ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Τρία χρόνια σε κοντέινερ και τους ζητάνε να πληρώνουν ρεύμα!

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Στους οικίσκους των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Σούλα Φανιουδάκη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του Κόμματος. Θυμίζουμε ότι ο σεισμός έγινε στις 27 Σεπτέμβρη 2021, ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, είχε έναν νεκρό και πάνω από 20 τραυματίες και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, με 3.900 σπίτια να κρίνονται μη κατοικήσιμα, όπως επίσης 180 επαγγελματικοί χώροι και 211 κτίρια, ανάμεσά τους και 6 σχολεία.

Στη συζήτηση που έγινε εκφράστηκαν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ η οργή και η αγανάκτηση των σεισμόπληκτων, καθώς κλείνουν 3 χρόνια από τον σεισμό και έχουν «χορτάσει» υποσχέσεις από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση. Τη στιγμή που η ζωή και η καθημερινότητά τους όλο και δυσκολεύουν, έρχεται να προστεθεί ο κίνδυνος να τους βάλουν μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που θα το πληρώνουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ήδη πληρώνουν τους λογαριασμούς στα γκρεμισμένα σπίτια τους.

Δεν φτάνει δηλαδή που ο κόσμος προσπαθεί να φτιάξει τα σπίτια του με δικά του επί της ουσίας έξοδα επειδή η αρωγή που δόθηκε είναι ψίχουλα μπροστά στις ζημιές που έχουν υποστεί, που πολλοί έχουν φύγει από τους οικίσκους γιατί δεν μπορούν να ζήσουν μέσα σε αυτούς, έχουν επιστρέψει και μένουν στα «κίτρινα» σπίτια τους με κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ πολλοί δεν έχουν καταφέρει καν να καταθέσουν φάκελο.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κατήγγειλαν το γεγονός ότι ενώ στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Καστελίου διατίθενται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα, την ίδια στιγμή οι σεισμόπληκτοι μένουν ξεκρέμαστοι. Επισημάνθηκε ακόμα ότι οι μεγαλειώδεις αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα αναδεικνύουν περίτρανα το σύνθημα του ΚΚΕ «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Η λογική κόστους - οφέλους, πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι δημοτικές αρχές και η οποία «προτιμά» πενιχρές αποζημιώσεις με τεράστιες καθυστερήσεις αντί για τη θωράκιση και την προστασία του πληθυσμού, της ζωής και της δραστηριότητάς του από φυσικές καταστροφές, είναι ανάγλυφη και στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Οι κομμουνιστές κάλεσαν τους σεισμόπληκτους να εντείνουν τον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους, απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που έχουν ευθύνη για την κατάσταση που ζουν.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Εφιαλτικές εικόνες περιέγραψαν και χτες στη δίκη οι επιζήσαντες της πυρκαγιάς του Ιούλη του 2018 στο Μάτι, η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς και δεκάδες εγκαυματίες.

Ανάμεσα στους μάρτυρες που εξετάστηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ήταν και η Ελένη Παπαποστόλου. «Ακούγονταν εκρήξεις, για μένα ήταν πόλεμος, όλα έγιναν μαύρα», περιέγραψε η μάρτυρας, η οποία έχασε τον πατέρα της, ιερέα εν ενεργεία, ενώ είχαν μπει στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να σωθούν. «Τόσο κοντά στην Αθήνα, στη Ραφήνα, υπήρχε βάση του Λιμενικού, όλοι θα μπορούσαν να είναι εκεί...», είπε. Οπως κατέθεσε με δάκρυα στα μάτια, «όταν άρχισε να αγριεύει η θάλασσα προσπαθούσαμε με την μητέρα μου να κρατήσουμε τον πατέρα μου στην επιφάνεια, τα κύματα έρχονταν κατά πάνω μας...».

Η Αγγελική Παλαιολογοπούλου, που κατάφερε να διασωθεί μετά από 4 ώρες στη θάλασσα, τόνισε: «Η βοήθεια δεν ήρθε πότε. Κάποια στιγμή είδαμε ένα αχνό φως και ακούσαμε από ντουντούκα ότι θα έρθουν δύο αλιευτικά». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ακουσα και στις ειδήσεις που είπαν ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πως όλα πήγαν καλά, και θεώρησα ότι και αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. που συνάντησε στη θάλασσα) θα ήταν καλά... Μέσα μου πίστευα πως δεν θα ζούνε, έχοντας ζήσει όλα αυτά...».

Τέλος, η Μαρία Αβραμίδου, που έχασε την μητέρα, την αδερφή της, τον γαμπρό της και τον ανιψιό της, περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειές της να εντοπίσει τους δικούς της. «Γύρω στις 7.30 το σήκωσε κάποιος στο 199. Του λέω: Θέλω να μάθω τι γίνεται στο Μάτι, έχουμε τέσσερις ανθρώπους. Μου είπε, δεν έχω κάτι, αφήστε το τηλέφωνο και θα σας πάρω εγώ. Φυσικά, δεν με πήρε πότε». Περιγράφοντας τις εικόνες που αντίκρισε μπαίνοντας στο Μάτι σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους ανθρώπους της, είπε ότι «το πρώτο που είδαμε ήταν καμένα αυτοκίνητα, αντικρίσαμε ένα σκηνικό πολέμου, η αγριότητα του τοπίου ήταν απερίγραπτη. Ο ανιψιός μου προχώρησε με έναν φίλο του και κάποια στιγμή βρήκαν τα αυτοκίνητα των δικών μας, άθικτα. Συνεχίσαμε να ψάχνουμε για μέρες. Τελικά ταυτοποιήθηκαν μέσω DNA...».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Πυρκαγιά χτες στην περιοχή Καταλούπου

Πυρκαγιά σε δασική έκταση, πιθανόν από κεραυνό, ξέσπασε χτες το μεσημέρι, στην περιοχή Καταλούπου, στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για σημείο που είχε δοκιμαστεί από μεγάλη πυρκαγιά το 2017 και οι φλόγες έκαιγαν αναγεννώμενο πευκόδασος.

Η πυρκαγιά ευτυχώς ελέγχθηκε γρήγορα, ενώ στην περιοχή δεν έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Στενότητα πόρων για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά δεκάδες εκατομμύρια για το κεφάλαιο

«Περίσσεψαν τα λόγια για τη στενότητα των οικονομικών πόρων, για τη μειωμένη ροή των πιστώσεων από την κυβέρνηση, για δημοπρατημένα δημόσια έργα που έχουν βαλτώσει και άλλα τέτοια», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.

Υπογραμμίζει ότι δεν ακούστηκε κουβέντα «ούτε από την περιφερειακή αρχή, ούτε από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για τα 13 εκατ. ευρώ - νέο πανωπροίκι που πήρε ο Μωρέας πριν έναν μήνα», όπως και «για τα δεκάδες εκατ. ευρώ επιχορηγήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε άλλους τομείς», και καταλήγει:

«Κυβέρνηση και αστικά κόμματα κρατούν μεγάλο και γεμάτο καλάθι για το κεφάλαιο, μικρό όμως και άδειο για τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους».

ΓΑΥΔΟΣ
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ καταγράφηκε προχθές το απόγευμα σε θαλάσσια περιοχή της Γαύδου και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Μετά τη δόνηση, που σημειώθηκε στις 19.30 την Τετάρτη, 8 μετασεισμοί μικρότεροι των 3.5 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί περιμετρικά της Γαύδου. Σύμφωνα με οδηγία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα φαράγγια εντός των διοικητικών ορίων της ΠΕ Ρεθύμνου παρέμειναν κλειστά χθες Πέμπτη, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων εξαιτίας πιθανών μετασεισμών.

ΚΡΗΤΗ
Ακόμα μια άφιξη 37 προσφύγων στη Γαύδο

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στα νότια της Κρήτης. Χθες, 37 άτομα εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γαύδου, στα 30 ν.μ. από το νησί, σε διεθνή ύδατα. Τους μετανάστες μετέφεραν με ναυαγοσωστικό σκάφος οι άνδρες του Λιμενικού στον Καραβέ της Γαύδου, όπου δέχτηκαν την πρώτη φροντίδα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Χώρα Σφακίων. Από εκεί θα οδηγηθούν σε εγκαταστάσεις στην Αγιά Χανίων, μέχρι να μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης στην Αθήνα.

ΧΑΝΙΑ
Ενας ακόμα νεκρός στην άσφαλτο

Ενα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο συνέβη στα Χανιά προχτές το βράδυ, με την ανθρωποθυσία στους δρόμους της Κρήτης να συνεχίζεται και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή το 2024 από τροχαία δυστυχήματα να φτάνει πλέον τους 42. Συγκεκριμένα, ένας 20χρονος στα Τσικαλαριά έχασε τη ζωή του όταν η μηχανή στην οποία επέβαινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προσέκρουσε σε στάση λεωφορείου. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον 20χρονο χωρίς τις αισθήσεις του. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, ο άτυχος νέος λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ