ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - DIAMOND LEAGUE
Εσπασε το φράγμα των 6 μέτρων και το πανελλήνιο ρεκόρ ο Καραλής

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ντουπλάντις

Σε μια σπουδαία επιτυχία έφτασε ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος συμμετέχοντας στο διεθνές μίτινγκ στίβου Diamond League που πραγματοποιήθηκε στη Σιλεσία της Πολωνίας σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ, με άλμα στα 6 μέτρα.

Ο Ελληνας αθλητής συνεχίζει την καταπληκτική του φετινή χρονιά, κατά την οποία έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει σπάσει τρεις φορές (!) το πανελλήνιο ρεκόρ, δύο φορές τον περασμένο Ιούνιο, με άλματα στα 5,92 μ. και στα 5,93 μ., και τρίτη φορά πριν λίγες μέρες με το ορόσημο των 6 μ.

Στο μίτινγκ της Πολωνίας ο Καραλής κατέλαβε την 3η θέση, πίσω από τον Αμερικανό Κέντρικς Σαμ, ο οποίος ήρθε 2ος με καλύτερο άλμα επίσης στα 6 μ., ενώ την 1η θέση πήρε όπως πάντα ο κορυφαίος αθλητής στον χώρο, ο σπουδαίος Σουηδός Αρμάντ Ντουπλάντις, και μάλιστα με άλμα στα 6,26 μ., με το οποίο έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για δέκατη φορά στην καριέρα του και τρίτη φορά φέτος...

Ο Εμμανουήλ Καραλής πανηγύρισε με την ψυχή του το νέο του ρεκόρ, που τον κάνει τον πρώτο Ελληνα αθλητή που ξεπερνάει τα 6 μέτρα και τον 29ο αθλητή παγκοσμίως ο οποίος ξεπερνά αυτό το ύψος.

Μετά από αυτό το κατόρθωμα, με ανάρτησή του στα social media ο Μανόλο έδωσε ηχηρή απάντηση στον ρατσισμό που και ο ίδιος έχει δεχτεί, αναφέροντας: «Μου είπαν ότι οι μαύροι δεν κάνουν άλμα επί κοντώ! Τώρα είμαι ο πρώτος μαύρος άλτης επί κοντώ πάνω από 6 μέτρα! Ποτέ μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου».

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Για το νέο πανελλήνιο ρεκόρ του Καραλή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Πολλά συγχαρητήρια στον Εμμανουήλ Καραλή, που με τα 6 μέτρα στη Σιλεσία έκανε τη μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγωνίσματος του επί κοντώ στην Ελλάδα, σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Καλή συνέχεια ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα!».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - SUPER LEAGUE
Σειρά της ΑΕΚ να πετάξει βαθμούς

Συνέχισαν με νίκες ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός

Δεύτερη νίκη σε ισάριθμες αγωνιστικές πήρε ο «Δικέφαλος του Βορρά»

Eurokinissi Sports

Δεύτερη νίκη σε ισάριθμες αγωνιστικές πήρε ο «Δικέφαλος του Βορρά»
Ο ΠΑΟΚ ήταν ο κερδισμένος του κυρίως μέρους της 2ης αγωνιστικής της Super League, καθώς εκμεταλλεύτηκε την γκέλα της ΑΕΚ κόντρα στη Λαμία και με τη δική του νίκη επί του Παναιτωλικού πέρασε μόνος 1ος για την ώρα, ενώ την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός έπαιρνε - με τα χίλια ζόρια - τους τρεις πρώτους του βαθμούς, επικρατώντας του Λεβαδειακού.

Στην Τούμπα οι πρωταθλητές δεν είχαν την ίδια ορμή όπως την περασμένη Πέμπτη στον ευρωπαϊκό αγώνα με τη Σάμροκ Ρόβερς, είχαν όμως την ουσία και επιβλήθηκαν του Παναιτωλικού με 2-0 (Σάστρε 51', Τισουντάλι 79'). Ο ΠΑΟΚ έκανε το 2 στα 2, τουλάχιστον προσωρινά έμεινε μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας (εκκρεμούσε το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού αγώνα Ολυμπιακός - Καλλιθέα) και πλέον στρέφει την προσοχή του στον επαναληπτικό της Ιρλανδίας ώστε να επισφραγίσει την πρόκρισή του στη League Phase του Europa League. Στους Αγρινιώτες, που εξακολουθούν να μην έχουν βαθμό, έμειναν μόνο οι καλές εντυπώσεις για το ότι άντεξαν πάνω από ένα ημίχρονο στην Τούμπα.

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε άλλη μια αποκαρδιωτική εμφάνιση αλλά αυτήν τη φορά δεν το πλήρωσε, καθώς στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σπόραρ τον λύτρωσε για το τελικό 1-0 επί του νεοφώτιστου Λεβαδειακού, ο οποίος έπαιξε παθιασμένα για τη νίκη, έχασε σημαντικές ευκαιρίες και κατά γενική ομολογία άξιζε τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας. Στους «πράσινους» κοιτάνε τώρα πώς θα βελτιωθεί η ομάδα ώστε να έχει ρεαλιστικές ελπίδες νίκης επί της Λανς, την Πέμπτη, και πρόκρισης στη League Phase του Conference League.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ έπεσε θύμα της έκπληξης αυτής της αγωνιστικής, καθώς η πάντα μαχητική Λαμία την υποχρέωσε σε ισοπαλία 1-1. Μάλιστα η «Ενωση» κινδύνευσε ακόμα και με ήττα, καθώς το γκολ του Φουρτάδο από το 39' διατηρούσε τους φιλοξενούμενους μπροστά στο σκορ μέχρι και το 87', όταν ο Μουκουντί «έσωσε την παρτίδα» για την ΑΕΚ. Η ομάδα του Αλμέιδα για άλλη μια φορά έχασε σωρεία ευκαιριών - έχοντας μεταξύ άλλων και δύο δοκάρια - και το πλήρωσε μένοντας στο -2 από την κορυφή.

Την πρώτη του φετινή νίκη πέτυχε και ο Αρης, φεύγοντας με το «διπλό» από τις Σέρρες, όπου επικράτησε 1-0 (Σιφουέντες 31') του Πανσερραϊκού, ο οποίος παραμένει χωρίς βαθμό. ΟΦΗ και Ατρόμητος ήρθαν ισόπαλοι 1-1 (Μπόρχα Γκονθάλεθ 9' - Καλοσκάμης 90'+2) σε ένα επεισοδιακό ματς στο Ηράκλειο, με τρεις αποβολές στις καθυστερήσεις (με 10 παίκτες τελείωσε το ματς ο ΟΦΗ λόγω κόκκινης στον Ισέκα, με 9 ο Ατρόμητος καθώς αποβλήθηκαν οι Μανσούρ και Κίνι). Τέλος, ο Βόλος πήρε σημαντική νίκη 1-0 (Κόζτα 12') στην Τρίπολη επί του Αστέρα, αναπληρώνοντας έτσι την ήττα από τον Ολυμπιακό και παράλληλα ...αχρηστεύοντας για τους Αρκάδες τη νίκη τους επί του Παναθηναϊκού.

Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 6, ΑΕΚ 4, Λαμία 4, Αρης 4, Ολυμπιακός 3 (1 αγ.), Αστέρας Τρίπολης 3, Βόλος 3, Παναθηναϊκός 3, Ατρόμητος 2, Καλλιθέα 1 (1 αγ.), Λεβαδειακός 1, ΟΦΗ 1, Πανσερραϊκός 0, Παναιτωλικός 0.

«Εφυγε» ο Σβεν Γκόραν Ερικσον

Sportidea

Θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο προκάλεσε η χτεσινή είδηση του θανάτου του Σουηδού πρώην προπονητή Σβεν Γκόραν Ερικσον σε ηλικία 76 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο. Ο Ερικσον μέσα από μια πορεία τεσσάρων δεκαετιών καταξιώθηκε ως ένας «θρύλος» των πάγκων, με επιτυχημένη θητεία, εκτός της πατρίδας του, σε Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία και διάφορες άλλες χώρες, είτε σε συλλόγους είτε σε Εθνικές ομάδες.

Μετά από μια όχι ιδιαίτερα αξιόλογη καριέρα ως ποδοσφαιριστής (αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 27 ετών) ο Ερικσον άρχισε να δείχνει τις ικανότητές του από το πόστο του προπονητή σε ομάδες της Σουηδίας, σημειώνοντας την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1982 ως τεχνικός της Γκέτεμποργκ, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA.

Τα επόμενα χρόνια αναδείχθηκε πρωταθλητής Πορτογαλίας με την Μπενφίκα, το 1983 και το 1984 (και άλλη μια φορά το 1991, κατά τη δεύτερη θητεία του στους «Αετούς της Λισαβόνας»), ενώ ακολούθησε η πορεία του στους πάγκους της Ιταλίας, που τον κατέστησε έναν από τους πιο περιζήτητους προπονητές διεθνώς τις δεκαετίες του 1990 και του 2000: Αρχικά κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας με τη Ρόμα το 1986 και μετέπειτα με τη Σαμπντόρια το 1994, για να έρθει στη συνέχεια η θητεία του στον έτερο ρωμαϊκό σύλλογο, τη Λάτσιο, όπου γνώρισε μεγάλες δόξες, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση, μεταξύ άλλων, του πρωταθλήματος της Serie A το 2000, του Κυπέλλου το 1998 και το 2000 και του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1999.

Ακολούθως ο Ερικσον ανέλαβε για 5 χρόνια (από το 2001 μέχρι το 2006) το «τιμόνι» της Εθνικής Αγγλίας, οδηγώντας τα «λιοντάρια» σε αξιόλογες παρουσίες στα Μουντιάλ του 2002 και του 2006 και στο Euro 2004 (συνήθως «αποχαιρετώντας» στη διαδικασία των πέναλτι), ενώ στην ίδια χώρα τα επόμενα χρόνια διετέλεσε τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι και της Λέστερ. Είχε επίσης σύντομα περάσματα από τις Εθνικές ομάδες του Μεξικού και της Ακτής Ελεφαντοστού, καθώς και θητείες σε ομάδες της Κίνας. Το «κύκνειο άσμα» του στον χώρο ήταν την περίοδο 2018 - 2019, κατά την οποία διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός των Φιλιππίνων.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Κ19
Δευτεραθλητής κόσμου ο Ολυμπιακός

Ηττήθηκε 2-1 από τη Φλαμένγκο στον τελικό

Για άλλη μια φορά η ποδοσφαιρική ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού προκάλεσε τον διεθνή θαυμασμό, καθώς βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου Νέων και τελικά έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες από την αντίστοιχη ομάδα της βραζιλιάνικης Φλαμένγκο, με σκορ 2-1, στον τελικό του θεσμού, ο οποίος διεξήχθη στο στάδιο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι «ερυθρόλευκοι» πιτσιρικάδες, οι οποίοι κέρδισαν τη συμμετοχή τους στον τελικό του Διηπειρωτικού ως πρωταθλητές Ευρώπης μετά την ιστορική κατάκτηση του UEFA Youth League πριν λίγους μήνες, κατά γενική ομολογία άξιζαν να πάρουν τη νίκη και σ' αυτό το επίπεδο και να αναδειχθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές Κ19, καθώς ήταν σαφώς ανώτεροι των Βραζιλιάνων αντιπάλων τους. Η ελληνική ομάδα μάλιστα άνοιξε το σκορ στο 54' με τον Λιατσικούρα, ενώ τόσο πριν όσο και μετά έχασε πλήθος ευκαιριών για να πετύχει κι άλλα γκολ, με κορυφαία το δοκάρι του Πρεκατέ στο 88'. Τελικά η Φλαμένγκο αποδείχθηκε πιο τυχερή και ουσιαστική, καθώς στο 73' ισοφάρισε με τον Κάιο Βινίσιους και στο 90'+2 κατάφερε να «κλέψει» τη νίκη και τον τίτλο, με σκόρερ τον Κούνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ