ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Κόλλησε στη μοιρασιά και στα «γεωπολιτικά ρίσκα»

Στο μεταίχμιο βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ (Great Sea Interconnector). Σε αυτό τουλάχιστον συνηγορούν οι τελευταίες εξελίξεις και το τελεσίγραφο εκ μέρους της «Νexans», αναδόχου εταιρείας του έργου. Το τελεσίγραφο το κοινοποίησε στις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου, όπως και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο ΑΔΜΗΕ. Σε αυτό η γαλλική εταιρεία προειδοποιεί για πλήρη αναστολή εργασιών από την προσεχή Δευτέρα σε περίπτωση που μέχρι σήμερα Παρασκευή δεν έχει λάβει την τελική εντολή (Full Notice to Proceed), ή τουλάχιστον αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την επίλυση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων.

Υπάρχουν μια σειρά σκόπελοι για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, που μένει να φανεί αν θα ξεπεραστούν ή όχι. Μεταξύ αυτών είναι η άρνηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου επί του αιτήματος του ΑΔΜΗΕ να ξεκινήσει η ανάκτηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, αρχής γενομένης από 1η Γενάρη 2025. Επίσης, η μέχρι στιγμής άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου, εν αναμονή βέβαια της αξιολόγησης της μελέτης κόστους - οφέλους.

Το κυριότερο ζήτημα όμως είναι αυτό του «γεωπολιτικού ρίσκου» και ποιος θα το επωμιστεί. Ειδικότερα, από όλες τις πλευρές επισημαίνεται ο κίνδυνος το έργο να μην ολοκληρωθεί λόγω της Τουρκίας, που αντιτίθεται. Εξάλλου, η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι «κανένα έργο δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συναίνεση ή τη συμμετοχή» της, ενώ έχει «επί τάπητος» και ανταγωνιστικό σχέδιο, για ηλεκτρική σύνδεση των κατεχόμενων με το Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται από πολλούς το πρόσφατο συμβάν στην Κάσο, όπου το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό επόπτευε της έρευνες πόντισης υποβρύχιων καλωδίων από το ιταλικό πλοίο «Ievoil Relume».

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες

Για τα παραπάνω συνεχίζονται οι συνομιλίες για να βρεθεί λύση ανάμεσα στην ελληνική και στην κυπριακή πλευρά, με τη συμμετοχή και της Κομισιόν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν λείπουν οι ανεβασμένοι τόνοι και οι αλληλοκατηγορίες.

Μεταξύ άλλων, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη με τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Παπαναστασίου, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Πλέον, ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο για επαφή του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη.

Εργο δισεκατομμυρίων με γεωπολιτικές προεκτάσεις...

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ είναι ενταγμένο στον κατάλογο των «Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest - PCI) της ΕΕ.

Η συνολική επένδυση φτάνει τα 2 δισ. ενώ, έχει εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ. Αυτήν την περίοδο η Κομισιόν απειλεί με απόσυρση της χρηματοδότησης αν δεν ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην υλοποίηση έχει εκδηλώσει επίσημα και το κρατικό αμερικανικό fund DFC.

Το ίδιο το έργο θα έχει συνολικό μήκος 1.208 χλμ., με το καλώδιο να διαπερνά τη θάλασσα ακόμα και σε βάθη 3.000 μέτρων, με την πρώτη φάση να αφορά τη διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου.

Είναι κομμάτι του σχεδιασμού της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, στο φόντο των ενεργειακών και ευρύτερων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, εντάσσεται στην κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια υπό τον έλεγχο της ΕΕ, δημιουργώντας νέα κερδοφόρα πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται: «Το σκέλος του έργου που αφορά την κατασκευή της διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2023, με στόχο την ενσωμάτωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους - μέλους της ΕΕ, στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ενώ για την επόμενη φάση του έργου θα περιλαμβάνει και το Ισραήλ, υπογραμμίζεται πως «επίσης αυτήν τη στιγμή δεν συνδέεται ηλεκτρικά με τους γείτονές του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω και ταχύτερα τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο».

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι στα συμπεράσματα της μελέτης ανάλυσης κόστους - οφέλους του έργου την οποία διενήργησε ο ΑΔΜΗΕ αναφέρονται τα ευρύτερα «γεωπολιτικά οφέλη», όπως η ενίσχυση της γεωπολιτικής στρατηγικής συμμαχίας της Κύπρου και της Ελλάδας με χώρες της Μέσης Ανατολής, και ειδικότερα με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

...και την απαραίτητη γαρνιτούρα

Το έργο φυσικά παρουσιάζεται ως το μεγάλο ενεργειακό πρότζεκτ που θα μειώσει το κόστος για το ρεύμα, θα επιταχύνει το «πρασίνισμα» στο μείγμα παραγωγής ρεύματος κ.ο.κ. Ειδικότερα για την Κύπρο, παρουσιάζεται ότι θα μειώσει το κόστος έως και 30%. Αντίστοιχα στη χώρα μας εντάσσεται στα γνωστά περί ενεργειακού κόμβου. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν προστατεύει από τους υπέρογκους λογαριασμούς τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως έχει φανεί εδώ και χρόνια πλέον και με οποιοδήποτε μείγμα παραγωγής της Ενέργειας - εμπόρευμα. Αντίθετα, ευνοούν τις μπίζνες των ομίλων της Ενέργειας, που σπάνε συνεχώς ρεκόρ κερδοφορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενεργειακή φτώχεια στην «ενιαία αγορά» της ΕΕ «χτυπάει κόκκινο» και διογκώνεται και στη χώρα μας. Θυμίζουμε πως πάνω από το 40% στην Ελλάδα δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο άφησε 1-2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους, ενώ πάνω από το 25% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζεστάνει ή να δροσίσει επαρκώς το σπίτι του. Σε αντιδιαστολή, το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ενεργειακοί όμιλοι στην Ελλάδα είχαν κέρδη 770 εκατ. ευρώ.


ΣΥΡΙΖΑ
Ακονίζονται μαχαίρια ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής

Eurokinissi

Μαίνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο στρατόπεδα να ακονίζουν μαχαίρια ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη βδομάδα, όπου οι «87» θα προσέλθουν με το αίτημα της εκ νέου προσφυγής στη βάση του κόμματος για εκλογή νέου προέδρου, αίτημα που κατέθεσε χτες η Ολγα Γεροβασίλη και με το οποίο συμφωνούν, απ' ό,τι φαίνεται, ο ευρωβουλευτής Ν. Φαραντούρης που έχει εκφράσει επιθυμία διεκδίκησης της προεδρίας, ο Π. Πολάκης τουλάχιστον μέχρι στιγμής και εφόσον η προσπάθεια κατευνασμού του με την καρατόμηση Λινού δεν ευοδωθεί, αλλά και ο Σ. Φάμελλος.

«Πρέπει να απευθυνθεί στους ανθρώπους που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει ο ίδιος να πάρει την ευθύνη ενός αρχηγού, ενός προέδρου κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δώσει λύση», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

Εσωκομματικές κάλπες δεν απέκλεισε και η Βούλα Κεχαγιά. Μιλώντας στο OPEN ανέφερε: «Ο πρόεδρος έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν θα ήθελε να ταλαιπωρήσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό, όμως, μπορεί να μην μπορεί να αποφευχθεί. Δεν ξέρω, θα το δούμε. Δεν μπορώ να εικάζω».

Είχε προηγηθεί στο MEGA ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος απευθύνθηκε πάλι στους εσωκομματικούς επικριτές του λέγοντας «εάν αμφιβάλλουν για τη στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ας με προκαλέσουν, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Ολα αυτά ενόσω σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται δύο μόλις έδρες πίσω απ' αυτόν μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, ενώ μένει να φανεί πώς θα χειριστεί την Πόπη Τσαπανίδου μετά και τη δική της άρνηση να παραδώσει την έδρα που κατέλαβε με την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ