ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση σχετικά με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο

Τόνοι νεκρών ψαριών στον Παγασητικό

Eurokinissi

Τόνοι νεκρών ψαριών στον Παγασητικό
Eδώ και λίγες μέρες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Παγασητικού Κόλπου, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους και αλιείς, υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ψόφια ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυρόφραγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στη θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας ή είναι ήδη νεκρά φτάνοντας στον Παγασητικό. Το θυρόφραγμα της Κάρλας παραμένει ανοιχτό προκειμένου να αποστραγγιστούν τα νερά του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

Εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας συνιστούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές, ο δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. Στην εγκληματική αυτή αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές δηλώσεις πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, και πως η λύση είναι τα νεκρά ψάρια να φαγωθούν από μεγαλύτερα.

Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Μαγνησίας έρχονται αντιμέτωποι με το εχθρικό αστικό κράτος, κεντρικό και τοπικό. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων μηνών, που οφείλονται στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, επωμίζονται σήμερα και μια σειρά άλλα προβλήματα εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένων μέτρων αποκατάστασης. Βασικοί υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που πιστά εφαρμόζουν και υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ. Είναι η Οδηγία 2007/60/ΕΚ που αναφέρει ρητά ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας», ενώ ισχύουν και τα γνωστά κριτήρια των κονδυλίων της ΕΕ, με πρώτο το Ταμείο Ανάκαμψης, που ως επί το πλείστον δεν θεωρούν επιλέξιμα και γι' αυτό δεν ιεραρχούνται τα αναγκαία κονδύλια για τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αυτήν την άθλια κατάσταση. Με βάση τα ίδια απαράδεκτα κριτήρια της ΕΕ έχει άλλωστε εκπονηθεί και το γνωστό masterplan της ολλανδικής εταιρείας «HVA International» για λογαριασμό της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών, με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας, με τραγικά αποτελέσματα κάθε φορά, που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι η εγκληματική πολιτική κόστους - οφέλους που αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις καταστροφές και στα απότοκά τους, όπως η τωρινή εξέλιξη με τα νεκρά ψάρια.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις ίδιες τις κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, οι οποίες ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών, ούτε κατά προτεραιότητα λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους - οφέλους;

- Στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ, που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023, μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101,5 εκατ. ευρώ κι αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών; Ταυτόχρονα, αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06% σε σχέση με το ύψος των ζημιών, που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δισ., όσο και με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις, αλλά και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Βόλου, του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά της Θεσσαλίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Ο λαός της περιοχής βιώνει με δραματικό τρόπο τη διαχείριση του νερού ως εμπορεύματος

Ουσιαστική ενημέρωση στα ζητήματα ύδρευσης και άρδευσης ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας στο πλαίσιο της 4ης Συνεδρίασης Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κόντρα στον συμβιβασμό της δημοτικής αρχής που αποτυπώθηκε με τη φράση «το νερό τελειώνει έτσι κι αλλιώς». Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «(...) αγρότες, κτηνοτρόφοι και λαϊκές οικογένειες βιώνουν με δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της διαχείρισης του νερού ως εμπορεύματος. Στα πλαίσια αυτά μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η λύση που προτάθηκε, "αγρότες αλλάξτε καλλιέργειες", που στη γλώσσα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σημαίνει "ξεκλήρισμα του μικροαγρότη και του μικροκτηνοτρόφου μια ώρα αρχύτερα".

Δηλώνουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα νερά ως ενιαία ενότητα: "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ" (ύδρευση - άρδευση).

Θεωρούμε ότι το νερό αποτελεί αγαθό πρωτίστης σημασίας για τον άνθρωπο, καθώς και για τη γη γενικότερα. Δεν συμφωνούμε με την Οδηγία 2000/60 της ΕΕ, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με τον νόμο 3199/2003 και εφαρμόζεται πιστά από κυβερνήσεις και τοπικές ηγεσίες, που κατατάσσει το νερό στα εμπορεύματα. Το άλλοθι που αναζητούν κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στην "κλιματική κρίση", έχει χρεοκοπήσει, καθότι για όλες τις ανάγκες της χώρας σε έναν χρόνο καταναλώνεται μόλις το 6% του ετήσιου βρόχινου νερού. Το υπόλοιπο καταλήγει στη θάλασσα, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές που να το συγκρατούν. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων».

Στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας ζήτησε από τη δημοτική αρχή ενημέρωση στα παρακάτω ζητήματα, χωρίζοντάς τα, όπως τόνισε, «σε τρεις ενότητες, τις περιοχές του δήμου ως προς τη χρήση του νερού:

1. Πόλη και οικισμοί (Ν. Καρβάλη, Χαλκερό κ.τ.λ.) ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΡΔΕΥΣΗ

2. ΔΕ Φιλίππων ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΡΔΕΥΣΗ

3. Ορεινός όγκος ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΡΔΕΥΣΗ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

1. Υδρευση πόλης, οικισμών: Κατάσταση του δικτύου της πόλης και των οικισμών, καθώς και του δικτύου μεταφοράς νερού από τις πηγές Κεφαλαρίου. Ποσοστό διαρροών του δικτύου πόλης και Κεφαλαρίου. Αν υπάρχει σχεδιασμός, σε συνεργασία με δήμο Δοξάτου, για την καλλιέργεια των πηγών Κεφαλαρίου, με χρηματοδότηση από το κράτος, αντί της αποπροσανατολιστικής και επικίνδυνης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο δήμων, που παρακολουθούμε τελευταία. Ποια σχέδια υπάρχουν και ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την άρδευση ανατολικά της πόλης (Ν. Καρβάλη...), μετά τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την άρδευσή τους από τον ποταμό Νέστο;

2. Πού βρίσκεται η σύνδεση με νερό Κεφαλαρίου η ΔΕ Φιλίππων, η οποία πρέπει να γίνει με χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς όρους και προϋποθέσεις; Ποια αποτελεσματικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στα Τενάγη, τα οποία πλημμυρίζουν τον χειμώνα και έχουν νερό με το σταγονόμετρο το καλοκαίρι, αποκλείοντας τη λύση της διοχέτευσης των νερών με σήραγγα στον κόλπο του Ορφανού; Πόσες δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις υπάρχουν στην περιοχή; Ποια η κατάσταση της στάθμης τους, της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων; Αν υπάρχουν έργα - μελέτες για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Πώς γίνεται η ύδρευση των οικισμών του ορεινού όγκου; Πόσες γεωτρήσεις (δήμου, ιδιωτικές) εξυπηρετούν τις ανάγκες των οικισμών και της κτηνοτροφίας του ορεινού όγκου; Αν υπάρχει διεκδικητικό σχέδιο για κρατική χρηματοδότηση σύνδεσης του ορεινού όγκου με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της Καβάλας. Ποιες μελέτες και έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στον ορεινό όγκο για αντιπλημμυρικά, για μικρά φράγματα ανάσχεσης, για καλλιέργεια πηγών, για λιμνοδεξαμενές και για επιδιόρθωση και συντήρηση του δικτύου διανομής;».

ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η φωτιά σε δασική έκταση έσβησε με τη βροχή

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε προχτές το μεσημέρι στο Στεγνό Νέστου, στην Καβάλα. Η φωτιά προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και κατέληξε να σβήσει από τη χτεσινή βροχή.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Φρυδά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και του Τομεακού Γραφείου Καβάλας του Κόμματος, όπου επικοινώνησε τόσο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και με τον δήμαρχο Νέστου προκειμένου να πληροφορηθεί για την εξέλιξη της επιχείρησης, ζητώντας να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα για να προστατευτεί η δασική έκταση και να μην απειληθούν οικισμοί που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Τα στελέχη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στην περιοχή σημείωσαν ότι «δεν μπορούμε να αρκεστούμε στα ευχολόγια διαφόρων τοπικών αρχόντων περιμένοντας ουσιαστικά μπας και βρέξει και σωθούμε, ενώ επιβεβαιώνεται η καθολική έλλειψη μέτρων πρόληψης και ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, καθώς από το συγκεκριμένο δυσπρόσιτο σημείο λείπουν δασικές υπηρεσίες, δασικοί δρόμοι, ακόμη και τα ελάχιστα μέτρα δασοπροστασίας. Αυτά είναι που μπαίνουν εμπόδιο στη φιλότιμη και γενναία προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων». Τελικά μόνο μετά τη δυνατή βροχή έσβησε οριστικά η πυρκαγιά.

Το ίδιο συνέβη και στο Παγγαίο Ορος, στην Καβάλα, αφού η φωτιά έκαιγε για 7 μέρες καίγοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Να σημειωθεί ότι μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, «...κηρύσσονται σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Κοινότητες Μεσορόπης και Πλατανότοπου της Δημοτικής Ενότητας Πιερέων, του δήμου Παγγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22-08-2024.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 23 Σεπτεμβρίου 2024».

Ερευνα ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Συνεχίζονται το «μπαλάκι» των ευθυνών και ο «χαρτοπόλεμος» των αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στη δημοτική αρχή Βόλου και την Περιφέρεια, ενώ είναι συνυπεύθυνοι με την κυβέρνηση για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Βόλο, καθώς στηρίζουν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική - που είναι και η κατεύθυνση της ΕΕ - στο πλαίσιο της οποίας τα κονδύλια για ουσιαστικά έργα υποδομής δεν είναι επιλέξιμα, και ο λαός αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Χθες, επίσης, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για το ζήτημα με τα νεκρά ψάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ