ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κίεβο ζητάει άδεια από τις ΗΠΑ για πυραυλικά χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα

Η Μόσχα και στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν για «παγκόσμιο πόλεμο»

Φουντώνει η συζήτηση μέσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ για να επιτραπούν στην Ουκρανία χτυπήματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους βαθιά μέσα στη Ρωσία, έγκριση που αν τελικά δοθεί θα αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση και απειλή για επέκταση του πολέμου.

Η δεύτερη πρόταση του Κιέβου, για την οποία πιέζει σταθερά τον τελευταίο χρόνο, είναι μια ΝΑΤΟική αεράμυνα «τύπου Ισραήλ», όπου «δυτικά» συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, εγκατεστημένα στα δυτικά ουκρανικά σύνορα, θα καταρρίπτουν πυραύλους και drones της Ρωσίας.

Σε μια φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις οπισθοχωρούν και οι ρωσικές προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στο Ντονέτσκ και αλλού, ενώ ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών, το Κίεβο θεωρεί ότι τα χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία θα έδιναν στον ουκρανικό στρατό μεγαλύτερη ελευθερία να δώσει μάχες σε ρωσικό έδαφος και ενδεχομένως να ασκήσουν πίεση σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι με τη φωτιά» με μια πυρηνική δύναμη.

Εξάλλου, το Κίεβο έχει συμφέρον από μια γενίκευση της σύγκρουσης και σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές είναι η μόνη «ελπίδα» των ουκρανικών δυνάμεων να επικρατήσουν. Στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι το Κίεβο προσπαθεί να παρασύρει τη «Δύση» σε μεγαλύτερο πόλεμο.

Η Μόσχα έχει απειλήσει με σοβαρή κλιμάκωση ακόμη και «πέρα από την Ουκρανία» σε περίπτωση που ΝΑΤΟικοί πύραυλοι χτυπήσουν βαθιά σε ρωσικό έδαφος, ενώ δεν παύει να «υπενθυμίζει» ότι είναι πυρηνική δύναμη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον με «λίστα» ρωσικών στόχων

Στα πυραυλικά χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος και στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών εστίασε το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, την Πέμπτη, ενώ άτυπη σύνοδο είχαν την Παρασκευή και οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, που στέλνουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, έχουν δώσει άδεια για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, όμως μόνο στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας στην περιοχή του Χαρκόβου.

Προσερχόμενος την Πέμπτη στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε την πάγια θέση του για πλήρη χρήση των «δυτικών» όπλων κατά της Ρωσίας και την άρση όλων των σχετικών περιορισμών. «Οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν για να στοχεύουν οι Ουκρανοί τα μέρη από όπου τους βομβαρδίζει η Ρωσία, διαφορετικά τα όπλα είναι άχρηστα», είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω πως είναι γελοίο να λέμε ότι, επιτρέποντας να πληγούν στόχοι στο εσωτερικό του ρωσικού εδάφους, αυτό σημαίνει πως είμαστε σε πόλεμο με τη Μόσχα. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Μόσχα», ισχυρίστηκε ο Μπορέλ.

«Αν εφοδιαστούμε με επαρκή ποσότητα πυραύλων, εάν μας επιτραπεί να χτυπήσουμε (σ.σ. βαθιά στη Ρωσία), θα μειώσουμε σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας (...) και θα βελτιώσουμε την κατάσταση για τις δυνάμεις μας στο έδαφος», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Κουλέμπα, σε συνέντευξή του στο «Politico», κάλεσε την ΕΕ «να παίξει ρόλο στο να πείσει τις ΗΠΑ να λάβουν αυτήν την απόφαση», να πείσει την Ουάσιγκτον «να άρει τους περιορισμούς στα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε όλους τους νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία».

«Φυσικά, αυτή η απόφαση ανήκει κυρίως στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Γαλλία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος και μέρος της ΕΕ», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στρατιωτικές βάσεις βαθιά εντός της Ρωσίας με «δυτικά» όπλα αλλά «ακόμα δεν μπορούμε να χτυπήσουμε (...) Βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία των συνομιλιών, των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, και ο προεδρικός σύμβουλος, Αντρέι Γέρμακ, σχεδιάζουν ταξίδι στις ΗΠΑ για να παρουσιάσουν σε κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας μια λίστα στρατιωτικών στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία, ζητώντας άδεια για να τους χτυπήσουν με αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Εκτός από τον κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου σε περίπτωση αντιποίνων από τη Ρωσία σε ΝΑΤΟικά κράτη, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επιπλέον ότι η άρση των περιορισμών για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δεν θα κάνει στρατηγική διαφορά στον πόλεμο, καθώς η Ρωσία έχει μετακινήσει τους σημαντικότερους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, πίσω από τα σύνορα και εκτός εμβέλειας.

Αλλά το Κίεβο έχει εντοπίσει «αρκετούς σημαντικούς στόχους» που μπορεί να πλήξει με πυραύλους που παρέχουν οι ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico». Η Ουκρανία ελπίζει ότι η λίστα θα ενισχύσει την εκστρατεία της για να πειστεί η αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη.

Ισορροπία πάνω στις «κόκκινες γραμμές»

Η «Δύση» «παίζει με τη φωτιά» εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα βαθιά εντός της Ρωσίας με «δυτικούς» πυραύλους, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιοριστεί μόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε με νόημα ότι η Ρωσία έχει «αποσαφηνίσει» το πυρηνικό της δόγμα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», η Βρετανία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο για επιθέσεις με πυραύλους «Storm Shadow» βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Λονδίνου μάλλον δεν θα μιλήσει δημόσια για να μην προκληθεί διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φέρεται να είπε σε συμβούλους ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε σκόπιμα να προσπαθήσει να παρασύρει την Αμερική σε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «κατά την έναρξη της σύγκρουσης, ο Τζο Μπάιντεν έθεσε δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να στηρίξει την Ουκρανία. Ο δεύτερος να αποφευχθεί ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος. Αν αναγκάζονταν να επιλέξουν μεταξύ αυτών των δύο στόχων, οι ΗΠΑ θα επέλεγαν σαφώς τον δεύτερο. Αλλά η Ουκρανία μάχεται για την επιβίωσή της και δεν θα είχε καμία αντίρρηση για εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, όμως, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν έχουν «σεβαστεί» άλλες «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας και τεστάρουν τα όρια της ρωσικής ηγεσίας.

Αεράμυνα «τύπου Ισραήλ» και εκπαίδευση στρατιωτών

Ο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση στους ΥΠΕΞ της ΕΕ να χρησιμοποιούνται δυνατότητες αεράμυνας σε κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, για να αναχαιτίζονται ρωσικοί πύραυλοι και drones.

Κάτι τέτοιο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην Ευρώπη καθώς η Μόσχα θα θεωρούσε μόνιμους στόχους της τα αντιπυραυλικά συστήματα και τα μαχητικά αεροσκάφη και θα επέφερε χτυπήματα σε ΝΑΤΟικό έδαφος.

«Δεν μπαίνεις στον πόλεμο καταρρίπτοντας έναν πύραυλο ή ένα drone που πετά προς την κατεύθυνσή σου και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ζημιά στην επικράτειά σου», ισχυρίστηκε ο Κουλέμπα, ενώ κάλεσε επίσης άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία με μαχητικά αεροπλάνα.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέφερε προ ημερών την ουκρανική πρόταση για μια ΝΑΤΟική «ασπίδα» αεράμυνας τύπου Ισραήλ, δηλαδή με τη συνδρομή ΝΑΤΟικών αντιπυραυλικών συστημάτων που θα σταθμεύουν στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, στη Ρουμανία ή πετώντας ευρωπαϊκά μαχητικά, μαζί με τα F-16 που παραδίδονται στην Ουκρανία.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία αλλά παραμένει διχασμένη. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να έχουμε ένα συντονιστικό κέντρο στο Κίεβο, όμως δεν υπάρχει συμφωνία για να εκπαιδεύσουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δομών», δήλωσε ο Μπορέλ πριν από τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας.

Η ΕΕ έθεσε στόχο να εκπαιδεύσει φέτος περίπου 60.000 Ουκρανούς στρατιώτες και η ανανέωση της ευρωπαϊκής αποστολής εκπαίδευσης βρίσκεται στο τραπέζι των υπουργών, όμως στο κείμενο δεν αναφερόταν το ενδεχόμενο η εκπαίδευση να γίνει στο έδαφος της Ουκρανίας, εξήγησε την Παρασκευή διπλωματική πηγή.

Χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Εσθονία ή η Σουηδία, τάσσονται υπέρ, όμως άλλες είναι πιο απρόθυμες, φοβούμενες κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Ειρηνευτικό» σχέδιο θα παρουσιάσει η Ουκρανία σε Χάρις, Τραμπ, Μπάιντεν

Ολες αυτές οι κινήσεις κλιμάκωσης στο στρατιωτικό πεδίο είναι μέρος ενός ...«σχεδίου για ειρήνη», το οποίο θα παρουσιάσει ο Ζελένσκι σύντομα στον Αμερικανό Πρόεδρο και στους υποψήφιους Προέδρους των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, και των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως άφησε να εννοηθεί ο Ζελένσκι, το «ειρηνευτικό σχέδιο» περιλαμβάνει ...κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών της Ουκρανίας, τόσο σε μεθοριακές περιοχές της Ρωσίας, όπως το Κουρσκ, το Μπέλγκοροντ κ.ά., όσο και χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η επίθεση του Κιέβου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, που ξεκίνησε πριν από 3 βδομάδες, ήταν μέρος του σχεδίου του, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα βήματα στο οικονομικό και διπλωματικό μέτωπο, με στόχο «να αναγκαστεί η Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο».

Το Κρεμλίνο απέρριψε, όπως αναμενόταν, την «ειρηνευτική» πρόταση, θα συνεχίσει δε «μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ