ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ΗΠΑ εξετάζουν να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς JASSM

Η Ρωσία εντείνει τα πυρηνικά «υπονοούμενα»

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ουκρανίας την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ουκρανίας την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον
Με τη Μόσχα να αφήνει ολοένα και περισσότερα πυρηνικά «υπονοούμενα», και το Κίεβο και τη «Δύση» να «ισορροπούν» όλο και πιο επικίνδυνα πάνω στις ρωσικές «κόκκινες γραμμές», εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ είναι κοντά σε συμφωνία με την Ουκρανία για να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αέρος - εδάφους (JASSM), ενώ στο παρελθόν έχουν σταλεί NASAMS.

Οι πύραυλοι αυτοί θα περιληφθούν σε ένα πακέτο οπλικών συστημάτων που θα σταλεί στο Κίεβο και αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο, σύμφωνα με τρεις πηγές, αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Κίεβο ίσως χρειαστεί να περιμένει για μήνες την παράδοσή τους, καθώς υπάρχουν «τεχνικά ζητήματα προς επίλυση».

Η αποστολή των JASSM στην Ουκρανία θα θέσει μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής επικράτειας στην εμβέλεια ισχυρών, κατευθυνόμενων με ακρίβεια όπλων, όπως είπαν στο «Reuters» οι αξιωματούχοι.

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι οι πύραυλοι stealth JASSM μπορούν να χτυπήσουν σε μεγαλύτερη εμβέλεια από τους περισσότερους πυραύλους που έχει στο οπλοστάσιό της η Ουκρανία, αναγκάζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν ή πλήττοντας αποθήκες ανεφοδιασμού εκατοντάδες μίλια βαθιά στα ρωσικά εδάφη. Αυτή η εξέλιξη θα δυσκόλευε την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τις επιθετικές της στρατιωτικές δραστηριότητες.

Η εκτόξευση των JASSM από σημεία κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα τους έδινε τη δυνατότητα να χτυπήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέχρι το Βορονέζ και το Μπριάνσκ. Στον νότο, η εκτόξευσή τους από περιοχές κοντά στο μέτωπο θα επέτρεπε πλήγματα σε αεροδρόμια ή ναυτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία.

Μέχρι στιγμής ο JASSM έχει ενσωματωθεί μόνο σε αεροσκάφη αμερικανικού σχεδιασμού. Η Ουκρανία θα διαθέτει αρκετές δεκάδες F-16, με το καθένα να μπορεί να φέρει δύο πυραύλους Κρουζ.

Αμερικανός αξιωματούχους δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να καταστεί ο πύραυλος συμβατός με μη «δυτικά» μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ουκρανία.

Τα παλαιότερα μοντέλα JASSM, τα οποία κατασκευάζονται από τη «Lockheed Martin», έχουν εμβέλεια περίπου 370 χλμ. Επιπλέον, υπάρχει ένας πύραυλος JASSM μεγαλύτερου βεληνεκούς - πάνω από 500 μίλια. Το «Reuters» δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ποια από τις δύο παραλλαγές του πυραύλου εξετάζει να παραδώσει η Ουάσιγκτον, αλλά η παροχή των πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς «θα επιβάρυνε λιγότερο τα αμερικανικά αποθέματα».

Προς το παρόν οι ΗΠΑ, μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία, επιτρέπουν χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους στα σύνορα με το Χάρκοβο. Σε εξέλιξη βρίσκονται ωστόσο διαβουλεύσεις μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον ώστε να ανάψει «πράσινο φως» για πυραυλικά χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα βαθιά μέσα στη Ρωσία, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και ενδεχομένως σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η Ουκρανία παράγει πυρομαχικά που μπορούν να πετάξουν έως και 1.500 χιλιόμετρα, δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών της χώρας, σε συνέντευξή του στο CNN. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ουκρανία έχει αναπτύξει και παράγει τώρα «δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας».

«Εχουμε drones, έχουμε πυραύλους που μπορούν να πάνε μέχρι και 1.500 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία», είπε.

Πυρηνικά «υπονοούμενα»

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί σε αλλαγές στην επίσημη στάση της σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, εν μέσω της συνεχιζόμενης ουκρανικής εισβολής στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία τροποποίησης του πυρηνικού της δόγματος, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, εξαιτίας της κλιμάκωσης από τη «Δύση» και την Ουκρανία.

Η Μόσχα «απαντά» με αυτόν τον τρόπο στην ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, στην οποία χρησιμοποιούνται και ΝΑΤΟικά όπλα, αλλά και στη συζήτηση που έχει ανοίξει, πρωτίστως στην Ουάσιγκτον, να επιτραπούν ουκρανικά χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS την Κυριακή, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο» οι εργασίες για την τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, με ανάλυση «της εξέλιξης των συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων (...) όλων όσα σχετίζονται με την πορεία κλιμάκωσης των Δυτικών αντιπάλων μας» στην Ουκρανία.

Από την πλευρά τους, αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με έδρα την Ουάσιγκτον, υποβάθμισαν τις δηλώσεις του Ριαμπκόφ, θεωρώντας ότι «οι Ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιδίδονται σε πυρηνική ρητορική, σε μια προσπάθεια να κάνουν τη Δύση να αυτοπεριοριστεί και να μειώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία».

«Ο Ριαμπκόφ υποστήριξε την 1η Σεπτεμβρίου ότι η Ρωσία θα αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα, με βάση τις πρόσφατες συγκρούσεις και την υποτιθέμενη κλιμάκωση της Δύσης στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες για τις αλλαγές» και δεν διευκρινίστηκε «ποιες μπορεί να είναι οι υποτιθέμενες αλλαγές στο δόγμα». Το ISW «εξακολουθεί να εκτιμά ότι η Ρωσία παραμένει εξαιρετικά απίθανο να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία ή να εμπλακεί σε πυρηνική αντιπαράθεση αλλού».

Κίνδυνος επιθέσεων στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, «Rosatom», δήλωσε χθες ότι η Μόσχα βλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο επιθέσεων σε πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή του Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διείσδυσαν στα ρωσικά σύνορα τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, επισκέφτηκε το εργοστάσιο στο Κουρσκ την περασμένη βδομάδα και προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος, αφού η Ρωσία είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι επιτέθηκε εναντίον του με drones.

Χθες ο Γκρόσι μετέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια για αντίστοιχες επαφές.

Δεκάδες νεκροί από επίθεση στην Πολτάβα

Πολύνεκρη επίθεση με δύο βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσε χθες η Ρωσία στην Πολτάβα, με την ουκρανική πλευρά να κάνει λόγο για τουλάχιστον 47 νεκρούς και πάνω από 180 τραυματίες. Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, το ρωσικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε κτίριο του Ινστιτούτου Επικοινωνιών και σε ένα κοντινό νοσοκομείο,

Μεταξύ των νεκρών είναι και Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε χθες πως χτυπήθηκε στρατιωτική εγκατάσταση. Ο Ζελένσκι διέταξε «πλήρη και ταχεία έρευνα» για τις συνθήκες που επέτρεψαν αυτήν τη ρωσική επίθεση, ενώ υποσχέθηκε ότι η Ρωσία «θα λογοδοτήσει». Επανέλαβε δε τις εκκλήσεις του για περισσότερη «δυτική» αεράμυνα και προέτρεψε ξανά τους «συμμάχους» να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, «φιλορωσικά» κανάλια στο «Telegram» υποστήριζαν ότι το χτύπημα έπληξε κέντρο εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού και ότι τα θύματα ήταν έφεδροι. Σύμφωνα με το κανάλι Rybar, «εξοντώθηκαν πολύτιμοι ειδικοί στις επικοινωνίες και στον ηλεκτρονικό πόλεμο», που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν γρήγορα, καθώς απαιτείται μακροχρόνια εκπαίδευση.


ΕΛΒΕΤΙΑ
Αναθεώρηση της «ουδετερότητας» ενόψει μιας «μεγαλύτερης σύγκρουσης»

Επιτροπή συστήνει να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Με την επισήμανση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανοίγει την πόρτα σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση» στην Ευρώπη, έκθεση της επιτροπής του υπουργείου Αμυνας προτείνει αναθεώρηση της παραδοσιακής «ουδετερότητας» της Ελβετίας, μια απόφαση τόσο «ιστορική», όσο και ενδεικτική του οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Η επιτροπή αυτή, στην οποία ανατέθηκε τον Ιούλη του 2023 να καθορίσει μια πολιτική ασφαλείας «προσαρμοσμένη στις σημερινές απειλές», υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό», κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Προτείνει «μια πιο ευέλικτη προσέγγιση της ιστορικής της ουδετερότητας» και η Ελβετία να επιδιώξει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πόλεμος ανοίγει την πόρτα σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και η ουδετερότητα της Ελβετίας δεν εγγυάται ότι δεν θα δεχθεί επίθεση.

«Η Ελβετία δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα κενό ασφαλείας στην Ευρώπη. Η γεωγραφική της θέση στο μέσο της ΕΕ καθιστά προφανή την ανάγκη μιας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας», αναφέρεται, «για μια κοινή αμυντική ικανότητα» με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης στο κέντρο της Ευρώπης, το πρώτο πρόγραμμα της PESCO που πρόκειται να συμμετάσχει - λέγεται και «Σένγκεν των στρατών» - αφορά την κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων (Military Mobility) μέσα στην ΕΕ. Στόχος είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ των χωρών, ξεπερνώντας χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις «υβριδικές απειλές», καθώς η Ελβετία αποτελεί «έναν ενδιαφέροντα στόχο» λόγω των σημαντικών υποδομών της στους τομείς της Ενέργειας ή των διεθνών πληρωμών, «επίσης καθοριστικών για την Ευρώπη».

Επομένως «η πρόσβαση στα σχέδια συνεργασίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διασφαλιστεί», καταλήγει.

Το δεύτερο πρόγραμμα προωθεί τη συνεργασία του ελβετικού στρατού με ανάλογες υπηρεσίες της ΕΕ, με προσομοιώσεις για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, μιας σύγχρονης μορφής υβριδικού πολέμου που κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των ιμπεριαλιστικών «παικτών». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να σημειωθεί ότι συμμετέχει και η Ουκρανία.

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά διαθέτει Ενοπλες Δυνάμεις. Η επιτροπή προτείνει επίσης την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Πάντως, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η «ουδετερότητα» της Ελβετίας σταδιακά «ξεθωριάζει». Μεταξύ άλλων, η Ελβετία επέβαλε άμεσα κυρώσεις κατά της Ρωσίας και από τον Φλεβάρη του 2022 έχει παγώσει ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται στις τράπεζές της, ακολουθώντας τις αποφάσεις της ΕΕ, αν και δεν είναι μέλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ