ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοι στους δρόμους το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη

Στις 5.30 μ.μ. στη ΧΑΝΘ το μεγάλο συλλαλητήριο για τα εγκαίνια της ΔΕΘ | Σήμερα η εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο, αύριο η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης μεταφέρουν στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο, αύριο, Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, όπου θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του.

Κεντρικό σταθμό μπροστά στο συλλαλητήριο αποτελεί η εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον εργάσιμο χρόνο (6ήμερη εργασία, 13ωρο, ενεργός και ανενεργός χρόνος εργασίας) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο των Εποχών, με τίτλο «Ο χρόνος είναι χρήμα... (Μόνο για λίγους...)». Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Κώστας Γκουντέλιας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Κ. Μακεδονίας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων.

Ενώ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί η οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας, μετά το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, για να εξασφαλιστούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Περιοδείες σε μεγάλα εμπορικά κέντρα

Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης ενημέρωσης των εργαζομένων η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε περιοδείες σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, κυρίως σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις επόμενες μέρες συνεχίζει σε «One Salonica», ΝΟΤΟΣ και ΧΟΝΤΟΣ.

Αναδεικνύει ότι στη ΔΕΘ πρέπει να πάρουν απάντηση η κυβέρνηση και οι εργοδότες. Γιατί την ίδια στιγμή που δίνονται πακτωλοί χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και θεσπίζεται το 6ήμερο και σε άλλους κλάδους, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στενάζουν.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, οι πωλητές, οι αποθηκάριοι και οι υπάλληλοι ζουν το 6ήμερο στο πετσί τους εδώ και χρόνια, αφού αυτές ήταν οι αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας που έκαναν πράξη οι κυβερνήσεις, για να δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι όποτε και όπως θέλουν τα αφεντικά. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο», ειδικά στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στις αποθήκες και στα σούπερ μάρκετ των τουριστικών περιοχών, με αποτέλεσμα ακόμη και λιποθυμίες και υπερκόπωση, όπως στο εμπορικό κέντρο «Cosmos».

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εργαζομένων που δεν πήραν άδεια μέσα στο καλοκαίρι, όπως σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Χαλκιδική, δουλεύοντας παράλληλα όλες τις Κυριακές εδώ και 3 μήνες αδιάκοπα!

Τα 6ήμερα βασιλεύουν στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη», «Κρητικός», «Αφροδίτη», αλλά και στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπου κυρίως γυναίκες εργαζόμενες, σε συνδυασμό με τις 32 Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχουν φτάσει στο αμήν, παρουσιάζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν, προβάλλοντας παραδείγματα από τον χώρο τους, όπου βγήκαν μπροστά και διεκδίκησαν συλλογικά με τα σωματεία τους και πέτυχαν νίκες.

Οπως οι εργαζόμενοι του NOTOS που ακύρωσαν πολλές φορές τα σχέδια της εργοδοσίας για το άνοιγμα του πολυκαταστήματος τις Κυριακές και στις 2 Γενάρη, μαζί με το σωματείο τους.

Οπως οι εργαζόμενοι στα «Praktiker», που με μπροστάρη το σωματείο τους ακύρωσαν με τον αγώνα τους 3 εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων, αναγκάζοντας την εταιρεία να τους πάρει πίσω.

Οπως στη «Μασούτης» που μετά από πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι ίδρυσαν σωματείο, κόντρα σε πιέσεις και εκβιασμούς, όπως την προσπάθεια απόλυσης της προέδρου, που έπεσε στο κενό μετά από παρέμβαση του σωματείου.

Αλλά και σε πολλούς χώρους, όπως η «Σκλαβενίτης», τα LIDL, τα ΙΚΕΑ, η «Βασιλόπουλος», το COSMOS, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στην εργοδοσία, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τους καλούν, λοιπόν, μαζικά, μαχητικά να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και να διεκδικήσουν: Υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο του εμπορίου που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο, 5ήμερο, την κυριακάτικη αργία. Μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού. Απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία, για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες και της χώρας μας. Πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία. Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, για να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια, στο νερό.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις

Τις επόμενες μέρες τα εργατικά σωματεία κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους.

Το ΣΕΤΕΠΕ προγραμματίζει περιοδεία σήμερα, Τετάρτη 4/9, σε ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης και αύριο, Πέμπτη 5/9, σε παρασκευαστήρια.

Το Σωματείο Οικοδόμων οργανώνει περιοδεία σήμερα, Τετάρτη 4/9, στο εργοτάξιο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, αύριο, Πέμπτη 5/9, σε γιαπιά στη Θέρμη και την Παρασκευή 6/9 σε εργοτάξια του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο Τροφίμων σήμερα, Τετάρτη 4/9, θα περιοδεύσει σε ΒΙΤΟΜ, «Παπαδόπουλος», «Αραμπατζής», «Μπάρμπα Στάθης».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σήμερα θα περιοδεύσει σε μεταφορικές στο Καλοχώρι και σε ΚΔΑΥ, αύριο σε VIPA και την Παρασκευή 6/9 σε ΔΙΟΝ.

ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Με μοτοπορεία απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

Ξεσήκωσαν τη Θεσσαλονίκη, χτες το απόγευμα, οι διανομείς με τη μεγάλη μοτοπορεία που πραγματοποίησαν διεκδικώντας αυξήσεις και μέτρα προστασίας και διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.

Μάλιστα όρισαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για νέα μοτοπορεία στις 4.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Κατσιμίδη.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στη «Wolt» και στην «efood». Με σύνθημα «"Wolt - "efood" για να μας φοβηθούν», έστειλαν μαχητικό μήνυμα ενωμένου αγώνα των μισθωτών και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» στις δύο μεγάλες πλατφόρμες.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο παρκάκι έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕΠΕ και του Σωματείου Εργαζομένων της «efood», συμμετείχαν διανομείς της «efood», της «Wolt», της «Box» κ.ά.

Κατήγγειλαν το σκληρό χτύπημα που έχει δεχθεί το εισόδημά τους τα τελευταία δύο χρόνια από τις συνεχείς μειώσεις ανά παραγγελία, που φτάνουν μέχρι και το 50%. Αυτές οι μειώσεις κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά τους, με δεδομένες τη φοροληστεία και την ακρίβεια που υπάρχει στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στη βενζίνη, αλλά και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος.

Οι μειώσεις αυτές εξωθούν τους διανομείς, για να τα βγάλουν πέρα, να βρίσκονται 10 και 12 ώρες στο μηχανάκι, για να μπορέσουν να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα.

Οι διανομείς της «Wolt» παλεύουν μαζί με όλους τους διανομείς της πόλης δίπλα τους, με το Σωματείο στην «efood» και το ΣΕΤΕΠΕ. Κάνουν πέρα τις φωνές διαφόρων «σωτήρων» που έχει βάλει η εταιρεία για να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Οπως είπε ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «efood», «ενωνόμαστε και μισθωτοί και εργαζόμενοι με "μπλοκάκι" και στην "efood" και στη "Wolt" και στην "Box". Η επικινδυνότητα της εργασίας μας δεν πληρώνεται.

Επιδιώκουμε να δώσουμε ορμή να δημιουργηθούν και νέα σωματεία και περισσότεροι να μπουν στη μάχη. Μπαίνουμε στον αγώνα με οδηγό το σύνθημα "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας". Μας έχουν φέρει έως εδώ. Σήμερα είναι η αρχή. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Οι διανομείς διεκδικούν: Για τους μισθωτούς αύξηση στον βασικό μισθό, επίδομα κινητής τηλεφωνίας 25 ευρώ και επίδομα γάμου 10%. Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» ζητούν επαναφορά τιμοκαταλόγου. Αυξήσεις στις τιμές ανά παραγγελία. ΜΑΠ, βενζίνες, συντήρηση με ευθύνη της εργοδοσίας. Να δοθούν πίσω τα χρήματα που κατέβαλαν στην εταιρεία οι διανομείς για τα ΜΑΠ. Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες με αποζημίωση του διανομέα. Ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος.

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο

Τη μετακίνηση των εργαζομένων για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ οργανώνουν τα εργατικά σωματεία στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη θα αναχωρήσουν λεωφορεία από:

Λιτόχωρο, 3 μ.μ., παλιά Λαϊκή.

Κατερίνη, 3.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Νάουσα, 3 μ.μ., δημοτικό πάρκο.

Βέροια, 3 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Αλεξάνδρεια, 3.30 μ.μ., ξενοδοχείο «Μάνθος».

Κιλκίς, 3 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.

Δράμα, 1.30 μ.μ., πίσω από την εκκλησία Αγ. Νικολάου.

Καβάλα, 1 μ.μ., από τον δημοτικό κήπο.

Κομοτηνή, 1 μ.μ., από το «Σπαθί».

Αλεξανδρούπολη, 11.30 π.μ., από το δημαρχείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ