ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
Σκοτάδι

Η αμερικανική «Locheed Martin», από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, ήταν τον περασμένο Απρίλη ο χορηγός μιας «Ημερίδας Σταδιοδρομίας» που διοργάνωσε το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί ανακοινώθηκε η πρόθεση της πολυεθνικής και του πανεπιστημίου να συνεργαστούν στενά «σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης», με τον εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας να σημειώνει ότι «η εκπαίδευση STEM (Science Technology, Engineering and Mathematics) διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας για τις ερχόμενες δεκαετίες, μέσω καινοτόμων μυαλών που εξελίσσουν καθημερινά την επιστήμη και την τεχνολογία». «Καρπός» αυτής της συνεργασίας είναι οι υποτροφίες που προκήρυξε για φέτος η αμερικανική οπλοβιομηχανία για τους ερευνητές του ΕΚΠΑ, επισφραγίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο της Ερευνας και των αποτελεσμάτων της για τις ανάγκες της ανάπτυξης νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιοι πολεμοκάπηλοι οργανισμοί δικτυώνονται με τα ελληνικά πανεπιστήμια και στρατολογούν επιστήμονες. Το ίδιο το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί προγράμματα σε ελληνικά πανεπιστήμια, «δένοντας» με χίλια νήματα την Ερευνα με τους εγκληματικούς σκοπούς του. Να όμως που σε καιρούς πολεμικής προπαρασκευής, οι βιομηχανίες του θανάτου γίνονται οι ...χρυσοί χορηγοί των πανεπιστημίων και της Ερευνας, γυρίζοντας την ανθρωπότητα στα πιο σκοτεινά της χρόνια.

Οποιος αντέξει

Πάνω από 182.000 είναι πλέον οι συνταξιούχοι που σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ δηλώνουν ότι εργάζονται μετά τα 67 τους χρόνια. Στοιχεία για τα οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει, υπερασπιζόμενη τον πρόσφατο νόμο που δίνει «κίνητρα» στους συνταξιούχους να επιστρέψουν στη δουλειά, διατηρώντας τη σύνταξή τους. Μάλιστα, οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 συνταξιούχους που θα εργάζονται το 2025! Απόμαχοι της δουλειάς δηλαδή, που μετά από μια ζωή στο μεροκάματο, αντί να απολαμβάνουν τη συνταξιοδότησή τους, αναγκάζονται να ξαναβγούν προς αναζήτηση εργασίας επειδή η σύνταξη δεν φτάνει, με την κυβέρνηση προκλητικά να βαφτίζει «δικαίωμα» και «επιλογή» αυτήν τη βαρβαρότητα... Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από έναν μήνα, συνταξιούχος και μάλιστα καρδιοπαθής, απολάμβανε αυτό το «δικαίωμα» ως εργαζόμενος σε ναυπηγείο, όταν καταπλακώθηκε από τον καταπέλτη βαποριού και πέθανε επιτόπου. Αυτή η άθλια πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από τις ρεκλάμες της «ασημένιας οικονομίας», της «ενεργού γήρανσης» κ.ο.κ. που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της: Μια ζωή ξεζούμισμα για συντάξεις πείνας και ξανά στο μεροκάματο για ένα κομμάτι ψωμί. Και όποιος αντέξει...

Ξετσίπωτοι

Καίγεται η Αττική; Η φωτιά ήταν «ανυπέρβλητη», πάλι καλά που δεν καήκαμε περισσότερο. Πεθαίνει κόσμος έξω από τα δημόσια νοσοκομεία; Το σύστημα Υγείας δεν είναι υπό διάλυση, θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Αυξάνονται οι τιμές στα φάρμακα; Καλύτερα να πληρώσουν οι ασθενείς κάτι παραπάνω, παρά να αποσυρθούν φάρμακα από την αγορά. Αυτές τις απαντήσεις δίνει η κυβέρνηση στα πιο «καυτά» ζητήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο λαός. Η ξετσιπωσιά τους «δεν παίζεται», αφού η μόνιμη επωδός είναι το «υπάρχουν και χειρότερα»! Κουνάνε το δάχτυλο στον λαό να μη διαμαρτύρεται, να μη διεκδικεί και να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα καίγεται κάθε καλοκαίρι, θα ξεροσταλιάζει στα Επείγοντα και θα πληρώνει τα φάρμακα ...φαρμάκι, επειδή αυτό είναι το «μικρότερο κακό» με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας. Την ίδια συνταγή του «μικρότερου κακού» λανσάρουν και τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) αναγνωρίζοντας τους ίδιους «κόφτες» στις ανάγκες του λαού. Πού οδηγεί όμως αυτό από χρόνο σε χρόνο; Σε περισσότερα καμένα στρέμματα, σε ακόμα χειρότερα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για τα φάρμακα. Δηλαδή, στον φαύλο κύκλο του ...μεγαλύτερου κακού. Κι όμως, υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Φάρμακο, για πραγματική προστασία του φυσικού πλούτου και του λαού από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές. Το δίλημμα λοιπόν είναι: Από το μικρότερο στο μεγαλύτερο κακό; `Η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος;

Δίκαιο

Να αλλάξει προς το χειρότερο τις προϋποθέσεις απόδοσης του επιδόματος ανεργίας ετοιμάζεται η κυβέρνηση και ως συνήθως άρχισε το «μασάζ» για να παρουσιάσει το νέο χαντάκωμα ως ...«παροχή». Για παράδειγμα, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι θα κάνει το σύστημα «πιο δίκαιο και πιο ανταποδοτικό». Βέβαια, για πιο «δίκαιο» ασφαλιστικό σύστημα μιλούσε και πριν από 8 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, που έστειλε τις συντάξεις στα Τάρταρα. Ακριβώς με την ίδια συνταγή κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού η λέξη «ανταποδοτικό» περιγράφει ακριβώς τον στόχο για μείωση του επιδόματος σε κατηγορίες ανέργων, όπως αυτοί που δουλεύουν με μερική απασχόληση ή εποχικά στον τουρισμό - επισιτισμό. Αλλωστε, ούτε η υπουργός μίλησε για αύξηση των κονδυλίων, αλλά για αλλαγή του τρόπου καταβολής του επιδόματος, ώστε «στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά»! Τι λέει δηλαδή η κυβέρνηση; Οτι με το νέο σύστημα, ακόμα κι αυτό το γλίσχρο επίδομα που δίνεται - και πάντως όχι πάνω από 12 μήνες - θα βαίνει μειούμενο, ώστε ο άνεργος που εξ ορισμού αντιμετωπίζεται ως «μπαταχτσής», να αναλαμβάνει την ευθύνη και για την ...πείνα του, αφού αυτός θα φταίει αν ψωμολυσσάει χωρίς δουλειά, και όχι το κράτος που του έκοψε το επίδομα. Εκβιασμοί χωρίς τέλος σε βάρος των ανέργων, που δεν θα μείνουν αναπάντητοι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1749 Γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».

1826 Στην τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου οι Μανιάτες νικούν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ.

1904 Ο Παύλος Μελάς ξεκινά την ένοπλη δράση του στη Δυτική Μακεδονία.

1910 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8 - 3/9/1910). Στο συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου. Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με την προκήρυξη γενικής απεργίας - και ιδιαίτερα στους κλάδους της πολεμικής βιομηχανίας - ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων απορρίφθηκε με 119 ψήφους έναντι 58. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλλε η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία εναντίον της εν λόγω τροπολογίας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν διώξεις εναντίον των σοσιαλδημοκρατών.

1944 Σε μπλόκο των Γερμανών και ταγματασφαλιτών στην Καλλιθέα εκτελούνται 40 πολίτες.

1944 Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιθέσεις σε ολόκληρο τον Εβρο κατά των γερμανικών φρουρών. Συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Εβρου οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.

1947 Ξεκινά στο Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη της Στενής Αυτοάμυνας. Από τους 67 κατηγορούμενους οι 56 καταδικάστηκαν σε θάνατο.

1948 Τα Αρχηγεία Περιοχών του ΔΣΕ ανασυγκροτούνται σε Μεραρχίες. Δημιουργείται το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο του ΔΣΕ.

1948 Ξεκινά η επιχείρηση «Ταύρος». Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται στις θέσεις του ΔΣΕ στη Μουργκάνα. Οι υπερασπιστές της Μουργκάνας, παρά τον εξαιρετικά άνισο συσχετισμό δυνάμεων (ένα προς δέκα υπέρ του αστικού στρατού), κράτησαν ηρωικά μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη, οπότε με έναν πετυχημένο και τολμηρό ελιγμό, κατάφεραν να ξεγελάσουν τον αντίπαλο και να περάσουν με ασφάλεια στα Ζαγόρια.

1951 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατική».

1968 Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

1987 Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ