ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ
Μεγάλης κλίμακας δολοφονικές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, οι σφοδρότερες της τελευταίας 20ετίας

Ισοπεδώνουν υποδομές, σκοτώνουν αδιακρίτως και τρομοκρατούν για να «τελειώσουν» κάθε προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους | Ξεκάθαρο σχέδιο γενίκευσης της σύρραξης στην περιοχή

Copyright 2024 The Associated

Τις πιο σφοδρές και καταστροφικές επιθέσεις στη βόρεια Δυτική Οχθη εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια εξαπέλυσε από χθες τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός κατοχής, προκαλώντας σε Τουμπάς, Τζενίν και Τουλκαρέμ τον θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων, δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις (πάνω από 60), σημαντικές καταστροφές σε οδικά δίκτυα και πολύωρους αποκλεισμούς εισόδων σε αστικά κέντρα και χωριά της περιοχής.

Πρόκειται για κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις, με τη χρήση βαρέων μονάδων πυροβολικού, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης κ.ά., που επιβεβαιώνουν ότι η κλιμάκωση και η γενίκευση της σύρραξης στην περιοχή είναι σχεδιασμένη επιλογή του Ισραήλ και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του, βάζοντας στο στόχαστρο τον Παλαιστινιακό λαό σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές επιχειρήσεις, Αραβες αναλυτές μίλησαν ακόμα και για προσπάθεια «εβραιοποίησης» της Δυτικής Οχθης και ντε φάκτο συνέχιση της προσάρτησής της στο Ισραήλ, ώστε να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προφανής στόχος είναι να τρομοκρατηθεί ο Παλαιστινιακός λαός. Αυτό απέδειξαν με δηλώσεις τους Ισραηλινοί υπουργοί, που εκτόξευσαν απειλές για μετατροπή της Δυτικής Οχθης σε ένα απέραντο πεδίο μάχης και καθημερινών εισβολών, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 10,5 μήνες.


Copyright 2024 The Associated

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή ακριβώς όπως αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας, με προσωρινή απομάκρυνση Παλαιστίνιων πολιτών και όποιο άλλο βήμα χρειαστεί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, επαληθεύοντας ότι η χτεσινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Δυτική Οχθη «ήταν πόλεμος με όλη τη σημασία της λέξης».

Για να δικαιολογήσει την κατοχική βία και τα νέα εγκλήματα του Ισραήλ, ο Κατς ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του στρατού που έδρασαν σε Τζενίν, Τουλκαρέμ και Τουμπάς είχαν αποστολή «να διαλύσουν ένα τρομοκρατικό δίκτυο που υποστηρίζεται από το Ιράν», κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα «μέτωπο τρομοκρατίας κατά του Ισραήλ» στη Δυτική Οχθη.

Εκατοντάδες νεκροί από τον περασμένο Οκτώβρη

Νωρίς χτες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία 4 ωρών στους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Νουρ Σαμς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προς άγνωστη κατεύθυνση, προκειμένου να κλιμακωθεί η εισβολή εκεί. Είχε προηγηθεί η καταστροφή δρόμων και υποδομών εντός και εκτός του καταυλισμού.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Times of Israel» ανέφεραν ότι οι στρατιωτικές εισβολές και επιθέσεις σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά της βόρειας Δυτικής Οχθης ενδέχεται να διαρκέσουν μέρες.


Copyright 2024 The Associated

Παράλληλα, το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA μετέδιδε εικόνες μεγάλης καταστροφής από την οργανωμένη εισβολή του κατοχικού στρατού σε Τουλκαρέμ, Τουμπάς και Τζενίν. Καταστράφηκαν κεντρικοί δρόμοι, υποδομές σε τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροδότηση και ύδρευση, αλλά και οι προσβάσεις σε μεγάλα νοσοκομεία.

Στην Τζενίν ο ισραηλινός στρατός απείλησε να εισβάλει και στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, με «πρότυπο» ανάλογες καταστροφικές εισβολές που πραγματοποιεί σχεδόν από την αρχή του πολέμου σε νοσοκομεία της Γάζας, για να στερήσει ακόμα και την ιατρική βοήθεια σε τραυματίες και αρρώστους αμάχους.

Εισβολές του κατοχικού στρατού πέρα από τις παραπάνω πόλεις έγιναν και στη Φάρα, όπου στρατιώτες έριξαν πυρά στα κεντρικά γραφεία και στο Ιατρικό Κέντρο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Στη Δυτική Οχθη, από την αρχή του πολέμου στις αρχές Οκτώβρη δολοφονήθηκαν από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων τουλάχιστον 662 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 5.400, ενώ περισσότεροι από 10.500 έχουν προσαχθεί για ανακρίσεις ή έχουν συλληφθεί.

Πολλά είναι επίσης τα κρούσματα και οι καταγγελίες για βασανισμό κρατουμένων στη διάρκεια ανακρίσεων και φυλάκισης, οι απειλές ή και οι επιθέσεις σεξουαλικής φύσης σε άνδρες και γυναίκες, όπως και η δραματική επιδείνωση των συνθηκών επιβίωσης σε πολλές ισραηλινές φυλακές για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ραμάλα


Copyright 2024 The Associated

Στο φόντο της άγριας κλιμάκωσης ανακοινώθηκε η έκδοση απόφασης για τη «διοικητική κράτηση» (σύλληψη και φυλάκιση για 6 μήνες χωρίς απόδοση κατηγοριών) άλλων 42 Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, πέρα από τις δεκάδες άλλες προσαγωγές που έγιναν στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα.

Στο φόντο των ραγδαίων εξελίξεων στη Δυτική Οχθη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς διέκοψε την επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, με τον εκπρόσωπό του στη Ραμάλα να τονίζει ότι η κλιμάκωση στη Δυτική Οχθη είναι συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που προκαλεί «άμεσες και επικίνδυνες συνέπειες».

Πρόσθεσε πως πρόκειται για «πόλεμο που γίνεται συνολικά σε βάρος των Παλαιστινίων, της παλαιστινιακής γης και των ιερών τόπων» του λαού του.

Νωρίτερα χτες, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ να περιορίζεται στην έκφραση «ανησυχίας» για το γεγονός ότι «διακυβεύεται η περιφερειακή σταθερότητα».

Επίσης χτες ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι αντέδρασε έντονα στον νέο κύκλο βίας από τον ισραηλινό στρατό και τις μεθοδεύσεις στην Ιερουσαλήμ, καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» «να αναλάβει δράση για να σταματήσει τα παράνομα μέτρα του Ισραήλ, που παραβιάζουν το ιστορικό και νομικό καθεστώς των Ιερών Τόπων της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ».

Συνεχίζονται οι επιθέσεις και στη Λωρίδα της Γάζας


Copyright 2024 The Associated

Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις σε κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας, τρομοκρατώντας αμάχους με νέο λουτρό αίματος σε σχολεία του ΟΗΕ στην πόλη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, με θύματα βρέφη, παιδιά και γυναίκες. Επιθέσεις έγιναν και στη Ράφα.

Μεταξύ των νέων θυμάτων ήταν ο νεαρός Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Αμπντ Ράμπο και η αδερφή του. Από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά 162 εργαζόμενοι σε Μέσα Ενημέρωσης και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 186.

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε χτες, 327η μέρα πολέμου, τουλάχιστον 40.534 νεκρούς και πάνω από 93.778 τραυματίες.

Χτες το δίκτυο «Al Jazeera», επικαλούμενο ιατρικές πηγές, μετέδωσε τη ραγδαία εξάπλωση μεταδοτικής δερματοπάθειας μεταξύ παιδιών της νότιας πόλης Χαν Γιούνις εξαιτίας των κακών συνθηκών υγιεινής, λόγω έλλειψης καθαρού τρεχούμενου νερού και δικτύων αποχέτευσης σε μεγάλα πλήθη εκτοπισμένων αμάχων.

Η συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων δημιουργεί ερωτήματα για το εάν τελικά θα καταστεί εφικτή η έναρξη του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σε 640.000 παιδιά ηλικίας έως 10 ετών στη Λωρίδα της Γάζας αυτό το Σάββατο. Η Υπηρεσία Αρωγής Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, ανακοίνωσε χτες ότι είναι δύσκολο «να εμβολιάσει κανείς παιδιά κάτω από έναν ουρανό γεμάτο βόμβες και επιδρομές».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο πληθυσμός αμάχων στο 88,5% της Λωρίδας της Γάζας έχει αναγκαστεί να εκτοπιστεί πολλές φορές υπό την απειλή στρατιωτικών επιθέσεων. Από αυτούς, ένα εκατομμύριο άμαχοι της Ράφας στη νότια Λωρίδα της Γάζας εκτοπίστηκαν πριν την έναρξη της γενικής επίθεσης του ισραηλινού στρατού τον Μάη.

Από την περασμένη Δευτέρα ο ΟΗΕ έχει σταματήσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την εντολή του κατοχικού στρατού για εκκένωση και της κεντρικής πόλης Ντέιρ Αλ Μπαλάχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ