραπτά μνημεία της Γαλλικής αστικής Επανάστασης με κοσμοϊστορική σημασία.

1883 Εκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, στον Ινδικό Ωκεανό (ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Ιάβα), σκοτώνει τουλάχιστον 36.417 ανθρώπους ενώ γίνεται αισθητή σε ακτίνα 3.000 μιλίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη στην Ιστορία.

1919 Πεθαίνει ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

1922 Δίνεται η επίσημη διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τη Διοίκηση της Στρατιάς.

1934 Με το σύνθημα «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού) γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις από την Κόρινθο ως την Ηλεία.

1945 Στη συνέλευση των αντιπροσώπων των εργατικών σωματείων της Αθήνας για την εκλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ) κερδίζει συντριπτική νίκη, αφού ψηφίστηκε από τους 370 σε σύνολο 396 αντιπροσώπων.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοκρατικών Γυναικών.

1948 Ο Δημοκρατικός Στρατός αντιμετωπίζει με επιτυχία τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Καϊμακτσαλάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ