ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Στους δρόμους για την Υγεία του λαού, κόντρα στην εμπορευματοποίηση

Σήμερα οι κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς σε Σάμο και Ικαρία | Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας την Παρασκευή στη Λήμνο

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι κάτοικοι σε Σάμο και Ικαρία για τη δραματική κατάσταση στην Υγεία. Στις κινητοποιήσεις καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου μαζί με σωματεία, οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Βαθύ Σάμου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα, και στην πλατεία Ευδήλου Ικαρίας στις 9 μ.μ.

Στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου άλλωστε επικρατεί αναβρασμός, ειδικά μετά το τελευταίο τραγικό περιστατικό στο Νοσοκομείο Σάμου, που ξεχείλισε το ποτήρι. Θυμίζουμε ότι η παιδίατρος του νοσοκομείου υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο μετά από απανωτές εφημερίες.

«Φτάνουν πια η κοροϊδία και η εγκατάλειψη. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Απαιτούμε λύσεις τώρα», τονίζει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει:

«Η κατάσταση όπως τη ζούμε καθημερινά όσοι χρειαστούμε κάποια παροχή Υγείας στον νομό μας είναι τραγική. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και το Εργατικό Κέντρο διαρκώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν πάει πολύς καιρός από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που κάναμε συντονισμένα σχεδόν 200 φορείς του Αιγαίου στα νησιά και στο υπουργείο, και μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Σήμερα μας λένε το ίδιο. Αλλά το έγκλημα που διαπράττουν καθημερινά είναι εδώ!

Στη Σάμο η χρόνια υπολειτουργία της Παιδιατρικής, που επηρεάζει τη βιωσιμότητα και της Μαιευτικής, της ΜΕΘ με κίνδυνο το κλείσιμό της, το Τμήμα Επειγόντων που λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς, η ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων όπως οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, και η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, κάνουν πολλά τμήματα να μη λειτουργούν επαρκώς όπως το Ακτινολογικό, με τα ραντεβού π.χ. για μαστογραφία να είναι και 1 χρόνο μετά. Στην Ικαρία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή και υπογραμμίζει:

«Δεν είναι ανίκανοι. Είναι συνειδητοί στην πολιτική τους και εγκληματούν εις βάρος του λαού. Το ίδιο κάνουν και οι εκάστοτε διοικήσεις, αφού ακολουθούν κατά γράμμα τις κυβερνητικές πολιτικές». Δηλώνει δε την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σάμου.

Στον αγώνα μπαίνει και ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, ο οποίος στο κάλεσμά του τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι αγρότες και οι αγρότισσες στη Σάμο που έχουμε επιλέξει να στηρίζουμε την ύπαιθρο και το ακριτικό νησί μας για να συνεχίσουμε να μένουμε εδώ, θέλουμε ασφαλείς συνθήκες για τις οικογένειές μας. Οι τελευταίες εξελίξεις μόνο το αντίθετο προμηνύουν. Η κατάσταση και στην Υγεία πάει από το κακό στο χειρότερο, και σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε.

Να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν Υγεία, να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό.

Να παλέψουμε να έχουμε τις ιατρικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να έχουμε το 2024, με την επιστήμη να υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον και όχι μερικούς κλινικάρχες».

Στις συγκεντρώσεις καλούν επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, η ΟΕΝΓΕ, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου (ΕΝΙΣ), το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθόκαμπου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου, η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθόκαμπου, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Σάμου και η Ενωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας.

Λήμνος: Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας

Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη ετοιμάζουν εργατικά σωματεία και κάτοικοι και στο νησί της Λήμνου, την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 11.30 π.μ. Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο έχει προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Νοσοκομείο Λήμνου (παλαιά είσοδο) καλούν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, η Ενωση Ιατρών στο νοσοκομείο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκαπίδευσης, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και το Σωματείο Συνταξιούχων.

Οπως σημειώνουν τα σωματεία σε κοινή ανακοίνωσή τους, η επίσκεψη του υπουργού γίνεται «όχι για να ενημερωθεί για τα προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία η κυβέρνησή του γνωρίζει πολύ καλά, αλλά για να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί τα νοσοκομεία και τη δημόσια Υγεία, που καταδικάζει σε τραγική υποστελέχωση και το νοσοκομείο και τις δομές Υγείας του νησιού μας, που παραδίδει τις υπηρεσίες του νοσοκομείου σε εργολάβους, που αναγκάζει όλους εμάς που ζούμε στα ακριτικά νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλουμε να έχουμε την υγειά μας».

Τα σωματεία παρουσιάζουν αναλυτικά τις διεκδικήσεις τους: Πρόσληψη δεύτερου παθολόγου, χειρουργού, καρδιολόγου, νεφρολόγου, ακτινολόγου, ΩΡΛ, ψυχιάτρου. Να καλυφθεί η κενή θέση των 2 ιατρών γενικής ιατρικής, του ουρολόγου και οι 7 κενές θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών. Να καλυφθούν οι 2 κενές θέσεις του τοπικού ιατρείου Μύρινας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Ιδρυση και λειτουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ στο Βοσοκομείο Λήμνου, προμήθεια και λειτουργία μαγνητικού τομογράφου, προκήρυξη της κατασκευής της Ψυχιατρικής πτέρυγας, στελέχωση όλων των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Αγροτικά Ιατρεία σε όλα τα χωριά, μαζί με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με πτητικά μέσα για τις αναγκαίες αερομεταφορές - λειτουργία σταθμού εναέριων μέσων ΕΚΑΒ και δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Χωρίς κλιματισμό μέσα στο κατακαλόκαιρο καρκινοπαθείς και συνοδοί ασθενών

Την πολιτική που επιβάλλει τη λειτουργία των νοσοκομείων με όρους επιχείρησης και την αντιμετώπιση των ασθενών και των οικογενειών τους ως πελατών αναδεικνύει ως υπεύθυνο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) για την απόφαση της διοίκησής του να αφήσει χωρίς κλιματισμό τον ξενώνα που διαμένουν επί πληρωμή συνοδοί ασθενών αλλά και καρκινοπαθείς.

Συγκεκριμένα, το ΠΓΝΙ στον ξενώνα που διαθέτει και λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια για την εξυπηρέτηση συνοδών ασθενών και καρκινοπαθών που πραγματοποιούν καθημερινές συνεδρίες ακτινοθεραπείας, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις κλιματισμού των δωματίων, αυτές δεν τίθενται σε λειτουργία λόγω βλάβης στην κεντρική μονάδα ψύξης. Σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου, η δαπάνη για την επαναλειτουργία της μονάδας ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, ποσό που οι οικονομικές υπηρεσίες κατ' εντολή της διοίκησης κρίνουν απαγορευτικό γιατί τότε ο ξενώνας «δεν βγάζει τα λεφτά του».

Διευκρινίζεται ότι η χρήση του ξενώνα για συνοδούς και ασθενείς γίνεται με αντίτιμο 20 ευρώ τη βραδιά, ενώ μόνο το 2023 απέφερε 183.000 ευρώ «έσοδα» στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες συνοδών ασθενών, η απουσία κλιματισμού δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες, ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Μάλιστα, στα αιτήματά τους για επαναλειτουργία του κλιματισμού κυνικά η διοίκηση του νοσοκομείου απαντάει ότι «το ΠΓΝΙ επιλέγει να παρέχει τις συγκεκριμένες παροχές στον ξενώνα». Αντίστοιχα, με την ίδια λογική, η διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται να δρομολογήσει την εγκατάσταση κλιματισμού σε κλινικές του νοσοκομείου όπως σε Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Παιδιατρική, Μαιευτική-Γυναικολογική, Ορθοπεδική, Νεφρολογική, Ψυχιατρική, επιβάλλοντας συνθήκες θερμικής καταπόνησης εν μέσω νοσηλείας για εκατοντάδες ασθενείς. Είναι η ίδια διοίκηση που δρομολογεί προκλητικά την παράδοση των υπηρεσιών φύλαξης, σίτισης και καθαρισμού του νοσοκομείου σε εργολάβο έναντι 6,5 εκατ. ευρώ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για τα δύο αυτά θέματα και να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στη μήτρα όλων των προβλημάτων του ΕΣΥ και του ΠΓΝΙ, την πολιτική της ΕΕ, των αστικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων, που θέλουν νοσοκομεία - επιχειρήσεις και ασθενείς - πελάτες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κανονικότητα» και η ... πλανοδιακή «νομαδική» παιδιατρική

Αποκαλυπτικές καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ για νέες μετακινήσεις μπας και βγουν εφημερίες σε νοσοκομεία

Αγνοώντας τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών (π.χ. καταγγελία από ΟΕΝΓΕ 26/8), η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ επιμένει στις διαρκείς μετακινήσεις παιδιάτρων νοσοκομείων για κάλυψη εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία (από Τρίκαλα, Βόλο και Λάρισα στη Λαμία).

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία «αντί επιτέλους να κάνει μόνιμες προσλήψεις γιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες, επιμένει σε εντολές διαρκών μετακινήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς (εν προκειμένω τους παιδιατρικούς ασθενείς) όσο και τους γιατρούς που αναγκάζονται να οδηγούν κατάκοποι σε μεγάλες αποστάσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να διεκπεραιώνουν αλλού εφημερία, αλλού πρωινό ωράριο κ.λπ.

Οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν είχαν πρόσφατα επισημανθεί με αφορμή παρόμοιες εντολές για καθημερινές μετακινήσεις παθολόγων από Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις προς Ξάνθη και Δράμα. Μετά την καθιέρωση της πλανοδιακής - "νομαδικής" Αναισθησιολογίας, καθιερώθηκαν η πλανοδιακή - "νομαδική" Παθολογία, η πλανοδιακή - "νομαδική" Πνευμονολογία και τώρα βλέπουμε να καθιερώνεται η πλανοδιακή - "νομαδική" νοσοκομειακή Παιδιατρική.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, υποκριτικά "απορεί" γιατί συνεχίζεται η καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να παρουσιάσει ως "δέλεαρ" το "νόμιμο" φακελάκι από τον λαό (απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείων). Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι γιατροί απορρίπτουν το "νόμιμο" φακελάκι από τον λαό και αυτό που θέλουν είναι μισθολογική - επιστημονική - εργασιακή αξιοπρέπεια διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή ασφάλεια για τους ασθενείς και για τους ίδιους».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και τον υπουργό Υγείας «να ακυρώσουν άμεσα αυτές τις επικίνδυνες εντολές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το οτιδήποτε ήθελε συμβεί στους παιδιατρικούς ασθενείς και στους γιατρούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ