ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Πολεμική προπαρασκευή με το ΝΑΤΟ, ενώ «γκριζάρουν» το Αιγαίο

Eurokinissi

Αλλη μια αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ φιλοξενεί η χώρα, βαθαίνοντας την εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Από χθες λοιπόν και μέχρι αύριο (3-5/9) στη θάλασσα των Κυθήρων και νοτιοδυτικά της Κρήτης γίνονται αεροναυτικές ασκήσεις, ενώ δοκιμάζονται και παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα πλοίων και αεροσκαφών, στο πλαίσιο της άσκησης «Dynamic Guard II - 2024».

Συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με μέσα του Διακλαδικού Επιτελείου Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff - JEWCS), όπως αεροσκάφος «Draken Dassault Falcon 20», που επιχειρεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη, καθώς και η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, SNMG2, που στην παρούσα φάση αποτελείται από το βρετανικό «HMCS Charlottetown» (η ναυαρχίδα της δύναμης), το ισπανικό «ESPS Cristοbal Cοlon» (αμφότερα ανεφοδιάστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα από τη Σούδα) και την τουρκική φρεγάτα «TCG Yildirim».

Οι ασκήσεις αυτού του τύπου έχουν σκοπό την εξάσκηση των συμμετεχουσών μονάδων στην εκτέλεση επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου και αντιπυραυλικών διαδικασιών, καθώς και «στην επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των ασκουμένων σε συμμαχικό πλαίσιο και σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής», όπως λέγεται αρμοδίως.

Για τα εφοπλιστικά συμφέροντα στην Ερυθρά

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες για το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion», που πλέει φλεγόμενο στην Ερυθρά Θάλασσα (μετά από επίθεση των Χούθι στις 21/8), μεταφέροντας πάνω από 150.000 τόνους πετρελαίου.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία φέρεται να έστειλε αρχικά δύο ρυμουλκά ώστε να το τραβήξουν σε ασφαλές λιμάνι (μάλλον στο Τζιμπουτί). Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι «οι συνθήκες κρίθηκαν ακατάλληλες για το εγχείρημα» και ότι αναζητούν πλέον «εναλλακτικές λύσεις». Στο ενδιάμεσο υπάρχει - όπως διαχέουν - κίνδυνος νέας επίθεσης των Χούθι, εξ ου και η ΕΕ και κυβερνήσεις κρατών - μελών έστειλαν στην περιοχή πολεμικά τους πλοία να προστατεύσουν το «περιουσιακό στοιχείο» της «Delta Tankers» του Δ. Διαμαντίδη.

Συγκεκριμένα, πέριξ του δεξαμενόπλοιου απλώθηκαν η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τη γαλλική «Chevalier Paul» και το ιταλικό αντιτορπιλικό «Andrea Doria», πλοία που με την αντιαεροπορική τους ομπρέλα καλύπτουν την περιοχή της επιχείρησης. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με αρμόδιες ναυτικές πηγές κάθε μέρα που επιχειρεί ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά κοστίζει στον λαό περίπου 500.000 ευρώ, χρήματα που η κυβέρνηση σκορπά αφειδώς όταν είναι να υπερασπιστεί συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Γκριζάρισμα» με υπογραφή ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι προετοιμασίες για την γιγάντια άσκηση «Ramstein Flag», τη μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έχει διοργανωθεί ποτέ στη χώρα, προγραμματισμένη για το διάστημα 30/9 - 11/10 με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, όπου αναμένεται να μετασταθμεύσει μεγάλος όγκος ΝΑΤΟικών αεροσκαφών. Για τις ανάγκες της (αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότερα από 140 αεροσκάφη, 1.500 άτομα προσωπικό και μέσα υποστήριξης από 14 χώρες της λυκοσυμμαχίας) θα χρησιμοποιηθούν κι άλλες βάσεις.

Στην Ανδραβίδα αναμένονται τουλάχιστον 8 αμερικανικά F-35, γαλλικά «Rafale», F-16 από την Πολωνία και την Πορτογαλία, αλλά και ιταλικά EF2K. Γαλλικά ιπτάμενα ραντάρ Ε3 θα επιχειρούν από το Ακτιο, ενώ ιπτάμενα ραντάρ, ιπτάμενα τάνκερ και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου από ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά θα μετασταθμεύσουν στη Σούδα. Θα συμμετέχουν επίσης ιταλικά F-35 τα οποία θα επιχειρούν από την ιταλική βάση Amendola, ρουμανικά F-16 από το Fetesti αλλά και αμερικανικά B-52 από το Fairford της Αγγλίας.

Ολα τα σενάρια της «Ramstein Flag» έχουν σχεδιαστεί από επιτελείς του ΝΑΤΟ και αφορούν αποστολές σε διάφορες ζώνες του FIR Αθηνών.

Σε ζήτημα ωστόσο αναδεικνύεται η συμμετοχή της Τουρκίας (οι προσκλήσεις για συμμετοχή στάλθηκαν από τη ΝΑΤΟική Allied Air Command), καθώς εντός «Πολιτικού Διαλόγου», ΜΟΕ, «Θετικής Ατζέντας» και λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ώστε να δοθεί νέα ώθηση σε ευρωατλαντικές διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική αστική τάξη βρίσκει άλλο ένα πεδίο για να απλώσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της υπό ΝΑΤΟική σκέπη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της άσκησης, στην Ανδραβίδα πρέπει να μετασταθμεύσουν συνολικά 7 τουρκικά F-16, ενώ στη Λάρισα (110 Πτέρυγα Μάχης) ένα τουρκικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135R. Για την είσοδο στο FIR Αθηνών, όμως, απαιτείται η υποβολή σχεδίου πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, κάτι που αρνείται η Τουρκία κατά την πάγια πολιτική της, εξ ου και οι λεγόμενες παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, όπως τις καταγράφει η ελληνική πλευρά.

Με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται περί τα μέσα Σεπτέμβρη, η ελληνική πλευρά καταφεύγει σε επιχειρήματα όπως ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ορίζει πως για τις πτήσεις μετάβασης πολεμικών αεροσκαφών από ένα αεροδρόμιο σε ένα άλλο, ή σε μια περιοχή δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ για τη διεξαγωγή ασκήσεων, θα πρέπει να υποβάλλονται στις αρχές της χώρας τα σχέδια πτήσης ώστε να ενημερώνονται τόσο η Πολιτική όσο και η Πολεμική Αεροπορία.

Η Τουρκία αντιτείνει ότι καθώς θα πετά σε «ΝΑΤΟικό εναέριο χώρο» δεν είναι υποχρεωμένη να υποβάλει σχέδια πτήσης στην ελληνική πλευρά, παρά μόνο προς το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Πατά σε σχετικά προηγούμενα και μάλιστα σε βάθος χρόνου, π.χ. από το 2000 και την τότε άσκηση «Dynamic Mix», στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση, που μέρος της ήταν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, εντός ελληνικού FIR, δεν θα έδιναν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές αλλά κατευθείαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, ικανοποιώντας ήδη από τότε τις τουρκικές διεκδικήσεις. Το έκανε και πολύ πρόσφατα, τον περσινό Ιούλη, με μαχητικά της να μπαίνουν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, μετέχοντας στη ΝΑΤΟκή άσκηση «Neptune Strike», μέρος της οποίας έλαβε χώρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβεβαιώθηκε ότι η λυκοσυμμαχία αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό (ΝΑΤΟικό) χώρο, δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα και «γκριζάρει» την περιοχή, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενόψει της ΔΕΘ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ενόψει της ΔΕΘ έχει ως εξής:

- Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 17.30 θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία ΧΑΝΘ.

- Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στις 18.00 θα επισκεφτεί τον χώρο της Εκθεσης και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPΟ, και στις 19.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

- Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στις 21.30 θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Με το Συντονιστικό Αγώνα Σαρωνικού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σαρωνικού «Ελεύθερες Παραλίες» σήμερα Τετάρτη στις 12 μ., στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ