ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αγριο δούλεμα στον λαό και νέα «πακέτα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι το πρόβλημα της ακρίβειας «βαίνει προς το τέλος» και ότι «ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά» διατύπωσε με θράσος ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας «το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά», ο πρωθυπουργός υποστήριξε - σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα - ότι «ο πληθωρισμός υποχωρεί», επικαλούμενος τον «μέσο όρο» στις άλλες χώρες της ΕΕ, όπου επίσης οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της φοροληστείας, των ματωμένων πλεονασμάτων και της απελευθερωμένης αγοράς.

Και αυτό την ίδια στιγμή που έρευνες και στοιχεία φορέων δείχνουν ότι το μέσο επίπεδο των τιμών τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών έχει αυξηθεί πάνω από 30% την τελευταία διετία! Γι' αυτό και είναι απλησίαστα για τα λαϊκά νοικοκυριά κάποια προϊόντα, γι' αυτό ο μισθός τελειώνει στις 15 του μήνα, γι' αυτό ο λαός βάζει «κόφτη» στα τρόφιμα που καταναλώνει, με αρνητικές συνέπειες για το βιοτικό του επίπεδο. Μάλιστα, σε ορισμένα προϊόντα οι ανατιμήσεις ξεπερνούν και το 150%, όπως, για παράδειγμα, στο λάδι...

Είναι τόση η κοροϊδία τους απέναντι στον λαό που ο ίδιος ο Μητσοτάκης από τον Γενάρη του 2023 λέει ότι «θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση συνολικά του πληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει και τις τιμές στο ράφι τους επόμενους μήνες». Και είχε προσθέσει πως «τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, ως προς την αύξηση των τιμών, πιστεύω ότι τα έχουμε δει», με τις τιμές να καλπάζουν έκτοτε κι ενώ στο ενδιάμεσο οι ίδιοι κομπάζουν ότι οι τιμές στο ρεύμα «εξισορροπήθηκαν». Από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει μείωση των τιμών αλλά, αντίθετα, το ράλι της ακρίβειας συνεχίζει να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.

Eurokinissi

Ο Μητσοτάκης και πάλι, τον Μάρτη του 2024, είχε κάνει τη φοβερή δήλωση ότι «τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε αφήσει πίσω μας».

Ενώ πρόσθεσε πως «κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα». Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε ότι «η μάχη συνεχίζεται», καθώς «έχουμε τώρα το μέτωπο των σχολικών ειδών», όπου μάλλον μόνο αυτός είδε ότι «αρκετές αλυσίδες προσφέρουν αισθητά χαμηλότερες τιμές από πέρσι». Εξάλλου, στο πλαίσιο των συνηθισμένων πλέον ευχολογίων της κυβέρνησης, εξέφρασε την ...πίστη του ότι «τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και στον τομέα αυτό και δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα τα νοικοκυριά», όταν η αντίστοιχη εμπειρία από τα υπόλοιπα προϊόντα τον διαψεύδει οικτρά εφόσον τα μονοπώλια εκτίναξαν τις τιμές.

«Κερασάκι» τα διόδια

Ως παρηγοριά στον άρρωστο, και τάχα απόδειξη της δήθεν φιλολαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου, εστίασε στην υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, εμφανίζοντας ως... επίτευγμα ότι τα διόδια σε αυτόν τον οδικό άξονα θα μειωθούν από τα 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ, όταν ο όμιλος που την εκμεταλλεύεται θα εξακολουθήσει να θησαυρίζει από έναν δρόμο που φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού (αναλυτικό ρεπορτάζ και σχόλιο στις σελίδες 2 και 4).

Αλλωστε, στην ουσία της εισήγησής του, και πέρα από τα φιλολαϊκά παραμύθια, έκανε σαφές για ποιους πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες η κυβέρνηση στο υπόλοιπο της τετραετίας. «Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και γι' αυτό ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας», είπε στους υπουργούς του, εξηγώντας κατόπιν - πάνω και στην «ενημέρωση» που έγινε στο υπουργικό «για την πρόοδο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» - ότι «όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να φροντίσουμε να πετύχουμε τα ορόσημα, να απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια, ώστε το φθινόπωρο η χώρα να μπορεί να εισπράξει την πέμπτη δόση των ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Γκάζι» για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να πατήσει εκ νέου «γκάζι» στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», στα δεκάδες «προαπαιτούμενα» που συνοδεύουν τα λεφτά και δάνεια του Ταμείου, που φυσικά πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους - με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να πιέζουν την κυβέρνηση για επιτάχυνση και «μεγαλύτερη απορρόφηση» από το Ταμείο - ενώ αποτυπώνονται και στο αναθεωρημένο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» που έχει καταθέσει στην ΕΕ.

Στο υπουργικό έγινε επίσης «παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων». Οπερ σημαίνει παραπέρα τζάμπα χρήμα από τον κρατικό κορβανά σε επιχειρηματίες ώστε να αντεπεξέλθουν από καλύτερες θέσεις έναντι ανταγωνιστών τους στο εξωτερικό.

Εγινε ακόμα «παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2555 για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας». Θυμίζουμε ότι με βασικό κορμό τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ έχουν καθιερωθεί το «νόμιμο», γενικευμένο, συστηματικό και «προληπτικό» φακέλωμα, οι μαζικές άρσεις απορρήτου, η προληπτική διατήρηση των μεταδεδομένων όλων των επικοινωνιών, όλων των λαών της Ευρώπης. Ενισχύονται συνεχώς οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, όπως η Europol, η Ευρωεισαγγελία, το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, η Σένγκεν. Γιγαντώνονται βάσεις δεδομένων μεγάλης κλίμακας, με νέες τεχνολογίες ιχνηλάτησης, αλληλοσυνδεόμενες υπηρεσίες φακελώματος και χαφιεδισμού, στο πλαίσιο του «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ». Επιβάλλονται σύγχρονες μορφές προκλητικής λογοκρισίας, όπως με τον «τρομονόμο της Τέχνης», στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «ρητορικής μίσους» και της «παραπληροφόρησης» νομιμοποιούνται το «κατέβασμα» περιεχομένου, το κλείσιμο λογαριασμών, στοχοποιείται όποιος αμφισβητεί την κυρίαρχη ευρωατλαντική προπαγάνδα, ειδικά γύρω από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, όπως πρόσφατα με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Από κοντά και η παρουσίαση νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα εκσυγχρονισμού, χρήση νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην Αστυνομική Ακαδημία, οργανωτική αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ.». «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα νέα τεχνικά μέσα τα οποία μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται προφανώς και πολλές νέες κάμερες στους δρόμους», είπε σχετικά ο Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας γενικευμένο σύστημα παρακολουθήσεων και φακέλωμα με στόχο πάντα τον «εχθρό λαό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «αναποδογύρισμα» της πραγματικότητας από την κυβέρνηση έχει φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο

Σε σχόλιό του για την εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το "αναποδογύρισμα" της πραγματικότητας απ' την κυβέρνηση έχει φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό να ανακαλύπτει "πτώση τιμών", την ώρα που εκτός όλων των άλλων μόλις προχθές ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις και στις τιμές των φαρμάκων. Και προφανώς η μάχη κατά της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνει με τη σημαία των "ευρωπαϊκών μέσων όρων", όπως κάνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα, από τη στιγμή που είναι ενιαία η πολιτική που τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και αυξάνει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στα τρόφιμα, στην Ενέργεια, στις μεταφορές και αλλού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ