ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Η λειψυδρία δεν είναι πρόβλημα για όλους...

Μια «ακτινογραφία» της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα σε έναν από τους «κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς» της χώρας

Από την πρόσφατη διαμαρτυρία στη Ζάκυνθο
Από την πρόσφατη διαμαρτυρία στη Ζάκυνθο
Από τη μία πολυτελή ξενοδοχεία, που καταναλώνουν δεκάδες χιλιάδες κυβικά νερού τη μέρα για τη λειτουργία τους, και από την άλλη εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν το μαρτύριο της σταγόνας και καλούνται να πληρώνουν καθημερινά για την τραγική κατάσταση που βιώνουν.

Από τη μία διάφοροι υδρομεταφορείς που επειδή «έτυχε» σε κάποιο ακίνητό τους να έχουν γεώτρηση πουλάνε σήμερα το νερό στα λαϊκά στρώματα, και από την άλλη λαϊκά στρώματα που πληρώνουν για να πίνουν νερό από εμφιαλωμένα μπουκάλια, ενώ υποχρεώνονται να ξοδέψουν εκατοντάδες ευρώ τον μήνα για να γεμίσουν ντεπόζιτά και δεξαμενές.

Από τη μία η ανεξέλεγκτη άντληση νερού από μεγαλοξενοδοχειακές μονάδες (στις οποίες δίνεται και άδεια γεωτρήσεων) και πολυτελείς βίλες, με τις πισίνες να ξεχειλίζουν. Και από την άλλη, συστάσεις στον λαό από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του δήμου ...για περιορισμό της σπατάλης (όταν έχουν νερό), λόγω της λειψυδρίας και των συνεπειών της «κλιματικής αλλαγής», που όλοι μαζί επικαλούνται.

Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μια «ακτινογραφία» της κατάστασης που επικρατεί σε έναν από τους «κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας», τη Ζάκυνθο.

Εκεί όπου για παράδειγμα μία μόνο ξενοδοχειακή υπερπολυτελής μονάδα χρειάζεται 10.000 κυβικά νερού για να λειτουργήσει (κοινόχρηστες και ανά σουίτα πισίνες, χώροι πολυτελείας κ.λπ.) και περίπου 1.000 κ.μ. τη μέρα, την ίδια ώρα που οι λαϊκές οικογένειες, σαν σύγχρονοι πληβείοι, δεν βλέπουν νερό στο δίκτυο, ακόμα και για μήνες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεντρική δεξαμενή υδροδότησης της πόλης έχει χωρητικότητα μόλις 2.000 κυβικά. Η κατανάλωση για τον λαό μπορεί να μην ξεπερνά τα 1.000 τη μέρα, τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες, ενώ μόνο ένα πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο έχει 10πλάσια κατανάλωση!

Προτεραιότητα οι ανάγκες του κεφαλαίου

Οι λιγότερες - σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια - βροχές ήρθαν να συμπληρώσουν το «παζλ» των εκβιασμών που επί της ουσίας τίθενται στα λαϊκά στρώματα: Ενώ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο και δεν πραγματοποιείται κανένα έργο εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, εκσυγχρονισμού του δικτύου κ.λπ., με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), όπως και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ακούγεται έντονα μόνο η ανάγκη αντιμετώπισης ...της σπατάλης!

Ποιας σπατάλης όμως; Τα παραδείγματα χωριών όπως αυτά στα ορεινά του νησιού, που έμεναν χωρίς νερό ακόμα και για ολόκληρα 15ήμερα, ή άλλων περιοχών στα πεδινά και στην πόλη, όπου επικρατούσε παρόμοια κατάσταση, ένα πράγμα δείχνουν: Οτι προτεραιότητα στο νερό δεν έχουν οι κάτοικοι αλλά οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πολλές από τις οποίες έχουν και άδειες για δικές τους γεωτρήσεις (εγκεκριμένες από τις τοπικές αρχές, όπως η ΔΕΥΑΖ) ή τροφοδοτούνται από υδρομεταφορείς και από το δίκτυο της ΔΕΥΑΖ.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τα λαϊκά νοικοκυριά που είναι συνδεδεμένα με το - ούτως ή άλλως απαρχαιωμένο σε πολλά σημεία - δίκτυο. Ετσι, επί της ουσίας η λειψυδρία αφορά τα λαϊκά στρώματα, που τρέχουν με βυτία φορτωμένα στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων για να εξασφαλίσουν νερό από οποιαδήποτε γεώτρηση άρδευσης ή να αγοράσουν από υδρομεταφορείς, για να έχουν να πλυθούν οι οικογένειές τους! Και χωρίς να υπολογίζεται η καθημερινή αγορά εμφιαλωμένων σε όλο το νησί, ενώ στην Κυψέλη υπάρχει μονάδα εμφιάλωσης νερού!

Εκμετάλλευση απ' άκρη σ' άκρη...

Η κατάσταση αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θησαυρίζουν από το νερό - εμπόρευμα. Οι λεγόμενοι υδρομεταφορείς αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο τον «στόλο» τους σε βυτιοφόρα οχήματα, αναλαμβάνοντας και την αποκλειστική παροχή νερού σε ξενοδοχεία από τις γεωτρήσεις ιδιοκτησίας τους, έναντι αδρών αμοιβών, αντλώντας ουσιαστικά από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο αντλούν οι γεωτρήσεις που ανήκουν στη ΔΕΥΑΖ ή αυτές βιοπαλαιστών αγροτών που προσπαθούν να επιβιώσουν! Και εδώ δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αυτά συμβαίνουν με τις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και και των προηγούμενων, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., καθώς και των τοπικών τους εκπροσώπων στο νησί, που αποθεώνουν το τουριστικό κεφάλαιο και τα «θέλω» του, τσαλαπατώντας τις λαϊκές ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός βουλευτής Ζακύνθου είναι από τους πρώτους που «βγαίνουν μπροστά» ώστε να προστατευτεί η «τουριστική ανάπτυξη» (ουσιαστικά η συνεχής ανοικοδόμηση μεγαλοξενοδοχειακών μονάδων, η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία τους και η κερδοφορία των ιδιοκτητών τους), υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει «αντίθετη λογική», καθώς εκεί «στηρίζεται η τοπική οικονομία».

Κανείς απ' αυτούς όμως δεν απαντά γιατί κάποιοι λίγοι έχουν σήμερα νερό όλη τη μέρα και όσο θέλουν, ενώ ο λαός με δόσεις - ωράρια ή και καθόλου. 'Η τι θα γίνει με την υπεράντληση ξενοδοχείων και μεταφορέων από τις γεωτρήσεις, αφού όλοι «ρουφάνε» από τα ίδια αποθέματα και χωρίς κανένα έργο εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.

Οχι στο νερό - εμπόρευμα!

Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολο για τα λαϊκά στρώματα του νησιού, με τα μέτρα συγχωνεύσεων και περιορισμού των ΔΕΥΑ, την απαγόρευση πραγματοποίησης προσλήψεων από πλευράς τους, τη μη χρηματοδότησή τους κ.ο.κ.

Επιπλέον, μέσω και του λεγόμενου «masterplan» που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση επανέρχονται και στη Ζάκυνθο οι σχεδιασμοί της ενεργοβόρας και με αμφίβολα αποτελέσματα αφαλάτωσης, με τα κόστη να κρέμονται ως «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των λαϊκών στρωμάτων, που και σήμερα άλλωστε πληρώνουν ακριβά για νερό που δεν έχουν!

Τα παραπάνω προκαλούν την αγανάκτηση εργαζομένων και λαού στο νησί και πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στο δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, συνδικάτων και άλλων φορέων.

Σε αυτήν την πάλη πρωταγωνιστούν οι κομμουνιστές, με τις παρεμβάσεις τους στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την πρωτοπόρα δράση στο Εργατικό Κέντρο και στα συνδικάτα, αποκαλύπτοντας την υπάρχουσα κατάσταση, τους σχεδιασμούς που έρχονται και μπαίνοντας μπροστά για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα.


Σπ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ