ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Το Κίεβο εντείνει τις εκκλήσεις για χτυπήματα στη Ρωσία με «δυτικούς» πυραύλους

Τα ΝΑΤΟικά όπλα είναι «άχρηστα» αν δεν επιτίθενται σε ρωσικούς στόχους, υπογραμμίζει ο Ζ. Μπορέλ

Ο Ζ. Μπορέλ, που στηρίζει τα χτυπήματα βαθύτερα στη Ρωσία, με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

Copyright 2024 The Associated

Ο Ζ. Μπορέλ, που στηρίζει τα χτυπήματα βαθύτερα στη Ρωσία, με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ
Στις «δυτικές» παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο και στα πυραυλικά χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος εστίασαν οι χτεσινές συνομιλίες των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ σήμερα θα διεξαχθεί άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, που στέλνουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, έχουν δώσει άδεια για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, όμως μόνο στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας στην περιοχή του Χαρκόβου. Το Κίεβο ζητάει άδεια για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία και μάλιστα υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι φέρεται να ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον με «λίστα» ρωσικών στρατιωτικών στόχων, προκειμένου να αποσπάσουν έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Μόσχα έχει απειλήσει με σοβαρή κλιμάκωση ακόμη και «πέρα από την Ουκρανία» σε περίπτωση που ΝΑΤΟικοί πύραυλοι χτυπήσουν βαθιά σε ρωσικό έδαφος, ενώ δεν παύει να «υπενθυμίζει» ότι είναι πυρηνική δύναμη.

Προσερχόμενος χτες στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αφού χαιρέτισε την εισβολή του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, χαρακτηρίζοντάς την «στρατηγικό θράσος», κάλεσε τα κράτη - μέλη να παραδώσουν στο Κίεβο περισσότερα συστήματα αεράμυνας και να επισπεύσουν την παράδοση των «Patriot» και όσων συστημάτων έχουν υποσχεθεί.

Μετά την επίθεση με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή του Κουρσκ

Copyright 2024 The Associated

Μετά την επίθεση με ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή του Κουρσκ
Εξάλλου, ο Μπορέλ επανέλαβε την πάγια θέση του για άρση όλων των περιορισμών στα χτυπήματα στη Ρωσία με «δυτικά» όπλα.

«Τα συστήματα αεράμυνας ήταν κρίσιμα πριν από το καλοκαίρι. Εξακολουθούν να είναι πολύ πιο κρίσιμα σήμερα. Αυτό θα είναι το πρώτο σημείο ενός πολύ πολυάσχολου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», δήλωσε ο Μπορέλ, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι θα είναι δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους να εφοδιάσουν το Κίεβο με συστήματα αεράμυνας χωρίς καθυστερήσεις.

«Είναι πολύ εύκολο να υποσχεθείς, αλλά είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί. Θα πιέσουμε τα κράτη - μέλη να εκπληρώσουν τις ανακοινωθείσες δεσμεύσεις τους στον τομέα της αεράμυνας», επισήμανε ο Μπορέλ.

«Εχει σημειωθεί καλή πρόοδος και έγιναν ανακοινώσεις, αλλά και πάλι, ορισμένα συστήματα "Patriot" ανακοινώθηκαν και δεν παραδόθηκαν ακόμη», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, που συμμετείχε στη χτεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Η Ουκρανία λειτουργεί περίπου 5 συστήματα «Patriot» - 2 από τις ΗΠΑ και 3 από τη Γερμανία. Στις αρχές του καλοκαιριού η Ολλανδία και η Ρουμανία υποσχέθηκαν πως θα στείλουν συστήματα «Patriot», ενώ η Ισπανία υποσχέθηκε πυραύλους αναχαίτισης «Patriot».

«Οι επιτυχίες της Ουκρανίας στο Κουρσκ αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να ανακτήσει την πρωτοβουλία και να επικρατήσει στο πεδίο της μάχης», ισχυρίστηκε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε πιο τολμηρές αποφάσεις για να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική».

«Αν εφοδιαστούμε με επαρκή ποσότητα πυραύλων, εάν μας επιτραπεί να χτυπήσουμε (σ.σ. βαθιά στη Ρωσία), θα μειώσουμε σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας (...) και θα βελτιώσουμε την κατάσταση για τις δυνάμεις μας στο έδαφος», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπορέλ ζήτησε πλήρη χρήση των «δυτικών» όπλων κατά της Ρωσίας και την άρση όλων των σχετικών περιορισμών. «Οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν για να στοχεύουν οι Ουκρανοί τα μέρη από όπου τους βομβαρδίζει η Ρωσία, διαφορετικά τα όπλα είναι άχρηστα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του χτες στο «Politico», κάλεσε την ΕΕ «να παίξει ρόλο στο να πείσει τις ΗΠΑ να λάβουν αυτήν την απόφαση», να πείσει την Ουάσιγκτον «να άρει τους περιορισμούς στα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε όλους τους νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία».

«Φυσικά, αυτή η απόφαση ανήκει κυρίως στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Γαλλία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος και μέρος της ΕΕ», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις βαθιά εντός της Ρωσίας με «δυτικά» όπλα.

Ο Κουλέμπα είπε ότι δεν αμφισβητεί την καλή πρόθεση του Γάλλου Προέδρου, «αλλά το γεγονός είναι ότι ακόμα δεν μπορούμε να χτυπήσουμε (...) Οταν θα μπορούμε να χτυπάμε, όταν θα έχουμε αρκετούς πυραύλους και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε, τότε θα λειτουργήσει. Αλλά τώρα βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία των συνομιλιών, των διαπραγματεύσεων».

Τα F-16 της Ολλανδίας επιτρέπεται να χτυπούν τη Ρωσία

Από την πλευρά της Ολλανδίας, ο υπουργός Αμυνας, Ρούμπεν Μπρέκελμανς, επανέλαβε ότι το Αμστερνταμ δεν επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση και την εμβέλεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που παραδίδει στο Κίεβο.

Τα F-16 που μεταφέρθηκαν από την Ολλανδία στην Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για «επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία» και αυτό περιλαμβάνει «αναχαίτιση πυραύλων πάνω από τη Ρωσία και επίθεση σε αεροδρόμια από τα οποία απογειώνονται ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη», διευκρίνισε ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας στο τηλεοπτικό κανάλι NOS.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να επιτεθεί σε πολιτικές υποδομές, αν και από την αρχή της σύγκρουσης τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα ούτε ένα ουκρανικό χτύπημα σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Στο μεταξύ, ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη τη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, μόλις λίγες βδομάδες μετά την άφιξή του στην Ουκρανία.

Οι αρχικές αναφορές, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, δείχνουν ότι το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά, αν και το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αντίθετα, η συντριβή ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα λάθους του πιλότου.

«Εάν πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας χτυπήσουν το έδαφος της Ρωσίας, τότε ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα αυξηθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Πίτερ Σιγιάρτο. Προέτρεψε να σταματήσουν η «παραφροσύνη» και οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι στη χτεσινή σύνοδο θα υπερασπιζόταν την πολιτική ειρήνης που ξεκίνησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν.

Μόλις η Βουδαπέστη ανέλαβε την κυκλική εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, στις αρχές Ιούλη, ο Ορμπαν επισκέφθηκε τη Μόσχα, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για «πιθανούς τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία» και στη συνέχεια το Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Νωρίτερα είχε συναντηθεί στο Κίεβο με τον Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιβάλλοντας κυρώσεις η Κομισιόν μετέφερε τις συνόδους των ΥΠΕΞ και των υπουργών Αμυνας από τη Βουδαπέστη στις Βρυξέλλες.

Εκκληση στους ΥΠΕΞ για αεράμυνα «τύπου Ισραήλ»

Ο Κουλέμπα επρόκειτο στη χτεσινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ να απευθύνει απευθείας την έκκλησή του για να χρησιμοποιούνται δυνατότητες αεράμυνας σε κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, για να αναχαιτίζονται ρωσικοί πύραυλοι και ρωσικά drones.

Κάτι τέτοιο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην Ευρώπη καθώς η Μόσχα θα θεωρούσε μόνιμους στόχους της τα αντιπυραυλικά συστήματα και τα μαχητικά αεροσκάφη και θα επέφερε χτυπήματα σε ΝΑΤΟικό έδαφος.

«Δεν αμφισβητώ την προθυμία της Πολωνίας να δημιουργήσει αμυντικούς μηχανισμούς», είπε χτες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, αλλά «δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Χρειαζόμαστε εταίρους για να τους στηρίξουν σε αυτό. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι το σύστημα αεράμυνας της Πολωνίας είναι ενσωματωμένο με αυτό του ΝΑΤΟ».

«Το επιχείρημα ότι αυτό θα καθιστούσε ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ μέρη του πολέμου είναι άκυρο», κατά τον Κουλέμπα, ο οποίος απέρριψε την ιδέα ότι η αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων σε περιοχές που συνορεύουν με την Πολωνία θα αποτελούσε κλιμάκωση.

«Δεν μπαίνεις στον πόλεμο καταρρίπτοντας έναν πύραυλο ή ένα drone που πετά προς την κατεύθυνσή σου και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ζημιά στην επικράτειά σου», ισχυρίστηκε.

Ο Κουλέμπα κάλεσε επίσης άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία.

«Μιλάμε για αεροπλάνα (όχι μόνο) που πετούν στον πολωνικό εναέριο χώρο, αλλά είναι ικανά να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους στον ουκρανικό εναέριο χώρο», είπε, σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι συζήτησε το θέμα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό από τότε μέσω στρατιωτικών και διπλωματικών διαύλων, αλλά είναι καιρός να πάρουμε μια απόφαση. Είδατε μόλις πρόσφατα πόσο σκληρές ήταν οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones», είπε αναφερόμενος στις επιθέσεις στις αρχές της βδομάδας με εκατοντάδες πυραύλους και drones.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τις δηλώσεις του Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι «μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου αυξήσαμε την παραγωγή όπλων και δημιουργήσαμε δυναμική. Και ο πιο οικονομικός και αποδοτικός τρόπος για να παρέχουμε στην Ουκρανία όπλα είναι να αγοράζουμε από τους δικούς μας παραγωγούς», ωστόσο, προειδοποίησε ότι «αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από τη Δύση για να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία».

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε νέο βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές που μπορεί να φτάσει τα 600 - 700 χλμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ