ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Φονικές επιθέσεις κατά ριπάς και προκλήσεις σε βάρος των Παλαιστινίων

Σχολεία και νοσοκομεία βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο του κράτους - δολοφόνου, με δεκάδες νέα θύματα κάθε μέρα

Η Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σωρό ερειπίων

Copyright 2023, The Associated

Η Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σωρό ερειπίων
Οι φονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν τη Δευτέρα για 325η μέρα, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς και τραυματίες μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων. Ο νεότερος απολογισμός ανέφερε χτες 40.334 νεκρούς και 93.356 τραυματίες.

Στόχος του ισραηλινού στρατού έγινε ένα ακόμα σχολείο, το «El Ezz Ben Abdel el Salam» στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άμαχοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Επίσης, το προσωπικό του Νοσοκομείου «Αλ Ακσα» προειδοποίησε για τον κίνδυνο άλλης μιας σφοδρής ισραηλινής επίθεσης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του, τονίζοντας ότι θα παραμείνει στη θέση του για να προστατεύσει όσο μπορεί τη ζωή 100 ασθενών και τραυματιών.

Αργότερα χτες οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις αρωγής του ΟΗΕ διακόπηκαν μετά την έκδοση άλλης μιας εντολής εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας.

Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπόλεμη περιοχή καταγγέλλουν συλλήψεις, ταπεινώσεις, ξυλοδαρμούς, φυλακίσεις, βασανισμούς, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς Παλαιστίνιων γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, αλλά και τις επανειλημμένες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία.

Επίσης, στον απόηχο της δολοφονίας δεκάδων δημοσιογράφων από τον ισραηλινό στρατό, δημοσιογραφικοί οργανισμοί απαίτησαν από την ΕΕ να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ και να επιβάλει «στοχευμένες κυρώσεις» σε Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στο νοσοκομείο στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν να περιθάλψουν τους πολλούς τραυματίες

Copyright 2024 The Associated

Στο νοσοκομείο στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν να περιθάλψουν τους πολλούς τραυματίες
Το ίδιο διάστημα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ανακοίνωσε ότι έλαβε 1,26 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας για τα 640.000 παιδιά της Γάζας και ότι αναζητούνται τρόποι για την ασφαλή αποστολή τους στην περιοχή.

Πριν από μέρες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της UNICEF είχαν απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ για επταήμερη εκεχειρία, ώστε να καταστεί δυνατός ο εμβολιασμός των παιδιών και να αποτραπεί ο κίνδυνος επιδημίας πολιομυελίτιδας.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη συνέχισαν και το τελευταίο 48ωρο τις εισβολές σε πόλεις και χωριά, σκοτώνοντας έναν 47χρονο στην πόλη Γιάτα της Δυτικής Οχθης. Προκάλεσαν επίσης τον θάνατο άλλων 2 στην πόλη Σαλφίτ, ενώ υπήρξε και πολύωρη στρατιωτική εισβολή στην πόλη Καλκίγια. Μέχρι χτες το πρωί συνελήφθησαν στη Δυτική Οχθη άλλοι 15 Παλαιστίνιοι.

Σχέδια για συναγωγή στο τέμενος Αλ Ακσα

Στο μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου «Al Jazeera» την Κυριακή, που πρόβαλε βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να σκίζουν και να καίνε το Κοράνι και να βομβαρδίζουν το τέμενος Bani Saleh στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Οι προκλήσεις αυτές συνδυάζονται με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ότι οι Εβραίοι (κατά παράβαση των ιστορικών Συμφωνιών Ισραήλ - Ιορδανίας μετά τον πόλεμο του 1967) «επιτρέπεται» να προσεύχονται στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να φτιάξουν εβραϊκή συναγωγή!

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δείχνοντας και τις κλιμακούμενες αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και αυξάνεται η δυσαρέσκεια από τη μη απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι διακυβεύεται η ασφάλεια στη χώρα και ότι είναι αντίθετος «στην ανατροπή του ιστορικού καθεστώτος στο τέμενος Αλ Ακσα». Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, κατήγγειλε τον Νετανιάχου ότι επιτρέπει «εμπρηστικές δηλώσεις» υπουργών του.

Η Παλαιστινιακή Αρχή σχολίασε πως οι δηλώσεις του Μπεν Γκβιρ ισοδυναμούν με έκκληση για αφανισμό του τεμένους Αλ Ακσα και για αντικατάστασή του με εβραϊκή συναγωγή. Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση σε διεθνείς δυνάμεις να πιέσουν το Ισραήλ «να τερματίσει τις πρακτικές του Μπεν Γκβιρ, τις δηλώσεις και την προκλητική στάση».

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να προσέλθουν μαζικά στον χώρο «για να αντιμετωπίσουν τα σχέδια της κατοχής». Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς του Ορους του Ναού».

Το Ισραήλ οδηγεί σε αδιέξοδο κάθε διαπραγμάτευση

Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε το Σάββατο στο Κάιρο περιορίστηκε στη γνωστοποίηση νέων απαιτήσεων του Ισραήλ προς τη Χαμάς, όπως αυτές προωθήθηκαν μέσω των Αιγυπτίων και Καταριανών μεσολαβητών.

Το σχέδιο του Ισραήλ, με την κάλυψη των Ευρωατλαντικών συμμάχων του, για απόλυτο έλεγχο στη Γάζα, με τη διατήρηση στρατευμάτων στους στρατηγικούς Διαδρόμους Φιλαδέλφειας (στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου) και Νετζαρίμ (μεταξύ βόρειας και νότιας Λωρίδας της Γάζας), προκαλεί την οργή της Χαμάς, που απορρίπτει όλους τους νέους όρους.

Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός απέρριψε κάθε πρόταση των μεσολαβητών για πολυεθνικές δυνάμεις στους Διαδρόμους Νετζαρίμ και Φιλαδέλφειας, όπως ανέφεραν πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας «Al Arabi Al Jadeed».

Παρ' όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αναφέρθηκε ότι θα μετέβαινε και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, αλλά και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στα τοπικά κρατικά μέσα - υπό τον όρο της ανωνυμίας - πως «η μοναδική πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι ότι η Αίγυπτος αποδέχτηκε να προωθήσει τις ισραηλινές προτάσεις στη Χαμάς».


ΛΙΒΥΗ
Νέα επεισόδια στην εσωτερική διαμάχη

Με νέα επεισόδια συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις «παράλληλες» κυβερνήσεις της Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης.

Η «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη απέπεμψε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σαντίκ αλ Καμπίρ, και διόρισε άλλον της δικής της επιρροής, για να ελέγξει τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας και κεφάλαια δισ. δολαρίων από τις πετρελαϊκές εξαγωγές.

Μερικές ώρες αργότερα, η «Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας» του πρωθυπουργού Οσάμα Χάμαντ στη Βεγγάζη ανακοίνωσε στο πλαίσιο μέτρων αντίδρασης ότι κλείνει μέχρι νεωτέρας όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα και τις πλατφόρμες πετρελαίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας NOC.

Την Κυριακή, τα μέλη της Λιβυκής Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 (απαρτίζεται από 5 αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη και 5 που στηρίζουν την κυβέρνηση στη Βεγγάζη) είχαν συμφωνήσει στη διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας του 2020 περί αναστολής των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων οργανώσεων Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης.

«Ολες οι επιτροπές που επιβλέπουν την εφαρμογή και έλεγχο της εκεχειρίας συνεχίζουν την εργασία τους με αφοσίωση και ειλικρίνεια», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή μετά τη συνάντηση των μελών της στη Σύρτη, παρουσία της αναπληρώτριας επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, UNSMIL, Στέφανι Κούρι.

Σε άλλο σημείο, η επιτροπή διευκρίνισε πως δεν είναι δική της αρμοδιότητα η απέλαση από τη χώρα ξένων μισθοφόρων και η απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων και πως αυτό είναι αρμοδιότητα «αρμόδιων κρατικών θεσμών». Συζήτησαν επίσης την αύξηση της πολιτικής πόλωσης.

Χτες, ο αντιστράτηγος Σαντάμ Χαλίφα του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» επιβεβαίωσε ότι «αρκετοί» στρατιώτες από την 128η Ταξιαρχία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ένοπλες ομάδες στα νότια σύνορα της Λιβύης, σε μία περιοχή που είναι γνωστή ως «Τρίγωνο του Σαλβαδόρ» και βρίσκεται στα σύνορα με την Αλγερία και τον Νίγηρα.


Στις 4 Σεπτέμβρη ο Σίσι στην Αγκυρα

Οι στενότερες διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις σε Γάζα, Λιβύη, Σουδάν και Σομαλία θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα στις 4 Σεπτέμβρη ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, της πρώτης στα 10 χρόνια που είναι Πρόεδρος της Αιγύπτου. Οι λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν κατά την επίσκεψη που είχε στις 5 Αυγούστου στο Κάιρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Είχε προηγηθεί στις 14 Φλεβάρη η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στο Κάιρο, στη διάρκεια της οποίας είχε αποφασιστεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε σχέσεις «στρατηγικής συνεργασίας» για πρώτη φορά από το 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ