ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Φορτώνουν καύσιμο για τις πολεμικές μηχανές ΗΠΑ και Ισραήλ

Στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας φόρτωνε χτες καύσιμο το πετρελαιοφόρο «Stena Polaris», που μισθώνεται κατά καιρούς από τους Αμερικανούς προκειμένου να ανεφοδιάζει τη βάση τους στη Σούδα και κατ' επέκταση τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας την ισραηλινή πολεμική μηχανή στη σφαγή που διαπράττει σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Επιβεβαιώνοντας ξανά την εμπλοκή ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στο μακελειό, με τη στήριξη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που κάνουν το θέμα «γαργάρα» παρά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» όλο αυτό το διάστημα, το πλοίο έδεσε στον ντόκο των Αγίων Θεοδώρων όπου βρίσκεται το Oil Terminal της «Motor Oil Hellas».

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία εμφανίζεται ως σταθερή προμηθεύτρια καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Αμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου, στην πρεμούρα συνολικά της ντόπιας αστικής τάξης να διασφαλίσει πρόσθετα κέρδη και να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά αναλαμβάνοντας πρόσθετες αποστολές και ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό. Σύμφωνα, άλλωστε, με τα κρατικά στοιχεία των ΗΠΑ, η «Motor Oil» μόνο τους τελευταίους 12 μήνες έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ από το 2008 έως σήμερα η συνολική αξία των συμβολαίων με τον αμερικανικό στρατό ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Αλλωστε, η κρεατομηχανή των Αμερικανών διψά για καύσιμο και η Ελλάδα, συνεπεία διαδικασιών όπως ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επί ΝΔ) και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (συζητήθηκαν εκτενώς με τους Αμερικανούς επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκαν επί ΝΔ), έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξής τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο διάστημα και καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ διαπράττουν άλλη μια γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, από τη Σούδα πέρασαν για ανεφοδιασμό και υποστήριξη τα φορτηγά πλοία του αμερικανικού στόλου «USAV MATAMOROS», «USAV MONTERREY», «USAV WILSON WHARF» και «USAV JAMES LOUX». Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Georgia» (εφοδιασμένο με πυραύλους Κρουζ). Τα αντιτορπιλικά «USS Gravely» και «USS Philippine Sea». Το πλοίο αμφίβιων επιθέσεων («amphibious assault ship» - με ελικόπτερα και αποβατικά) «USS Wasp» (επιβαίνει η 24η Μονάδα Εκστρατείας των πεζοναυτών των ΗΠΑ). Και ο κατάλογος μακραίνει διαρκώς.

Ταυτόχρονα, από την αεροπορική βάση της Σούδας τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί αρκετές απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών, ιπτάμενων ραντάρ, ιπτάμενων τάνκερ και μεταγωγικών. Αλλωστε, ως «μόνιμη» χρησιμοποιείται η βάση για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας «P-8 Poseidon» των ΗΠΑ, που περιπολούν τα τελευταία χρόνια στα ανοιχτά Συρίας και Λιβάνου, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις στην περιοχή, όπου επιχειρούν και πολλές ρωσικές μονάδες.

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου, Νίκος Κουτουμάνος και Γιάννης Κελλάρης, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα, Τετάρτη, ζητούν να μη χρησιμοποιείται το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για τέτοιες σκοπιμότητες.

Με συγκεκριμένα στοιχεία, τονίζουν τον ρόλο που παίζουν οι Αγιοι Θεόδωροι στον ανεφοδιασμό και της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, καθώς έδεσαν εκεί δεξαμενόπλοια και της αμερικανικής ναυτιλιακής «Overseas Shipholding Group (OSG) Ship Management», τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού με καύσιμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου κάνουν εξάλλου σαφές ότι όλες αυτές οι πτυχές της πολυεπίπεδης εμπλοκής της χώρας κουμπώνουν «στις γενικότερες επικίνδυνες για τον λαό εξελίξεις, με την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας σε ενεργειακό κόμβο για τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας και των συμμάχων της σε ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Ενδεικτικά, θυμίζουν «την ανάπτυξη του έργου "Διώρυγα Gas" από θυγατρική εταιρεία της "Μotor Οil", ενός πλωτού τερματικού σταθμού παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της στους Αγ. Θεοδώρους, με στόχο η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει η "νότια ενεργειακή πύλη" της χώρας, καθιστώντας τη "Motor Oil" βασικό κόμβο (μαζί με την Αλεξανδρούπολη και τη Ρεβυθούσα) για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας και τη μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας, μεγαλώνοντας τους ήδη υπάρχοντες κινδύνους για τον λαό και αυξάνοντας πολύπλευρα την εμπλοκή μας, μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου».

«Μια επένδυση που έτυχε θερμής υποδοχής από την πλειοψηφία του τότε Περιφερειακού Συμβουλίου, που γνωμοδότησε υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο, με αρνητική ψήφο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που ανέδειξε ταυτόχρονα τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιου είδους επενδύσεις για την περιοχή και γενικότερα», τονίζουν.

Στέκονται, δε, στη φανερή εμπλοκή της χώρας σε μια ανοιχτή πολεμική εμπλοκή, «παίρνοντας ανοιχτά το μέρος των μακελάρηδων της Μέσης Ανατολής, των Αμερικανών και του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, που αυτήν την περίοδο επιβάλλει καθεστώς γενοκτονίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού». Καλούν στη συνέχεια τόσο την περιφερειακή αρχή όσο και τις υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να τοποθετηθούν.

Ζητούν, άλλωστε, «στα πλαίσια αυτά να εξετάσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο τρόπους παρεμπόδισης της χρήσης του λιμανιού των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και της μετατροπής του σε κόμβο μεταφόρτωσης καυσίμων για τον ανεφοδιασμό της ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Αυτός είναι ο τρόπος που πραγματικά προστατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα σε περίπτωση διεύρυνσης των πολεμικών συγκρούσεων».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την περιοδεία των φασιστών του Τάγματος Αζόφ στην Ευρώπη

Την περιοδεία που κάνουν στην Ευρώπη οι φασίστες του Τάγματος Αζόφ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η περιοδεία γίνεται για να συγκεντρώσουν οι φασίστες κεφάλαια και να στρατολογήσουν «μέλη και εθελοντές», Ουκρανούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλους, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σε λιγότερο από 15 μέρες, 4 στελέχη του ναζιστικού τάγματος, που αποτελεί τμήμα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις σε Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία, προφανώς με την έγκριση ή την ανοχή των κυβερνήσεων των χωρών που επισκέπτονται.

Ενώ η ΕΕ έχει συμπεριλάβει σε λίστα κυρώσεων νεοναζιστικές ένοπλες ομάδες της Ρωσίας, όπως η «Ρούσιτς», που έχουν ενσωματωθεί τα τελευταία 2 χρόνια στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι Ουκρανοί ναζί αντιμετωπίζονται από την ίδια εντελώς διαφορετικά, με ανοχή έως και απροκάλυπτη στήριξη.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία των υποστηριχτών του Μπαντέρα, συνεργάτη των ναζί, που στη σημερινή Ουκρανία τιμάται προκλητικά σαν ήρωας, οδηγεί ήδη σε αντιδράσεις από οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με αποτέλεσμα αρκετές εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί. Η συστηματική δε προσπάθεια των κυβερνήσεων της ΕΕ και των μελών του ΝΑΤΟ - ανάμεσά τους και η ελληνική - να ηρωοποιήσουν και να «ξεπλύνουν» στα μάτια των λαών τους συνεργάτες των SS, είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης κι ανιστόρητης εξίσωσης του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού, που αποτελεί επίσημη θέση της ΕΕ, κι επιχειρεί ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια να την επιβάλει μέσα από «εορτασμούς» παραχάραξης της Ιστορίας όπως αυτός της 23ης Αυγούστου «περί ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Ετσι, εκτός από τη στήριξη, χρηματοδότηση κι εξοπλισμό από την ΕΕ προς τα ναζιστικά τάγματα στην Ουκρανία, βλέπουμε την απαράδεκτη απόδοση τιμών σε συνεργάτες των ναζί και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στην Εσθονία, που μερικές μέρες πριν κάποιες δεκάδες ντυμένοι με στολές της ναζιστικής Βέρμαχτ διαδήλωσαν με την ανοχή της κυβέρνησης.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Στις επισκέψεις των ναζιστών του Τάγματος Αζόφ σε κράτη - μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον με την ανοχή, αν όχι με τη στήριξη των κυβερνήσεων των αντίστοιχων κρατών - μελών.

- Στις απαράδεκτες εκδηλώσεις απόδοσης τιμών στους συνεργάτες των ναζί, σε μια σειρά από χώρες, όπως εν προκειμένω στην Εσθονία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ